Η Αθήνα προετοιμάζεται για τη “μάχη” των Βρυξελλών, με επίκεντρο την ενέργεια | Τι θα γίνει με το πετρέλαιο diesel

megaromaximou
Η Αθήνα προετοιμάζεται για τη “μάχη” των Βρυξελλών, με επίκεντρο την ενέργεια | Τι θα γίνει με το πετρέλαιο diesel

“Θέλω να είστε απολύτως σίγουρες και σίγουροι ότι θα σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας τους επόμενους δύσκολους μήνες. Θα υλοποιήσουμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβα στη Θεσσαλονίκη, όταν περιέγραψα τον οδικό χάρτη, τον οποίον πρέπει να διαβούμε από τώρα μέχρι τις εθνικές εκλογές”.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της συνόδου των προέδρων νομαρχιακών, δημοτικών και τοπικών οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας, δείχνει προς την κατεύθυνση της συνεχούς στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο διάστημα διαρκούν οι… Συμπληγάδες της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση, σε συνεχείς συσκέψεις, διαμορφώνει το επόμενο σκέλος της στρατηγικής θωράκισης της κοινωνίας και το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται για το κρίσιμο “ραντεβού” των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, που σηκώνει αυλαία την ερχόμενη Πέμπτη. 

Εκεί που η Αθήνα θα εμφανιστεί, έχοντας στην πρώτη γραμμή της ατζέντας της την πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία βρίσκει τη στήριξη ακόμα 14 χωρών και οι… μαύρες τρύπες της ευρωπαϊκής περιδίνησης αναζητούν κοινές απαντήσεις από τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, το… καλάθι των προσδοκιών παραμένει χαμηλό, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα συμφέροντα των κρατών-μελών αναμένεται να… συγκρουστούν, εκ νέου, στη βελγική πρωτεύουσα, παρά τα… καμπανάκια για τον χρόνο που στερεύει και φέρνει μαζί του τον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών.

ddbc14cc59b94ef6a74b54e4305a0c98
Η Αθήνα προετοιμάζεται για τη “μάχη” των Βρυξελλών, με επίκεντρο την ενέργεια | Τι θα γίνει με το πετρέλαιο diesel

Με τις πρωτεύουσες του Βορρά και, κυρίως, το Βερολίνο να θέτουν αναχώματα, που πολλές φορές πολλαπλασιάζουν τις αιχμές των χωρών, οι οποίες στέκονται στην όχθη των άμεσων αποφάσεων, προς το παρόν το μόνο πεδίο σύγκλισης φαίνεται να είναι η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2023, με προφανή στόχο να επιτευχθούν καλύτερες τιμές στην αγορά. Το… μπρα ντε φερ των Βρυξελλών θα είναι σκληρό στις 20 και 21 Οκτωβρίου και σε χρόνο παράλληλο αυτό που διαμηνύει, σε όλους τους τόνους, το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι δε θα… καθίσει με σταυρωμένα χέρια αναφορικά με τα επόμενα επίπεδα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 

“Όλα αλλάζουν με αστραπιαία ταχύτητα και καταιγιστικά. Η κυβέρνηση έχει επιδείξει προνοητικότητα, προσαρμοστικότητα και τάχιστα αντανακλαστικά, τα οποία μας έχουν επιτρέψει να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις και να αντέχουμε τα βαριά πλήγματα της ακρίβειας στην ενέργεια και τα αγαθά.

Το “καλάθι του νοικοκυριού” είναι μια από τις πολλές πολιτικές καινοτομίες που έχουμε εισαγάγει, αρκετές από τις οποίες υιοθετούνται στη συνέχεια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε αποδείξει ότι χωρίς να αντιδρούμε σπασμωδικά κάθε φορά που αλλάζουν οι συνθήκες, οφείλουμε να επανεξετάζουμε την κατάσταση και αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει. Ο στόχος είναι ένας: να αντέξουμε τις δοκιμασίες, όσο πιο αβλαβώς γίνεται, και να εξέλθουμε από αυτές το συντομότερο”, σημείωσε (Real) ο κ. Οικονόμου, τη στιγμή που στο Μέγαρο Μαξίμου οι εσωτερικές συσκέψεις για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι σχεδόν καθημερινές.

Στη πρώτη γραμμή, όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη, στη συζήτηση της Παρασκευής στην ολομέλεια της Βουλής, είναι η άνοδος των τιμών στο diesel κίνησης. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προετοιμάζει ακόμα μία παρέμβαση, επαναφέροντας την επιδότηση στην αντλία, με τις όποιες αποφάσεις να λαμβάνονται μετά τη Σύνοδο Κορυφής των “27”, στη βελγική πρωτεύουσα. 

Η Αθήνα προετοιμάζεται για τη "μάχη" των Βρυξελλών, με επίκεντρο την ενέργεια | Τι θα γίνει με το πετρέλαιο diesel
Η Αθήνα προετοιμάζεται για τη “μάχη” των Βρυξελλών, με επίκεντρο την ενέργεια | Τι θα γίνει με το πετρέλαιο diesel

“Μας απασχολεί το ζήτημα του diesel. Είναι κάτι το οποίο θα το εξετάσουμε, διότι σε αυτό έχετε δίκιο, πράγματι, οι αυξήσεις στο diesel έχουν επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο κόστος των προϊόντων. Άρα, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το εξετάσουμε. Δεν το είχαμε υπολογίσει πριν από δύο μήνες ότι θα συνέβαινε αυτή η απότομη αύξηση του diesel. Μετράμε τις δυνατότητές μας και θα δούμε αν είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε κάτι και για το diesel κίνησης”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού, που έδωσε ένα πρώτο στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *