Αττική Οδός | Πάνω από 20 ώρες εγκλωβισμένοι μέσα στα αυτοκίνητα | Ολονύχτια μάχη του στρατου

Μοίρασαν  τρόφιμα, νερό και κουβέρτες – Οι δυνάμεις του στρατού επιχειρούν στις εξόδους Πεντέλης, Κηφισίας, Δουκίσσης Πλακεντίας, Μαραθώνα και Κάντζας -Αποκλεισμένοι οδηγοί και σε Μεσογείων και Μαραθώνος

Σε ολονύχτιο θρίλερ εξελίχθηκε η τεράστια και δραματική προσπάθεια απεγκλωβισμού περίπου 5000 χιλιάδων οδηγών στην Αττική Οδό, με τις προσπάθειες να συνεχίζονται έως και τώρα το πρωί.

Η συντεταγεμένη και μεγάλη επιχείρηση που οργάνωσαν και ξεκίνησαν χθες το βράδυ από κοινού ο στρατός, η πυροσβεστική και η αστυνομία, έχει ως αποτέλεσμα να απεγκλωβιστούν πολλοί οδηγοί που παρέμειναν με τα αυτοκίνητά τους ακόμα και από νωρίς το μεσημέρι στην Αττική Οδό, λόγω της παντελούς έλλειψης ετοιμασίας της εταιρίας εκμετάλλευσης του οδικού άξονα να αντιμετωπίσει την χιονόπτωση, που πλήττει την πρωτεύουσα.

Η επιχείρηση είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η χιονόπτωση συνεχιζόταν για ώρες, ενώ επικρατεί πλέον και παγετός. Οδόστρωμα ουσιαστικά δεν υπάρχει, η κίνηση των δυνάμεων είναι εξαιρετικά δυσχερής και η μεταφορά των ανθρώπων και των οχημάτων, αποδεικνύεται πολύ δύσκολη.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Ο κρατικός μηχανισμός ανέλαβε το βράδυ μετά από ένα χάος, που κράτησε ώρες από πολύ νωρίς το μεσημέρι έως αργά το βράδυ και με δεδομένο ότι η εταιρία ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ δεν είχε την παραμικρή επιχειρησιακή ικανότητα να αντιμετωπίσει τη δραματική κατάσταση, που είχε προκληθεί.

Εγκλωβισμένος κόσμος στις σήραγγες της Αττικής οδού 25/1/2022
Αττική Οδός | Πάνω από 20 ώρες εγκλωβισμένοι μέσα στα αυτοκίνητα | Ολονύχτια μάχη του στρατου

Ο στρατός και ειδικές δυνάμεις, όπως τα ΕΚΑΜ έφτασαν σε όλα τα σημεία, που υπήρχε πρόβλημα, παρέχοντας τρόφιμα, νερά, κουβέρτες, ενώ οδηγούσαν τον κόσμο που απεγκλώβιζαν σε ασφαλή σημεία, για να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία, στους τόπους διαμονής τους, ή ακόμα και σε νοσοκομεία για την παροχή ιατρικής βοήθειας, εάν είναι απαραίτητο.

Συρμοί του προαστιακού ανέλαβε να βοηθήσει στη μεταφορά, αν και η κίνηση των βαγονιών γίνεται επίσης σε συνθήκες που δεν ευνοούν.

Αττική Οδός - Απεγκλωβισμός 4
Αττική Οδός | Πάνω από 20 ώρες εγκλωβισμένοι μέσα στα αυτοκίνητα | Ολονύχτια μάχη του στρατου
Αττική Οδός 2
Αττική Οδός | Πάνω από 20 ώρες εγκλωβισμένοι μέσα στα αυτοκίνητα | Ολονύχτια μάχη του στρατου
Αττική Οδός - Απεγκλωβισμός
Αττική Οδός | Πάνω από 20 ώρες εγκλωβισμένοι μέσα στα αυτοκίνητα | Ολονύχτια μάχη του στρατου
kosmos_siragges3
Αττική Οδός | Πάνω από 20 ώρες εγκλωβισμένοι μέσα στα αυτοκίνητα | Ολονύχτια μάχη του στρατου
kosmos_siragges2
Αττική Οδός | Πάνω από 20 ώρες εγκλωβισμένοι μέσα στα αυτοκίνητα | Ολονύχτια μάχη του στρατου
kosmos_siragges
kosmos_siragges4
attiki-odos__6_
attiki-odos__7_
attiki-odos__3_
attiki-odos
attiki-odos__5_
attiki-odos__4_

Το χάος και οι τραγικές συνθήκες


Οι συνθήκες που επικράτησαν στην Αττική Οδό και οι εικόνες από την πολύωρη ταλαιπωρία, σε μία κατάσταση, που από ένα σημείο και μετά έγινε και άκρως επικίνδυνη για την υγεία τω ανθρώπων, ήταν εφιαλτικές.

Από νωρίς το μεσημέρι σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές. Αυτοκίνητα, ακόμα και μεγάλα φορτηγά έμπαιναν από το πρωί και ενώ η χιονόπτωση γινόταν έντονη, στον οδικό άξονα. Η επιβάρυνση του δικτύου, χωρίς την παραμικρή οργάνωση στο μεταξύ, έφερε ένα δραματικό αδιέξοδο.

Αυτοκίνητα έμεναν στο δρόμο, αφού δεν υπήρχε επαρκής καθαρισμός, την ώρα που νταλίκες «δίπλωσαν» σε κάποια σημεία, έξοδοι αποκλείστηκαν από αυτοκίνητα που αδυνατούσαν να κινηθούν και ουδείς είχε προνοήσει να υπάρχει μηχανισμός για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων. Όσο περνούσε η ώρα επικράτησε αδιανόητη στασιμότητα, αφού η κίνηση ακόμα και εκχιονιστικών μηχανημάτων ήταν αδύνατη, την ώρα που η χιονόπτωση και η ακινησία των οχημάτων, έκανε εντελώς δύσβατο τον οδικό άξονα.

Οι οδηγοί δεν είχαν όχι μόνο ενημέρωση, αλλά ούτε τα βασικά για τις ανάγκες ενός τόσο πολύωρου εγκλωβισμού. Οδηγοί προσπαθούσαν να συντηρηθούν με ό,τι είχαν στη διάθεσή τους, χωρίς νερό και φαγητό. Σε ορισμένες περιπτώσεις και χωρίς καύσιμα ή θέρμανση μέσα στα οχήματα.

Κι έτσι άρχισαν τα απίστευτα. Ένας γονιός εγκατέλειψε το αυτοκίνητό του, πήρε στην αγκαλιά το παιδί του και περπάτησε δυόμισι χιλιόμετρα για να βρει διέξοδο. Την κίνηση αυτή, να αφήσουν τα οχήματά τους και να φύγουν, την έκαναν πολλοί, όντας απελπισμένοι από τον εγκλωβισμό και την εγκατάλειψη. Άλλοι έβγαιναν από τα αυτοκίνητα και πήγαιναν σε παρακείμενα σούπερ μάρκετ για τα αναγκαία.

attiki-odos-apegklwvismos__11_
attiki-odos-apegklwvismos__10_
attiki-odos-apegklwvismos__12_
attiki-odos-apegklwvismos__9_
attiki-odos-apegklwvismos__8_
attiki-odos-apegklwvismos__7_

Εκ των υστέρων συγνώμη της Αττικής Οδού

Προκλητική ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια του μεγάλου χάους η εταιρία ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ και μόνο όταν υπήρξε η εισαγγελικά παρέμβαση και η πολιτική και κοινωνική κατακραυγή, εδέησε να ζητήσει συγνώμη από τους οδηγούς, με καθυστερημένη ανακοίνωσή της αργά το βράδυ.

Σημείωνε μάλιστα στην ανακοίνωση ότι «μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού η εταιρεία θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τις αποφάσεις και τις συνθήκες που οδήγησαν στα πρωτοφανή αυτά γεγονότα, που η Αττική Οδός κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στα 20 χρόνια λειτουργίας της».

Η ανάγκη απολογίας ίσως κρίθηκε επιβεβλημένη από την εταιρία, καθώς η κριτική που της ασκήθηκε ήτα ιδιαίτερα αυστηρή από πολλές πλευρές. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος έγραψε στο twitter τα εξής καυστικά: «Όσα συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα της κυριαρχίας μεγαλοεργολάβων. Οι παραχωρησιούχοι έπρεπε να κατασκευάσουν τις Οδούς με δικά τους κεφάλαια. Το έκαναν με ευρωπαϊκό &δημόσιο χρήμα. Έκαναν τις Οδούς ταμειακές μηχανές. Αποζημιώνονται για τα πάντα. Δεν αποζημιώνουν για τα χάλια τους».

stratos-attiki-odos__1_
stratos-attiki-odos__2_
stratos-attiki-odos__3_

Η επίθεση Στυλιανίδη, η εισαγγελική παρέμβαση, οι πολιτικές αντιδράσεις

 Αργά το απόγευμα χθες και αφού χιλιάδες οδηγοί είχαν εγκλωβιστεί για ώρες, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική απεγκλωβισμού και επίλυσης του προβλήματος, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην εταιρία, στην οποία επέρριψε βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση.

«Δυστυχώς η εταιρεία δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον δρόμο ανοικτό, παρά τις υποσχέσεις που μας έδωσαν στις συσκέψεις των προηγούμενων ημερών. Θα αναζητηθούν ευθύνες, αυτή θα είναι η εισήγησή μου προς τον Πρωθυπουργό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης. «Μας είχαν διαβεβαιώσει πως θα έχουν επάρκεια μέσων για να διασφαλίσουν την κυκλοφορία», είπε ο υπουργός και ζήτησε συγγνώμη από τους ταλαιπωρημένους οδηγούς.

Λίγο αργότερα ήρθε και η εισαγγελική παρέμβαση για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών της εταιρίας για την απαράδεκτη κατάσταση στον οδικό άξονα.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, κυρία Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, έδωσε εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για τα αδικήματα της διατάραξης συγκοινωνιών και της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Σοβαρές ευθύνες προς κάθε πλευρά επέρριψε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του τα εξής:

«Η κατάσταση πολιορκίας που βιώνουν οι εγκλωβισμένοι εδώ και πολλές ώρες οδηγοί στην Αττική Οδό, αντικατοπτρίζει τη πρωτοφανή ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη.

Ποιος έδωσε άδεια να κυκλοφορούν με αυτές τις συνθήκες βαρέα οχήματα;

Ποιος έχει την ευθύνη της διάνοιξης και του απεγκλωβισμού;

Πότε επιτέλους ένας κυβερνητικός αξιωματούχος θα ενημερώσει τους εγκλωβισμένους πολίτες για την εξέλιξη της περιπέτειάς τους;

Ανεπαρκείς, ανεύθυνοι, αδιάφοροι. Και μη χειρότερα!»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι «χιλιάδες συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται στην Αττική Οδό και σε άλλα σημεία τις τελευταίες ώρες από το ανεπαρκές «επιτελικό» κράτος της ΝΔ. Εδώ και μέρες υπάρχει ενημέρωση για ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά όπως αποδεικνύεται, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική προετοιμασία

stratos04
stratos03
stratos02
stratos01
attikiOdos04
attikiOdos03
attikiOdos01
5490172
5490174
5490180__1_
5490180

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *