Μπαρζανί | Το λαθρεμπόριο συριακού πετρελαίου ενώνει Τούρκους, Κούρδους και Μπαρζανί

Μπαρζανί | Το λαθρεμπόριο πετρελαίου ενώνει Τούρκους, Κούρδους και Μπαρζανί
Photo credit should read YOUSSEF KARWASHAN/AFP/Getty Images Μπαρζανί | Το λαθρεμπόριο συριακού πετρελαίου ενώνει Τούρκους, Κούρδους και Μπαρζανί

Η μείωση της βίας τα τελευταία χρόνια στη Συρία, έδωσε ελπίδα για οριστική λήξη του πολέμου και ειρήνη στην χώρα. Αυτό όμως που κάνει δύσκολη την κατάσταση είναι η κάκιστη οικονομική κατάσταση τόσο των περιοχών που ελέγχονται από την κυβέρνηση, όσο κι αυτών που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.

Οι βορειοανατολικές επαρχίες που ελέγχουν οι Σύριοι Κούρδοι επηρεάστηκαν αρνητικά επίσης από την κατάρρευση της οικονομίας. Παρά τον έλεγχο επί των περισσοτέρων πετρελαιοπηγών της χώρας, η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξαγωγή των καυσίμων που παράγει.

Αν και το εμπόριο με τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση παρείχε έσοδα, απεδείχθη ασταθές κι όχι εξίσου επικερδές με την πώληση του πετρελαίου στο εξωτερικό. Επιδιώκοντας το κέρδος, οι Σύριοι Κούρδοι έχουν βρει έναν απίθανο συνεργάτη.

Την Τουρκία!

Τον ενδιάμεσο παίζει η οικογένεια Μπαρζανί του Ιρακινού Κουρδιστάν. Η οικογένεια παρείχε διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο πλευρών.

Οικογένεια Μπαρζανί

Η οικογένεια Μπαρζανί είναι μια εξέχουσα πολιτική οικογένεια του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Τα μέλη της οικογένειας είναι επίσης αρχηγοί του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

  • Μουσταφά Μπαρζανί (1903-1979): (αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν από το 1946 έως το 1979)
  • Μασούντ Μπαρζανί(1946): (αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν από το 1979) (Πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν από το 2005), γιος του Μουσταφά Μπαρζανί
  • Νετσερβάν Ιντρίς Μπαρζανί(1966): (Πρωθυπουργός του Ιρακινού Κουρδιστάν από το 2012), ανιψιός του Μουσταφά Μπαρζανί
  • Μασρούρ Μπαρζανί (1969): Επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Περιοχής του Κουρδιστάν, γιος του Μασούντ Μπαρζανί
σημαία του Κουρδιστάν

Απίστευτη συμμαχία

Πηγές με γνώση του  λαθρεμπορίου ισχυρίζονται ότι η ηγεσία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και η τουρκική πλευρά κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την εξαγωγή του συριακού πετρελαίου στην Τουρκία μέσω του Κουρδιστάν.

Η συμφωνία δεν είχε θετική επίδραση στη στάση της Άγκυρας στο SDF: Τούρκοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν, τακτικά χαρακτηρίζουν τους μαχητές του SDF  «τρομοκράτες» στα μέσα ενημέρωσης και απειλούν να «καταστρέψουν όλες τις τρομοκρατικές ομάδες» κοντά στα σύνορά της.  Ωστόσο το τι λέγεται δημοσίως δεν εφαρμόζεται απαραίτητα στο παρασκήνιο. Ειδικά με την τουρκική οικονομία να βυθίζεται.

Φαίνεται ότι το SDF βρήκε αρκετή ευελιξία για να υιοθετήσει μια ρεαλιστική προσέγγιση κάτι που εξέπληξε πολλούς. Μπροστά στο φάσμα της απόλυτης φτωχοποίησης σύναψαν συμφωνία με την Τουρκία, όπως είπαμε.

Αντίθετα, η συμμετοχή της οικογένειας Μπαρζανί στη συμφωνία δεν είναι καθόλου έκπληξη. Κατά τη διάρκεια σχεδόν δύο δεκαετιών στην εξουσία, η επιρροή της οικογένειας ενίσχυσε συστηματικά τους εμπορικούς δεσμούς (βασισμένες σε μεγάλο βαθμό στο εμπόριο πετρελαίου) μεταξύ του Κουρδιστάν και της Τουρκίας, μια πηγή διαρκούς ενόχλησης για την ιρακινή κυβέρνηση που επιδιώκει να διεκδικήσει ένα μέρος των κερδών.

Όλοι οι πρώην πρόεδροι της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζάνι, ο γιος του και ο σημερινός πρωθυπουργός του KRG Masrour Barzani, καθώς και ο ανιψιός του Massoud, Νετσιρβάν Μπαρζανί, ο οποίος υπηρετεί ως Πρόεδρος της περιοχής Κουρδιστάν, κατηγορήθηκαν για στο παρελθόν για παράνομη πώληση πετρελαίου. Εκτός από τη χρήση των πετρελαϊκών κερδών για την απόκτηση πολυτελών ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, οι Μπαρζανί φέρεται επίσης να έχουν την ευθύνη για τη μεταφορά συριακού πετρελαίου για την αμερικανική εταιρεία Delta Crescent που συμφώνησε με το SDF τον Αύγουστο.

Φαίνεται ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, SDF και οικογένειας Μπαρζανί είναι παράλληλη με τη συμφωνία μεταξύ του SDF και της Delta Crescent. Δεν είναι σαφές εάν οι Αμερικανοί ενημερώθηκαν για το ισχύον καθεστώς εξαγωγών από τους Κούρδους συμμάχους τους.

Για να κόψει μια μακρά ιστορία, οι πλευρές κατάφεραν να βρουν μια ισορροπία που επέτρεψε να επικρατήσουν τα κοινά συμφέροντα, και το συριακό πετρέλαιο άρχισε να αποφέρει κέρδος σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Το ταξίδι του πετρελαίου

Η περίπλοκη διαδρομή που μεταφέρει το συριακό πετρέλαιο στην Τουρκία ξεκινά από τις πετρελαιοπηγές που βρίσκονται μεταξύ Rmailan και Tel-Adas στην επαρχία Hasaka, όπου το αργό πετρέλαιο παράγεται και φορτώνεται σε δεξαμενόπλοια που το παραδίδουν στο διυλιστήριο Taramish. Μετά από αυτό το πετρέλαιο εισάγεται λαθραία στο Ιράκ μέσω δύο κύριων οδών.

Η πρώτη διαδρομή διασχίζει ξηρές κοίτες ποταμών πριν φτάσει στη συνοριακή διέλευση Semalka στο βορειοανατολικό Hasaka, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει φορτηγά με ιρακινές πινακίδες κυκλοφορίας που ταξιδεύουν στη συνοριακή διέλευση Al-Walid και στη συνέχεια στις επαρχίες Duhok και Erbil στο Ιράκ.

Τα φορτηγά που χρησιμοποιούνται για το λαθρεμπόριο διαχειρίζεται η εταιρεία Naji που εδρεύει στην πόλη Duhok. Από το Ιράκ, το πετρέλαιο εξάγεται στην Τουρκία από μια εταιρεία που ονομάζεται Aslan Oglu, μια εταιρεία μεταφορών που εργάζεται στη Συρία, το Ιράκ και την Τουρκία. Περίπου 200 φορτηγά, ή 6.000 τόνοι πετρελαίου, φτάνουν καθημερινά στον προορισμό τους.

Επιπλέον, ένας τρίτος δρόμος τέθηκε σε εφαρμογή τον Οκτώβριο μετά από μια πρόσθετη συμφωνία μεταξύ του SDF και της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών. Η διαδρομή συνδέει το Tel-Adas με τη συνοριακή πόλη Qamishli και επιτρέπει το λαθρεμπόριο έως και 9.000 τόνους πετρελαίου την ημέρα.

Το λαθρεμπόριο του συριακού πετρελαίου ωφελεί όλους τους συμμετέχοντες. Οι Σύριοι Κούρδοι εξασφάλισαν μια σταθερή εξαγωγική αγορά και οι Μπαρζανί απέτρεψαν την εμφάνιση ενός δυνητικού ανταγωνιστή μέσω διαμεσολάβησης μεταξύ του SDF και της Τουρκίας, η οποία έλαβε φθηνό πετρέλαιο. Το μόνο που χάνεται φαίνεται να είναι η ίδια η Συρία: ενώ οι φυσικοί της πόροι διακινούνται λαθραία από τη χώρα και το κέρδος καταλήγει στις τσέπες των λαθρεμπόρων, η οικονομική ανάκαμψη και η μεταπολεμική ανοικοδόμηση παραμένουν όνειρο θερινής νυκτός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *