Η πανδημία του COVID-19 έχει αλλάξει τα δεδομένα στις μισθώσεις κατοικίας. Οι ιδιοκτήτες μαζικά φεύγουν από τις βραχυπρόσθεσμες (τύπου AirBnB) και στρέφονται στις παραδοσιακές. Εταιρείες όπως η Blueground αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας τους για να ανταπεξέλθουν στις νέες καταστάσεις.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Ένα φαινόμενο … όχι μόνο ελληνικό
Ξεκινώντας από την AirBnB βλέπουμε πως οι κρατήσεις, τουλάχιστον μέχρι και το Πάσχα είναι μηδενικές. Γι αυτό το λόγο και παρατηρείται η μαζική επιστροφή στο παραδοσιακό μοντέλο ενοικίασης σπιτιών. Αυτό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο μόνο, παρατηρείται γενικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και ευχαριστεί τους ενοικιαστές. Οι τελευταίοι έκαναν λόγο για υπερβολικές ανατιμήσεις στα ενοίκια, παράλογες τις χαρακτήριζαν, σε σχέση με τα προς διάθεση ακίνητα.
Στην Ιρλανδία υπολογίζεται ότι οι παραδοσιακές μισθώσεις αυξήθηκαν, εν μέσω κορονοϊού κατά 64%. Στις ΗΠΑ εκτός από την εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης στις παραδοσιακές μισθώσεις, σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών βρίσκεται προ αδιεξόδου, καθώς είχε επενδύσει σημαντικά κεφάλαια-πολλές φορές μέσω δανεισμού- στην αγορά ακινήτων με στόχο τις σχετικά γρήγορες αποδόσεις του Airbnb, αδυνατώντας, πλέον, να εξυπηρετήσει το δάνειο.
Οι αναλυτές και παράγοντες του μεσιτικού κλάδου πιστεύουν πως η κατάσταση θα αλλάξει με ομαλοποίηση της αγοράς, μόλις τελειώσει η κρίση του COVID-19. Πιστεύουν πως η κρίση θα είναι παροδική και σχετικά σύντομη, ευκαιρία ίσως για διόρθωση στρεβλώσεων προηγούμενων ετών. Κανείς όμως δεν ξέρει τι θα γίνει αν η κατάσταση κρατήσει επί μακρόν. Ειδικά αν φτάσουμε στο φθινόπωρο χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές στην κατάσταση.
Η Blueground
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο ιδρυτής της ελληνικής εταιρείας – η οποία μισθώνει και διαχειρίζεται πλήρως εξοπλισμένα και επιπλωμένα καταλύματα υψηλών προδιαγραφών, που διατίθενται σε στελέχη εταιρειών, πρεσβειών και άλλων οργανισμών, για μεσαίο ή μεγάλο χρονικό διάστημα διαμονής- “αυτή η κρίση έχει επηρεάσει τις επιχειρήσεις παγκοσμίως: τα ταξίδια, η φιλοξενία και η αγορά ακινήτων είναι τομείς που πλήττονται περισσότερο.
Η Blueground έχει προβεί σε άμεσες διορθωτικές ενέργειες”. Σύμφωνα με ανάρτησή, λόγω της κρίσης η εταιρεία αναγκάζεται να διακόψει τις εργασιακές της σχέσεις με το ¼ σχεδόν του προσωπικού της, είτε μέσω αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, είτε μέσω απόλυσής τους.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, σημειώνουν πηγές από την Blueground, η εταιρεία προχώρησε σε αναστολή συμβάσεων εργασίας σύμφωνα με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών, και όχι σε απολύσεις.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πτώση της ζήτησης έγινε εμφανής σε νέες αγορές, όπως η αμερικανική, που ο μέσος όρος παραμονής στα καταλύματα είναι μικρότερος.
Η Blueground ιδρύθηκε το 2013 και έχει παρουσία σε 12 πόλεις σε όλο τον κόσμο (Αθήνα, Λονδίνο, Παρίσι, Κωνσταντινούπολη, Ντουμπάι, Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Ουάσιγκτον, Σικάγο, Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο και Σιάτλ), ενώ κάθε χρόνο τριπλασίαζε τον κύκλο εργασιών της. Μετρά περισσότερα από 3.600 επιπλωμένα διαμερίσματα.
Από τους 500 εργαζομένους, οι 250 είχαν τη βάση τους στην Αθήνα. To 2019 ήταν μια χρονιά ορόσημο για την εταιρεία, καθώς ολοκλήρωσε δύο γύρους χρηματοδότησης, φτάνοντας τα 78 εκατ. δολάρια συνολικά, ενώ ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις.
Τα hot σημεία του Airbnb
Η τεράστια αλλαγή στην αγορά γίνεται πιο αντιληπτή στις hot περιοχές όπως το Κουκάκι και το Παγκράτι, όπου η AirBnB ανθούσε. Μόνο τον Μάρτιο δημοσιεύθηκαν σε μία από τις δημοφιλέστερες ελληνικές ιστοσελίδες αγγελιών, τον Spitogato πάνω από 60 καταχωρήσεις διαμερισμάτων, μόνο για το Κουκάκι, που ενοικιάζονται μακροπρόθεσμα, αριθμός ρεκόρ κατά την μετά Airbnb εποχή.
Μάλιστα η πλειοψηφία αυτών είναι επιπλωμένα διαμερίσματα καθώς ήταν προς αξιοποίηση στην πλατφόρμα της AirBnB. Οι ιδιοκτήτες όμως βλέποντας τον μηδενισμό των κρατήσεων μέχρι και το Πάσχα, και προ-βλέποντας το δύσκολο καλοκαίρι προχώρησαν άμεσα στην αλλαγή προς την παραδοσιακή μίσθωση.
Στο Παγκράτι τα στοιχεία από τον Spitogato δείχνουν πάνω από 140 καταχωρήσεις σπιτιών, κατά βάση επιπλωμένων-ανακαινισμένων. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και σε Θησείο κι Εξάρχεια.
Εκτός από τη στροφή στις μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις, μοναδικό σωσίβιο σωτηρίας έναντι των ακυρώσεων των κρατήσεων μέσω Airbnb είναι η χρηματική βοήθεια, της τάξης των 5.000 δολ. ανά οικοδεσπότη, που έχει κάνει γνωστό ότι προσφέρει η αμερικανική εταιρεία.
Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πως θα κινηθεί η αγορά ακινήτων, από τη στιγμή που η κατάσταση με την πανδημία του COVID-19 παραμένει ως έχει. Φυσικά όσο παρατείνεται η οικονομική έλλειψη δραστηριότητας, τόσο θα αυξάνεται εκθετικά η ύφεση.