ΗΠΑ – Προεδρικές Εκλογές 2024 | Σε πανικό οι Δημοκρατικοί με τον Μπάιντεν

ΗΠΑ - Προεδρικές Εκλογές 2024 | Σε πανικό οι Δημοκρατικοί με τον Μπάιντεν

Ενα διάχυτο αίσθημα φόβου έχει εγκατασταθεί στα υψηλότερα επίπεδα του Δημοκρατικού Κόμματος σχετικά με τις προοπτικές επανεκλογής του προέδρου Joe Biden, ακόμη και μεταξύ αξιωματούχων και στρατηγών που είχαν εκφράσει προηγουμένως εμπιστοσύνη για την επερχόμενη μάχη με τον Donald Trump.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από τους Christopher Cadelago, Sally Goldenberg και Elena Schneider/POLITICO

Όλο το χρόνο, οι Δημοκρατικοί βρίσκονταν σε μια άχαρη και εξαντλητική πορεία προς τις αμερικανικές εκλογές του 2024. Αλλά τώρα, σχεδόν πέντε μήνες πριν από τις εκλογές, το άγχος έχει μετατραπεί σε πραγματικό τρόμο, σύμφωνα με περισσότερους από δώδεκα αξιωματούχους και στελέχη του κόμματος. Και το χάσμα μεταξύ του τι θα πουν οι Δημοκρατικοί στην τηλεόραση ή στα έντυπα, και του τι στους φίλους τους, έχει αυξηθεί καθώς οι ανησυχίες τους έχουν ενισχυθεί όσον αφορά τις προοπτικές εκλογής του Biden.

«Δεν θέλετε να είστε εκείνος ο τύπος που λέει ότι είμαστε καταδικασμένοι ή ότι η εκστρατεία είναι κακή ή ότι ο Biden κάνει λάθη. Κανείς δεν θέλει να είναι αυτός ο τύπος», είπε στο POLITICO ένα στέλεχος του Δημοκρατικού κόμματος που είναι σε στενή επαφή με τον Λευκό Οίκο και διατήρησε την ανωνυμία του για να μιλήσει ελεύθερα.

Αλλά οι πεισματικά κακές δημοσκοπήσεις για τον Biden και το διακύβευμα των εκλογών «δημιουργούν ένα φρικτό κλίμα», είπε.

Παρά τα όσα συμβαίνουν γύρω, ο Trump τρέχει μπροστά από τον Biden στις περισσότερες από τις αποκαλούμενες Πολιτείες πεδίου μάχης (Swing States). Ο πρώην πρόεδρος συγκέντρωσε πολύ περισσότερα χρήματα τον Απρίλιο, και το τοπίο μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερο για τους Δημοκρατικούς, με τη δίκη του Trump να ολοκληρώνεται και μια άλλη -αυτή που αφορά τον γιο του προέδρου- να ξεκινά στο Delaware.

Η ανησυχία έχει κάνει μεταστάσεις τις τελευταίες ημέρες καθώς ο Trump έτρεξε σε μερικές από τις πιο φιλελεύθερες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων του Νιου Τζέρσεϊ και της Νέας Υόρκης, για να προσελκύσει Ισπανόφωνους και Μαύρους ψηφοφόρους καθώς καυχιέται, απίθανα, ότι θα κερδίσει σε αυτές τις περιοχές.

Ενώ υστερούσε για πολύ από τον Biden σε χορηγίες, η συγκέντρωση κεφαλαίων του Trump ξεπέρασε εκείνη του νυν προέδρου κατά 25 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα και περιελάμβανε ένα ρεκόρ 50,5 εκατομμυρίων δολαρίων από μια εκδήλωση στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.

Ένας σύμβουλος σημαντικών δωρητών του Δημοκρατικού Κόμματος έδωσε στο POLITICO μια λίστα, την οποία μοιράστηκε με χρηματοδότες, η οποία περιλαμβάνει τους δώδεκα λόγους για τους οποίους ο Biden θα μπορούσε να χάσει τις εκλογές και οι οποίοι κυμαίνονται από το ζήτημα της μετανάστευσης και τον υψηλό πληθωρισμό μέχρι την ηλικία του προέδρου, τη μη δημοτικότητα της αντιπροέδρου Kamala Harris και την παρουσία τρίτου υποψήφιου κόμματος όπως ο Robert F. Kennedy Jr..

«Οι δωρητές με ρωτούν σε ωριαία βάση για το τι σκέφτομαι», είπε ο σύμβουλος, λέγοντας ότι «είναι πολύ πιο εύκολο να τους δείξω τη λίστα, οπότε όσο τη διαβάζουν, μπορώ να μου βάλω ένα ποτό» ανέφερε χιουμοριστικά. Ο σύμβουλος πρόσθεσε: «Η λίστα με τους λόγους για τους οποίους “θα μπορούσαμε” να κερδίσουμε είναι τόσο μικρή που δεν χρειάζεται καν να την αποθηκεύσω στο τηλέφωνό μου».

Την επόμενη μέρα που κυκλοφόρησε η είδηση ​​ότι ο Biden ακολουθεί πλέον τον Trump στη συγκέντρωση κεφαλαίων, τον περασμένο μήνα, η Κυβερνήτρια της Μασαχουσέτης, Maura Healey, αύξησε την πίεση στους δωρητές καθώς παρουσίαζε τον πρόεδρο σε ένα πλήθος 300 ατόμων.

Το σύμπλεγμα εκδηλώσεων συγκέντρωσης κεφαλαίων στις οποίες παρευρέθηκε ο Biden στη Βοστώνη εκείνη την ημέρα αναμενόταν να αποφέρει περισσότερα από 6 εκατομμύρια δολάρια για την εκστρατεία του. Αλλά η Healey είπε ότι αυτό το νούμερο δεν ήταν αρκετά καλό.

Maura Healey

«Σε εσάς που ανοίξατε τα πορτοφόλια σας, σας ευχαριστώ», είπε η Healey, μια Δημοκρατική στην πρώτη της θητεία ως Κυβερνήτρια. «Θα θέλαμε να τα ανοίξετε λίγο περισσότερο και να βρείτε περισσότερους πατριώτες –περισσότερους πατριώτες που πιστεύουν σε αυτή τη χώρα, που αναγνωρίζουν και κατανοούν την πρόκληση που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή».

Το γέλιο πλημμύριζε το δωμάτιο. Αλλά η φωνή της Healey έγινε κατόπιν σοβαρή. Με χροιά φωνής που έδειχνε την ασυνήθιστα επείγουσα ανάγκη, η Κυβερνήτρια ικέτευσε την αίθουσα των δωρητών πολλών δολαρίων και των τοπικών μελών του κόμματος να «σκεφτούν πολύ και σκληρά» όσον αφορά το διακύβευμα των εκλογών.

Βοηθοί και σύμμαχοι της εκστρατείας του Biden επισημαίνουν ορισμένες θετικές δημοσκοπήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις Πολιτείες πεδίου μάχης, και τη συγκριτική έλλειψη υποδομής του Trump στις βασικές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού, της οργάνωσης προγραμμάτων και της διαφήμισης.

Ένας σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Biden, που διατήρησε την ανωνυμία του για να μιλήσει ελεύθερα, τόνισε στο POLITICO ότι η ομάδα του προέδρου δεν είχε ποτέ καμία ένδειξη ότι η δίκη του Trump για τις κρυφές πληρωμές στην πορνοστάρ θα τον βοηθούσε -ή θα τον έβλαπτε. Αντίθετα, ο σύμβουλος υποστήριξε ότι ο Trump θα αναγκαστεί να υπερασπιστεί την περικοπή των δικαιωμάτων των αμβλώσεων, την επίθεση στη δημοκρατία και την προώθηση των εταιρικών συμφερόντων ως πρόεδρος.

«Οι φωτογραφίσεις και τα κόλπα δημοσίων σχέσεων του Trump μπορεί να πείσουν κάποιους πολύ σοβαρούς ανθρώπους της D.C ότι ο πρώην πρόεδρος διεξάγει μια ανταγωνιστική προεκλογική εκστρατεία, αλλά δεν θα κάνουν τίποτα προκειμένου να κερδίσουν τους ψηφοφόρους που θα ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές», δήλωσε στο POLITICO ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Biden, Kevin Munoz. «Η δουλειά που κάνουμε καθημερινά στο πεδίο μάχης και στα ερτζιανά, μιλώντας για το πώς ο Πρόεδρος Biden παλεύει για τη μεσαία τάξη ενάντια στην εταιρική απληστία που κρατά τις τιμές υψηλές και για την αντιαμερικανική εκστρατεία του Donald Trump για εκδίκηση και για τα αντίποινα και για τις απαγορεύσεις των αμβλώσεων, είναι το έργο που θα μας εξασφαλίσει ξανά τον Λευκό Οίκο».

«Πολλά μπορούν να συμβούν από τώρα μέχρι τότε», αναγνώρισε η βουλευτής Ann Kuster, Δημοκρατική από το New Hampshire, η οποία συνταξιοδοτείται μετά τις φθινοπωρινές εκλογές. Επίσης, επεσήμανε τη διάβρωση των δικαιωμάτων των αμβλώσεων στο πλαίσιο του Ανώτατου Δικαστηρίου υπό την ηγεσία των συντηρητικών, που αναθεωρήθηκε από τον Trump. «Γνωρίζω ότι ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων θα παρακινηθεί από την απόφαση Dobbs».

Αλλά οι Δημοκρατικοί επικριτές της προσέγγισης της προκελογικής εκστρατείας που διεξάγει ο Joe Biden -οι οποίοι συμφωνούν ότι το ζήτημα των αμβλώσεων πρέπει να αποτελέσει κυρίαρχο ζήτημα- δήλωσαν ότι αμφισβητούνται όταν πιέζονται από φίλους να υποστηρίξουν γιατί θα κερδίσει τις εκλογές ο Biden.

«Υπάρχει ακόμα δρόμος, αλλά δεν μοιάζει με μια εκστρατεία που ξεκινά αυτή την πορεία προς τη νίκη», είπε ο Pete Giangreco, ένας μακροχρόνιος στρατηγός των Δημοκρατικών που έχει εργαστεί σε πολλές προεδρικές εκστρατείες. «Αν το πλαίσιο αυτής της κούρσας είναι: “Τι ήταν καλύτερα, τα 3,5 χρόνια υπό τον Biden ή τα τέσσερα χρόνια υπό τον Trump”, δεν πρόκειται με τίποτα να κερδίσουμε».

Στην πολιτεία του Michigan, η βουλευτής των Δημοκρατικών Laurie Pohutsky ισχυρίζεται ότι η θέση του Biden σήμερα είναι πολύ αδύναμη. «Το 2020, υπήρχε αρκετή πόλωση που ευνοούσε να βγει ο Donald Trump και υπήρξαν και άλλα ζητήματα που ανάγκασαν τους νέους να ασχοληθούν με τις εκλογές. Αυτό δεν ισχύει αυτή τη φορά. Ανησυχώ ότι επειδή είχαμε τέσσερα χρόνια με έναν σταθερό Λευκό Οίκο, ιδιαίτερα οι νέοι ψηφοφόροι δεν αισθάνονται αυτή την αίσθηση του επείγοντος και μπορεί να μην θυμούνται πόσο καταστροφικό ήταν το 2017 αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση Trump».

Ό,τι κι αν έκανε η εκστρατεία του Biden τους τελευταίους δύο μήνες -και είναι μεγάλη η δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων 25 εκατομμυρίων δολαρίων σε διαφημιστικές δαπάνες, σύμφωνα με το AdImpact- είχε περιορισμένο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το FiveThirtyEight, η μέση βαθμολογία έγκρισης της θητείας του Biden στις 7 Μαρτίου, την ημερομηνία της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης, ήταν 38,1%. Ως την περασμένη Παρασκευή ήταν στο 38,4 τοις εκατό.

Και η στάση του απέναντι στον Trump έχει επίσης αλλάξει ελάχιστα. Στις 22 Απριλίου, την ημέρα που ξεκίνησε η ποινική δίκη του πρώην προέδρου, ο υποψήφιος του GOP είχε προβάδισμα 0,3 μονάδων στις εθνικές δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με το FiveThirtyEight. Ο Trump έχει ανέβει περίπου μια μονάδα από τότε, προηγούμενος επί του παρόντος του Biden με 1,4 μονάδες στον μέσο όρο του FiveThirtyEight. Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις, ο Munoz είπε: «Η μόνη μέτρηση που θα καθορίσει την επιτυχία αυτής της εκστρατείας είναι η ημέρα των εκλογών».

Ο Trump, εν τω μεταξύ, έχει ήδη ξεκινήσει την περιοδεία του σε εχθρικές προς εκείνον μπλε Πολιτείες. Ο ψυχολογικός πόλεμος της εκστρατείας του στη Νέα Υόρκη, την Καλιφόρνια και το Νιου Τζέρσεϊ -όπου οι περιφέρειες της Βουλής θα καθορίσουν τον έλεγχο της κάτω αίθουσας του Κογκρέσου- εκτοξεύει την ήδη αυξημένη αρτηριακή πίεση των Δημοκρατικών.

«Οι Δημοκρατικοί της Νέας Υόρκης πρέπει να ξυπνήσουν», δήλωσε ο πρόεδρος του δήμου του Μανχάταν Mark Levine. «Ο αριθμός των ανθρώπων στη Νέα Υόρκη, συμπεριλαμβανομένων των έγχρωμων που συναντώ που λένε θετικά πράγματα για τον Trump, είναι ανησυχητικός».

Mark Levine

Οι πιο αδύναμοι αριθμοί του Biden το επιβεβαιώνουν. Μια δημοσκόπηση του Κολλεγίου της Σιένα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη έδειξε ότι ο Biden προηγείται του Trump στη Νέα Υόρκη μόνο με 9 μονάδες. Πριν από τέσσερα χρόνια, ο νυν πρόεδρος κέρδισε την Πολιτεία με 23 μονάδες. Ωστόσο, ο Biden αντιμετωπίζει πρόβλημα με βάση όλα τα δημογραφικά στοιχεία που οριοθετούνται στην δημοσκόπηση -εκτός από τους μαύρους ψηφοφόρους. Το πενήντα τρία τοις εκατό των Λατίνων και το 54 τοις εκατό των λευκών ανέφεραν ότι είχαν αρνητική γνώμη για αυτόν.

«Ανησυχώ ότι θα συμβεί ότι και το 2022 όπου όλοι ξύπνησαν τις τελευταίες επτά εβδομάδες και έπρεπε να παλέψουν πολύ σκληρά», είπε ο Levine για την Πολιτεία του, η οποία δεν έχει αλλάξει πολιτικό χρώμα από τον Ronald Reagan και το 1980.

Σε αυτόν τον προεκλογικό κύκλο, οι Δημοκρατικοί πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η οποία έχει διχάσει βαθιά τις τάξεις τους και έχει συμβάλει σε μια αίσθηση χάους. Ο βουλευτής Ritchie Torres, Δημοκρατικός Νεοϋορκέζος γνωστός για την ένθερμη υπεράσπιση στο Ισραήλ, ανησυχεί παρομοίως για το κόμμα του, αν και επεσήμανε το υψηλότερο κόστος των παντοπωλείων και των αγαθών που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεν έχει ακόμη υποχωρήσει.

«Η μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος ξεκινά με ένα “I”, αλλά δεν είναι το Ισραήλ, είναι ο πληθωρισμός (inflation)», είπε ο Torres. «Το κόστος ζωής είναι μια πρόκληση που πρέπει να καταλάβουμε το πώς να το διαχειριστούμε». Ο ίδιος είπε ότι ο Biden θα πρέπει να επικεντρωθεί σε ζητήματα σχετικά με την οικονομική προσιτότητα και να συνεχίσει να υποστηρίζει την επιτυχία του στον περιορισμό του κόστους της ινσουλίνης σε περιοχές με υψηλά ποσοστά διαβήτη, όπως η περιφέρειά του στο Μπρονξ.

«Οι εκλογές είναι πιο ανταγωνιστικές από όσο θα έπρεπε, δεδομένης της αθλιότητας του Donald Trump», είπε. «Σε μια δημοκρατία που λειτουργεί σωστά, ο Donald Trump δεν πρέπει να έχει βιώσιμο δρόμο για την προεδρία. Το γεγονός ενός ανταγωνιστικού αγώνα προκαλεί ανησυχία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *