Ο μηχανισμός επικοινωνίας της ελληνικής Υπερδεξιάς κι Ακροδεξιάς

Ο μηχανισμός επικοινωνίας της ελληνικής Υπερδεξιάς κι Ακροδεξιάς

Τα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας ψαχνουν χώρο μηντιακό για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με τον κόσμο.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Είτε μιλάμε για τη λεγόμενη λαική – πατριωτική δεξιά (υπερδεξιά θα την ονομάσουμε) είτε για την αμιγώς ακροδεξιά , δύσκολα θα εμφανιστούν στα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια.

Εξαιρέσεις είναι οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών κομμάτων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και ΝΙΚΗ, κ.κ Βελόπουλος και Νατσιός, παρόλο που οι ίδιοι θα πουν ότι είναι αποκλεισμένοι από τα μήντια.

Ο κος Στίγγας των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ εμφανίζεται σπανιότατα.

Στο πλαίσιο αυτό τα υπερδεξιά κόμματα ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης του κοινού και τηλεοπτικής παρουσίας.

Η διείσδυση του Κυριάκου Βελόπουλου σε ευρύ δίκτυο τοπικών Μέσων αξιοποιεί την «τεχνογνωσία» Καρατζαφέρη από τα χρόνια της βιντεοκασέτας TV PRESS και του TELECITY/ΤΗΛΕΑΣΤΥ, πολύτιμων εργαλείων για τη συγκρότηση του ΛΑΟΣ. Πιάνοντας το νήμα από τον τότε ηγέτη τους, οι νέοι του ΛΑΟΣ θα επαίρονταν αργότερα για μια συστηματική δουλειά στο Διαδίκτυο «ενάντια στην ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς».

Αξιοποιώντας τις παραδόσεις, ο κος Βελόπουλος στηρίζεται σήμερα στον κομματικό σταθμό Alert TV, στις εκπομπές του στο Kontra Channel, στο Voice News και στο ιστολόγιο Edolio5 (εχει ατονισει τελευταια), του δημοσιογράφου Αρη Σπίνου (υποψήφιου περιφερειακου συμβουλου Αττικής παλαιότερα με τη Χρυσή Αυγή).

Φυσικά ο κος Βελόπουλος δεν παίζει μόνος. Οι προαναφερθέντες τοπικοί σταθμοί Super B και Syros TV συνεργάζονται σήμερα με την «PRONEWS Τηλεόραση Νότιας Ελλάδας», του Ομίλου Defence News Media (DNM Group), που ανήκει στον επιχειρηματία Τάσο Γκουριώτη, άλλοτε υπεύθυνο επικοινωνίας του υπ. Εθνικής Αμυνας κι παλαιότερα υποψηφίου Δημάρχου Γλυφάδας.

Η συνεργασία ανακοινώθηκε σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο Μ. Βρεταννία (16.2.2023), που χαιρέτισαν, σύμφωνα με το pronews.gr, ο Αντώνης Μυλωνάκης (πρωην βουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ που μεταπήδησε στη ΝΔ) , ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο επικεφαλής του «Εθνικού Μετώπου» Μάνος Κώνστας, ο πρώην γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της Ν.Δ. Νίκος Καραχάλιος, καθώς και τρεις πρώην υπουργοί της Ν.Δ. (Τσιτουρίδης, Παναγιωτόπουλος και Αντώναρος).

Ο σταθμός εκπέμπει σε νότια Στερεά, Πελοπόννησο, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Κύθηρα, νησιά Αργοσαρωνικού και στα νότια προάστια της Αττικής, ενώ στην εκδήλωση είχε ανακοινωθεί και η συνεργασία του Ομίλου με τον «Ελεύθερο Τύπο», για την παραγωγή ενθέτων.

Η «Ελεύθερη Ωρα» εκανε έκκληση για ενότητα των «αντισυστημικών» ακροδεξιών (Κασιδιάρη, Κανελλόπουλου, Μπογδάνου και Εμφιετζόγλου), αποκλείοντας τον Κυριάκο Βελόπουλο πριν τις εκλογές του 2023. Την επόμενη μέρα «καρφωνε» τον δημοσιογράφο Αρη Σπίνο, όψιμο υποστηρικτή του Βελόπουλου, ως «δάκτυλο» της Χρυσής Αυγής στην Ελληνική Λύση (25.4.2023). Πάνω, στιγμιότυπο από την εκδήλωση του Ομίλου DNM Group, του Τάσου Γκουριώτη, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, στις 16.2.2023

To ProNews επιχειρεί να εκφράσει τις ευαισθησίες που ενώνουν τον «πατριωτικό χώρο». Εν όψει εκλογών, ωστόσο, η αρθρογραφία του αποκαλύπτει την εγγύτητά του με το «Εθνικό Κόμμα Ελληνες»: «[…] αν πραγματικά κάποιον φοβούνται αυτός είναι μόνο ο Η. Κασιδιάρης» (29.4.2023).

Σε ανάλογα «ενωτικό» μήκος κινήθηκε παλιότερα η φιλοχουντική εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος», που λειτουργεί σήμερα διαδικτυακά, καθώς και το «Δίκτυο Ελλήνων Συντηρητικών», που διαθέτει δραστήριο κανάλι στο YouTube (Right2TheBone). Κήρυκας της ενότητας είναι η καθημερινή «Ελεύθερη Ωρα».

Στη Βόρεια Ελλάδα, η εκπομπή «Παρέμβαση» του Κώστα Παπαζαφειρίου, στον Metropolis 95.5, αποτελεί επίσης βήμα διαλόγου των διάφορων τάσεων της Ακροδεξιάς.

Η ακροδεξιά «επένδυση» διαρκείας στο Διαδίκτυο

Ενώ η κοινοβουλευτική Ακροδεξιά τα καταφέρνει καλύτερα στα τηλεοπτικά Μέσα, η δημοφιλία της Λατινοπούλου οφείλοται στη συστηματική δουλειά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναμενόμενα, για προσωποπαγή κόμματα, η απήχηση των ηγετικών στελεχών της Ακροδεξιάς είναι πολλαπλάσια αυτής των κομμάτων. Χαρακτηριστική εδώ είναι η δημοφιλία της Αφροδίτης Λατινοπούλου σε facebook, Instagram και TikTok.

Οσο γηραιότερο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεται κάθε συνδυασμός τόσο μικρότερη είναι η απήχησή του σε μέσα όπως το Instagram, το TikTok ή το Telegram: στο ένα «άκρο» –το πιο «παραδοσιακό»– ανήκουν οι κκ Βελόπουλος-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ , Νατσιός – ΝΙΚΗ ενώ στο άλλο το πιο «σύγχρονο/νεανικό»– η κα Λατινοπούλου.

Να πούμε πως ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος αποχώρησε από την πολιτική ωστόσο το κανάλι του στο youtube έχει πολλές χιλιάδες προβολών, πέρα από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του στο Alert TV που προωθεί τις απόψεις του Κυριάκου Βελόπουλου.

Οι κύριοι δίαυλοι επικοινωνίας της ελληνικής υπερδεξιάς

Ποιες είναι οι διαδρομές των μέσων «αναφοράς» της ελληνικής υπερδεξιάς –εφημερίδων, τηλεοπτικών σταθμών, ιστοσελίδων– και πώς συνδέονται αυτά με τους βασικούς σχηματισμούς;

Στην εκπομπή του Στ. Χίου «Ράδιο Μακελάρηδες» ο ιδιοκτήτης του ProNews, Τάσος Γκουριώτης, συζητά τις σχέσεις Κανελλόπουλου – Κασιδιάρη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη (4.4.2023)

● ALERT TV

Ο σταθμός λειτουργεί από τα μέσα του 2016 ως μετεξέλιξη των JERONIMO GROOVY TV, του «Καναλιού 10» του Γιώργου Τράγκα και του SUNNY CHANNEL. Η εφημερίδα «Παραπολιτικά» τον συνέδεσε με τον φυγόδικο, για την υπόθεση της PROTON, επιχειρηματία Κυριακίδη. Το κυρίως πρόγραμμα του σταθμού κάλυπταν μέχρι πρότινος εκπομπές των Βελόπουλου και του δημοσιογράφου Ανδρέα Καψαμπέλη, συμβούλου έκδοσης της «Δημοκρατίας». Το σήμα του σταθμού αναμεταδίδεται από αρκετά τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα, ενώ το κανάλι του στο You Tube έχει 112.000 εγγεγραμμένους.

● «ΜΑΚΕΛΕΙΟ»

H εφημερίδα εκδίδεται από τον Ιανουάριο του 2015 και αποτελεί μετεξέλιξη της ομότιτλης τηλεοπτικής εκπομπής του Στ. Χίου σε KONTRA και EXTRA-3. Από το 2016 ο ίδιος ηταν σχολιαστής στο AΡΤ TV (πρώην TELECITY/THΛΕΑΣΤΥ) ενώ μεταπήδησε στο Alert TV από όπου εσχάτως αποχώρησε. Παρουσιάζει εκπομπή στο κανάλι του στο YouTube. Στα τέλη του 2019 η κυκλοφορία της εφημερίδας έφτασε τα 10.000 φύλλα. Για τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας, που ενίοτε καλούν σε πράξεις βίας, ο Χίος έχει συλληφθεί και κληθεί σε απολογία από την ΕΣΗΕΑ.

