Πρίγκιπας Κάρολος | “Η Ελλάδα είναι μέρος της ταυτότητάς μου, είναι η πατρίδα του παππού μου” | Η ιδιαίτερη σχέση του με την Ελλάδα

Πρίγκιπας Κάρολος | “Η Ελλάδα είναι μέρος της ταυτότητάς μου, είναι η πατρίδα του παππού μου” | Η ιδιαίτερη σχέση του με την Ελλάδα

Ο πρίγκιπας Κάρολος, διάδοχος του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει έναν ιδιαίτερο δεσμό με την Ελλάδα. Πρώτα απ’ όλα για οικογενειακούς λόγους. Τόσο ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος όσο και ο παππούς του πρίγκιπας Ανδρέας ήταν μέλη της Ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Ο προπάππος του είναι ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ των Ελλήνων.

Ο Κάρολος δεν γνώρισε ποτέ τον παππού του, πρίγκιπα Ανδρέα καθώς πέθανε το 1944 εξόριστος στη Γαλλία. Ο Ανδρέας δεν μπόρεσε ποτέ να συγχωρέσει τη στάση των Ελλήνων απέναντι του. Μετά την αμφιλεγόμενη συμμετοχή του στη Μικρασιατική εκστρατεία καταδικάστηκε σε θάνατο  και χρειάστηκε η παρέμβαση της Αγγλίας για να γλυτώσει το εκτελεστικό απόσπασμα. Έφυγε από την Ελλάδα κακήν κακώς με ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο παίρνοντας μαζί του και την οικογένεια του που ζούσε στο ανάκτορο Μον Ρεπό στην Κέρκυρα.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ο ίδιος ο Φίλιππος φυγαδεύτηκε από τη χώρα μέσα σε ένα καφάσι από πορτοκάλια. Τα αισθήματα του για την χώρα στην οποία γεννήθηκε, παρέμειναν πάντα αμφίσημα. Δεν έζησε ποτέ στην Ελλάδα και κληρονόμησε την δυσπιστία του πατέρα του απέναντι στη χώρα.

Πρίγκιπας Κάρολος | “Η Ελλάδα είναι μέρος της ταυτότητάς μου, είναι η πατρίδα του παππού μου” | Η ιδιαίτερη σχέση του με την Ελλάδα

Αυτό όμως δεν επαναλήφθηκε στην περίπτωση του Καρόλου. Για την ακρίβεια συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Για τον Κάρολο η πατρίδα του πατέρα του απέκτησε μια πολύ διαφορετική διάσταση. Ο σύνδεσμος του πρίγκιπα με την Ελλάδα ενθαρρύνθηκε μέσω της γιαγιάς του πριγκίπισσας Αλίκης. Η σύζυγος του πρίγκιπα Ανδρέα είχε μια μυθιστορηματική ζωή: Εγγονή της βασίλισσας Βικτώριας, είχε παντρευτεί τον Ανδρέα, γιο του βασιλιά της Ελλάδας, τα πάντα ωστόσο ανατράπηκαν όταν η οικογένεια της έφυγε εξόριστη από τη χώρα.

Κατόπιν αντιμετώπισε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και επί σειρά ετών νοσηλευόταν μακριά από την οικογένεια της. Ο Φίλιππος πέρασε τα παιδικά του χρόνια μακριά της.

Η Αλίκη όμως μπόρεσε να ξεπεράσει τα προβλήματα της και στο τέλος της δεκαετίας του 30 επέστρεψε στην Ελληνική Αυλή. Καλλιεργημένη, με πνευματικές ανησυχίες, ίδρυσε το δικό της μοναστικό τάγμα και αφιέρωσε τη ζωή της στην προσφορά. Φορώντας ράσα, καπνίζοντας πάντα δύο τσιγάρα ταυτόχρονα, ήταν μια αινιγματική, συναρπαστική φιγούρα. Λάτρευε την Ελλάδα. Είχε παραμείνει στη χώρα  κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, ένα από τα ελάχιστα μέλη της βασιλικής οικογένειας που δεν έφυγε από την Ελλάδα στην Κατοχή, οργανώνοντας συσσίτια, αλλά και κρύβοντας μια εβραίικη οικογένεια από τους ναζί.

Κάρολος Αλίκη Άννα
H πριγκίπισσα Αλίκη με τους μικρούς Κάρολο και Άννα το 1956 στη βασιλική θαλαμηγό “Brettania”. – Πρίγκιπας Κάρολος | “Η Ελλάδα είναι μέρος της ταυτότητάς μου, είναι η πατρίδα του παππού μου” | Η ιδιαίτερη σχέση του με την Ελλάδα

Μετά τον πόλεμο μπόρεσε επιτέλους να επανασυνδεθεί ουσιαστικά με τον Φίλιππο που πάντα αποζητούσε την παρουσία της. Την ίδια στιγμή η Αλίκη αρνιόταν να αφήσει πίσω της την Ελλάδα που αγαπούσε τόσο, καθώς παρέμενε δραστήρια στον τομέα της προσφοράς. Αν και η μεγάλη αδυναμία του Καρόλου ήταν η άλλη του γιαγιά, βασιλομήτωρ Ελισάβετ, η Αλίκη ήταν για εκείνον το κλειδί για να γνωρίσει και να καταλάβει καλύτερα τον πατέρα του και την ιστορία του.

Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού μαζί με την πριγκίπισσα Αλίκη τον Σεπτέμβριο του 1964. -Πρίγκιπας Κάρολος | “Η Ελλάδα είναι μέρος της ταυτότητάς μου, είναι η πατρίδα του παππού μου” | Η ιδιαίτερη σχέση του με την Ελλάδα

Ήταν λοιπόν η πριγκίπισσα Αλίκη εκείνη που τον έφερε σε επαφή με το Ελληνικό παρελθόν του. Η πνευματικότητα της σίγουρα πυροδότησε τις αντίστοιχες αναζητήσεις του Καρόλου και το μεγάλο του ενδιαφέρον για την Ορθοδοξία. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της μετακόμισε στα βρετανικά ανάκτορα και είχε την ευκαιρία να περάσει πολύ περισσότερο χρόνο με τα εγγόνια της.

Στην Ακρόπολη με την αδελφή του πριγκίπισσα Άννα και τον πατέρα του πρίγκιπα Φίλιππο το 1964.”Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα πριν από περίπου πενήντα χρόνια και πόσο με εντυπωσίασε.”  δήλωσε ο πρίγκιπας το 2020. – Πρίγκιπας Κάρολος | “Η Ελλάδα είναι μέρος της ταυτότητάς μου, είναι η πατρίδα του παππού μου” | Η ιδιαίτερη σχέση του με την Ελλάδα

Πριν από αυτό ο πρίγκιπας Κάρολος είχε επισκεφθεί  την Αλίκη το 1964 μαζί με τον πρίγκιπα Φίλιππο του και την αδελφή στην Αθήνα. Αυτό ήταν το πρώτο ταξίδι του πρίγκιπα στη χώρα του πατέρα του. “Για εμένα αυτή η πρώτη επίσκεψη καθώς και όλες οι μετέπειτα που είχα την τύχη να πραγματοποιήσω ζωντάνεψαν τις συναρπαστικές διηγήσεις για την ομορφιά της χώρας και τον χαρακτήρα των Ελλήνων που είχα ακούσει μεγαλώνοντας.”  θα έλεγε ο ίδιος με αφορμή την επίσκεψη του το 2018.

Στις επόμενες δεκαετίες τα ταξίδια του Καρόλου στην Ελλάδα θα γίνονταν όλο και συχνότερα. Οι επισκέψεις του ήταν τις περισσότερες φορές ανεπίσημες. Ο πρίγκιπας διατηρεί φιλικές σχέσεις δεκαετιών με εξέχουσες ελληνικές οικογένειες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ναυτιλίας, όπως η οικογένεια Λαιμού, η οικογένεια Λάτση αλλά και η οικογένεια Αγγελοπούλου στις θαλαμηγούς των οποίων υπήρξε τακτικός καλεσμένος. Ο Κάρολος είχε επίσης πάντα ιδιαίτερα στενή σχέση με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και την οικογένεια του μέχρι σήμερα, με τους συγγενικούς δεσμούς να ενισχύονται μέσα από βαπτίσεις. Ο Κάρολος είναι νονός της κόρης του πρίγκιπα Παύλου, Μαρίας Ολυμπίας και ο γιος του, πρίγκιπας Γουίλιαμ, τον οποίο έχει βαπτίσει ο Κωνσταντίνος, νονός του γιου τους Κωνσταντίνου Αλέξιου.

Το Άγιο Όρος είναι για τον Κάρολο ένας σημαντικός τόπος. – Πρίγκιπας Κάρολος | “Η Ελλάδα είναι μέρος της ταυτότητάς μου, είναι η πατρίδα του παππού μου” | Η ιδιαίτερη σχέση του με την Ελλάδα

Ένας τόπος στην Ελλάδα που έχει σημασία και ενδιαφέρον για τον πρίγκιπα Κάρολο είναι το Άγιο Όρος. Οι πνευματικές αναζητήσεις του πρίγκιπα και το ενδιαφέρον του για τη θρησκεία εν γένει και ειδικότερα την Ορθόδοξη εκκλησία τον έχουν φέρει στη χερσόνησο του Άθω αρκετές φορές.

Το 1998, ο πρίγκιπας Κάρολος επισκέφθηκε επίσημα τη χώρα για δεύτερη φορά, το 1998 και η επίσκεψη του άφησε τις καλύτερες αναμνήσεις. Τα επόμενα χρόνια οι επισκέψεις του στη χώρα έγιναν συχνότερες. Το 2018 επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης. Οι δυο τους έγιναν δεκτοί με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους Αθηναίους.

Χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς στην Κρήτη το 2018. – Πρίγκιπας Κάρολος | “Η Ελλάδα είναι μέρος της ταυτότητάς μου, είναι η πατρίδα του παππού μου” | Η ιδιαίτερη σχέση του με την Ελλάδα

Πέραν των επίσημων επισκέψεων και συναντήσεων, με αποκορύφωμα μια δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο και την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ο πρίγκιπας και η δούκισσα περπάτησαν στην Ερμού, όπου ο Κάρολος έφαγε κουλούρι Θεσσαλονίκης, ήπιαν καφέ στην Καπνικαρέα και εντυπωσίασαν το πλήθος που συγκεντρώθηκε για να τους δει με το πόσο προσιτοί, φιλικοί και επικοινωνιακοί ήταν. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν την Κρήτη, όπου είδαμε τον πρίγκιπα της Ουαλίας να χορεύει με παραδοσιακό κρητικό συγκρότημα.

Η αγάπη του Καρόλου για την Ελλάδα φάνηκε ωστόσο εμπράκτως με την ανακοίνωση της δυναμικής δραστηριοποίησης του φορέα Prince’s Trust στη χώρα μας όταν την περασμένη χρονιά έστειλε ένα συγκινητικό μήνυμα ενθάρρυνσης στους Έλληνες στην αρχή της πανδημίας:

«Εν μέσω αυτής της ανησυχητικής παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, επιθυμώ να στείλω τις ειλικρινείς ευχές μου στον ελληνικό λαό. Φαίνεται σαν να μην πέρασε πολύς καιρός από τότε που η σύζυγός μου και εγώ ήμασταν κοντά σας για μια επίσκεψη στη χώρα σας που θυμόμαστε συχνά και που μας χάρισε πολλές χαρούμενες αναμνήσεις. Η φημισμένη ελληνική φιλοξενία ήταν ολοφάνερη καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας, από τους περιπάτους μας στους δρόμους της Αθήνας έως τις χορευτικές μας προσπάθειες στις Αρχάνες της Κρήτης!

Οι προσωπικοί μου δεσμοί με την Ελλάδα έχουν για εμένα ιδιαίτερη σημασία, εφόσον είναι η πατρίδα του παππού μου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα πριν από περίπου πενήντα χρόνια και πόσο με εντυπωσίασε. Για εμένα αυτή η πρώτη επίσκεψη καθώς και όλες οι μετέπειτα που είχα την τύχη να πραγματοποιήσω ζωντάνεψαν τις συναρπαστικές διηγήσεις για την ομορφιά της χώρας και τον χαρακτήρα των Ελλήνων που είχα ακούσει μεγαλώνοντας.

Εφόσον λοιπόν η Ελλάδα είναι μέρος της ταυτότητάς μου, ήταν ιδιαίτερη η χαρά μου όταν ανακοίνωσα την εκκίνηση του Prince’s Trust International (PTI) στην Αθήνα το 2018. Ίδρυσα το PTI πριν από 44 χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία με τη βοήθεια της σύνταξής μου από το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό όταν αποχώρησα από την Υπηρεσία. Έκτοτε, το ίδρυμα έχει βοηθήσει πάνω από 950.000 νέους στη Μεγάλη Βρετανία να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή τους, καθώς και 10.000 νέους στο εξωτερικό.

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η δράση του Prince’s Trust International (PTI) στην Ελλάδα, το προσωπικό συνεργάστηκε στενά με το κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με μη κυβερνητικές οργανώσεις, με ομάδες νέων, στρατηγικούς εταίρους και εργοδότες για να εντοπίσουν και να κατανοήσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην Ελλάδα στην εύρεση εργασίας.

Μέχρι στιγμής το PTI έχει βοηθήσει εκατοντάδες νέους στην Αθήνα και την Κρήτη στην εύρεση εργασίας ή για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση μέσω των επιτυχημένων προγραμμάτων Get Into και Enterprise. Το ίδρυμά μου σκοπεύει να βοηθήσει 4.000 νέους στην Ελλάδα έως το 2023 να βρουν εργασία, βελτιώνοντας, εκ παραλλήλου, τις δεξιότητές τους και αυξάνοντας τις ευκαιρίες τους.

Καθώς ο κόσμος ενώθηκε για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που προκλήθηκαν από την κρίση του COVID-19, το διεθνές ίδρυμά μου και οι συνεργάτες μας επέσπευσαν τα ψηφιακά μας προγράμματα. Οι νέοι βρίσκονται σε πιο ευάλωτη θέση και έρχονται αντιμέτωποι με τις άμεσες και μακροχρόνιες συνέπειες που δημιουργεί αυτή η κρίση. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να δράσουμε τάχιστα για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο η κρίση και οι επιπτώσεις της να καθορίσουν το μέλλον και τις προσδοκίες μιας ολόκληρης γενιάς.

Έχουμε την τύχη οι συνεργάτες μας στην Ελλάδα να έχουν ήδη σημαντική διαδικτυακή παρουσία και ικανότητες. Κάθε συνεργάτης μας ανταποκρίθηκε άμεσα και με καινοτόμους τρόπους στην παρούσα κρίση και προχώρησε στην αλλαγή των εργασιακών συνθηκών για να συνεχιστεί η στήριξη των νέων στην Ελλάδα.

Οι συνεργάτες του προγράμματος Enterprise στην Αθήνα, με την ονομασία Corallia, εφαρμόζουν διαδικτυακά τη σειρά μαθημάτων business startup. Πολλοί νέοι ολοκλήρωσαν τη σειρά μαθημάτων ακόμη και από περιοχές της υπαίθρου. Το PTI με μεγάλη ικανοποίηση στήριξε τις αρχικά επτά επιχειρήσεις στις αρχές του έτους βοηθώντας τα πρώτα βήματα νέων επιχειρηματιών που ξεκίνησαν ψάχνοντας για εργασία και κατέληξαν να δημιουργήσουν τη δική τους. Η δραστηριότητα αυτή αποτελεί ορόσημο διότι αυτές είναι οι πρώτες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν μέσω του προγράμματος Explore Enterprise εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το PTI επίσης κατόρθωσε να βοηθήσει νέους στην Ελλάδα να βρουν εργασία κατά τη διάρκεια του lockdown. Ο φιλανθρωπικός μας διανομέας Knowl συνεργάστηκε με μεγάλο σουπερμάρκετ για να βρεθούν και να εκπαιδευτούν οι κατάλληλοι υποψήφιοι, οι οποίοι κατόπιν εργάστηκαν σε καταστήματα μέσω του προγράμματος του PTI Ready 2 Work. Το αποτέλεσμα ήταν να προσληφθούν 83 άτομα.

Καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη τον Μάιο του 2018 στα πλαίσια της τριήμερης επίσκεψης στην Ελλάδα. – Πρίγκιπας Κάρολος | “Η Ελλάδα είναι μέρος της ταυτότητάς μου, είναι η πατρίδα του παππού μου” | Η ιδιαίτερη σχέση του με την Ελλάδα

“Γνωρίζω, βεβαίως, ότι η κρίση του COVID-19 δεν είναι η μόνη δυσκολία που η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια. Πράγματι, η σύζυγός μου και εγώ αισθανθήκαμε βαθιά θλίψη όταν πληροφορηθήκαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική λίγο μετά την επίσκεψή μας το 2018. Η τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών και τα λυπηρά επακόλουθα των πυρκαγιών έκαναν επιτακτική την ανάγκη να προσφέρω κάποια βοήθεια, όσο μικρή και αν ήταν, ούτως ώστε η περιοχή να κάνει τα πρώτα βήματα προς την ανοικοδόμηση.

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, το Prince of Wales Charitable Fund βοήθησε οικονομικά μια ομάδα πανεπιστημίων και ειδικών, οι οποίοι καλούνται να δημιουργήσουν ένα φιλόδοξο ευρείας κλίμακας σχέδιο για το Μάτι, το οποίο ελπίζουν να παρουσιάσουν στην τοπική κοινότητα αργότερα φέτος. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια συλλογή σχεδίων που αποδεικνύει πως η ανοικοδόμηση, τώρα και στο μέλλον, μπορεί να δημιουργήσει έναν τόπο που θα είναι ανθεκτικός, ενώ ταυτοχρόνως αναδεικνύει τις διάφορες αξίες της ελληνικής αρχιτεκτονικής και τον αστικό χαρακτήρα της.

Η μελέτη για το Μάτι εστιάζει ιδιαιτέρως στην αντοχή στη φωτιά, στην ακτογραμμή, στους δημόσιους χώρους και χώρους πρασίνου και στη συλλογή βρόχινων υδάτων μέσω ενός βιώσιμου αποχετευτικού συστήματος. Της εργασίας αυτής ηγείται μια ομάδα από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Notre Dame (ΗΠΑ), υπό την επίβλεψη του πρύτανη της σχολής Μιχαήλ Λυκούδη, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και φυσικά με τη σημαντική παρουσία και συμμετοχή της τοπικής κοινότητας.

Το Διεθνές Δίκτυο για την Παραδοσιακή Δόμηση, την Αρχιτεκτονική και τον Αστικό Σχεδιασμό (INTBAU) είναι η φιλανθρωπική μου οργάνωση που, ως παγκόσμιο δίκτυο, σκοπεύει να δημιουργήσει καλύτερους τόπους διαβίωσης και προτίθεται να βοηθήσει δημιουργώντας έναν καινούργιο τομέα δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Αυτός ο τομέας θα γίνει σημείο συνάντησης αρχιτεκτόνων, τεχνιτών, σχεδιαστών και όλων όσοι ενδιαφέρονται για τον αστικό χαρακτήρα και την αρχιτεκτονική, κρατώντας τις ισορροπίες με τη φύση.

Εν τέλει η Ελλάδα είναι εκείνη που έδωσε στον κόσμο μερικά από τα βασικά θεμέλια της κλασικής αρχιτεκτονικής, ενώ ταυτόχρονα είναι γνωστή ανά τον κόσμο για την παραδοσιακή λαϊκή αρχιτεκτονική της, από τα πέτρινα σπίτια της Ηπείρου έως τα κάτασπρα ασβεστωμένα οικήματα των Κυκλάδων. Από τα ελληνικά, άλλωστε, προέρχεται η λέξη “Architecture” που χρησιμοποιούμε έως σήμερα στα αγγλικά!

Η αντοχή της Ελλάδας και των Ελλήνων έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στο παρελθόν και πιστεύω ότι η χώρα για άλλη μία φορά θα τα καταφέρει και θα αναδυθεί από τις δυσκολίες με περισσότερη ζωντάνια και αισιοδοξία. Όταν θα έρθει αυτή η στιγμή και ο κόσμος θα έχει ξεπεράσει τις παρούσες δυσκολίες και προκλήσεις, η σύζυγός μου και εγώ ελπίζουμε να επισκεφτούμε πάλι την Ελλάδα και να σας συναντήσουμε όλους ξανά. Καλή αντάμωση!»

Η επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου και της συζύγου του στην Ελλάδα για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, εκπληρώνει την υπόσχεσή του και  υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά τον έντονο συναισθηματικό δεσμό του πρίγκιπα Καρόλου με την χώρα και το ουσιαστικό ενδιαφέρον για τη στήριξη της.

Photo: Getty Images/Ideal Image

κείμενο Μιχάλης Αργυρόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *