Εκλογές | Με το βλέμμα στην Άνοιξη του 2023, εκτός…αν

Εκλογές | Με το βλέμμα στην Άνοιξη του 2023, εκτός…αν

Εκλογές | Με το βλέμμα στην Άνοιξη του 2023, εκτός…αν

Επί περίπου έξι ώρες παρακολουθήσαμε μια συζήτηση χθες στο Κοινοβούλιο σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών που μόνο σοφότερους δεν μας έβγαλε.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Αναπάντητα ερωτήματα αρκετά. Σαφείς απαντήσεις δεν λάβαμε σε άλλα ερωτήματα που τέθηκαν προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τους πολιτικούς αρχηγούς κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Μία , εν τέλει, ανούσια συζήτηση με υψηλούς τόνους για να εκφράσουμε και ικανοποιήσουμε τα οπαδικά αισθήματα του κομματικού μας κοινού.

Σκάνδαλο; Ναι σκάνδαλο που δεν τιμά την Ελληνική Πολιτεία. Θα δοθούν απαντήσεις; Όχι, ούτε το επόμενο διάστημα, ενώ μόνο οι αφελείς περίμεναν από την χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία.

Τι αποδείχθηκε; Το πολιτικό προσωπικό, ανεξάρτητα που ανήκει ο καθένας ιδεολογικά, δεν μπορεί να συνεννοηθεί για ζητήματα που αφορούν θέματα εθνικής ασφαλείας και το πως λειτουργεί μια χώρα της Ε.Ε.

Εάν ένας καλόπιστος πολίτης άλλης χώρας παρακολουθούσε την διαδικασία θα έφριττε με όσα ακούστηκαν δημόσια. Και αυτό είναι μείζον θέμα, όταν μια χώρα φθάνει στο σημείο να συζητάει δημόσια και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών το πως θα λειτουργεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Υπάρχει πρόβλημα στο Κράτος Δικαίου; Προφανώς ναι. Παραβιάστηκαν συνταγματικά δικαιώματα; Ναι. Και άλλα πολλά που δεν είναι της παρούσης, αλλά θα μας απασχολήσουν διότι είναι ιδιαίτερα σοβαρά και αφορούν, όσο διάφοροι στην Ελλάδα αδιαφορούν ή κάνουν πως είναι χαμηλού ενδιαφέροντος, την ποιότητα της Δημοκρατίας. Μάλιστα (σε πείσμα ορισμένων να μην το παραδέχονται) ενδιαφέρει και τον ξένο παράγοντα ιδιαίτερα. Η Ελλάδα είναι ανεξάρτητο κράτος ωστόσο είναι κομμάτι της Ευρωπαικής Ένωσης και της Δυτικής Συμμαχίας. Κάποια πράγματα ξεπερνούν τα σύνορά μας. Η Ελλάδα δεν είναι ‘νησί’.

Αυτό που πρέπει κανείς να επισημάνει από την κοινοβουλευτική διαδικασία είναι ότι εισήλθαμε επίσημα σε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Φάνηκε ξεκάθαρα πως θα κινηθούν τα κόμματα την επόμενη περίοδο που θα είναι αμιγώς προεκλογική.

Κυρίως όμως αναδείχθηκε η πρόθεση του Πρωθυπουργού να εξαντλήσει την τετραετία περίπου και να σβήσει τα σενάρια εκλογών το προσεχές φθινόπωρο.

Αυτό, αν μη τι άλλο, ήταν μια έκπληξη για κάποιους , που εκτιμούσαν ότι θα προσφύγει σε εκλογές πριν τον ιδιαίτερα δύσκολο και βαρύ χειμώνα πό πολλές απόψεις. Εξάλλου το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα σε εκλογές εν μέσω της τρέχουσας κρίσης που είναι όντως πολυεπίπεδη.

Θα αντέξει η κυβέρνηση: Αυτό θα φανεί. Ο Πρωθυπουργός ανέλαβε ένα ρίσκο με την δημόσια τοποθέτησή του για τη μη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Αν και καλό είναι στην πολιτική να κρατάμε μικρό καλάθι και πάντα υπάρχει το…εάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι αναλαμβάνει το ρίσκο να προχωρήσει με φόντο την άνοιξη του 2023, δηλ. περίπου στο τέλος της τετραετίας.

Θα του βγει; Ουδείς γνωρίζει. Το σίγουρο είναι όμως ότι ο χειμώνας θα είναι βαρύς και…«ασήκωτος» από πολλές πλευρές στο πεδίο της ενέργειας, ευρύτερα της οικονομίας και των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, και άρα ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να προδιαγράψει με βεβαιότητες τι θα γίνει.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι, όπως φάνηκε και από την συζήτηση στο Κοινοβούλιο και τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, πως η μακρά, όπως φαίνεται, εκτός και εάν…, προεκλογική περίοδος θα είναι ιδιαίτερα , συγκρουσιακή και μετωπική και θα χαρακτηρίζεται αρκετά και από τις προσωπικές αντιπαραθέσεις των κκ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, αν και με το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει μπει στο πολιτικό παιχνίδι γερά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *