Bitcoin | Ο Μπάιντεν, ο Πούτιν και οι χάκερς που αλωνίζουν

Bitcoin | Ο Μπάιντεν, ο Πούτιν και οι χάκερς που αλωνίζουν

Πώς εμπλέκεται το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα Bitcoin με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και την έξαρση του διαδικτυακού εγκλήματος;

Τα πρόσφατα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων κατά τις οποίες οι χάκερς ζήτησαν λύτρα σε Bitcoin, επαναφέρουν στο προσκήνιο το μόνιμο debate σχετικά με τη χρήση των κρυπτονομισμάτων για παράνομους και σκοτεινούς σκοπούς και ειδικότερα το ρόλο που παίζουν στην έκρηξη των διαδικτυακών επιθέσεων.

Πριν από λίγες ημέρες, η ομάδα REvil, που βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις κατά του μεγαλύτερου αγωγού πετρελαίου των ΗΠΑ, Colonial Pipeline, στις αρχές Μαΐου καθώς και κατά της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής κρέατος στον κόσμο, JBS, στα τέλη του ίδιου μήνα, ξαναχτύπησε.

putin biden 654

Θύμα αυτή τη φορά ήταν η επίσης αμερικανική εταιρεία διαχείρισης δικτύων, Kaseya, με αποτέλεσμα να μολυνθούν από κακόβουλο λογισμικό περίπου 1 εκατομμύριο υπολογιστές, 200 επιχειρήσεων.

Οι χάκερς ζήτησαν 4,4 εκατ. δολάρια από την Colonial, εκ των οποίων αρκετά ανακτήθηκαν στη συνέχεια από τις αμερικανικές αρχές, 11 εκατ. δολάρια από την JBS και 70 εκατ. δολάρια για την επίθεση κατά της Kaseya. Κοινό αίτημα της REvil και στις τρεις περιπτώσεις ήταν τα λύτρα να καταβληθούν σε Bitcoin.

Η επίθεση κατά της Colonial Pipeline άγγιξε ευαίσθητες χορδές των Αμερικανών αφού η διακοπή λειτουργίας του αγωγού αποτελεί θέμα εθνικής ασφάλειας.

Ο Μπάιντεν δεν την είδε ως μία συνηθισμένη κυβερνοεπίθεση εναντίον μίας εταιρείας με σκοπό την πληρωμή λύτρων, αλλά ως επίθεση κατά των ΗΠΑ. Οι τεράστιες ουρές για την εξασφάλιση μερικών λίτρων βενζίνης εν έτη 2021 χτύπησαν πολύ άσχημα.

Η νέα επίθεση είχε διαφορετικό αντίκτυπο αλλά ίδιο χαρακτήρα. Ήταν μία κυβερνοεπίθεση σχεδιασμένη να χτυπήσει και την εφοδιαστική αλυσίδα δημιουργώντας τεράστια προβλήματα.

Ενδεικτικό παράδειγμα η σουηδική εταιρεία σούπερ μάρκετ, Coop, η οποία αναγκάστηκε να κλείσει περίπου 500 καταστήματα γιατί οι ταμειακές τους μηχανές και οι αυτόματοι πωλητές δεν λειτουργούσαν εξαιτίας της επίθεσης.

blockchain cryptonomismata bitcoin

Η REvil ζήτησε λύτρα ύψους 70 εκατ. δολαρίων σε bitcoin.

Το γεγονός ότι χτυπήθηκε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα δεύτερη αμερικανική εταιρεία οδήγησε τον Τζο Μπάιντεν να ζητήσει τη διερεύνηση του θέματος από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Βρίσκεται η Ρωσία πίσω από τις επιθέσεις ή απλά χάκερς που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανωνυμία των κρυπτονομισμάτων;

Στις ΗΠΑ αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο. Γι’ αυτό ο Μπάιντεν είπε τον περασμένο μήνα στον Πούτιν, κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στη Γενεύη, ότι έχει την ευθύνη να περιορίσει τις κυβερνοεπιθέσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μάλιστα έδωσε στον Ρώσο ομόλογό του μία λίστα με 16 κρίσιμους τομείς υποδομών οι οποίοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέφτουν θύματα χάκερς.

Οι φανατικοί των crypto πιστεύουν ότι πίσω από τη μεγάλη δημοσιότητα που έχουν πάρει οι υποθέσεις κυβερνοεπιθέσεων κατά της Colonial και της Kaseya, κρύβεται η προσπάθεια των κρατικών αρχών να στιγματίσουν το bitcoin και τα υπόλοιπα crypto, ότι αποτελούν εργαλεία διευκόλυνσης του οργανωμένου εγκλήματος.

Η REvil, τέλος, θεωρείται μία από τις πιο ενεργές και κερδοφόρες ομάδες χάκερς στον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.