Country Garden | Ακόμα ένα κινεζικό μεγαθήριο του κατασκευαστικού τομέα στα πρόθυρα κατάρρευσης

NEW YORK TIMES

Country Garden | Ακόμα ένα κινεζικό μεγαθήριο του κατασκευαστικού τομέα στα πρόθυρα κατάρρευσης

Θυμάστε την China Evergrande, εκείνον τον κινεζικό γίγαντα ακινήτων, του οποίου το βουνό χρέους έκανε τις παγκόσμιες αγορές να ταρακουνηθούν το 2021; Η κατάρρευσή του σηματοδότησε την έναρξη μιας κρίσης στην αγορά κατοικίας της Κίνας, όπου οι πωλήσεις διαμερισμάτων σταμάτησαν και μεγάλοι και μικροί κατασκευαστές βρέθηκαν ανίκανοι να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από την Alexandra Stevenson/New York Times

Τώρα, τα οικονομικά προβλήματα της Country Garden, ενός άλλους μεγαθηρίου των ακινήτων, εγείρουν νέες ανησυχίες. Είναι ακόμα ένα προειδοποιητικό σημάδι που αφορά άμεσα την κινεζική οικονομία.

Η Country Garden, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευαστικής ανάπτυξης της χώρας όσον αφορά τις πωλήσεις, χτυπήθηκε δύο φορές την περασμένη εβδομάδα. Οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν από δύο σημαντικά γεγονότα: Την 1η Αυγούστου, η εταιρεία ακύρωσε ένα σχέδιο που θα εισέφερε μετρητά στην επιχείρηση, κάτι που χρειάζεται. Αυτή την εβδομάδα, έχασε δύο πληρωμές τόκων ομολόγων. Οι πληρωμές τους, οι οποίες είναι σε αμερικανικά δολάρια, είναι σχετικά μικρής αξίας, αλλά λόγω της μη πληρωμής τους, η εταιρεία έθεσε τον εαυτό της σε κίνδυνο χρεοκοπίας.

Η αγοραία αξία της Country Garden έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από την αρχή του έτους. Οι traders αντάλλαξαν ορισμένα από τα ομόλογά της για μόλις 10 σεντς του δολαρίου αυτή την εβδομάδα, ένα σοβαρό σημάδι αμφιβολίας πως περίμεναν να επιστραφούν πλήρως.

Οι επενδυτές ανησυχούν επειδή η Country Garden είχε ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα για την ενίσχυση της αγοράς ακινήτων πέρυσι, τα οποία περιλάμβαναν περισσότερη οικονομική στήριξη. Για κάποιο χρονικό διάστημα, οι κινεζικές αρχές είχαν ορισει την εταιρεία ως μοντέλο ανάπτυξης. Αυτό έκανε τον δανεισμό της πιο εύκολο, όταν πολλοί άλλοι Κινέζοι κατασκευαστές αντιμετώπιζαν προβλήματα.

Όμως τα πρόσφατα γεγονότα οδήγησαν τη Country Garden σε ένα σημείο δυσφορίας που ήταν αδιανόητο πριν από ένα χρόνο, όταν έβγαζε σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις. Η ανησυχία τώρα είναι ότι ακόμη και όταν το Πεκίνο έχει δεσμευτεί για περισσότερη στήριξη στην αγορά ακινήτων, τα μέτρα μπορεί πλέον να μην είναι αρκετά.

Μεγάλο μέρος της πίεσης της οικονομικής θέσης της Country Garden προήλθε από την πτώση των πωλήσεων των διαμερισμάτων της. Λιγότεροι άνθρωποι στην Κίνα ενδιαφέρονται να αγοράσουν σπίτια. Η εταιρεία εξέδωσε προειδοποίηση για τα κέρδη της τον Ιούλιο, λέγοντας ότι πιθανότατα είχε χάσει χρήματα το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, εν μέρει λόγω μιας «πτωτικής τάσης των πωλήσεων ακινήτων».

Στην πραγματικότητα, η Country Garden αντιμετωπίζει μια τεράστια ταμειακή κρίση καθώς ο τομέας των ακινήτων της καταρρέει και οι Κινέζοι ηγέτες προσπαθούν να τον αναζωογονήσουν. Υπήρξε κάποια αισιοδοξία τον Ιούλιο, όταν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υποσχέθηκαν να βοηθήσουν. Μεγάλο μέρος της πρωτοβουλίας τους αφορά τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, όπως η Σεντζέν και η Σαγκάη, και έτσι τα μέτρα είναι απίθανο να ωφελήσουν την Country Garden, η οποία επιχειρεί περισσότερο σε μικρότερες πόλεις.

Country Garden4

Οι δύο πληρωμές ομολόγων που έχασε η Country Garden αυτή την εβδομάδα δεν αντιστοιχούν σε πολλά χρήματα για την εταιρεία, η οποία έχει επίσης περίοδο χάριτος 30 ημερών. Αλλά μια χρεοκοπία θα μπορούσε να τρομάξει όσους της έχουν δανείσει χρήματα στο παρελθόν. Η εταιρεία δεν απάντησε σε αίτημα των New York Times για σχολιασμό.

Όπως το έθεσε η Sandra Chow, συν-επικεφαλής σε θέματα έρευνας Ασίας-Ειρηνικού στην CreditSights: «Ο αγώνας του κατασκευαστή να αντιμετωπίσει ακόμη και μια μέτρια πληρωμή υπογραμμίζει την έκταση της κρίσης όσον αφορά τα μετρητά».

Γενικότερα, η πιθανή χρεοκοπία της Country Garden είναι ακόμα ένα δυσοίωνο σημάδι για τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας, καθώς οι ηγέτες της προσπαθούν να επανεκκινήσουν την οικονομία μετά από τρία χρόνια αυστηρών μέτρων πρόληψης της Covid που κατέστειλαν τη δραστηριότητα. Οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους, μια πτώση που επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα.

Επίσης, ένας στους πέντε νέους Κινέζους είναι άνεργος. Οι άνθρωποι δεν ξοδεύουν χρήματα, οδηγώντας τις εταιρείες να μειώνουν τις τιμές. Σε μικρότερες πόλεις, όπου η Country Garden συνεχίζει να χτίζει μεγάλα συγκροτήματα κατοικιών, οι αρχές αντιμετωπίζουν υπερπροσφορά και σταθερή μείωση του πληθυσμού.

Το σίγουρο είναι ότι οι νευρικοί επενδυτές θα κάνουν πιο έντονες τις οικονομικές πιέσεις έναντι της Country Garden. Η εταιρεία τα πήγε χειρότερα από την ευρύτερη αγορά και τους κατασκευαστές που συγκεντρώνονται σε μεγαλύτερες πόλεις, όπου η επιβράδυνση στολν τομέα του real estate δεν ήταν τόσο οξεία. Οι πωλήσεις βάσει συμβολαίου της Country Garden μειώθηκαν σχεδόν κατά το ένα τρίτο κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

Country Garden2

Ωστόσο, ακόμα κι αν η Country Garden καταφέρει να πραγματοποιήσει τις πληρωμές τόκων αυτών των ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες, δεν θα βρεθεί έξω από την κρίση. Η εταιρεία έχει πληρωμές ομολόγων κάθε μήνα για το υπόλοιπο του έτους, σύμφωνα με τον Moody’s, και περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα που οφείλονται σε επενδυτές στην Κίνα και 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα σε ξένους επενδυτές μέχρι το τέλος του 2024.

Οι επενδυτές φοβούνται τη δημιουργία φαινομένου ντόμινο εξαιτίας των βαθύτερων προβλημάτων της Country Garden. Οι σοκαρισμένοι πιστωτές που συνέχισαν να δανείζουν σε κατασκευαστές μπορεί πλέον να σκεφτούν δύο φορές πριν τους δώσουν περισσότερα χρήματα. Επίσης, οι πιθανοί αγοραστές κατοικιών ίσως να μείνουν μακριά από μια εταιρεία που βρίσκεται στον γκρεμό της κατάρρευσης. Όλοι έχουν ξαναδεί αυτό το έργο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *