
Η ανάπτυξη στον καινούριο τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων απαιτεί ιδιαίτερη τεχνογνωσία αλλά και σημαντικά κεφάλαια, γεγονός που οδηγεί τους μεγάλους παίκτες της ελληνικής αγοράς σε συνεργασίες με μεγάλες ξένες ενεργειακές εταιρείες.
Χθες ανακοινώθηκε από τη Mytilineos μια τέτοια συνεργασία, με μια εταιρεία η οποία θεωρείται το μεγαλύτερο fund παγκοσμίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόκειται για την Copenhagen Infrastructure Partners, η οποία διαθέτει περίπου 15 δισ. ευρώ υπό διαχείριση.
Η Copenhagen Infrastructure Partners είναι εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων που εξειδικεύεται σε εξειδικευμένες ενεργειακές επενδύσεις παγκοσμίως, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Συμμετέχει ως επενδυτής σε πολυάριθμα project, όλων των τεχνολογιών όπως υπεράκτια αιολικά πάρκα, χερσαία αιολικά, φωτοβολταϊκά, επενδύσεις δικτύων μεταφοράς, διαχείριση απορριμμάτων, βιομάζα και ενεργειακή αποθήκευση.

Αποτελεί μακροπρόθεσμο επενδυτή σε ενεργειακές υποδομές, με στόχο την επίτευξη ελκυστικών αποδόσεων με προσαρμοσμένο ρίσκο για τους επενδυτές της.
Η εταιρεία διαχειρίζεται πάνω από 15 δις. κεφάλαια μέσω έξι διαφορετικών funds, που το καθένα αντιπροσωπεύει διαφορετικές επενδυτικές στρατηγικές.
Τα εμβληματικά funds CI I, CI II και CI III εστιάζουν σε επενδύσεις ενεργειακών υποδομών σε χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ τα υπόλοιπα funds επενδύουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως στην Ασία και τη Λατινική Αμερική.
Στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων έχει να επιδείξει εμβληματικές επενδύσεις όπως:
Το αιολικό πάρκο Beatrice στη Μεγάλη Βρετανία που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2016 και να λειτουργεί το 2019, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 586MW
Το αιολικό πάρκο Veja Mate στη Γερμανία που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2018 με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 402MW.
Το αιολικό πάρκο Changfang & Xidao στην Ταιβάν, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2020 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 589MW.
Επίσης η εταιρεία αναπτύσσει επίσης έργα στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειων (Vineyard Wind ισχύος 3000MW) στην Μελβούρνη της Αυστραλίας (2000MW) καθώς και στον Καναδά.

Στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων ο κύριος κατασκευαστής για όλα τα έργα που έχουν αναπτυχθεί αλλά και για τα project που προβλέπεται να κατασκευαστούν στην Ελλάδα είναι η Copenhagen Offshore Partners (COP), μία κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας υπεράκτιων αιολικών έργων.
Σε συνεργασία με την CIP, η COP εισφέρει τεχνογνωσία που θα ενισχύσει σημαντικά τη συνεργασία στον ολοένα και αυξανόμενο ανταγωνισμό στην βιομηχανία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.