Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:52 μμ
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Η Τουρκία από το 2000 και μετά δε βλέπει τον εαυτό της ως μία τοπική δύναμη, αλλά ως μία περιφερειακή υπερδύναμη που μπορεί να γίνει παγκόσμια. Σκεφτείτε ότι βλέπει τον εαυτό της στην περιοχή, όπως βλέπει η Γερμανία τον εαυτό της στην Ευρώπη.
Με αυτό στο μυαλό δεν μας εκπλήσσουν δηλώσεις περί ζωτικού χώρου. Η Τουρκία ασφυκτιά στα γεωγραφικά της όρια. Είναι το Στρατηγικό Βάθος, του Νταβούτογλου το οποίο ο Ερντογάν το εκφράζει άτσαλα επικοινωνιακά, αλλά στην ουσία του, σωστά.
Η Τουρκία που ασφυκτιά επιδιώκει την αλλαγή των συνόρων της και στη Μ. Ανατολή και στα ανατολικά της και στα δυτικά της. Ειδικότερα προς δυσμάς επιδιώκει (σε πρώτη φάση) να της δοθεί μερίδιο στα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής και προκειμένου να το πετύχει θα συνεχίσει να κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και σε περιοχές όπως αυτές νοτίως της Κρήτης. Να αποκτήσει (στρατηγικό) βάθος δηλαδή.
Είναι λύση η υποχώρηση και η συνεκμετάλλευση μπροστά στο Στρατηγικό Βάθος;
Υπάρχουν φωνές που ισχυρίζονται πως οι χώρες της περιοχής, πρέπει να μοιραστούν τον πλούτο που υπάρχει. Θα οδηγήσει αυτό σε κέρδη από την εκμετάλλευση και από την μείωση των εξοπλισμών (αφού δεν θα υπάρχει λόγος για ένταση).
Τα ίδια έλεγαν και πριν τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο για τον Χίτλερ, η λογική του κατευνασμού που απέτυχε πλήρως. Αντίθετα την ερμήνευσε ως αδυναμία και του ‘έδωσε το πράσινο φως’ να συνεχίσει.
Εφόσον η Τουρκία αισθάνεται περιφερειακή υπερδύναμη και ασφυκτιά, τότε θα προσπαθήσει να ισοπεδώσει την Ελλάδα, που τη βλέπει εμπόδιο στα σχέδιά της.
Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για το Στρατηγικό Βάθος
Σε πρώτη φάση, νομικά μιλώντας επιδιώκει να μην προχωρήσει η πρωτοκόλληση της συμφωνίας από τα Ηνωμένα Έθνη, προβάλλοντας στον Διεθνή Οργανισμό το νομικό επιχείρημα ότι το μνημόνιο είναι παράνομο όχι μόνο γιατί παραβιάζει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ταυτόχρονα δεν έχει την έγκριση της Βουλής των Αντιπρόσωπων της Λιβύης.
«Η μη πρωτοκόλληση του Μνημονίου είναι σημαντικότερη από την ανάρτηση των συντεταγμένων που απλώς αποτελεί μία τυπική διαδικασία την οποία απλά οφείλει να διεκπεραιώσει η αρμόδια διεύθυνση του ΟΗΕ», επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.
Σε δεύτερη φάση να εξετάσει όλες τις δυνατότητες συμμαχιών ΚΑΙ σε στρατιωτικό επίπεδο. Αμυντικές στρατιωτικές συμμαχίες
Σε Τρίτη φάση τον μέγιστο δυνατό εξοπλισμό. Να γνωρίζει η Τουρκία ότι αν επιτεθεί θα συναντήσει τέτοια αντίσταση που θα υποστεί μέγιστες απώλειες. Ότι ακόμα κι αν νικήσει η νίκη θα είναι πύρρειος και δεν θα αξίζει.
Κατ’ ουσία μιλάμε για αμοιβαία καταστροφή κι όχι τον περίπατο που νομίζει τώρα ότι θα έχει.