Sunday Times | Ο Κάρολος φέρεται να δέχθηκε 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά από Καταριανό μεγιστάνα

KAROLOS vasilissa queen
Sunday Times | Ο Κάρολος φέρεται να δέχθηκε 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά από Καταριανό μεγιστάνα

Aλήθεια πως διάγει ανά τους αιώνες η Βασιλική Οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου;

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Πως εξασφαλίζουν τα έσοδα του πολυτελούς βίου τους;

Στο επίκεντρο δημοσιευμάτων βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ο πρίγκιπας της Αγγλίας Κάρολος με την αποκάλυψη ότι δέχθηκε μια βαλίτσα γεμάτη με 1 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά από έναν δισεκατομμυριούχο σεΐχη του Κατάρ για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο ίδιος αμφιλεγόμενος πολιτικός φέρεται να έδωσε στον διάδοχο του θρόνου το ίδιο ποσό -που ισοδυναμεί με 820.000 στερλίνες- σε τραπεζογραμμάτια συσκευασμένα σε τσάντες μεταφοράς του βασιλικού παντοπωλείου Fortnum & Mason.

Συνολικά, ο Κάρολος φέρεται να έλαβε 3 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά για το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Prince of Wales Charity Foundation από τον Σεΐχη Hamad Bin Jassim Bin Jaber Al Thani, τον πρώην πρωθυπουργό του Κατάρ, σε πληρωμές που έγιναν μεταξύ 2011 και 2015. Μάλιστα, σύμφωνα με τους Sunday Times, o σεΐχης φέρεται να παρέδωσε προσωπικά 1 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά στον Κάρολο κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής συνάντησης στο Clarence House το 2015, όπως αναφέρθηκε χθες το βράδυ. Ο Πρίγκιπας παρέδωσε αμέσως το ποσό σε βοηθούς του που κανόνισαν να περάσουν τα χρήματα στο σύνολό τους στη φιλανθρωπική οργάνωση.

a85rv 7gauu
Clarence House | Sunday Times | Ο Κάρολος φέρεται να δέχθηκε 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά από Καταριανό μεγιστάνα

Ο σεΐχης είναι μια αμφιλεγόμενη φιγούρα. Έχει παραδεχτεί ότι υπό την πρωθυπουργία του το Κατάρ «ίσως» χρηματοδότησε το συριακό παράρτημα της Αλ Κάιντα εν αγνοία του. Έχει επίσης ονομαστεί «ο άνθρωπος που αγόρασε το Λονδίνο» αφού επέβλεψε την αγορά των Harrods, του Shard και του Ολυμπιακού χωριού από το Κατάρ.

Τα μετρητά που έδωσε στον Πρίγκιπα συγκεντρώθηκαν από την ιδιωτική τράπεζα Coutts, της οποίας οι πλούσιοι πελάτες περιλαμβάνουν τη βασίλισσα, και κατατέθηκαν απευθείας στους λογαριασμούς του Φιλανθρωπικού Ταμείου του Πρίγκιπα της Ουαλίας (PWCF), σύμφωνα με τους The Sunday Times. Λογιστές στην Αγγλία λένε ότι η καλή τη πίστη αποδοχή μετρητών συνιστά νόμιμη φιλανθρωπική δωρεά. Αλλά η τρέχουσα πολιτική βασιλικών δώρων λέει ότι τα μέλη της οικογένειας δεν πρέπει «ποτέ» να δέχονται χρήματα, αλλά μπορούν να δεχτούν «μια επιταγή» για λογαριασμό μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Κάρολος ή ο Al Thani ενήργησαν παράνομα, ούτε ότι ο Πρίγκιπας πρόσφερε κάτι σε αντάλλαγμα για τις γενναιόδωρες δωρεές, το επεισόδιο έχει εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με την κρίση του Πρίγκιπα και τη σοφία της λήψης τόσο μεγάλων δωρεών από έναν ξένο δισεκατομμυριούχο.

Untitled 1 1
Sunday Times | Ο Κάρολος φέρεται να δέχθηκε 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά από Καταριανό μεγιστάνα

Ο Al Thani ήταν Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ μεταξύ 2007 και 2013. Η πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο χώρα έχει επικριθεί εδώ και καιρό για την κακή πορεία της στα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα για τη μεταχείρισή της προς τους ομοφυλόφιλους και τις γυναίκες. Παρά τους επίμονους ισχυρισμούς περί διαφθοράς, το Κατάρ θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο αργότερα φέτος.

Φίλος της βασιλικής οικογένειας, ο Al Thani υπήρξε περιστασιακός επισκέπτης στο Κάστρο του Mey. Το κάστρο, το πρώην σπίτι της Βασιλομήτορος στο Caithness, συντηρείται από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα του Πρίγκιπα της Ουαλίας. Το Ίδρυμα έχει επίσης προσφέρει δεκάδες εκατομμύρια λίρες από χρήματα ξένων δωρητών στο Dumfries House, την έπαυλη Ayrshire, που ο Charles αγόρασε εκ μέρους του κράτους.

Ο Sir Ian Cheshire, πρόεδρος του Ταμείου, δήλωσε χθες το βράδυ: «Επιβεβαιώνουμε ότι οι προηγούμενοι διαχειριστές του PWFC συζήτησαν τη σχέση διακυβέρνησης και χορηγών, επιβεβαιώνοντας ότι ο δωρητής ήταν ένας νόμιμος και επαληθευμένος αντισυμβαλλόμενος και οι ελεγκτές μας υπέγραψαν τη δωρεά μετά από συγκεκριμένη έρευνα».

Ένας εκπρόσωπος του Clarence House είπε: «Οι φιλανθρωπικές δωρεές που ελήφθησαν από τον σεΐχη Hamad Bin Jassim διαβιβάστηκαν αμέσως σε ένα από τα φιλανθρωπικά ιδρύματα του Πρίγκιπα που πραγματοποίησαν τον απαιτούμενο έλεγχο και μας διαβεβαίωσαν ότι ακολουθήθηκαν όλες οι σωστές διαδικασίες».

Δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται καταγγελίες για αμφίβολες δωρεές κατά φιλανθρωπικής οργάνωσης που σχετίζεται με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας. Η Mail on Sunday αποκάλυψε ένα σκάνδαλο πέρυσι που οδήγησε στην παραίτηση του στενότερου έμπιστου του Charles, Michael Fawcett, από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Η εφημερίδα δημοσίευσε μια επιστολή που αποκάλυπτε ότι ο Fawcett είχε προσφερθεί να βοηθήσει έναν Σαουδάραβα μεγιστάνα να αποκτήσει και τη βρετανική υπηκοότητα και τον τίτλο του ιππότη. Έλεγε ότι η βασιλική φιλανθρωπική οργάνωση θα ήταν «ευτυχισμένη και πρόθυμη» να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να βοηθήσει τον επιχειρηματία Mahfouz Marei Mubarak Bin Mahfouz, ο οποίος είχε δωρίσει χιλιάδες λίρες.

Sunday Times | Ο Κάρολος φέρεται να δέχθηκε 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά από Καταριανό μεγιστάνα
Sunday Times | Ο Κάρολος φέρεται να δέχθηκε 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά από Καταριανό μεγιστάνα

One thought on “Sunday Times | Ο Κάρολος φέρεται να δέχθηκε 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά από Καταριανό μεγιστάνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *