Ο Xi Jinping αγωνίζεται να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα | Μπορεί;

[responsivevoice_button voice=”Greek Female” buttontext=”Listen to Post”]

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Ο Xi Jinping αγωνίζεται να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα | Μπορεί;

Ο Xi Jinping αγωνίζεται να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα | Μπορεί;

Στις πιο σκοτεινές στιγμές της οικονομικής κρίσης το 2008, ο πρώην πρωθυπουργός της Κίνας Wen Jiabao είχε δώσει μία διάλεξη σε μια ομάδα αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων και στελέχη επιχειρήσεων στη Νέα Υόρκη. «Μπροστά στις οικονομικές δυσκολίες», είχε πει, «η εμπιστοσύνη είναι πιο πολύτιμη από το χρυσό».

Από την Li Yuan/New York Times

Η κινεζική οικονομία τότε ήταν κλονισμένη. Σήμερα η κατάσταση δείχνει να οδεύει ξανά προς τα εκεί, αντιμετωπίζοντας τις πιο σκοτεινές προοπτικές των τελευταίων δεκαετιών, και οι ηγέτες της Κίνας μαθαίνουν με τον δύσκολο τρόπο τι ακριβώς εννοούσε ο Wen.

Το Πεκίνο παρουσίασε μια νέα σειρά κατευθυντήριων γραμμών 31 σημείων την Τετάρτη προκειμένου να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα. Μετά από τρία χρόνια κατά τα οποία η κυβέρνηση καταρράκωσε τις ιδιωτικές εταιρείες, εξάλειψε την καινοτομία και εξύψωσε τις κρατικές επιχειρήσεις, η λίστα των 31 σημείων αντιπροσωπεύει μια σχεδόν παραδοχή από το Κομμουνιστικό Κόμμα ότι η εκστρατεία του απέτυχε θεαματικά.

Οι μετοχές στην ηπειρωτική χώρα και στο Χονγκ Κονγκ, όπου είναι εισηγμένες πολλές από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επιχειρήσεις της Κίνας, υποχώρησαν την Πέμπτη, αλλά ανέκτησαν τη θέση τους την Παρασκευή. Ορισμένοι επιχειρηματίες έσπευσαν να επαινέσουν τις οδηγίες στα επίσημα μέσα ενημέρωσης. Αλλά κατ’ ιδίαν, άλλοι από τους οποίους πήρα συνέντευξη απέρριψαν τη συζήτηση με λέξεις που μπορούν να μεταφραστούν καλύτερα ως «Φύλαξέ το για τα κορόιδα».

Είναι πλέον προφανές ότι τα οικονομικά προβλήματα της χώρας έχουν τις ρίζες τους στην πολιτική. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα απαιτήσει συστημικές αλλαγές που να προσφέρουν πραγματική προστασία προς την τάξη των επιχειρηματιών και της ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Εάν το κόμμα τηρήσει την πολιτική ατζέντα του κορυφαίου ηγέτη της χώρας, Xi Jinping, ο οποίος έχει διαλύσει πολλές από τις πολιτικές που απελευθέρωσαν την οικονομία της Κίνας, οι υποσχέσεις του στα χαρτιά θα παραμείνουν απλώς λόγια.

Ο Xi Jinping αγωνίζεται να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα | Μπορεί;

Η αντίδραση των χρηματιστηρίων ήταν πολύ ειλικρινής, είπε ένας επιχειρηματίας τεχνολογίας. Οι επενδυτές αντιλήφθηκαν πόσο απελπισμένο είναι το κόμμα, είπε, και πόσο ανούσιες είναι οι κατευθυντήριες γραμμές.

Στον πυρήνα του, είπε, το θέμα της εμπιστοσύνης είναι θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης. Το Πεκίνο έχει χάσει σχεδόν όλη την αξιοπιστία του τα τελευταία χρόνια, είπε. Εάν θέλει πραγματικά να διορθώσει την κατάσταση, μπορεί τουλάχιστον να ζητήσει συγγνώμη για τις αδικίες. Ο ίδιος ανέφερε ένα έγγραφο που εξέδωσε το κόμμα μετά την Πολιτιστική Επανάσταση, στο οποίο παραδέχονταν ορισμένα από τα λάθη του υπό την ηγεσία του Mao Zedong από το 1949 έως το 1976.

Άλλοι επεσήμαναν παρόμοια βήματα που έκανε τότε το κόμμα, όπως η αποκατάσταση διωκόμενων στελεχών και διανοουμένων.

Ο Xi Jinping αγωνίζεται να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα | Μπορεί;

Κανένας από τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με τους οποίους μίλησα δεν περιμένει από την κυβέρνηση να τηρήσει κανένα από αυτά τα βήματα. Όλοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας υπό τον φόβο τιμωρίας από τις αρχές.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα ήταν πάντα επιφυλακτικό έναντι του πλούτου, της επιρροής και των οργανωτικών ικανοτήτων των επιχειρηματιών. Τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, το κόμμα ένιωσε ότι χρειαζόταν μια ζωντανή οικονομία για να ανοικοδομήσει τη νομιμότητά του μετά την Πολιτιστική Επανάσταση και την καταστολή του 1989. Ο ιδιωτικός τομέας αναπτύχθηκε για να συνεισφέρει περισσότερο από το 50% των φορολογικών εσόδων της χώρας, το 60% της οικονομικής παραγωγής και το 80% της αστικής απασχόλησης, σύμφωνα με κανέναν άλλον από τον ίδιο τον Xi το 2018.

Αλλά ο Xi δεν είναι οπαδός της καπιταλιστικής τάξης. Η οικονομική του σκέψη μπορεί να συνοψιστεί καλύτερα στο σύνθημά του, «Μεγαλύτερες και ισχυρότερες κρατικές επιχειρήσεις». Υπό τον Xi, ιδιωτικές εταιρείες και επιχειρηματίες δέχονται συνεχείς επιθέσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από διαδικτυακούς σχολιαστές.

Ο Xi Jinping αγωνίζεται να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα | Μπορεί;

Επιπλέον, η κατάσταση επιδεινώθηκε από την έναρξη της πανδημίας. Τα τελευταία χρόνια, η ηγεσία της Κίνας κυνήγησε τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας και τους πιο διάσημους επιχειρηματίες της, αποδεκάτισε ολόκληρες βιομηχανίες με αυθαίρετες ρυθμίσεις και αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει τις πολιτικές της Covid όταν πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονταν.

Το 2021, ένα σχόλιο με τίτλο: «Όλοι μπορούν να το νιώσουν, μια βαθιά μεταμόρφωση βρίσκεται σε εξέλιξη!» αναδημοσιεύτηκε σε πολλούς από τους σημαντικότερους επίσημους ιστότοπους μέσων ενημέρωσης. Επαινώντας την καταστολή του ιδιωτικού τομέα και την πρόταση πολιτικής που είναι γνωστή ως «κοινή ευημερία», το σχόλιο ανέφερε: «Αυτή είναι μια επιστροφή από τις κεφαλαιουχικές ομάδες στις μάζες και ένας μετασχηματισμός από μια κεφαλαιοκεντρική προσέγγιση σε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση».

Αλλά αφού τερμάτισε ξαφνικά τις πολιτικές της για την «μηδενική Covid» τον περασμένο Δεκέμβριο, η κυβέρνηση φαινόταν να συνειδητοποίησε ότι χρειαζόταν τον ιδιωτικό τομέα να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της οικονομίας, η οποία υπέφερε τόσο από την πανδημία όσο και από την επιδείνωση των σχέσεων της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους βασικούς εμπορικούς εταίρους. Η ανάκαμψη απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών έχει μειωθεί.

«Γιατί πολλοί άνθρωποι εξοικονομούν χρήματα και περιορίζουν τις δαπάνες; Επειδή οι φιλόδοξοι επιχειρηματίες διστάζουν να κάνουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και επενδύσεις;». Ο Sun Liping, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tsinghua έγραψε σε ένα άρθρο τον περασμένο μήνα. «Είναι επειδή αισθάνονται άβολα». Είπε ότι για να βγει η Κίνα από την ύφεση, η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που να μπορεί να προσφέρει καθησυχασμό.

«Πάντα θεωρούσαμε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες ως μέρος των δικών μας», είπε ο Xi τον Μάρτιο, επαναλαμβάνοντας τον εαυτό του από το 2018. Ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, ο οργανισμός οικονομικού σχεδιασμού της χώρας, πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεων με ηγέτες επιχειρήσεων, υποσχόμενος υποστήριξη.

FILE PHOTO: Copies of the book “Xi Jinping: The Governance of China” are displayed at the Hong Kong Book Fair, in Hong Kong, China, July 14, 2021. REUTERS/Tyrone Siu/File Photo | Ο Xi Jinping αγωνίζεται να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα | Μπορεί;

Στη συνέχεια ήρθαν οι κατευθυντήριες γραμμές των 31 σημείων. Οι περισσότεροι Κινέζοι επιχειρηματίες υποστηρίζουν την κυβέρνηση και ακολουθούν πρόθυμα αυτά που λέει. Ωστόσο, τα σχόλια ορισμένων επιχειρηματιών στα κρατικά μέσα μοιάζουν περισσότερο με δεσμεύσεις πίστης στο κόμμα παρά με αυθεντικές εκφράσεις εμπιστοσύνης.

Ο Pony Ma, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των τυχερών παιχνιδιών Tencent, έγραψε: «Η κεντρική επιτροπή του κόμματος αποδίδει μεγάλη σημασία στην ιδιωτική οικονομία και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και πάντα μας αντιμετώπιζε ως μέρος των δικών τους ανθρώπων», ανέφερε επαναλαμβάνοντας τον Xi. Δεσμεύτηκε να «τηρήσουμε τον ρόλο μας ως «συνδετήρα», «εργαλειοθήκη» και «βοηθού».

Μερικοί επιχειρηματίες απλώς επανέλαβαν μια σειρά από κομματικές δηλώσεις.

Ο Ben Qiu, ένας δικηγόρος που ασκεί δικηγορία στο Χονγκ Κονγκ και στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνόψισε τα σχόλια των στελεχών με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Τα ρούχα του αυτοκράτορα φαίνονται υπέροχα». Μερικοί άνθρωποι παρατήρησαν ότι τα περισσότερα από τα 31 σημεία των οδηγιών δεν είναι νέα. Ένας στόχος που τράβηξε μεγάλη προσοχή ήταν να «διεξάγει ενεργά και με σύνεση το έργο των αναπτυσσόμενων μελών του κόμματος» στον ιδιωτικό τομέα. Οι κατευθυντήριες γραμμές ζητούν ουσιαστικά από τους επιχειρηματίες να είναι πατριώτες και να υποστηρίξουν την ηγεσία του κόμματος στο έργο του ιδιωτικού τομέα.

Ο ιδιωτικός τομέας της Κίνας άρχισε να αναπτύσσεται τη δεκαετία του 1990 όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να διαχωρίσει το Κομμουνιστικό Κόμμα από τις επιχειρήσεις. Δεν ήταν σε καμία περίπτωση μια καλή στιγμή -υπήρχε πολλή διαφθορά. Αλλά η κυβέρνηση προσπάθησε να μείνει έξω από το δρόμο των εταιρειών. Όσες υποστηρικτικές λέξεις και να προσφέρει τώρα το κόμμα, δύσκολα θα αισθανθεί αυτοπεποίθηση ο ιδιωτικός τομέας.

Ο Xi Jinping αγωνίζεται να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα | Μπορεί;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *