Η Τουρκία έλαβε δάνειο “μαμούθ” ύψους $929 εκατ. από την Deutsche Bank για την αγορά LNG

Η Τουρκία έλαβε δάνειο "μαμούθ" ύψους $929 εκατ. από την Deutsche Bank για την αγορά LNG

Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Τουρκίας έλαβε δάνειο ύψους 925 εκατ. ευρώ (929 εκατ. δολάρια) από την Deutsche Bank για τη χρηματοδότηση αγορών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε μια προσπάθεια να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Το τριετές δάνειο θα επιτρέψει στην Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS, ή Botas, να αγοράζει LNG από προμηθευτές σε 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αλγερίας και του Κατάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Deutsche Bank. Η χρηματοδότηση είναι εγγυημένη από την κυβέρνηση της Τουρκίας και μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον.

Η συμφωνία σηματοδοτεί το πρώτο διεθνές δάνειο του κρατικού φορέα εκμετάλλευσης αγωγών για εισαγωγές LNG. Και ενώ θα χρηματοδοτήσει μόνο ένα μικρό μέρος της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Τουρκίας, ανοίγει τον δρόμο για παρόμοιες συναλλαγές που θα επιτρέψουν στην Botas να διαφοροποιήσει τις προμήθειες που σήμερα κυριαρχούνται από τη Ρωσία και το Ιράν. 

turkey flag blowing wind waving colorful turkish

Η δανειακή διευκόλυνση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Botas. Η τουρκική εταιρεία έχει πληγεί από την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου που δυσκολεύεται να μεταβιβάσει στους καταναλωτές, με τις αρχές να προσπαθούν απεγνωσμένα να περιορίσουν τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλό 24 ετών πριν από μια κρίσιμη εκλογική χρονιά. Η Botas έχει αναφέρει ότι πουλάει φυσικό αέριο στους εγχώριους καταναλωτές στο 30% του κόστους.

Η τουρκική κυβέρνηση διοχέτευσε περισσότερα μετρητά στην Botas κατά το α’ τρίμηνο από ό,τι σε ολόκληρο το 2021 για να τη διατηρήσει σε λειτουργία. Η εταιρεία ήταν επίσης ο μεγαλύτερος αποδέκτης των 18 δισ. δολαρίων της κεντρικής τράπεζας από τις πωλήσεις συναλλάγματος για κρατικές εταιρείες το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, γεγονός που αύξησε την πίεση στα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας.

Η Botas θα χρησιμοποιήσει το δάνειο για να αγοράσει επίσης LNG από προμηθευτές στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελβετία, τη Σιγκαπούρη και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε.

Οι διαπραγματεύσεις για το δάνειο αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το Bloomberg τον Απρίλιο, το οποίο ανέφερε επίσης ότι το μέγεθος θα μπορούσε να διπλασιαστεί στο μέλλον. 

One thought on “Η Τουρκία έλαβε δάνειο “μαμούθ” ύψους $929 εκατ. από την Deutsche Bank για την αγορά LNG

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *