CVC | Ξέχνα την Εθνική Ασφαλιστική που ήξερες | Οριστικοποιείται η πώληση στο CVC Partners

CVC
CVC | Ξέχνα την Εθνική Ασφαλιστική που ήξερες | Οριστικοποιείται η πώληση στο CVC Partners

Για αυτή την εβδομάδα είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να εγκρίνει τη γνώμη του εξειδικευμένου οίκου για το εύλογο της πρότασης από το αμερικανικό κεφάλαιο CVC Partners σχετικά με την αγορά του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γνώμη είναι θετική και ύστερα από την έγκριση από το ΤΧΣ, που είναι και βασικός μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας, θα ενημερωθεί επισήμως η ΕΤΕ, η οποία έχει προγραμματίσει διοικητικό συμβούλιο για την Παρασκευή, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, η Εθνική Τράπεζα θα εγκρίνει το ντιλ για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό κεφάλαιο CVC Partners, καθώς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (μέτοχοι, θεσμικοί φορείς, τράπεζα και αρχές) έχουν κοινή γνώμη για την κίνηση αυτή.

Όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το Capital.gr, η συμφωνία της πώλησης αφορά στο 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής, έναντι του 80% που ήταν αρχικά.

Το τίμημα για την προσφορά έχει προσδιοριστεί με βάση την αποτίμηση του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής, το οποίο κυμαίνεται γύρω στα 460 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Πέραν από το ύψος του τιμήματος και τη συμμετοχή με 10%, η συμφωνία προβλέπει ότι η Εθνική Τράπεζα θα διατηρήσει συνεργασία για 12 έτη με την Εθνική Ασφαλιστική για τη δημιουργία, ανάπτυξη και πώληση του bancassurance μέσω του δικτύου της ΕΤΕ και της Ασφαλιστικής.

Πηγές που γνωρίζουν τις εξελίξεις και τις διαδικασίες εκτιμούν ότι εφόσον πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο που είναι και το πιθανότερο, θα χρειαστούν περίπου πέντε με έξι μήνες για την έγκριση του deal από τις αρμόδιες αρχές και την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του πακέτου μετοχών.

Δηλαδή, η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται γύρω στον Σεπτέμβριο του 2021, όταν αναμένεται να αλλάξει και η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Το αμερικανικό fund CVC Capital είναι ένα από τα μεγαλύτερα fund στον κόσμο.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ο τραπεζικός γίγαντας Citigroup δημιουργεί ένα από τα πρώτα επενδυτικά κεφάλαια στην Αμερική. Το 1981 θα δημιουργήσει τον ευρωπαϊκό της βραχίονα που ακούει στο όνομα CVC Capital Partners. Στην δεκαετία του ’90 θα αποσχισθεί από τον όμιλο της Citigroup και θα περάσει σε ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι όμως στην πλειοψηφία τους προέρχονταν από τον όμιλο.

Με έντονη παρουσία από τις αρχές τις νέας χιλιετίας έγινε ιδιαίτερα γνωστή το 2005 όταν απέκτησε το 63,4% της Formula One Group, που διαχειρίζεται το γνωστό πρωτάθλημα αυτοκινήτων ταχύτητας. Σήμερα μπορεί να διαθέτει μειοψηφικό ποσοστό στην παραπάνω εταιρεία αλλά επένδυσε τα χρήματα από την πώληση των μετοχών σε άλλες κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Ανάμεσα τους η Deoleo η μεγαλύτερη παραγωγός συσκευασμένου ελαιόλαδου στον κόσμο με τέσσερα εργοστάσια και κορυφαία σήματα όπως το Bertolli και το Carapelli. Δεν έμεινε μόνο στην Ευρώπη, άνοιξε γραφεία στην Νέα Υόρκη και στις μητροπόλεις της Ασίας και μέσω θυγατρικών επενδυτικών εταιρειών αποκτούσε εταιρείες που εκτιμούσε ότι αποτελούσαν επενδυτικές ευκαιρίες σε μακροχρόνιο επίπεδο.

Στο χαρτοφυλάκιο της ανήκουν εταιρείες όπως η Avast, γνωστή από τα antivirus, η ελβετική ωρολογοποιία Breitling, η ισπανική Cortefiel (σ.σ. στην Ελλάδα είναι γνωστή από τα ρούχα Springfield), η αμερικανική αλυσίδα ειδών για pet Petco, η στοιχηματική Sky Bet, το Channel 9 στην Αυστραλία και η αλυσίδα fast food SRS στην Κορέα.

Διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 80 δισ. δολαρίων και κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά ενός από τους ισχυρότερους ομίλους τροφίμων στην Ελλάδα σε επίπεδο σημάτων και ιστορίας, της Vivartia.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *