Τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριo δολάρια επενδυτών Crypto έκαναν “φτερά” μετά την κατάρρευση του FTX

Τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριo δολάρια επενδυτών Crypto έκαναν “φτερά” μετά την κατάρρευση του FTX

Tουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια κεφαλαίων πελατών έχουν εξαφανιστεί από το κατεστραμμένο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης FTX, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ο ιδρυτής του ψηφιακού χρηματιστηρίου Sam Bankman-Fried φέρεται να μετέφερε κρυφά κεφάλαια 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων πελατών από την FTX στην εμπορική εταιρεία Alameda Research, ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο Reuters.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ένα μεγάλο μέρος αυτού του συνόλου έχει έκτοτε εξαφανιστεί, είπαν. Μια πηγή ανέφερε επίσης ότι το ποσό που λείπει υπολογίζεται σε 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο δεύτερος απόκάλυψε ότι το έλλειμα είναι μεταξύ 1 και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η οικονομική τρύπα αποκαλύφθηκε σε αρχεία που ο Bankman-Fried μοιράστηκε με άλλα ανώτερα στελέχη της FTX την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με τις δύο πηγές. Τα αρχεία παρείχαν μια ενημερωμένη περιγραφή της κατάστασης εκείνη τη χρονική στιγμή, είπαν. Και οι δύο πηγές κατείχαν ανώτερες θέσεις στην FTX μέχρι αυτή την εβδομάδα και ανέφεραν ότι ενημερώθηκαν για τα οικονομικά της εταιρείας από υψηλά ιστάμενο.

Η FTX με έδρα τις Μπαχάμες υπέβαλε αίτηση πτώχευσης την Παρασκευή μετά από ένα ντελίριο αναλήψεων από πελάτες της νωρίτερα στην εβδομάδα. Μια συμφωνία διάσωσης με το ανταγωνιστικό ψηφιακό ανταλλακτήριο Binance κατέρρευσε, επισπεύδοντας την σημαντικότερη κατάρρευση στην αγορά κρυπτογράφησης τα τελευταία χρόνια.

Σε μηνύματα κειμένου στο Reuters, ο Bankman-Fried ανέφερε ότι «διαφωνούσε με τον χαρακτηρισμό» της μεταφοράς 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Δεν τα μεταφέραμε κρυφά», είπε. «Είχαμε μπερδεμένες εσωτερικές ετικέτες και τις διαβάσατε λάθος», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ερωτηθείς για τα κεφάλαια που λείπουν, ο Bankman-Fried απάντησε: «???».

Η FTX και η Alameda δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Σε ένα tweet την Παρασκευή, ο Bankman-Fried ανέφερε ότι «προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει» αυτό που είχε συμβεί στην FTX. «Σοκαρίστηκα όταν είδα τα πράγματα να ξετυλίγονται με τον τρόπο που εξελίχθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα», έγραψε. «Σύντομα θα γράψω μια πιο ολοκληρωμένη ανάρτηση για το play by play».

Στο επίκεντρο των προβλημάτων της FTX ήταν οι απώλειες στην Alameda για τις οποίες τα περισσότερα στελέχη της FTX δεν γνώριζαν, ανέφερε προηγουμένως το Reuters.

Οι αναλήψεις πελατών είχαν αυξηθεί την περασμένη Κυριακή αφού ο Changpeng Zhao, Διευθύνων Σύμβουλος του γιγαντιαίου ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης Binance, ανέφερε ότι η Binance θα πουλήσει ολόκληρο το μερίδιο της στην FTX, αξίας τουλάχιστον 580 εκατομμυρίων δολαρίων, «λόγω των πρόσφατων αποκαλύψεων». Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο CoinDesk ανέφερε ότι μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της Alameda, 14,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν σε χρηματιστηριακά κουπόνια.

Εκείνη την Κυριακή, ο Bankman-Fried πραγματοποίησε συνάντηση με πολλά στελέχη στην πρωτεύουσα των Μπαχάμες, Νασάου, προκειμένου να υπολογίσει την εξωτερική χρηματοδότηση που χρειαζόταν για να καλύψει το έλλειμμα της FTX, είπαν τα δύο άτομα με γνώση των οικονομικών της FTX. Ο Bankman-Fried επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε.

Ο ίδιος έδειξε πολλά οικονομικά έγγραφα στους επικεφαλής των ρυθμιστικών και νομικών ομάδων της εταιρείας που αποκάλυψαν ότι η FTX είχε μεταφέρει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια πελατών από την FTX στην Alameda, είπαν τα δύο άτομα. Τα έγγραφα έδειχναν τα πόσα χρήματα δάνεισε η FTX στην Alameda και σε τι χρησιμοποιήθηκαν, είπαν.

Τα έγγραφα έδειξαν ότι μεταξύ 1 και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από αυτά τα κεφάλαια δεν περιλαμβάνονταν στα στοιχεία της Alameda, ανέφεραν οι πηγές. Τα ίδια χαρτιά δεν έδειχναν πού μετακινήθηκαν αυτά τα χρήματα και οι πηγές είπαν ότι δεν ξέρουν τι έγιναν.

Σε μια μεταγενέστερη εξέταση, οι νομικές και οικονομικές ομάδες της FTX έμαθαν επίσης ότι ο Bankman-Fried εφάρμοσε αυτό που οι δύο άνθρωποι περιέγραψαν ως «πίσω πόρτα» στο σύστημα τήρησης βιβλίων της FTX, το οποίο κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας λογισμικό κατά παραγγελία. Είπαν ότι η «κερκόπορτα» επέτρεπε στον Bankman-Fried να εκτελεί εντολές που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα οικονομικά αρχεία της εταιρείας χωρίς να ειδοποιούν άλλα άτομα, συμπεριλαμβανομένων εξωτερικών ελεγκτών. Αυτή η ρύθμιση σήμαινε ότι η μεταφορά των κεφαλαίων 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Alameda δεν προκάλεσε εσωτερική συμμόρφωση ή λογιστικές κόκκινες σημαίες στην FTX, είπαν.

Στο μήνυμα κειμένου του στο Reuters, ο Bankman-Fried αρνήθηκε ότι εφάρμοσε μια «κερκόπορτα».

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ διερευνά τον χειρισμό κεφαλαίων πελατών της FTX.com, καθώς και τις δραστηριότητές της στον δανεισμό κρυπτονομισμάτων, δήλωσε στο Reuters μια πηγή που γνωρίζει την έρευνα την Τετάρτη. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων διεξάγουν επίσης έρευνα, είπε η πηγή.

Η πτώχευση της FTX σηματοδότησε μια εκπληκτική ανατροπή για τον Bankman-Fried. Ο 30χρονος είχε δημιουργήσει το ψηφιακό χρηματιστήριο FTX το 2019 και το οδήγησε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης, συσσωρεύοντας μια προσωπική περιουσία που εκτιμώνταν σε σχεδόν 17 δισεκατομμύρια δολάρια. Η FTX αποτιμήθηκε τον Ιανουάριο στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια, με επενδυτές να περιλαμβάνουν τη SoftBank και τη BlackRock.

Η κρίση έχει προκαλέσει τρομερή απήχηση στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, με την τιμή των μεγάλων νομισμάτων να πέφτει κατακόρυφα. Και η κατάρρευση της FTX προκαλεί συγκρίσεις με παλαιότερες μεγάλες επιχειρηματικές καταρρεύσεις. Την Παρασκευή, η FTX ανακοίνωσε ότι είχε παραδώσει τον έλεγχο της εταιρείας στον John J. Ray III, τον ειδικό σε θέματα αναδιάρθρωσης που χειρίστηκε την εκκαθάριση της Enron Corp –εταιρείας με μία από τις μεγαλύτερες πτωχεύσεις στην ιστορία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *