Andy Jassy (CEO Amazon) για τις χιλιάδες απολύσεις | Χωρίς αμφιβολία, η πιο δύσκολη απόφαση που χρειάστηκε να πάρω

Andy Jassy (CEO Amazon) για τις χιλιάδες απολύσεις | Χωρίς αμφιβολία, η πιο δύσκολη απόφαση που χρειάστηκε να πάρω

Επιβεβαιώθηκαν με τον πιο επίσημο τρόπο ότι ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου, Amazon, έχει ξεκινήσει απολύσεις μέρους του προσωπικού της για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, έπειτα από πολυήμερη φημολογία. Σύμφωνα με αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ, η πλατφόρμα και οι διάφορες θυγατρικές της θα απολύσουν συνολικά κάπου 10.000 εργαζόμενους.

Σε εσωτερικό σημείωμά του προς τους εργαζόμενους, που αναρτήθηκε όμως και στον ιστότοπο της Amazon, ο Andy Jassy, ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού ομίλου, επικαλείται για τις περικοπές ότι «η οικονομία παραμένει σε περιπλεγμένη κατάσταση και κάναμε προσλήψεις με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια».

Ωστόσο, ο Jassy δεν επιβεβαίωσε τον αριθμό των απολύσεων. Διευκρίνισε πάντως πως η διαδικασία άρχισε προχθές Τετάρτη και θα διαρκέσει ως τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Οι πρώτες ομάδες που αφορούν οι περικοπές θέσεων είναι αυτές με αντικείμενο ηλεκτρονικές συσκευές της πλατφόρμας (π.χ. τις συσκευές ανάγνωσης βιβλίων Kindle). Θα επηρεαστούν επίσης καταστήματα και οι αποθήκες της μάρκας. «Θα υπάρξουν περισσότερες μειώσεις θέσεων στο μέτρο που οι υπεύθυνοι κάνουν προσαρμογές. Οι εργαζόμενοι θα ενημερωθούν για τις αποφάσεις αυτές και τα τμήματα που αφορούν στις αρχές του 2023», διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος.

Amazon

«Βρίσκομαι στη θέση μου περίπου ενάμιση χρόνο και αυτή είναι, χωρίς αμφιβολία, η πιο δύσκολη απόφαση που χρειάστηκε να πάρω», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας πως έχει συναίσθηση του γεγονότος πως δεν πρόκειται απλά για «θέσεις» αλλά για «ανθρώπους με αισθήματα, φιλοδοξίες και ευθύνες» που θα υποστεί «πλήγμα η ζωή τους».

Η μείωση του εργατικού δυναμικού της Amazon κατά 10.000 υπαλλήλους θα σημάνει μείωση κατά κάτι λιγότερο από 1% του τρέχοντος μισθολογικού της κόστους. Η εταιρεία απασχολούσε 1,54 εκατ. εργαζόμενους σε παγκόσμια κλίμακα στα τέλη Σεπτεμβρίου, χωρίς να υπολογίζονται οι εποχικοί εργαζόμενοι, οι οποίοι στρατολογούνται σε περιόδους αυξημένης δραστηριότητας, όπως κατά την περίοδο των εορτών του τέλους του έτους.

Η Amazon έκανε μαζικές προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω της έκρηξης της ζήτησης, διπλασιάζοντας το προσωπικό της από τις αρχές του 2020 ως τις αρχές του 2022. Όμως ο γίγαντας της λιανικής και της διανομής είδε τα καθαρά κέρδη του να συρρικνώνονται κατά 9% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο. Και το τρέχον, που περιλαμβάνει την κρίσιμη περίοδο των εορτών, η Άμαζον αναμένει αναιμική αύξησή τους σε σύγκριση με τα στάνταρ του, η οποία προβλέπει να κυμανθεί από 2 ως 8% σε ετήσια βάση.

Συνολικά, οι εταιρείες τεχνολογίας που εδρεύουν στις ΗΠΑ έχουν καταργήσει περισσότερες από 28.000 θέσεις εργασίας μέχρι στιγμής φέτος, υπερδιπλάσιες από ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με έκθεση των Challenger, Gray & Christmas, η οποία παρακολουθεί τέτοιες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τον τεχνολογικό αναλυτή Paolo Pescatore, ορισμένες εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει «τεράστια ανοίγματα» που «θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να καρποφορήσουν, πόσο μάλλον να δώσουν κέρδος». Ανέφερε συγκεκριμένα τη Meta και το Metaverse. Ο Pescatore κατηγόρησε επίσης για τις απολύσεις «ένα φτωχό τρίμηνο κερδών για πολλές από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας το οποίο προκάλεσε τεράστιες ανησυχίες δεδομένου ότι περνάμε σε μια περίοδο ύφεσης», είπε.

ezgif.com gif maker1 5

«Αυτό δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα, καθώς είναι δύσκολο να προβλεφθεί η συμπεριφορά και οι δαπάνες των καταναλωτών. Υπάρχει τεράστια έμφαση στη μείωση του κόστους και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας για τη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους για το επόμενο έτος». Και πρόσθεσε: «Θα υπάρξουν περαιτέρω ανωμαλίες στον δρόμο για το επόμενο έτος. Δυστυχώς, είναι η κατάλληλη στιγμή για την εφαρμογή μέτρων μείωσης του κόστους και από άλλους που αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά των παραπάνω εταιρειών» ανέφερε.

Η Laura Petrone, κύρια αναλυτής της GlobalData, δήλωσε: «Οι περικοπές θέσεων εργασίας, πρώτα απ’ όλα, αντικατοπτρίζουν τη μακροοικονομική επιβράδυνση και το γεγονός ότι η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται. Επιπλέον, ορισμένες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αγωνίζονται για λόγους εγγενείς στα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως η Meta και το Twitter είναι οι πιο ευάλωτες σε αυτήν την επιδείνωση της οικονομικής προοπτικής, καθώς είναι οι πιο εκτεθειμένες στην επιβράδυνση των διαφημιστικών δαπανών. Συνειδητοποιούν ότι το επιχειρηματικό τους μοντέλο δεν είναι πλέον βιώσιμο, αλλά αγωνίζονται να βρουν μια πραγματική εναλλακτική. Επιπλέον, φαίνεται να αποσπώνται από νέα projects -όπως η υπερ-εφαρμογή στην περίπτωση του Twitter και το metaverse στην περίπτωση της Meta- που δεν θα παράγουν γρήγορες αποδόσεις».

Και πρόσθεσε: «Σε γενικές γραμμές, οι περικοπές είναι επίσης οι συνέπειες του να αφυπνιστούν αυτές οι εταιρείες στη νέα πραγματικότητα της χαμηλής ανάπτυξης και να βρεθούν προετοιμασμένες ώστε να την αντιμετωπίσουν».

Οι εταιρείες τεχνολογίας προέρχονται από μια περίοδο μεγάλης ανάπτυξης, που υποκινήθηκε από την πανδημία, σύμφωνα με τον Dan Wang, αναπληρωτή καθηγητή στο Columbia Business School. Ο ίδιος είπε στο Business Insider ότι αυτό που συμβαίνει τώρα είναι κάτι σαν διόρθωση, καθώς ο κόσμος της τεχνολογίας βαθμονομείται εκ νέου σε μια εποχή που οι άνθρωποι δεν περνούν όλο τον χρόνο τους στο σπίτι και δεν είναι κολλημένοι πλέον στις συσκευές τους.

Twitter – περίπου 3.700 περικοπές θέσεων εργασίας

Το Twitter απέλυσε το μισό εργατικό δυναμικό του από τμήματα που περιελάμβαν την επικοινωνία και την επιμέλεια περιεχομένου έως τα προϊόντα και τον προγραμματισμό μετά την εξαγορά των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Elon Musk. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας ανέφερε ότι «δεν είχε άλλη επιλογή» παρά να κάνει τις περικοπές θέσεων εργασίας επειδή η εταιρεία χάνει περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια (3,5 εκατομμύρια £) την ημέρα. Οι περικοπές υπολογίζεται ότι επηρέασαν περίπου 3.700 υπαλλήλους, οι οποίοι έμαθαν τη εργασιακή μοίρα τους μέσω email. Από τον ίδιο τον Musk αναφέρθηκε ότι οι μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας είναι «δυστυχώς απαραίτητες για να διασφαλιστεί η επιτυχία της εταιρείας προς τα εμπρός».

Σχεδόν όλα τα έσοδα του Twitter προέρχονται αυτήν τη στιγμή από διαφημίσεις, αλλά σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες πολλές εταιρείες μειώνουν τους προϋπολογισμούς των διαφημίσεων. Ορισμένες μεγάλες εμπορικές εταιρείες έχουν ήδη σταματήσει τις διαφημιστικές δαπάνες τους στο Twitter, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer, Volkswagen και General Motors. Αυτή η εξάρτηση από τη διαφήμιση είναι κάτι που ο Musk θέλει να αλλάξει. Ο ίδιος αναζητεί τρόπους προκειμένου να μειώσει το κόστος και να κερδίσει χρήματα με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της χρέωσης μηνιαίας συνδρομής για τους χρήστες που θα επαληθεύονται στην πλατφόρμα.

Meta

Meta – Χάθηκαν περίπου 11.000 θέσεις εργασίας

Η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα περικόψει το 13% του εργατικού δυναμικού της, ή περισσότερους από 11.000 υπαλλήλους, σε μία από τις μεγαλύτερες απολύσεις στο χώρο των εταιρειών τεχνολογίας φέτος. Η ανακοίνωση έγινε καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει μια αδύναμη διαφημιστική αγορά και το αυξανόμενο κόστος λειτουργίας.

Ο Michael Malone, ένας βετεράνος δημοσιογράφος στον τομέα της τεχνολογίας με έδρα τη Σίλικον Βάλεϊ, είπε στο BBC ότι η βιομηχανία αντιμετωπίζει το «τριπλό πλήγμα» μιας φθίνουσας οικονομίας, του πληθωρισμού και του τερματισμού της ανάπτυξης που προέρχονταν από την πανδημία. Κανείς δεν έχει βρει ένα πραγματικά υπέροχο προϊόν, νέο προϊόν τα τελευταία χρόνια», είπε.

«Πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει το μετασύμπαν του Facebook. Αλλά δεν απογειωθεί ακόμα και απορροφά ένα τεράστιο ποσό χρημάτων. Έτσι η μοίρα του Facebook, νομίζω, είναι στον αέρα».

Όπως και οι ανταγωνίστριες της, η Meta προέβει σε επιθετικές προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους καταναλωτές. Ωστόσο, καθώς η covid υποχωρεί, οι διαφημιστές και οι καταναλωτές τραβούν το βύσμα των δαπανών ενόψει του αυξανόμενου κόστους και της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων.

Η Meta, κάποτε αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, αποτιμάται τώρα στα 256 δισεκατομμύρια δολάρια αφού έχασε περισσότερο από το 70% της αξίας της μόνο φέτος.

«Όχι μόνο το διαδικτυακό εμπόριο επέστρεψε στις προηγούμενες τάσεις, αλλά η μακροοικονομική ύφεση, ο αυξημένος ανταγωνισμός και η απώλεια διαφημίσεων έχουν κάνει τα έσοδά μας να είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι περίμενα», είπε ο Zuckerberg σε ένα μήνυμα του προς τους υπαλλήλους. «Έκανα λάθος και αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτό» πρόσθεσε.

Ο Zuckerberg στηρίζεται στο μετασύμπαν για την επόμενη επιχειρηματική του επιτυχία –έναν εικονικό κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να εργαστούν και να παίξουν. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε πέντε ή 10 χρόνι, αλλά αν είναι γίνει όντως εξαιρετικά δημοφιλές τότε η Meta θα δει μια σημαντική ανάκαμψη.

Microsoft

Microsoft – Λιγότεροι από 1.000 εργαζόμενοι απολύθηκαν

Η Microsoft απέλυσε λιγότερους από 1.000 υπαλλήλους σε διάφορα τμήματα τον περασμένο μήνα. Οι απολύσεις αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το μισό του 1% των 221.000 εργαζομένων της εταιρείας παγκοσμίως, ανέφερε το ABC News. Ωστόσο, οι περικοπές θέσεων εργασίας επηρεάζουν τα πάντα, από το τμήμα παιχνιδιών κονσόλας Xbox της Microsoft μέχρι τον πρωτοποριακό οργανισμό Microsoft Strategic Missions and Technology.

Σε μια δήλωση, τα στελέχη της Microsoft ανέφεραν: «Όπως όλες οι εταιρείες, αξιολογούμε τις επιχειρηματικές μας προτεραιότητες σε τακτική βάση και κάνουμε διαρθρωτικές προσαρμογές αναλόγως. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην επιχείρησή μας και να προσλαμβάνουμε σε βασικούς τομείς ανάπτυξης το επόμενο έτος».

Τα στελέχη της Microsoft είχαν ανακοινώσει προηγουμένως τον Ιούλιο ότι η εταιρεία θα απολύσει λιγότερο από το 1% του εργατικού δυναμικού της και ότι θα καθυστερήσει σημαντικά τις προσλήψεις, καθώς τα έσοδά της υπολείπονται των προσδοκιών των επενδυτών. Η εταιρεία κατέγραψε έσοδα 51,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ αναμενόταν να φτάσει τα 52,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Είχε καταγράψει προηγουμένως μεγάλη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις στράφηκαν στα προϊόντα της καθώς και σε ένα μοντέλο εργασίας από το σπίτι.

Stripe – Περίπου 1.000 περικοπές θέσεων εργασίας

Η πλατφόρμα επεξεργασίας πληρωμών Stripe είναι ακόμα μια εταιρεία από τον κόσμο της τεχνολογίας που ανακοίνωσε μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ανέφερε ότι θα έκοβε το 14% του εργατικού δυναμικού της. Ο Διευθύνων Σύμβουλος, Patrick Collison, είπε ότι η πανδημία είχε ωθήσει την ανάπτυξη της εταιρείας λόγω της γενικότερης στροφής προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά σε ένα email προς το προσωπικό πρόσθεσε ότι αυτός και ο αδελφός του John, συνιδρυτής της Stripe, είχαν κάνει «δύο πολύ σημαντικά λάθη».

Σημείωσε ότι υπήρξαν πολύ αισιόδοξοι για τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη της οικονομίας του Διαδικτύου και την πολύ γρήγορη αύξηση του λειτουργικού κόστους της Stripe. «Αντιμετωπίζουμε επίμονο πληθωρισμό, ενεργειακά σοκ, υψηλότερα επιτόκια, μειωμένους επενδυτικούς προϋπολογισμούς και αραιότερη χρηματοδότηση εκκίνησης. Οποιοδήποτε μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου φαίνεται να κατευθύνεται προς την ύφεση», έγραψε ο Collison. «Πιστεύουμε ότι το 2022 αντιπροσωπεύει την αρχή ενός διαφορετικού οικονομικού κλίματος».

Salesforce – Χάθηκαν εκατοντάδες θέσεις

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία λογισμικού που βασίζεται σε cloud Salesforce απέλυσε αθόρυβα εκατοντάδες υπαλλήλους. Ο ακριβής αριθμός των περικοπών θέσεων εργασίας παραμένει ασαφής, αλλά είναι μικρότερος από 1.000 σύμφωνα με το CNBC. «Η διαδικασία απόδοσης πωλήσεών μας οδηγεί στην υπευθυνότητα. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να οδηγήσει ορισμένους να εγκαταλείψουν την επιχείρηση και τους υποστηρίζουμε στη μετάβασή τους», δήλωσε στο CNBC εκπρόσωπος της Salesforce.

Η Salesforce είχε 73.541 υπαλλήλους στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου. Η εταιρεία ανέφερε τον Αύγουστο ότι ο αριθμός των εργαζομένων της αυξήθηκε κατά 36% το περασμένο έτος «για να καλύψει την υψηλότερη ζήτηση για υπηρεσίες από τους πελάτες μας».

Intel

Intel

Ο κατασκευαστής chip, Intel, φέρεται να σχεδιάζει μεγάλες απολύσεις, που πιθανότατα ανέρχονται σε χιλιάδες, ενόψει της επιβράδυνσης στην αγορά προσωπικών υπολογιστών. Η εταιρεία είπε πρόσφατα ότι θα μειώσει το κόστος κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, πριν το αυξήσει στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Pat Gelsinger είπε στο Reuters ότι οι «θέσεις εργασίας» θα αποτελέσουν μέρος του σχεδίου μείωσης του κόστους.

Οι προσαρμογές θα ξεκινήσουν το τέταρτο τρίμηνο, πρόσθεσε ο Gelsinger, αλλά δεν διευκρίνισε πόσοι εργαζόμενοι θα επηρεαστούν.

Ορισμένα τμήματα της Intel, συμπεριλαμβανομένου του ομίλου πωλήσεων και μάρκετινγκ, ενδέχεται να μειωθούν έως και 20%, ανέφερε το Bloomberg News τον περασμένο μήνα, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

original45

Apple

Αν και η Apple δεν έχει ακόμη ανακοινώσει σημαντικές απολύσεις, ο Διευθύνων Σύμβουλος Tim Cook είπε στο CBS Mornings ότι θα επιβραδύνει τις προσλήψεις. «Αυτό που κάνουμε ως συνέπεια του ότι βρισκόμαστε σε αυτήν την περίοδο, είναι ότι είμαστε πολύ στοχευμένοι ως προς τις προσλήψεις μας», είπε. «Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουμε να προσλαμβάνουμε, αλλά δεν προσλαμβάνουμε παντού στην εταιρεία».

Snap

Η Snap, η οποία είναι η εταιρεία πίσω από το Snapchat, δήλωσε στα τέλη Αυγούστου ότι θα περιόριζε το εργατικό δυναμικό της κατά 20%. Αυτές οι απώλειες θέσεων εργασίας επηρέασαν περίπου 1.200 υπαλλήλους, με το εργατικό δυναμικό πλήρους απασχόλησης της εταιρείας περίπου στους 6.400 τον Ιούνιο.

Lyft

Lyft

Η εταιρεία μεταφοράς Lyft δήλωσε ότι θα απολύσει το 13% του εργατικού δυναμικού της, ή περίπου 683 υπαλλήλους, αφού είχε ήδη περικόψει 60 θέσεις εργασίας νωρίτερα φέτος και πάγωσε τις προσλήψεις τον Σεπτέμβριο. «Δεν έχουμε ανοσία στην πραγματικότητα του πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας», έγραψαν οι ιδρυτές της Lyft σε μέμο προς τους υπαλλήλους.

Η τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει υποχωρήσει 76% από την αρχή του έτους και επί του παρόντος ανέρχεται σε περίπου 10 δολάρια, σε σύγκριση με σχεδόν 45 δολάρια τον Ιανουάριο.

Ανακοινώνοντας τις περικοπές θέσεων εργασίας σε ένα σημείωμα που είδε η Wall Street Journal, οι ιδρυτές της Lyft, John Zimmer και Logan Green, είπαν στο προσωπικό: «Υπάρχουν πολλές προκλήσεις σε ολόκληρη την οικονομία. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πιθανή ύφεση κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος και το κόστος ασφάλισης μεριδίου μεταφοράς αυξάνεται. Δουλέψαμε σκληρά για να μειώσουμε το κόστος αυτό το καλοκαίρι: επιβραδύναμε και μετά παγώσαμε τις προσλήψεις, περικόψαμε δαπάνες και διακόψαμε τις λιγότερο κρίσιμες πρωτοβουλίες. Παρόλα αυτά, η Lyft πρέπει να γίνει πιο δυνατή, κάτι που απαιτεί να αποχωριστούμε μέλη της ομάδας». Η Lyft έχει περίπου 4.000 διοικητικούς υπαλλήλους, χωρίς τους οδηγούς της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *