
Τελείωση η λεγόμενη Εβδομάδα των Παθών για την κυβέρνηση. Η πρόταση δυσπιστίας δεν ψηφίστηκε (όπως ήταν αναμενόμενο) ωστόσο τα χτυπήματα στην κυβέρνηση την μάτωσαν. Υπήρξε και η απώλεια ενός βουλευτή μετά τα απρεπή του σχόλια στη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Δεν έχασε την ψήφο του η κυβερνητική πλειοψηφία ωστόσο ήταν ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα στην εικόνα της, που ούτως ή άλλως βάλλεται πανταχόθεν.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω του επικείμενου ανασχηματισμού το λεγόμενο βήμα προς τα εμπρός. Εξ ου και η επιχείρηση αναδόμηση.
Αναδόμηση
Έχουν γραφτεί πολλά άρθρα για τα πρόσωπα και τις θέσεις που μάλλον θα καταλάβουν. Σήμερα όμως θα δούμε λίγο περισσότερα τα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου.
Από το κυβερνητικό επιτελείο κρίνεται πως χρειάζεται μία αναδόμηση του Μεγάρου Μαξίμου ώστε οι ρόλοι να γίνουν αποδοτικότεροι και το αποτέλεσμα να φανεί στους πολίτες.
Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες φέρουν τον Κωστή Χατζηδάκη να αναβαθμίζεται σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και να αποκτά κεντρικό ρόλο στο Μαξίμου. Στην ουσία θα αναλάβει το γενικό συντονισμό.
Στην ουσία θα αναλάβει έναν ρόλο chief of staff όπως τον περιγράφουν οι πηγές.
Σε αυτή την περίπτωση θα παραμείνει στο ΥΠΕΞ ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ ερωτηματικό συνιστά εάν θα μετακινηθεί τελικά σε υπουργείο ή θα παραμείνει στην ομάδα του Μαξίμου ο Άκης Σκέρτσος που έχει την αρμοδιότητα παρακολούθησης, αξιολόγησης και συντονισμού του κυβερνητικού έργου και των μεταρρυθμίσεων.
Το Μέγαρο Μαξίμου από το 2019 και μετά
Μήνες πριν τη νίκη στις εκλογές του 2019, στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς, οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού σχεδίαζαν μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας το νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Το επιτελικό κράτος.
Το Μέγαρο Μαξίμου θα γινόταν ο πυρήνας του κυβερνητικού έργο καθώς είχε κριθεί ότι μόνο υπό μια στενή κεντρική παρακολούθηση θα μπορούσαν να ξεπεραστούν εμπόδια, καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες του κρατικού μηχανισμού, που είχαν «γονατίσει» όλες τις κυβερνήσεις στο παρελθόν, ώστε να τρέξουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα.
Σε αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης, λοιπόν, η θέση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού, μία ούτως ή άλλως ηλεκτρική καρέκλα, αποκτούσε ξεχωριστή σημασία.
Δεν χρειάστηκε χρόνος για να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο και ο κ. Μητσοτάκης, όπως σημειώνουν άνθρωποι που συμμετείχαν τότε στον σχεδιασμό, είχε εξ αρχής μόνο μια επιλογή στο μυαλό του: τον Γρηγόρη Δημητριάδη.
Αυτός ήταν ο άνθρωπος που στα προεδρικά συστήματα διακυβέρνησης, όπως αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά μίμηση των οποίων στήθηκε το μοντέλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ονομάζεται Chief of Staff.
H παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη δεν μπόρεσε να καλυφθεί. Όλοι όσοι ανέλαβαν τον ρόλο αυτό από το 2022 και μετά απέτυχαν με αποτέλεσμα δυσλειτουργίες στην απόδοση του Μεγάρου Μαξίμου.
Το κατά πόσον ο κος Χατζηδάκης ή όποιος αναλάβει θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτόν το ρόλο είναι θέμα που θα το μάθουμε. Ωστόσο πρέπει να τονίσουμε πως σε δύο χρόνια έχουμε εκλογές.
Η επιτυχία ή η αποτυχία του chief of staff μπορεί να κρίνει την εικόνα της κυβέρνησης στις κάλπες.

Τι κάνει ο chief of staff
Ο chief of staff (προσωπάρχης όπως μεταφράζεται στα ελληνικά , χωρίς να αποδίδει ακριβώς τον ρόλο) είναι ο άνθρωπος που αποφεύγει τη δημοσιότητα και παρεμβαίνει, μόνο, όταν κρίνεται απαραίτητο.
Είναι ο πιο άμεσος και έμπιστος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί τον άνθρωπο των δύσκολων αποστολών και ταυτοχρόνως είναι αυτός που αναλαμβάνει να σβήσει κάθε φωτιά που ανάβει.
Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα όλοι γνωρίζουν που θα πρέπει να απευθυνθούν για να δοθεί λύση. Είναι ο συνδετικός κρίκος με τους βουλευτές, αυτός που ακούει τα παράπονα τους και κρατά τις ισορροπίες.