● «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»

Η εφημερίδα ανήκει στον Ομιλο Φιλιππάκη, που εκδίδει επίσης τις εφημερίδες «Εστία» και «Espresso». Ως βασικοί αρθρογράφοι της αναφέρονται οι Φαήλος Κρανιδιώτης, Σάββας Καλεντερίδης, Μανόλης Κοττάκης, Παναγιώτης Λιάκος και Κύρα Αδάμ (παλιότερα και ο διευθυντής της «Ελ. Ωρας» Δημήτρης Παπαγεωργίου, βλ. παρακάτω). Μολονότι διεκδικεί την καραμανλική Δεξιά, η «Δημοκρατία» προσέφερε κατά καιρούς CD με την απολογία του δικτάτορα Παπαδόπουλου, βιβλία για τον Μεταξά, βιβλίο του ναζιστή Κώστα Πλεύρη κ.ά. Τα προηγούμενα χρόνια η καθημερινή κυκλοφορία της ξεπερνούσε τα 8.000-12.000 φύλλα.

● «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ»

Η εφημερίδα ιδρύθηκε το 1981 από τον φιλοχουντικό Γρηγόρη Μιχαλόπουλο. Η συνωμοσιολογία, οι «προφητείες» και ο φιλορωσισμός είναι βασικά φυσιογνωμικά στοιχεία της. Διευθυντής της εφημερίδας, που σήμερα πουλά 1.500-1.700 φύλλα καθημερινά, είναι ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, πρώην αρχισυντάκτης του χουντικού «Ελεύθερου Κόσμου», αρθρογράφος της «Δημοκρατίας» (ο ίδιος έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε επίθεση της Χρυσής Αυγής σε μέλη του ΣΕΚ, στις 10.1.2001, και επίθεση των «Αυτόνομων Εθνικιστών» σε μέλη του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, στις 23.1.2010). Στην εφημερίδα αρθρογραφούν παράγοντες του πρώην ΛΑΟΣ, όπως ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδόπουλος και ο πρώην βουλευτής Κώστας Αϊβαλιώτης. Εν όψει εκλογών του 2023, η «Ελεύθερη Ωρα» στήριξε ανοιχτά την «κομμένη» Πατριωτική Ενωση, για λογαριασμό της οποίας διεκδίκησε τους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη.

● Pro News

Ο τηλεοπτικός σταθμός Pro News TV και η ιστοσελίδα pronews.gr ανήκουν στον όμιλο εκδόσεων DNM, του Τάσου Γκουριώτη. Στα μέσα του ομίλου περιλαμβάνονται επίσης οι ενημερωτικές ιστοσελίδες defencenet.gr και ygeianews, το περιοδικό για θέματα άμυνας «Στρατηγική» (ένθετο στον «Ελεύθερο Τύπο») και η ετήσια έκδοση «Αμυντική Βίβλος».

Τον Ιανουάριο του 2023, το pronews.gr ήταν ανάμεσα στα 10 πρώτα ειδησεογραφικά σάιτ της χώρας, ενώ το κανάλι του Pro News TV στο YouTube έχει 134.000 εγγεγραμμένους.

Τον Μάιο του 2019 ο Γκουριώτης εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος (ήταν υποψήφιος δήμαρχος) με την παράταξη «Η Γλυφάδα Μπροστά» (541 ψήφοι, 1,32%) με τη στήριξη Χρυσής Αυγής, «Νέας Δεξιάς» (Κρανιδιώτης), «Δύναμης Ελληνισμού» (Δ. Καμμένος), Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (Νικολόπουλος) και «Εθνικού Μετώπου» (Κώνστας). Το φθινόπωρο του 2023 ΔΕΝ ήταν υποψήφιος δημαρχος Γλυφάδας

Τον Οκτώβριο του 2022, μιλώντας στην εκδήλωση «2η Αντι-ΔΕΘ», τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει προεδρική δημοκρατία, καθώς το πολίτευμα έχει εξαντλήσει τη δυναμική του.

● newsbreak

Το newsbreak ανήκει στον Ομιλο Φιλιππάκη. Η ιστοσελίδα φιλοξενεί άρθρα μόνιμων συντακτών των εφημερίδων, όπως του Μανόλη Κοττάκη (διευθυντή της «Εστίας»), του Φαήλου Κρανιδιώτη και του Παναγιώτη Λιάκου (βασικών αρθρογράφων της «Δημοκρατίας»), καθώς και του αντιστράτηγου ε.α. Χρήστου Μπολώση (επίσης της «Δημοκρατίας»). Η ίδια φιλοξενεί εκπομπή-podcast του Λάκη Λαζόπουλου.).

● Right2TheBone

To Right to the Bone (Δεξιός ώς το Κόκαλο) είναι το κανάλι του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών στο youtube (8,62 χιλ. εγγεγραμμένοι). Το Δίκτυο αυτοπροβάλλεται ως «ομάδα πίεσης» για την προώθηση του ελληνικού συντηρητισμού και ως υπερκομματικό βήμα διαλόγου για τις διάφορες τάσεις της Ακροδεξιάς. Κεντρικοί στο εγχείρημα είναι οι Παναγιώτης Δούμας (πρώην στέλεχος του λεπενικού «Ελληνικού Μετώπου», του Μάκη Βορίδη, Δημήτρης Παπαγεωργίου και Ραφαήλ Καλυβιώτης.

● «ΣΤΟΧΟΣ»

Η εφημερίδα ιδρύθηκε το 1985 από τον Γεώργιο Καψάλη. Ακραία μιλιταριστική, φιλοχουντική και φιλοναζιστική, συνδέθηκε με τη Χρυσή Αυγή μέχρι την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα. Το εβδομαδιαίο φύλλο, που εκδίδει ο Σάββας Χατζηπαρασκευάς, υποστηρίζεται από τη διαδικτυακή έκδοση . Ο Χατζηπαρασκευάς υπήρξε συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά από τα χρόνια της Πολιτικής Ανοιξης. Απέναντι στην ακροδεξιά ρωσοφιλία, προωθεί το σύνθημα «όποιος είναι με τον Ρώσο, είναι με τον Τούρκο».

● «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»

Η εφημερίδα ιδρύθηκε το 1966 από τον Σάββα Κωνσταντόπουλο. Επανεκδόθηκε ως εβδομαδιαία το 1984, εκφράζοντας την ΕΠΕΝ και νοσταλγούς της χούντας, ενώ σε επόμενη περίοδό της (2003-2007) συνδέθηκε με τη Χρυσή Αυγή. Από τις αρχές του 2020 ανέστειλε την έντυπη έκδοσή της, παραμένει ωστόσο ενεργή ως διαδικτυακή εφημερίδα, συνδέεται με τη διαδικτυακή «Ελληνική Ελεύθερη Τηλεόραση» καθώς και τις «Εκδόσεις Λόγχη», του άλλοτε υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Ζαφειρόπουλου. Η ιστοσελίδα προβάλλει τις απόψεις της ακροδεξιάς κίνησης «Εθνικό Μέτωπο», του Μάνου Κώνστα, που έχει δηλώσει αποχώρηση από τους «Ελληνες» του Ηλία Κασιδιάρη. Κατά καιρούς παίρνει πρωτοβουλίες για την ενότητα της Ακροδεξιάς και τη σύμπραξη προσωπικοτήτων του χώρου (Πλεύρης, Καρατζαφέρης, Κουριαννίδης, Δημητρούλιας, Σαγιάς, Κώνστας/Εθνικό Μέτωπο, Μιχαλακόπουλος/ΛΕΠΕΝ).

● ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η επαναδραστηριοποίηση της οργάνωσης (σε Φλώρινα, Αθήνα και γειτονιές της Θεσσαλονίκης) υποστηρίζεται από ιδεολογικές παρεμβάσεις και αρθρογραφία στην ιστοσελίδα.

Δείτε σχετικά

Αλέξανδρος Αφουξενίδης, Πέτρος Πετρίδης, Μιχάλης Πέτρου, Κάρολος Καβουλάκος, «Ακροδεξιά κοινωνικά δίκτυα – Διερεύνηση του πολιτικού και πολιτισμικού ακτιβισμού», Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Αθήνα 2021 (διαθέσιμο στο: https://www.ekke.gr/publication_files/akrodexia-kinonika-diktia-diereunisi-tou-politikou-kai-politismikou-aktivismou, ανάκτηση 12.4.2023)

Αλέξανδρος Αφουξενίδης & Πέτρος Πετρίδης, «Ακρα Δεξιά και ψηφιακά μέσα: αισθητική, ακτιβισμός και λογοθετικά σχήματα», Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών 157, σ. 1-30, 2021

Αντώνης Α. Ελληνας, «Τα Μέσα Ενημέρωσης και η Ακρα Δεξιά στη Δυτική Ευρώπη. Παίζοντας το χαρτί του εθνικισμού» (μτφρ.: Ελένη Κοτσυφού), Επίκεντρο 2012

Δημήτρης Ψαρράς, «Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη. Η τηλεοπτική αναγέννηση της ελληνικής Ακροδεξιάς», Αλεξάνδρεια 2010

Πληροφορίες από την ΕφΣυν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *