Τα παραεκκλησιαστικά εξαπτέρυγα της πολιτικής | Η ιστορία της «Ζωής» και του «Σωτήρα»

Τα παραεκκλησιαστικά εξαπτέρυγα της πολιτικής | Η ιστορία της «Ζωής» και του «Σωτήρα»

Δεκάδες μοναχοί και κληρικοί δημιούργησαν τις δικές τους ομάδες, επηρεάζουν τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας και παρεμβαίνουν στις εκλογές – Πώς τα κέντρα αυτά αναπτύσσονται στη Βόρεια Ελλάδα – Οι οργανώσεις και τα κείμενα κατά του Οικουμενισμού

Μητροπολίτες, ιερείς, μοναχοί, ιεροψάλτες και πιστοί έχουν σηκώσει τα λάβαρα του πολέμου, ή μάλλον τα «Εξαπτέρυγα» με αφορμή τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Τα εκλογικά αποτελέσματα του Μαΐου έχουν θορυβήσει την Ιεραρχία, καθώς τα ποσοστά της Νίκης ανά την επικράτεια αναδύουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα επί πολλές δεκαετίες και εντάθηκε από τα μέσα του 2000, μεταξύ άλλων και εξαιτίας της αποδυνάμωσης των δύο μεγάλων εκκλησιαστικών οργανώσεων «Ζωή» και «Σωτήρ».

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Δεκάδες μοναχοί και κληρικοί ανά την επικράτεια δημιούργησαν τις δικές τους ομάδες και με επίκεντρο τα μοναστήρια και τις ενορίες επηρεάζουν τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το φαινόμενο μάλιστα εντάθηκε με την ανακάλυψη της σύγχρονης τεχνολογίας. Sms, YouTube, Facebook χρησιμοποιούνται από όλους και σε λίγο δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνισή τους οι μοναχοί και οι ιερείς και στο ΤikTok.

Το φαινόμενο δείχνει να εντείνεται από την αδυναμία των προκαθημένων και των ιεραρχών να πείσουν για τις θέσεις και τις απόψεις τους.

Οι αμβλώσεις, τα σύμφωνα συμβίωσης, η ομοφυλοφιλία, η νέα τάξη πραγμάτων και η μασονία βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των παραπάνω ομάδων. Τι γίνεται όμως στη Βόρεια Ελλάδα και πώς αναπτύσσονται τα κέντρα αυτά επί δεκαετίες;

Στη Δυτική Μακεδονία

Επί πολλές δεκαετίες στους Νομούς Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών και Καστοριάς υπάρχει μια διαμορφωμένη κατάσταση. Οι οργανώσεις «Ζωή», «Σωτήρ» και «Σταυρός» του Αυγουστίνου Καντιώτη παρουσιάζουν πλούσια φιλανθρωπική και κατηχητική δράση. Δεκάδες κληρικοί, μοναχοί και πιστοί προέρχονται από τις τάξεις τους. Με επίκεντρο τη Φλώρινα και την Πτολεμαΐδα, πνευματικά παιδιά του μακαριστού Αυγουστίνου Καντιώτη, οι περισσότεροι δρουν σήμερα σε όλη την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας… Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή της «σύγκρουσης» του Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεοκλήτου με τον Αρχιμανδρίτη της Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου ο οποίος απαγόρευε την είσοδο στον ναό όλων όσοι φορούσαν μάσκα με σύνθημα «οι λησταί φοράνε μάσκα, οι χριστιανοί δε φοράνε»…

Κεντρικός ήταν επί 20 χρόνια ο ρόλος ενός ξεχωριστού και δραστήριου μοναχού, του πατρός Αυγουστίνου Μύρου, ο οποίος υπέγραψε την Ομολογία Πίστεως, εκφραζόταν κατά της Συνόδου στην Κρήτη και κατέληξε χτυπημένος από τον κορωνοϊό. Από τη Μονή του Αγίου Νεκταρίου Παλαιογράτσανου στο Βελβενδό Κοζάνης και τις τηλεοπτικές του εκπομπές επηρέασε εκατοντάδες πιστούς.

Καθοριστικός όμως είναι και ο ρόλος του πατρός Αρσενίου Βλιαγκόφτη. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κοζάνη και διδάκτορας Θεολογίας, ο πατήρ Αρσένιος εγκαταβιώνει στη Μονή Οσίου Αρσενίου Καππαδόκου στο Βατοπαίδι Χαλκιδικής, σύμβουλος του περιοδικού «Παρακαταθήκη». Πριν από τις εκλογές προέβαλλε θέσεις όπως «ψηφίστε, μαυρίστε, νικήστε»… και μετά τις εκλογές τόνιζε: «Το κόμμα αυτό, η Νίκη, να μην στεναχωρείτε αφού είναι δέντρο που έχει καρπό και εφόσον πηγαίνουν έτσι τίμια και καθαρά και δεν φοβούνται να πούνε ότι πιστεύουν στον Χριστό, στις αξίες μας εμείς έχουμε ένα άλλο ήθος και θα φανεί αυτό στην πράξη».

Η Νίκη έλαβε υψηλά ποσοστά στην περιοχή και συγκεκριμένα στην Κοζάνη 4,89%, στη Φλώρινα 4,2%, στην Καστοριά 3,91% και στα Γρεβενά 2,5%.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Πολλοί εκτιμούν ότι τα υψηλά ποσοστά της Νίκης στον Νομό Πιερίας (7,46%) οφείλονται στο γεγονός ότι από εκεί κατάγεται ο Δημήτριος Νατσιός. Ομως στην περιοχή δραστηριοποιείται επί δεκαετίες η αδελφότητα θεολόγων «Σωτήρ».

Τα ηγετικά στελέχη της αδελφότητας έσπευσαν να διαψεύσουν οποιαδήποτε διασύνδεση με το κόμμα Νίκη και το περιοδικό που εκδίδουν από το 1960 και έχει τον τίτλο «Προς την Νίκη», όμως σύμφωνα με πληροφορίες μια ομάδα 13 κληρικών που υπηρετούν στην πόλη της Κατερίνης αλλά και χωριά της περιοχής βρίσκονται κοντά στον «Σωτήρα» και διαμορφώνουν επί χρόνια μέσω των κατηχητικών και τις ενορίες τους πιστούς, ενώ ηγήθηκαν της στήριξης του κ. Νατσιού.

Καθοριστική στο κίνημα στήριξης της Νίκης ήταν σύμφωνα με πληροφορίες και ομάδα μοναχών που υπηρετούν στον Αγιο Διονύσιο τον εν Ολύμπω, ένα ιστορικό μοναστήρι.

Στον Νομό Χαλκιδικής

Εκεί που η Νίκη έλαβε 5,63% πολλοί εκτιμούν ότι η διαμόρφωση γίνεται όπως και σε πολλές περιοχές της χώρας από μοναχούς του Αγίου Ορους. Ομως πρόκειται μόνο για τη μια όψη του ίδιου νομίσματος. Στην περιοχή δραστηριοποιείται εκτός του πατρός Αρσενίου Βλιαγκόφτη και ένας άλλος αρχιμανδρίτης που ιερουργεί σε μετόχια του Αγίου Ορους.

Γνωστός παιδοψυχίατρος, κορυφαίο στέλεχος της Ενωσης Επιστημόνων Θεσσαλονίκης και χειροτονία του μακαριστού Μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτη ο Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Στυλιανάκης και όπως ο ίδιος επισημαίνει σε εκπομπή του στο YouTube για τη Νίκη

«γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο βγήκαν κάποιοι επώνυμοι εκκλησιαστικοί άνθρωποι και τους έδωσαν ας το πούμε έτσι κάποια πιστοποιητικά, ακόμη και κάποιοι μοναχοί γιατί κατηγορούν κάποια μοναστήρια που ανακατεύτηκαν. Μα αυτό έκαναν οι άνθρωποι, έδωσαν – ας πούμε – κάποιες διαβεβαιώσεις: ναι, τους ξέρουμε αυτούς τους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες από όλα τα επαγγέλματα, είναι πιστοί, είναι ανεξάρτητοι – δεν είναι χρωματισμένοι δηλαδή, ούτε και έχουν ανθρώπους που είχαν παλιά συμμετάσχει μέσα στις παρατάξεις τους – είναι αντισυστημικοί».

Νομός Θεσσαλονίκης

Οι οργανώσεις και τα κείμενα κατά του Οικουμενισμού

Η μακροχρόνια ασθένεια του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου έχει απορρυθμίσει την όλη δραστηριότητα της Εκκλησίας. Και το 5,63% στη Β’ Θεσσαλονίκης αλλά και το 4,58% στην Α’ Θεσσαλονίκης της Νίκης θεωρείται αναμενόμενο, αφού οι εκκλησιαστικές οργανώσεις, οι μοναχοί και οι κληρικοί κυριαρχούν… στις ενορίες, τα κατηχητικά, το φιλανθρωπικό και το εθελοντικό έργο της Εκκλησίας.


Ο πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης ηγείται επί χρόνια των κειμένων κατά του Οικουμενισμού. Δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι θέσεις του έχουν προκαλέσει πολλές φορές την έντονη δυσφορία προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Η παρουσία της αδελφότητας θεολόγων ο «Σωτήρ» είναι έντονη αφού διατηρούν επί δεκαετίες ακόμη και οικοτροφεία.
Ενώ ορισμένοι από τους υποστηρικτές του κ. Νιατσού προέρχονται από την οργάνωση Ενωμένη Ρωμιοσύνη με ιδιαίτερη δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη αλλά και τον Νομό Ημαθίας όπου η Νίκη έλαβε 4,57%.


Εντυπωσιακή είναι η δραστηριότητα και της ομάδας του αποθανόντος καθηγητή Στέργιου Σάκκου, άλλοτε μαθητή του Αυγουστίνου Καντιώτη. Εχοντας δύο ομάδες, τη Χριστιανική Αδελφότητα «Απολύτρωσις» και τη Χριστιανική Ελπίδα, ο εκ Γρεβενών ορμώμενος καθηγητής Πανεπιστημίου δημιούργησε πολλές και ισχυρές ομάδες σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

1rea50a

Για την ιστορία των ορθόδοξων, χριστιανικών αδελφοτήτων έγραψε η Μαρία Αντωνιάδου ένα εξαιρετικό άρθρο στο ΒΗΜΑ το 2008 το οποίο και παραθέτουμε

Τα πέτρινα χρόνια του εμφυλίου πολέμου παραμένουν, μισόν αιώνα από το τέλος του, χαραγμένα στις μνήμες χιλιάδων Ελλήνων. Η πολιτική ζωή του τόπου παρά τις αμφιταλαντεύσεις, τις διώξεις και τα ποτάμια αίματος μπόρεσε να βρει τον δρόμο για τη συμφιλίωση και τη συναίνεση.

Την εβδομάδα που πέρασε όμως ορισμένα από τα μέλη της διοίκησης της Εκκλησίας έδειξαν ότι δεν μπορούν να ξεπεράσουν τον «εμφύλιο πόλεμο» που επί δεκαετίες διεξήχθη στο εσωτερικό της. Ασπάζονται, αγκαλιάζονται, αλλά όταν έρθει η ώρα της κριτικής αναμοχλεύουν τα μίση και τα πάθη τους. Στη διοίκηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος το 2000 μ.Χ. ο «εμφύλιος πόλεμος» δεν διεξάγεται από τους Πράσινους και τους Βένετους, από τους δεξιούς και τους αριστερούς, αλλά από τους αντιοργανωσιακούς και τους οργανωσιακούς.


Πέρασε σχεδόν ένας αιώνας από την ημέρα που ο Ευσέβιος Ματθόπουλος ίδρυσε την αδελφότητα θεολόγων «Η Ζωή». Η «γέννηση» της οργάνωσης ­ που επί δεκαετίας αποτέλεσε πόλο έλξης για κληρικούς και θεολόγους, αλλά και αντικείμενο στηλίτευσης από άλλους ­ σημειώθηκε σε μια περίοδο διοικητικής εκκλησιαστικής και ποιμαντικής παρακμής. Η παροιμία «η νύχτα βγάζει επίσκοπο και η αυγή μητροπολίτη» αποδείχθηκε ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων ότι αποτελούσε μια σκληρή πραγματικότητα.

Ο Ε. Ματθόπουλος ήταν ένας από τους κληρικούς που πρωτοστάτησαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου των Σιμωνιακών Μητροπολιτών, το οποίο συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία της εποχής. Οι Μητροπολίτες Πατρών, Μεσσηνίας και Κεφαλληνίας είχαν καταβάλει παράνομα το ποσόν των 10.000 δραχμών στους υπουργούς της κυβέρνησης Κουμουνδούρου Βαλασόπουλο και Νικολόπουλο. Και ενώ οι υπουργοί καταδικάστηκαν από τα δικαστήρια, οι κληρικοί που πρωτοστάτησαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου με απόφαση της Συνόδου εξορίστηκαν.


Για τον Ματθόπουλο, τους κληρικούς και τους θεολόγους που μαζεύτηκαν γύρω του, «Η Ζωή» αποτελούσε μια πρωτοποριακή οργάνωση που στόχο της είχε τη δημιουργία μορφωμένων και εντίμων στελεχών μακριά από τις κενοδοξίες που υπάρχουν σε όλους τους χώρους. Το 1960 όμως η οργάνωση έχασε την ουσιαστική της ταυτότητα. Οι φιλοδοξίες, η δημιουργία μιας κλειστής λέσχης που τα μέλη της είναι σχεδόν πανομοιότυπα, αλλά και οι τάσεις που επικρατούσαν και χαρακτηρίζονταν προτεσταντικές οδήγησαν στην οριστική ρήξη.

Το 1960 δημιουργήθηκε ο «Σωτήρ», όπου με πρώτο τον θεολόγο Παναγιώτη Τρεμπέλα εντάχθηκαν κληρικοί οι οποίοι αντιδρούσαν στη «φιλελευθεροποίηση» των ποιμαντικών μεθόδων. Ταυτόχρονα ο Αυγουστίνος Καντιώτης ίδρυσε τον «Σταυρό», ο οποίος επιδόθηκε σε κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και πορείες διαμαρτυρίας κατά νόμων, απόψεων καλλιτεχνών και συγγραφέων, αλλά και εναντίον μελών της διοίκησης της Εκκλησίας.


Το 2000 οι οργανώσεις «Ζωή» και «Σωτήρ» είναι σχεδόν ανύπαρκτες αφού όλα τα «χάπια» έχουν, ως γνωστόν, ημερομηνία λήξεως. Οι φραστικές όμως αντιπαραθέσεις που ξεσπούν κατά περιόδους στο εσωτερικό της Ιεραρχίας τις φέρνουν στο προσκήνιο και έχουν δώσει την ευκαιρία σε πολλούς να σχετίζουν την Εκκλησία με οργανώσεις-«μορφώματα» που καίνε βιβλία ή ζητούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας τους.


Ο «εμφύλιος πόλεμος» που άρχισε μετά το 1950 έδειχνε ότι τελείωσε με την εκλογή του κ. Χριστόδουλου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο και την έναρξη διαλόγου με τους εκπροσώπους των οργανώσεων, αλλά ο Μητροπολίτης Κοζάνης Αμβρόσιος μιλώντας σε συνέδριο τόνισε ότι «το πέρασμα των οργανώσεων απετέλεσε την νόσο της Εκκλησίας».

«Η ύπαρξη των οργανώσεων» κατέληξε ο κ. Αμβρόσιος «είχε τραγικές συνέπειες για την ζωή του τόπου και της Εκκλησίας και μάλιστα όχι αποκλειστικά εντός των συνόρων». Οσα είπε όμως ο κ. Αμβρόσιος δεν ελέχθησαν για πρώτη φορά και απ’ ό,τι φαίνεται ούτε για τελευταία. Το 1958 ο τότε Μητροπολίτης Μαρωνείας Τιμόθεος μιλώντας στη Σύνοδο της Ιεραρχίας δήλωνε:

«Δεν είναι αι επί μέρους παρεξηγήσεις, συνήθεις άλλωστε μεταξύ των ανθρώπων, τα μόνα συμπτώματα αυτής της θλιβεράς διαιρέσεως και της προς τα οικείας Εκκλησιαστικάς Αρχάς πρωτοφανούς αντιδικίας, όπως δεν πρόκειται ασφαλώς περί των περισσοτέρων εκ των εν λειτουργία Ορθοδόξων θρησκευτικών Οργανώσεων. Πρόκειται περί εκείνων, οι οποίοι ανήκοντες εις ωρισμένας Οργανώσεις βλέπουν την Επίσημον Εκκλησίαν ως ξένην και εχθράν, ως εάν επρόκειτο περί αιρετικών, ευχομένων την διάλυσιν ή την υποδούλωσιν της Εκκλησίας. Οι τοιούτοι υπονομεύουσι διά της απειθαρχίας των και των εν αγνοία του οικείου Επισκόπου κινήσεών των, αυτά ταύτα τα θεμέλια της Εκκλησίας».


Την ίδια περίοδο στη Σύνοδο φθάνει μια εξώδικη δήλωση η οποία κοινοποιήθηκε στο Σώμα της Ιεραρχίας. «Η καθ’ ημάς «Ζωή», εάν δεν σφάλωμεν έχει σκοπούς πολύ φοβερωτέρους και πολύ σκοτεινοτέρους από την κατάληψιν της ηγεσίας της Εκκλησίας» τονίζεται χαρακτηριστικά.


Οι δηλώσεις αυτές είναι ένα μικρό δείγμα του «εμφυλίου» της Εκκλησίας. Η άνοδος του Αρχιμανδρίτη των Ανακτόρων και καθηγητή Πανεπιστημίου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο Ιερώνυμου Κοτσώνη την περίοδο της δικτατορίας, η πτώση του, η οποία υποστηρίχθηκε από ορισμένες οργανώσεις, η άνοδος του Σεραφείμ επίσης κατά τη διάρκεια της δικτατορίας αποτέλεσαν την πιο σκληρή περίοδο του «εμφυλίου πολέμου».

Ο Ι. Κοτσώνης, ο οποίος προερχόταν από τη «Ζωή», παρά τους πανεπιστημιακούς τίτλους του δεν κατάφερε να εκλεγεί μητροπολίτης διότι όλοι γνώριζαν ότι αυτό θα αποτελούσε το εφαλτήριο για την ανάρρησή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, κάτι που τελικά επιτεύχθηκε με τις ευλογίες των Ανακτόρων και τη στήριξη της δικτατορίας. Ο Ι. Κοτσώνης προχώρησε στη χειροτονία 33 μητροπολιτών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων «εκδιώχθηκε» όταν Αρχιεπίσκοπος εξελέγη ο μακαριστός Σεραφείμ.

Πολλοί όμως παρέμειναν στις θέσεις τους, όπως ο Καρυστίας Σεραφείμ, ο Λευκάδος Νικηφόρος, ο πρώην Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης και ο Υδρας Ιερόθεος. «Μας έσωσε το αίμα των Κυπρίων αδελφών μας» δηλώνουν οι μητροπολίτες όταν ερωτούνται για το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ έλαβε απόφαση να παραμείνουν στη θέση τους ορισμένοι εκ των ιεραρχών που χειροτονήθηκαν επί αρχιεπισκοπίας Ιερωνύμου. «Την μία ημέρα ελήφθη η απόφαση για την παύση και άρχισε η ανάγνωση του καταλόγου. Η συνεδρίαση δεν ολοκληρώθηκε και την επομένη σημειώθηκαν τα τραγικά γεγονότα στην Κύπρο. Οι καταστάσεις δεν επέτρεπαν την συνέχιση τέτοιων ενεργειών» ισχυρίζονται.


Επί 23 χρόνια ο όρος «οργανωσιακός» αποτελούσε «αιτία πολέμου». Αλλωστε ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ έπρεπε να ελέγξει ένα διοικητικό σύστημα στο οποίο υπήρχαν πολλοί από «δαύτους». Το 1991 όμως θα εξαναγκασθεί η Εκκλησία να τοποθετήσει σε επαρχίες τους ιερωνυμικούς μητροπολίτες μετά από μια σειρά δικαστικών προσφυγών.

Και ενώ όλοι πίστευαν ότι ο «πόλεμος» τελείωσε, ήρθαν νέες δηλώσεις για να αναμοχλεύσουν μνήμες. Η υιοθέτηση του συνθήματος «ελευθερία στη ζώσα Εκκλησία» ­ που πρώτος ο Αυγουστίνος Καντιώτης και ο «Σταυρός» καθιέρωσαν ­ από τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ στη μάχη που διεξήχθη κατά της πολιτείας όταν αποφασίστηκε η δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας έδειξε ότι επήλθε η λήθη. Τα πάθη όμως φαίνεται ότι παραμένουν.

Τα «θύματα»


Ολοι οι εμφύλιοι πόλεμοι, σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν διεξάγονται, αφήνουν πίσω τους θύματα. Στο εσωτερικό της Εκκλησίας της Ελλάδος βεβαίως δεν είχαμε νεκρούς. Είχαμε όμως ιεράρχες που έμειναν στο περιθώριο της άσκησης της διοίκησης για τον «φόβο των Ιουδαίων»…


Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 εξελέγησαν τέσσερις βοηθοί επίσκοποι, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής Θρησκειολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστάσιος Γιαννουλάτος, ο Δημήτριος Τρακατέλλης, καθώς και οι κύριοι Ευθύμιος και Βασίλειος.

Την ώρα που η διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος «έκρινε» ότι δεν χωρούσαν στο εσωτερικό της, ο κ. Αναστάσιος προσέφερε τις υπηρεσίες του ως ιεραπόστολος στην Ανατολική Αφρική, ο κ. Δημήτριος εργαζόταν ως καθηγητής στον Τίμιο Σταυρό και στο Χάρβαρντ, ενώ ο κ. Ευθύμιος ταξίδεψε στην Κορέα και στήριξε το ιεραποστολικό έργο του Σωτήριου Τράμπα. Η δικαίωση των κκ. Γιαννουλάτου και Τρακατέλλη ήλθε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που τους εξέλεξε τον μεν έναν Αρχιεπίσκοπο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, τον δε άλλον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Ομως «θύματα» άφησαν πίσω τους και οι οργανώσεις. Η κινητοποίηση του Αυγουστίνου Καντιώτη κυρίως και των οπαδών του «οδήγησαν» στην πτώση του Αρχιεπισκόπου Ιάκωβου Βαβανάτσου, ο οποίος εξελέγη στις 13 Ιανουαρίου 1962 και παραιτήθηκε στις 25 του ίδιου μήνα. Τα μανιφέστα κατά του μαρξισμού


Από το 1946 ως και το 1949 η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη του εμφυλίου πολέμου. Απέναντι στον Δημοκρατικό Στρατό η «Ζωή» αντιπαρέταξε τις δικές της δυνάμεις σε άμεση συνεργασία με τον Βασιλιά Παύλο και τον από Τραπεζούντος Αρχιεπισκόπου πρώην Αθηνών Χρύσανθου Φιλιππίδη.

Το 1946 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ακτίνες» η διακήρυξη των «Ελλήνων Επιστημόνων, Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών», την οποία υπέγραψαν γνωστοί Ελληνες όπως ο Αγγ. Τερζάκης, ο Σπ. Μαρινάτος και ο Ν. Λούρος. Η διακήρυξη που καθόριζε «την κατεύθυνσιν την οποία πρέπει να ακολουθήσει ο ελληνικός λαός επί των μεγάλων βασικών προβλημάτων της ζωής διά να δυνηθή να υπερνικήση τας δυσχερείας των καιρών και να επιτύχη την πνευματικήν, αλλά και την υλικήν αναδημιουργίαν του έθνους» αποτελούσε ουσιαστικά την προετοιμασία για την αναμέτρηση που έδωσε λίγους μήνες αργότερα η «Ζωή» κατά των κομμουνιστών.

Παρά το γεγονός ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 1930 ο Χρύσανθος Φιλιππίδης και ο διάδοχός του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο Δαμασκηνός Παπανδρέου «κονταροχτυπιόντουσαν», είχαν την ίδια τοποθέτηση έναντι του Εμφυλίου. Ο από Τραπεζούντος Χρύσανθος στήριξε τη μάχη από την αρχή.

Τα όσα όμως έγραψε σε εγκύκλιό του ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός το 1948 ήταν ενδεικτικά των κοινών τους θέσεων. Απευθυνόμενος προς τον στρατό, ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός έγραψε: «Υπερασπισταί της πατρίδος! Η Ελληνική Ορθόδοξος Εκκλησία, σύμπασα, άνευ διακρίσεως βαθμού και αξιώματος των μελών αυτής, ευρίσκεται κατά τας δυσκόλους, αλλά και μεγάλας αυτάς στιγμάς του αγώνος ανεπιφυλάκτως παρά το πλευρόν υμών». Για πολλούς η «Ζωή» συμμετείχε με τον πλέον ενεργό τρόπο. Ανεξαρτήτως όλων αυτών την περίοδο εκείνη ανεδείχθησαν δύο αρχιμανδρίτες.

Ο Σεραφείμ Τίκκας, που ήταν στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού και με τη λήξη του Εμφυλίου εξελέγη Μητροπολίτης Αρτης, και ο Ιερώνυμος Κοτσώνης, στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, που έγραφε μαζί με τους δεξιούς διανοουμένους της εποχής τα μανιφέστα κατά του μαρξισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *