Burns | Το ταξίδι του διευθυντή της CIA στο Κρεμλίνο, τα πυρηνικά Putin και ο «σιωπηλός Κινέζος εταίρος»

Burns | Το ταξίδι του διευθυντή της CIA στο Κρεμλίνο, τα πυρηνικά Putin και ο «σιωπηλός Κινέζος εταίρος»

Eξαιρετικά αποκαλυπτική για την κατάσταση που επικρατεί στο ουκρανικό αλλά και για σχέσεις Κίνας-Ρωσίας ήταν η ομιλία του διευθυντή της CIA, William Burns, την Πέμπτη, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια.

Ο Burns, ενώπιον μιας κατάμεστης αίθουσας, τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και, ευρύτερα, η ηγεσία της χώρας είναι απελπισμένοι από την πορεία του πολέμου. Με αυτό το δεδομένο «κανένας από εμάς δεν μπορεί να πάρει ελαφρά την απειλή που δημιουργεί μια πιθανή καταφυγή σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης», είπε. Φρόντισε να τονίσει πάντως ότι η CIA παρακολουθεί στενά το ζήτημα και ότι ως τώρα δεν έχουν δει ενδείξεις, αν και η ρητορική του Κρεμλίνου υποδηλώνει ότι έχει αυξήσει το επίπεδο του συναγερμού.

Παρά ταύτα υπάρχει ο παράγων «Vladimir Putin», ο οποίος πρέπει να πάρει και την τελική απόφαση για την χρήση των πυρηνικών.

Ο Burns εξήγησε ότι ο Ρώσος ηγέτης είναι όλο και περισσότερο απομονωμένος. Οι συνομιλητές του που λιγοστεύουν δεν θα τολμούσαν να του πουν «όχι», αμφισβητώντας την κρίση ή τη γνώμη του. Σε συνδυασμό με την πεποίθησή του περί επαναφοράς της ισχύος και του μεγαλείου της Ρωσίας, η απομόνωση μοιάζει να γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Να σημειώσουμε ότι τα τακτικά πυρηνικά χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης ή κατά στρατιωτικών στόχων, αντίθετα από τα στρατηγικά που είναι μεγαλύτερης ισχύος και αποσκοπούν στην καταστροφή των μεγάλων κέντρων της εχθρικής χώρας και την εξόντωση αμάχων. Η Ρωσία υπολογίζεται ότι έχει περίπου 2.000 τακτικές κεφαλές τις οποίες θα μπορούσε να εξαπολύσει από ξηρά, θάλασσα ή και αέρα.

Ο διευθυντής της CIA είπε επίσης ότι η Κίνα είναι «σιωπηλός εταίρος» όσον αφορά την «επιθετικότητα» του Ρώσου προέδρου στην Ουκρανία. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Κίνα αποτελεί τη «μεγαλύτερη πρόκληση και από πολλές απόψεις την πιο βαθιά δοκιμασία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η CIA» και τόνισε την «άμεση απειλή που συνιστά η ανανεωμένη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας» και το «μακροπρόθεσμο πρόβλημα που αποτελεί η φιλόδοξη ηγεσία της Κίνας», δηλώνοντας ότι είναι «η πιο σημαντική γεωπολιτική πρόκληση» του 21ου αιώνα.

«Επιδιώκει να μας ξεπεράσει κυριολεκτικά σε κάθε τομέα, από την οικονομική δύναμη και τη στρατιωτική ισχύ μέχρι το διάστημα και τον κυβερνοχώρο», προσθέτοντας ότι η Κίνα «προτίθεται» να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως «εξέχουσα δύναμη στον Ινδο-Ειρηνικό». «Ως υπηρεσία πληροφοριών, ποτέ δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε έναν αντίπαλο με μεγαλύτερη εμβέλεια σε περισσότερους τομείς», είπε ο Burns.

Ο Burns περιέγραψε επίσης το όραμά του για το μέλλον του οργανισμού, σημειώνοντας ότι δεν μοιάζει καθόλου με αυτό που είχε προβλεφθεί κατά την ίδρυσή του, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

211007014503 cia william burns file 041521 super tease

«Είναι ένας πιο περίπλοκος και αμφισβητούμενος κόσμος, με την άνοδο μιας ολοένα και πιο αντίπαλης Κίνας και μιας επιθετικής και ρεβιζιονιστικής Ρωσίας», είπε επίσης ο Burns.

Ο διευθυντής της CIA αποκάλυψε επίσης πώς η υπηρεσία γνώριζε για τα σχέδια της ρωσικής εισβολής ήδη από το περασμένο φθινόπωρο.

«Τον Νοέμβριο, ο Πρόεδρος Biden μου ζήτησε να ταξιδέψω στη Ρωσία για να μεταφέρω απευθείας στον Putin και σε αρκετούς από τους στενότερους συμβούλους του το βάθος της ανησυχίας μας για τον πολεμικό σχεδιασμό του και τις συνέπειες για τη Ρωσία από την απόπειρα εκτέλεσης αυτού του σχεδίου. Αν και δεν φαινόταν ότι είχε πάρει μια αμετάκλητη απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία, ο Putin έκλινε προκλητικά προς αυτή την κατεύθυνση, προφανώς πεπεισμένος ότι δεν είχε άλλη ευκαιρία», είπε ο Burns σημειώνοντας ότι «φαινόταν πεπεισμένος ότι ο χειμώνας θα προσέφερε ευνοϊκό τοπίο».

2Q==

Ο Burns σημείωσε ότι στην αρχή της εισβολής δεν έτρεφε μεγάλες ελπίδες για την απάντηση του Ουκρανού προέδρου ή την ουκρανική αντίσταση, αλλά τόσο αυτός όσο και ο Putin αποδείχτηκε «ότι έκαναν λάθος». Τόνισε πώς η CIA θα συνεχίσει να μοιράζεται πληροφορίες με την Ουκρανία.

«Όπως οι συμμαχικοί ηγέτες και οι ομόλογοί μου τόνισαν ευθέως στα ταξίδια μου στην Ευρώπη, η αξιοπιστία των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ βοήθησε να εδραιωθεί η αλληλεγγύη της συμμαχίας υπό τις οδηγίες του Προέδρου Biden», είπε.

«Με το να είμαστε ανοιχτοί με μερικά από τα μυστικά μας, κάναμε πιο δύσκολο για τον Putin να κρύψει την αλήθεια της απρόκλητης και μοχθηρής επιθετικότητάς του. Αυτές οι αποφάσεις δεν μπορούν ποτέ να ληφθούν σοβαρά υπόψη, δεδομένης της σημασίας της προστασίας των πηγών και των μεθόδων, αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, συνέβαλαν καθοριστικά σε ένα επιτυχημένο σύνολο της κυβερνητικής στρατηγικής».

Ο Burns είπε ότι η αλλαγή προσέγγισης ήταν διαφορετική από το πώς λειτουργούσε ο οργανισμός στο παρελθόν και ήταν ενδεικτική της «ανάγκης για νέα σκέψη και νέες τακτικές σε αυτή τη νέα και απαιτητική εποχή για νοημοσύνη».

One thought on “Burns | Το ταξίδι του διευθυντή της CIA στο Κρεμλίνο, τα πυρηνικά Putin και ο «σιωπηλός Κινέζος εταίρος»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *