Η πρωτοφανής πτώση των συγχωνεύσεων και εξαγορών κλονίζει τους γίγαντες της επενδυτικής τραπεζικής

bloomberg

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η πρωτοφανής πτώση των συγχωνεύσεων και εξαγορών κλονίζει τους γίγαντες της επενδυτικής τραπεζικής

Πριν από μερικά χρόνια, κορυφαίοι τραπεζίτες από τον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs δεν θα έκαναν καν τον κόπο να δεχτούν τηλεφωνήματα από εταιρείες προσλήψεων που θα αφορούσαν θέσεις εργασίας σε μικρότερους ανταγωνιστές. Φέτος, οι διευθυντές των Jefferies Financial Group, Evercore και PJT Partners λένε ότι έχουν πλημμυρίσει με βιογραφικά από προσωπικό εταιρειών όπως η Goldman, η Barclays και η Credit Suisse.

Από τους Jan-Henrik Foerster, Crystal Tse, και Aaron Kirchfeld/Bloomberg

Ποτέ στην καριέρα τους δεν είδαν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από ανώτερα στελέχη της Goldman, ανέφεραν οι τραπεζίτες, ζητώντας να μην κατονομαστούν. Αυτές οι μικρότερες εταιρείες συνομιλούν με δεκάδες συνεργάτες και διευθύνοντες συμβούλους σε όλο τον κλάδο ανά πάσα στιγμή και επιλέγουν τους καλύτερους από αυτούς, είπαν.

Καλώς ήρθατε στη νέα κανονικότητα στον κόσμο της επενδυτικής τραπεζικής.

Η πτώση στις συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A) και η κατάρρευση της Credit Suisse έχουν πυροδοτήσει έναν επικό κύκλο διεργασιών μεταξύ ανώτερων διευθυντικών στελεχών σε όλο τον κλάδο, που εκτείνεται σε εμπορικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Και όλο αυτό φτάνει μέχρι την κορυφή: Από τις οκτώ κορυφαίες εταιρείες παροχής συμβουλών συγχωνεύσεων του 2022, οι επτά έχουν αλλάξει τους επικεφαλής των επενδυτικών τραπεζών τους ή έχουν αναδιοργανώσει την ηγεσία τους όσον αφορά των τομέα συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2023.

Έχοντας επεκταθεί επιθετικά κατά τα χρόνια της οικονομικής άνθησης, η Goldman, η Morgan Stanley και η Citigroup είναι μεταξύ εκείνων που περικόπτουν θέσεις εργασίας σε μερικούς από τους μεγαλύτερους γύρους συρρίκνωσης που έχει δει ο κλάδος την τελευταία δεκαετία. Ταυτόχρονα, ανταγωνιστές χαμηλότερης κατάταξης, όπως η Deutsche Bank και η Banco Santander, βρίσκονται σε ένα ξεφάντωμα προσλήψεων, ενώ άλλοι κυνηγούν κορυφαία ταλέντα που παρακολουθούσαν εδώ και χρόνια, στοιχηματίζοντας ότι ο επόμενος κύκλος ανάπτυξης συγχωνεύσεων και εξαγορών είναι προ των πυλών.

Η πρωτοφανής πτώση των συγχωνεύσεων και εξαγορών κλονίζει τους γίγαντες της επενδυτικής τραπεζικής
Η πρωτοφανής πτώση των συγχωνεύσεων και εξαγορών κλονίζει τους γίγαντες της επενδυτικής τραπεζικής

Αλλά η τρέχουσα ύφεση παραμένει ο ελέφαντας στο δωμάτιο και οι προοπτικές για μια αναβίωση εξακολουθούν να φαίνονται θολές. Το υψηλότερο οικονομικό κόστος, η αστάθεια λόγω γεωπολιτικών εντάσεων και οι απειλές για παγκόσμια ύφεση έχουν μειώσει τους όγκους των συμφωνιών κατά περίπου 40% σε περίπου 1 τρισεκατομμύριο αμερικάνικα δολάρια (1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια) το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία έως τις 20 Ιουλίου, από την ίδια περίοδο του 2022. Στο Λονδίνο, οι αμοιβές των τραπεζιτών μειώθηκαν σε κάθε επίπεδο αρχαιότητας το 2022. Στην υψηλότερη βαθμίδα των αντιπροέδρων, για παράδειγμα, ήταν κατά 13% μικρότερες, σύμφωνα με έρευνα της Dartmouth Partners.

Πολλές συναλλαγές έχουν κολλήσει λόγω διαφωνιών για αποτιμήσεις ή ρυθμιστικά εμπόδια. Ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, James Gorman, δήλωσε ότι οι συμφωνίες θα αυξηθούν, αλλά πιθανότατα όχι μέχρι το επόμενο έτος.

Η ανατροπή σε ολόκληρο τον κλάδο αυτή τη φορά έχει ξεπεράσει αυτό που θα βλέπαμε συνήθως μετά από μια θλιβερή σεζόν για τα μπόνους ή την περιστασιακή ετήσια άσκηση απολύσεων που πραγματοποιούν οι τράπεζες για να περιορίσουν το κόστος. Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street συρρικνώθηκαν κατά περίπου 21.000 άτομα το πρώτο εξάμηνο του 2023, ανέφερε το Bloomberg News τον Ιούλιο. Η Goldman σημείωσε πτώση 58% στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου, καθώς οι προμήθειες συγχώνευσης μειώθηκαν και τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική έχασαν τις εκτιμήσεις.

«Η αγορά των εργοδοτών»

Για ορισμένες εταιρείες, η κατάσταση εργασίας έχει πλέον μετατραπεί σε μια «αγορά εργοδοτών» από αυτό που ήταν μια «αγορά υποψηφίων» κατά τα χρόνια της άνθησης, είπε ο Miguel Hernandez, ο οποίος διευθύνει την επενδυτική τραπεζική στην Alantra, μια ισπανική τράπεζα που έχει προσλάβει 20 ανώτερους τραπεζίτες στην επενδυτική τραπεζική το 2023. Με τις μετοχές να πέφτουν, οι προσλήψεις γίνονται φθηνότερες.

Η Genevieve Fraser, συνεργάτης στην παγκόσμια εταιρεία κυνηγιού στελεχών Maven Search, ανέφερε ότι οι junior τραπεζίτες που εξακολουθούν να φτιάχνουν τη λίστα πελατών τους μπορεί να χρειαστεί να υποβαθμίσουν τα προσόντα και τις αξιώσεις τους προκειμένου να βρουν έναν νέο καλό ρόλο και είναι ιδιαίτερα δύσκολο αν εστιάσουν περισσότερο σε συγχωνεύσεις και εξαγορές παρά στην κάλυψη.

Ωστόσο, τα κορυφαία ταλέντα των ΗΠΑ παραμένουν «απίστευτα», είπε, προσθέτοντας ότι οι πιο ακριβοί περιζήτητοι τραπεζίτες στην αγορά είναι εκείνοι που έχουν 10 έως 15 χρόνια εμπειρίας σε επίπεδο διευθύνοντος συμβούλου με την ικανότητα να φέρνουν τους πελάτες και τις σχέσεις τους στη νέα εταιρεία.

wall street
Η πρωτοφανής πτώση των συγχωνεύσεων και εξαγορών κλονίζει τους γίγαντες της επενδυτικής τραπεζικής

«Οι περισσότερες εταιρείες δεν θέλουν ένα υπάρχον πρότζεκτ στην τρέχουσα αγορά, θέλουν κάποιον που μπορεί να φέρει ένα βιβλίο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων», είπε. Σε πολλές περιπτώσεις, παίρνουν ένα εγγυημένο μπόνους για δύο χρόνια ως αποζημίωση για όσα μπορεί να έχουν χάσει στους προηγούμενους εργοδότες τους.

Παρά την αναταραχή στον κλάδο, ο Christoph Zeiss, συνεργάτης στην ευρωπαϊκή εταιρεία αναζήτησης στελεχών Heads! βλέπει επίσης λόγους που προκαλούν αισιοδοξία.

Υπήρξαν έντονες προσλήψεις, ειδικά σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, η τεχνολογία, τα μέσα ενημέρωσης και τα φαρμακευτικά προϊόντα, είπε ο Zeiss. Οι εταιρείες που θέλουν να προσλάβουν την κορυφή των κορυφαίων γνωρίζουν ότι τέτοιοι υποψήφιοι αναμένουν υψηλούς μισθούς και είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους καθώς τοποθετούνται στον επόμενο κύκλο ανάπτυξης, είπε. «Δεν υπάρχει κρίση στην επενδυτική τραπεζική», πρόσθεσε ο Zeiss.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *