Τι θα πράξει η Αθήνα εάν η Άγκυρα ‘τραβήξει το σκοινί’;

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:10 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Αθήνα

Με την Τουρκία να ανεβάζει την ένταση και την προκλητική ρητορική της η ελληνική αποστολή με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, βρίσκεται στις Βρυξέλλες. H Αθήνα κινείται σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο ταυτόχρονα με τις προκλήσεις να είναι πολλές.

Στόχος η επιτυχής διαπραγμάτευση περισσότερων πόρων για την περίοδο 2021-2027 και η επίτευξη συμμαχιών, ουσιαστικών κατά της Τουρκίας.

H Άγκυρα τεντώνει το σκοινί

Η Άγκυρα εξακολουθεί να τεντώνει το σκοινί, όπως διεφάνη από το μπαράζ των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Θυμίζουμε ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο TRT Haber, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «έχουν γίνει βήματα για να διορθώσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Μετά την κρίση του Καρντάκ στο παρελθόν, ξεκίνησε ένας μηχανισμός για να συζητηθούν ορισμένα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων, στο Αιγαίο. Μέχρι την κυβέρνηση του Τσίπρα τα πράγματα πήγαιναν καλά. Στην Ελλάδα τα αριστερά κόμματα είναι υπερβολικά εθνικιστικά. Όταν εξέλεγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινήσαμε επαφές για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες».

«Η Ελλάδα συντάχθηκε με την Ελληνοκυπριακή πλευρά για την απομόνωση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο με τη λογική «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου».  Βέβαια η Ελλάδα ενοχλήθηκε όταν απαντήσαμε ανάλογα. Εμείς λέμε στην Ελλάδα ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε. Να είστε έτοιμοι να μοιραστείτε στην ανατολική Μεσόγειο. Όμως αν συνεχίσετε να αγνοείτε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων θα συνεχίσουμε να απαντάμε. Γίνονται συναντήσεις ειδικά για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα χωρίς ένταση» κατέληξε ο Τσαβούσογλου.

Η ελληνική απάντηση

Η Ελλάδα έδωσε τις απαντήσεις της. Κυβερνητικά στελέχη επεσήμανα ότι η χώρα μας είναι διαχρονικά έτοιμη για μία έντιμη συνεννόηση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου ενώ φρόντισαν να τονίσουν ότι είναι διαχρονικά ανέτοιμη για ένα ανατολίτικο παζάρι και έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό.

Στο μέτωπο της άκυρης, όπως χαρακτηρίζεται, συμφωνίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη, κυβερνητικά στελέχη από την Αθήνα διαμηνύουν ότι η στάση της Ελλάδας δεν αλλάζει.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours