Το ελληνικό WATERGATE; | Εύλογα κι αναπάντητα ερωτήματα για τη διάρρηξη στο γραφείο της Διεύθυνσης Εκλογών

Το ελληνικό WATERGATE; | Εύλογα κι αναπάντητα ερωτήματα για τη διάρρηξη στο γραφείο της Διεύθυνσης Εκλογών

Αρνητική αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι μόλις έναν μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, άγνωστοι διέρρηξαν το γραφείο του επικεφαλής της διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, στην οδό Ευαγγελιστρίας στο κέντρο της Αθήνας.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Αυτό το πρωτοφανές περιστατικό έχει προκαλέσει πλήθος εύλογων ερωτημάτων που αφορούν, τόσο στο πώς κατάφεραν οι άγνωστοι να διαρρήξουν ένα (θεωρητικά) πολύ καλά φυλασσόμενο και ευαίσθητο γραφείο (και μάλιστα, μέρα-μεσημέρι), όσο και στο τι αναζητούσαν οι δράστες. Επίσης, δεν έχει γίνει γνωστή η «λεία» τους και εάν αφαιρέθηκαν σημαντικά έγγραφα ή εάν παραβιάστηκαν ευαίσθητα αρχεία.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η είσοδος στο συγκεκριμένο κτήριο επιτηρείται από εταιρεία φύλαξης, ενώ στους επισκέπτες πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει δοθεί καμιά ουσιαστική απάντηση από τις αρμόδιες αρχές. 

Το περιστατικό έρχεται ενώ είναι νωπό το σκάνδαλο με τη διαρροή των προσωπικών στοιχείων χιλιάδων εκλογέων του Εξωτερικού, κι ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. 

Όσο για την αρμόδια υπουργό Νίκη Κεραμέως, περιορίστηκε να παραπέμψει για απαντήσεις «στα πορίσματα των Αρχών» (όταν αυτά ανακοινωθούν), ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως μίλησε για «φερόμενη» διάρρηξη.

Εξηγήσεις ζητούν τα κόμματα

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καυτηρίασαν το γεγονός και ζήτησαν πειστικές εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το τι ακριβώς έχει συμβεί. 

«Το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει εξηγήσεις και να ενημερώσει άμεσα για το αν αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα και τι είδους, καθώς και αν παραβιάστηκαν ηλεκτρονικά αρχεία», τόνισε μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Από την πλευρά της, η Ευαγγελία Λιακούλη, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επισήμανε: «Η διάρρηξη του γραφείου του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, αποδεικνύει για μία ακόμα φορά την έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας, σοβαρότητας και μέτρων ασφαλείας στο υπουργείο».

«Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις σχετικά με τη διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως αποκαλύπτεται σε δημοσιεύματα, και να ενημερώσει για το τι ακριβώς έχει συμβεί κι αν έχουν κλαπεί έγγραφα και αρχεία και μάλιστα αν αυτή η υπόθεση σχετίζεται με τη διαρροή email και τις έρευνες που διεξάγονται. Είναι σε κάθε περίπτωση περίεργο ότι για ένα τόσο σοβαρό περιστατικό η πληροφόρηση έγινε από Μέσα Ενημέρωσης κι όχι από το ίδιο το αρμόδιο υπουργείο», σημείωσε το ΚΚΕ.

Για μια «περίεργη διάρρηξη» στη Διεύθυνση Εκλογών «την ημέρα που παραδιδόταν το πόρισμα για το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων των ομογενών με επίκεντρο την ευρωβουλεύτρια της ΝΔ Μισέλ Ασημακοπούλου», ανέφερε η Νέα Αριστερά

Πώς διαπιστώθηκε η διάρρηξη

Η διάρρηξη φέρεται πως σημειώθηκε μεταξύ 13:30 και 14:30. Ο αρμόδιος  διευθυντής συμμετείχε σε σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου επί της οδού Σταδίου και ζήτησε από τη γραμματέα του να πάει στην οδό Ευαγγελιστρίας και να φέρει κάποια έγγραφα. 

Η υπάλληλος μετέβη στο γραφείο και διαπίστωσε ότι η πόρτα ήταν ανοιχτή και εμφανή τα σημάδια διάρρηξης στην κλειδαριά, στο πόμολο και σε άλλα σημεία της πόρτας. Άμεσα ενημέρωσε τον διευθυντή της ο οποίος κάλεσε το 100 αναφέροντας το περιστατικό και αργότερα υπέβαλε μήνυση ενώπιον του Αστυνομικού Τμήματος Ακροπόλεως.

Άγνωστος ο σκοπός και το τι αναζητούσαν

Είναι επίσης ακόμη άγνωστο αν ο δράστης ή οι δράστες αφαίρεσαν προσωπικά αντικείμενα ή υπηρεσιακά έγγραφα, ή αν σκοπός τους ήταν η πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά αρχεία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε μια τόσο ευαίσθητη υπηρεσία. Τέλος τα στελέχη της αστυνομίας προβληματίζει, το γεγονός ότι κανείς από τους υπαλλήλους των άλλων γραφείων στον ίδιο όροφο δεν είδαν ούτε άκουσαν κάτι το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Προς το παρόν παραμένει άγνωστος ο σκοπός της διάρρηξης. Είναι άγνωστο αν ο δράστης ή οι δράστες αφαίρεσαν προσωπικά αντικείμενα ή υπηρεσιακά έγγραφα ή αν σκοπός τους ήταν η πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά αρχεία με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε μια τόσο ευαίσθητη υπηρεσία.

Τι αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών

«Δεν έχει προκύψει έως τώρα  κάποιο στοιχείο», σημειώνει το ΥΠ.ΕΣ. που τονίζει ότι η είσοδος στο κτίριο «φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης».

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο αναφέρει τα παρακάτω:

«Κατά τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 26 Απριλίου υπήρξε καταγγελία η οποία αφορά σε φερόμενη διάρρηξη στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών το οποίο εδρεύει επί της οδού Ευαγγελιστρίας. Η είσοδος στο συγκεκριμένο κτήριο φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, ενώ κατά την είσοδο των επισκεπτών πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας. Αμέσως εκλήθη η Αστυνομία προκειμένου να διερευνήσει τα πραγματικά περιστατικά. Από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, σε επίπεδο ασφάλειας δικτύων, ηλεκτρονικών μέσων και ελέγχων από το Τμήμα Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου, και δεν έχει προκύψει έως τώρα κάποιο στοιχείο. Η έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Το Υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται απερίσπαστα για τη διενέργεια των εκλογών με τον άψογο τρόπο που πραγματοποιούνται όλα τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας».

Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ.

Από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ για τα αποτελέσματα των ερευνών θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Το σκάνδαλο Watergate

Μισός αιώνας πέρασε από τη μέρα που δικαστήριο της Ουάσινγκτον καταδίκασε τους στενούς συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον Γκόρντον Λίντι και Τζέιμς ΜακΚόρντ Τζούνιορ, πυροδοτώντας ένα τσουνάμι που έμεινε στην ιστορία ως «σκάνδαλο Watergate».

Το «Watergate» ήταν ένα δυσθεώρητο πολιτικό σκάνδαλο που συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες και άρχισε να αποκαλύπτεται έπειτα από διάρρηξη στην έδρα της Εθνικής Επιτροπής Δημοκρατικών (DNC) στο συγκρότημα γραφείων Watergate στην Ουάσιγκτον, στις 17 Ιουνίου του 1972 και την απόπειρα συγκάλυψης και συμμετοχής σε αυτές τις ενέργειες από τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Νίξον και της κυβέρνησής του.

Όταν η συνωμοσία αποκαλύφθηκε και ερευνήθηκε από το Κογκρέσο, ο Νίξον αντιστάθηκε στους ελέγχους, γεγονός που οδήγησε σε συνταγματική κρίση.

Η έρευνα οδήγησε στην αποκάλυψη κατάχρησης εξουσίας από μέλη της κυβέρνησης και οδήγησε στην έναρξη διαδικασίας καθαίρεσης εναντίον του προέδρου και που τελικά οδήγησε στην παραίτηση του. Παραπέμφθηκαν σε δίκη 69 άνθρωποι, από τους οποίους 48 κρίθηκαν ένοχοι. Πολλοί από τους κατηγορούμενους ήταν κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Ρίτσαρντ Νίξον.

Μαγνητοφωνούσε τους πάντες

Η υπόθεση άρχισε με τη σύλληψη πέντε ανδρών για τη διάρρηξη στην έδρα του DNC στο συγκρότημα Watergate το Σάββατο 17 Ιουνίου 1972. Το FBI, στην έρευνά του, ανακάλυψε σύνδεση μεταξύ των μετρητών που βρέθηκαν υπό την κατοχή των διαρρηκτών και παρανόμων χρηματοδοτήσεων, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από την Επιτροπή για την επανεκλογή του Προέδρου στις εκλογές του 1972. Τον Ιούλιο του 1973, άρχισαν να πληθαίνουν τα στοιχεία εναντίον του επιτελείου του Προέδρου, συμπεριλαμβανομένων μαρτυριών από πρώην μέλη του επιτελείου που δόθηκαν στην επιτροπή της Γερουσίας που ερευνούσε το Watergate. Η έρευνα αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος Νίξον είχε ένα μαγνητόφωνο στο γραφείο του και ότι είχε καταγράψει πολλές συνομιλίες.

Έπειτα από σειρά δικαστικών μαχών, το Ανώτατο Δικαστήριο ομόφωνα έκρινε ότι ο Πρόεδρος ήταν υποχρεωμένος να δημοσιεύσει τις μαγνητοταινίες. Τότε αποκαλύφθηκε ότι ο Νίξον είχε επιχειρήσει να σκεπάσει τις δραστηριότητες που έλαβαν χώρα μετά τη διάρρηξη και να χρησιμοποιήσει ομοσπονδιακούς αξιωματούχους για να αποπροσανατολίσει την έρευνα. Καθώς έφτασε να αντιμετωπίσει πρόταση μομφής και καθαίρεσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και σχεδόν σίγουρη καταδίκη από την Γερουσία, ο Νίξον παραιτήθηκε από την προεδρία στις 9 Αυγούστου 1974.

Οι Ντάστιν Χόφμαν και Ρόμπερτ Ρέντφορντ με τους αληθινούς πρωταγωνιστές της αποκάλυψης του σκανδάλου Καρλ Μπέρνσταϊν και Μπομπ Γούντγουορντ. /copyright Ap Photos
Οι Ντάστιν Χόφμαν και Ρόμπερτ Ρέντφορντ με τους αληθινούς πρωταγωνιστές της αποκάλυψης του σκανδάλου Καρλ Μπέρνσταϊν και Μπομπ Γούντγουορντ. /copyright Ap Photos

Tον βασικό ρόλο στην αποκάλυψη της υπόθεσης είχε η εφημερίδα «Washington Post» και συγκεκριμένα οι δημοσιογράφοι Καρλ Μπέρνσταϊν και Μπομπ Γούντγουορντ, οι οποίοι με σειρά ρεπορτάζ αποκάλυπταν όλο και περισσότερες πτυχές του σκανδάλου. Ένα χρόνο αργότερα, πάνω στην έρευνα των Γούντγουορντ και Μπέρνσταιν, βασίστηκε η ταινία του Άλαν Πάκουλα, «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου» με πρωταγωνιστές τους Ντάστιν Χόφμαν, Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Τζέισον Ρόμπαρτς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *