CNN Business -startups | Πολύ πιο σοβαροί οι τριγμοί στο οικοσύστημα των αμερικανικών startups

CNN Business -startups | Πολύ πιο σοβαροί οι τριγμοί στο οικοσύστημα των αμερικανικών startups

CNN Business -startups | Πολύ πιο σοβαροί οι τριγμοί στο οικοσύστημα των αμερικανικών startups

Hταν η WeWork, η άλλοτε υψηλών αποδόσεων εταιρεία χώρων γραφείων, αναγκάστηκε να ακυρώσει το ντεμπούτο της στη Wall Street στα τέλη του 2019, θεωρήθηκε ως mea culpa για τον κόσμο των startup.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από την Julia Horowitz/CNN Business

Για χρόνια, οι νέες εταιρείες που έδιναν μεγάλες υποσχέσεις κατανάλωναν χρήματα από επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών και άλλους ιδιώτες επενδυτές, ενώ ανέφεραν τεράστιες ζημίες. Παντού στη Wall Street υπήρχε διάχυτη η σκέψη ότι αυτό θα έπρεπε να αλλάξει. Δεν συνέβη όμως αυτό.

Οι επενδυτές, γεμάτοι μετρητά κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού, συνέχισαν να αναζητούν νέους τομείς για να τοποθετήσουν χρήματα. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που υπόσχονταν ταχεία ανάπτυξη έμοιαζαν πάντα εξαιρετική επιλογή. Οι εταιρείες που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια των ΗΠΑ συγκέντρωσαν σχεδόν 330 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, περίπου τα διπλάσια από το προηγούμενο ρεκόρ του 2020.

16 CLF 63 PHOTO scaled e1644846128884

Σχεδόν τρία χρόνια μετά το σκάνδαλο WeWork, ωστόσο, ένας απολογισμός με πραγματικά στοιχεία δείχνει ότι οι οικονομικές συνθήκες που βοήθησαν στη διευκόλυνση της άνθησης των startups αρχίζουν πλέον να εξαφανίζονται.

Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, τα επιτόκια αυξάνονται, μειώνοντας τον ενθουσιασμό για κερδοσκοπικές επενδύσεις και ωθώντας τους επενδυτές να απορρίψουν μαζικά τις τεχνολογικές τους επενδύσεις. Την ίδια στιγμή, η αστάθεια της αγοράς καθιστά πιο δύσκολο για τις εταιρείες να εισέλθουν στο χρηματιστήριο. Αυτό έχει ως συνεπακόλουθο οι επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών και άλλοι ιδιώτες να δυσκολεύονται στο πάρουν το ρίσκο της επένδυσης, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι -επίσης- εξαιρετικά δύσκολο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.

Η παραπάνω κατάσταση φαίνεται ήδη στα δεδομένα, σύμφωνα με την PitchBook, μια ερευνητική εταιρεία. Ενώ οι αποτιμήσεις για ώριμες νεοφυείς επιχειρήσεις παραμένουν υψηλές, μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το 2021.

Οι εταιρείες εξακολουθούν να θέλουν να συγκεντρώσουν χρήματα με την είσοδο τους στο χρηματιστήριο. Η startup διανομής ειδών παντοπωλείου Instacart, μια από τις πιο πολύτιμες σε αξία ιδιωτικές εταιρείες στον κόσμο, υπέβαλε εμπιστευτικά αίτηση για μια αρχική δημόσια προσφορά αυτή την εβδομάδα.

Screenshot 2020 04 22 ergasia ergazomenoi etaireia grafeio jpg JPEG εικόνα 638 × 399 εικονοστοιχεία

Ωστόσο, θα είναι και πάλι εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρώσει χρήματα τόσα όσα θα μπορούσε πριν από 12 μήνες. Η Instacart αναθεώρησε την αποτίμησή της από το ανώτατο όριο των 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίπου 24 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο, επικαλούμενη την πρόσφατη αναταραχή της αγοράς.

Οι επενδύσεις σε startups πρώιμου σταδίου πάνε καλύτερα προς το παρόν, καθώς έχουν πολύ χρόνο για να σταθμίσουν τις IPOs, ανέφερε το PitchBook. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σε «ένα-δύο ακόμη τρίμηνα» εάν οι συνθήκες της αγοράς παραμείνουν άθικτες, προκαλώντας αναστάτωση σε ολόκληρο το οικοσύστημα των startup.

Πουθενά η αλλαγή διάθεσης και οικονομικού κλίματος ως προς τις startups δεν ήταν πιο ξεκάθαρη από την πρόσφατη ανακοίνωση κερδών της SoftBank. Ο Διευθύνων Σύμβουλος, Masayoshi Son, διοχέτευσε δισεκατομμύρια δολάρια σε startups τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τον τον πιο σημαντικό επενδυτή τεχνολογίας στον κόσμο.

Ωστόσο, την Πέμπτη, η SoftBank δήλωσε ότι τα τεχνολογικά κεφάλαιά της είχαν χάσει περισσότερα από 27 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο οικονομικό έτος, μακράν η χειρότερη επίδοσή τους στην ιστορία. Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων, ο Son αναγνώρισε τις απώλειες και δεσμεύτηκε να αρχίσει να ακολουθεί μια πιο συντηρητική προσέγγιση.

Στο μέλλον, ο ιαπωνικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων θα είναι πιο επιλεκτικός σχετικά με το ποιες συμφωνίες θα αναλάβει, θα εφαρμόσει αυστηρότερα κριτήρια για νέες επενδύσεις και θα επικεντρωθεί στη βελτίωση των αποδόσεων από τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου του, πρόσθεσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *