Η Goldman Sachs δεν είναι ο “λευκός ιππότης” των κρυπτονομισμάτων

Τώρα που ο Sam Bankman-Fried δεν θεωρείται η μετενσάρκωση του J.P. Morgan αλλά του Bernie Madoff, οι θιασώτες των κρυπτονομισμάτων αναζητούν έναν νέο σωτήρα.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οι ελπίδες αναπτερώθηκαν την Τρίτη, όταν το Reuters δημοσιοποίησε μια έκθεση, σύμφωνα με την οποία η Goldman Sachs σχεδιάζει να δαπανήσει “δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει ή να επενδύσει σε εταιρείες κρυπτονομισμάτων”, ενώ η αγορά προσπαθεί να συνέλθει μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX. Οι ενδιαφερόμενοι πιθανώς θα απογοητευθούν.

“Δεν θα διοχετευθούν κεφάλαια σε αυτό τον τομέα”, λέει πηγή με γνώση των κινήσεων της εταιρείας. Επιπλέον, η Goldman δεν φαίνεται να στοχεύει σε μαζικές εξαγορές προβληματικών εταιρειών. “Σύμφωνα με τα πεπραγμένα της έως σήμερα, ουσιαστικά ενδιαφέρεται μόνο για επενδύσεις σε μειοψηφικά πακέτα”.

Το γεγονός ότι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν “ξεχώρισε” κεφάλαια για να κυνηγήσει ευκαιρίες στην αγορά κρυπτονομισμάτων δεν σημαίνει ότι θέλει να μείνει στο περιθώριο.

Αντιθέτως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Goldman θα “χτυπήσει” εάν βρει μια εταιρεία που να ταιριάζει στην αποστολή της να δημιουργήσει το blockchain και τις υποδομές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που –η εταιρεία ελπίζει ότι– θα αποτελέσουν τη βάση των κεφαλαιαγορών τα επόμενα χρόνια.

Οι τομείς που μάλλον ενδιαφέρουν την Goldman Sachs είναι τα ρέπος μίας ημέρας και οι εξασφαλίσεις παραγώγων, και όχι οι προβληματικοί “ανθρακωρύχοι” Bitcoin, οι εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε crypto και τα κεντρικά ανταλλακτήρια.

“Το φθηνό χρήμα τελειώνει, οι αποτιμήσεις αναπροσαρμόζονται και η Goldman Sachs αναζητά τεχνολογικές ευκαιρίες που μπορούν να μεταμορφώσουν προς το καλύτερο τις χρηματοπιστωτικές αγορές”, τονίζει η ίδια πηγή. “O τρόπος λειτουργίας της Goldman δεν θα αλλάξει”.

Στην πραγματικότητα, η εταιρεία έχει επενδύσει στον κλάδο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων τα τελευταία χρόνια, αγοράζοντας μειοψηφικές συμμετοχές σε εταιρείες από την Anchorage Digital –θεματοφύλακα κρυπτονομισμάτων– έως την TRM Labs, μια εταιρεία εγκληματολογίας και ανάλυσης, και την εταιρεία υποδομών Blockdaemon. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει επενδύσεις σε 11 εταιρείες που συνδέονται με τα crypto. Κοινό στοιχείο ότι οι εν λόγω εταιρείες αναπτύσσουν υποδομές blockchain που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διαπραγμάτευση και στον διακανονισμό ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Επιπλέον, η Goldman εγκαινίασε πρόσφατα μια πλατφόρμα tokenization που επεξεργάστηκε ένα ομόλογο ύψους 100 εκατ. δολαρίων το οποίο εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε συνεργασία με τη Santander και τη Societe Generale. Η τράπεζα συνεργάζεται επίσης με την εταιρεία δεδομένων για crypto Coinmetrics και την χρηματοοικονομική εταιρεία MSCI για τη δημιουργία του Datonomy: ενός συστήματος ταξινόμησης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *