Ανδρέας Πάτσης | Το χρονικό μιας ασθμαίνουσας «γαλάζιας» διαγραφής

Ανδρέας Πάτσης | Το χρονικό μιας ασθμαίνουσας «γαλάζιας» διαγραφής

Ασθμαίνοντας έσπευσε η Νέα Δημοκρατία να διαγράψει τον Ανδρέα Πάτση από την Κοινοβουλευτική της Ομάδα, μετά το σάλο που ξέσπασε από τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιάννης Μπούγας ζήτησε εξηγήσεις το μεσημέρι και μετά από μια συνάντηση που διήρκησε μόλις 20 λεπτά ανακοινώθηκε ότι πλέον δε θα αποτελεί κομμάτι της πλειοψηφίας.

Επρόκειτο ουσιαστικά για μια… ειλημμένη από νωρίς απόφαση, καθώς τα στοιχεία εναντίον του βουλευτή ήταν αδιάσειστα και σε ηθικό επίπεδο, αλλά ενδεχομένως και σε νομικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας μιλούσαν ανοικτά από νωρίς το μεσημέρι για ενδεχόμενη διαγραφή του κ. Πάτση, προεξοφλώντας ότι δύσκολα θα μπορούσε να εξηγήσει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που ο κ. Πέτσης απασχολεί τη δημόσια σφαίρα, όχι με τις πολιτικές του απόψεις, αλλά με τις εξωκοινοβουλευτικές δραστηριότητές του. 

Σε κάθε περίπτωση, από το Μέγαρο Μαξίμου σε ανακοίνωσή τους επιχείρησαν να δείξουν ότι η αποπομπή του βουλευτή υπήρξε προσωπική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Οι εξηγήσεις του βουλευτή Ανδρέα Πάτση για επαγγελματικές του δραστηριότητες, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρίθηκαν επαρκείς. Κατόπιν τούτου, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης, τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ», σημείωσαν χαρακτηριστικά. 

Κι αυτό διότι υπάρχουν τρία ουσιαστικά ζητήματα: Ο βουλευτής είχε εμπλοκή στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων, συμμετείχε σε εταιρείες με έδρα το εξωτερικό ενώ σύναψε συμβάσεις με τα ΕΛΤΑ που θεωρούνται ευρύτερος δημόσιος τομέας και ως εκ τούτου υπάρχει ασυμβίβαστο.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται ειδικά ως προς τη συμμετοχή του σε εξωχώριες εταιρείες να ζητήσει τη διεύρυνση από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες, η οποία πάντως δεν είχε εντοπίσει κάτι. 

Τι υποστηρίζει ο ίδιος

Ο Ανδρέας Πάτσης σε δήλωσή του είχε επιτεθεί στον Παύλο Πολάκη, υποστηρίζοντας ότι όλα όσα υποστήριζε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αληθή.

Έγραφε συγκεκριμένα: 

«Τις τελευταίες μέρες, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκης έχει επιδοθεί σε ένα κρεσέντο ύβρεων και συκοφαντιών σε βάρος μου, ότι δήθεν είμαι ιδιοκτήτης εισπρακτικής εταιρίας και ότι μέσω εταιρίας συμφερόντων μου αγοράζω κόκκινα δάνεια από Τράπεζες στο 1/25 της αξίας τους. Επειδή η αλήθεια είναι μία και μοναδική και καμία σχέση δεν έχει με όσα εν γνώσει του αναληθώς ισχυρίζεται, παραθέτω τα κατωτέρω.

Το 1995 υπήρξα εξωτερικός δικηγόρος της Τράπεζας Πειραιώς.Το 1996 η Τράπεζα αποφάσισε να ιδρύσει θυγατρική εταιρία τη Multi Collection, με σκοπό τη διαχείριση των δανείων της και μόνο.Στην εταιρία αυτή λόγω των γνώσεων και της εμπειρίας μου, μου ζητήθηκε να συμμετάσχω με ποσοστό 42% ενώ το 51% άνηκε στην Τράπεζα η οποία και όρισε 5 στα 7 μέλη του ΔΣ, στελέχη της.Το 2009 με κοινή απόφαση των μετόχων προχωρήσαμε στη λύση και εκκαθάριση της εταιρίας η οποία και έπαυσε κάθε δραστηριότητά της.

Το 2010 σε συμφωνία με την τότε διοίκηση της Τράπεζας ίδρυσα την εταιρία ΠΛΑΤΩΝ ΑΕ. Σκοπός της εταιρίας ήταν να αγοράσει από την Τράπεζα αποσβεσθέντα δάνεια. Επρόκειτο για καταναλωτικά δάνεια ετών 1998-2004 για τα οποία η Τράπεζα είχε προβεί σε όλες νόμιμες ενέργειες και δεν είχε καταστεί δυνατή η είσπραξή τους.

Σκοπός ήταν να επιχειρήσει η εταιρία τηλεφωνικά να ρυθμιστούν δάνεια όσων το επιθυμούσαν με πολύ μεγάλη έκπτωση επί της οφειλής και να λάβουν στη συνέχεια εξοφλητική απόδειξη από την Τράπεζα. Για την αγορά του δανείου η εταιρία κατέβαλλε στην Τράπεζα το ποσό των 4.3 εκ. από δάνειο το οποίο είχε λάβει.

Με τα χρήματα αυτά η εταιρία θα αποπλήρωνε το δάνειο των 4.3 εκ. Η εταιρία ΠΛΑΤΩΝ δεν εξέδωσε ποτέ καμία δικαστική απόφαση ούτε προχώρησε σε καμία διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Στην πραγματικότητα ήταν ένας ενδιάμεσος μηχανισμός μεταξύ οφειλετών και Τράπεζας. Η εταιρία τα τελευταία χρόνια είναι ανενεργή. Ο κ.Πολάκης με μισές αλήθειες που ισοδυναμούν με ένα μεγάλο ψέμα προσπάθησε ανεπιτυχώς για μια ακόμα φορά να μειώσει την επαγγελματική και επιχειρηματική μου διαδρομή και να πλήξει την πολιτική μου αξιοπρέπεια και προσωπικότητα. Η οδός της δικαιοσύνης είναι μονόδρομος».

1391055a 49a8 4495 a953 228bdfbe9623

Παραίτηση CEO των ΕΛΤΑ μετά τις καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις

Μετά τη διαγραφή του βουλευτή από τη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, υπέβαλε την παραίτησή του στο Διευθύνοντα Συμβούλο της ΕΕΣΥΠ Α.Ε., κ. Γρηγόρη Δημητριάδη.

«Βόμβα» Ηλιόπουλου: Ο γιος Πάτσης συντονιστής της ΝΔ για τα μη εξυπηρετούμενα κόκκινα δάνεια

Μία επιπλέον πτυχή στην υπόθεση της διαγραφής του Ανδρέα Πάτση από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, έδωσε σε ανάρτησή του ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο γιος του -πλέον ανεξάρτητου- βουλευτή ήταν συντονιστής σε ημερίδα της ΝΔ για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, όσο ο πατέρας του φέρεται να έκανε δουλειές με εισπρακτικές και κόκκινα δάνεια. Ο Νάσος Ηλιόπουλος βάλλει κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνοντας ότι, «δύο χρόνια ήξερε, τώρα θυμήθηκε να τον διαγράψει». 

Η ανάρτηση Ηλιόπουλου

«Ο γιος Πάτσης “Συντονιστής θεματικής ενότητας Μη Εξυπηρετούμενων Επιχειρηματικών Δανείων” στη ΝΔ, o πατέρας Πάτσης βουλευτής που κάνει δουλειές με εισπρακτικές και κόκκινα δάνεια. Δύο χρόνια ήξερε ο Μητσοτάκης, τώρα θυμήθηκε να τον διαγράψει». 

Η ανακοίνωση – απάντηση των ΕΛΤΑ στον ΣΥΡΙΖΑ

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, έχουν συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την διεθνή Νομική Εταιρεία DLA Piper UK LLP, για την εκπροσώπησή τους στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και ιδιαίτερα στην Κομισιόν και την DG Comp. Η συνεργασία με τον Διεθνή Νομικό Οίκο ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στα παραπάνω θέματα κατέστη αναγκαία λόγω της ανάγκης συστηματικής υποστήριξης των ΕΛΤΑ σε εξειδικευμένα θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου, Ανταγωνισμού, Καθολικών Υπηρεσιών κλπ. τα οποία προέκυψαν από την έναρξη υλοποίησης των δράσεων μετασχηματισμού της Εταιρείας το 2021.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες για τις οποίες κατέστη αναγκαία η σύμβαση, αφορούν:

Τη νομική εκπροσώπηση και υποστήριξη για ζητήματα ευρωπαϊκού δικαίου, δικαίου ανταγωνισμού, δικαίου κρατικών ενισχύσεων, αναφορικά με διαδικασίες ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιων ανεξάρτητων και άλλων διοικητικών Ευρωπαϊκών αρχών ή/και των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά:

  • Τον πλήρη χειρισμό της υπόθεσης SA.57982 για την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρου αποζημίωσης για ζημία που προκλήθηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.
  • Τον πλήρη χειρισμό της υπόθεσης SA.57538 ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή / και των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων αναφορικά με καταγγελία σχετικά με τυχόν κρατική ενίσχυση υπέρ των ΕΛΤΑ.
  • Τον πλήρη χειρισμό της υπόθεσης SA.56616 για την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρου αποζημίωσης για την παροχή καθολικής υπηρεσίας και οποιαδήποτε επακόλουθη συναφή διαδικασία.
  • Την παροχή νομικών υπηρεσιών για κάθε συναφές θέμα που αφορά τα ανωτέρω.  
  • Η χρονική διάρκεια της Σύμβασης είναι αορίστου χρόνου, τιμολογείται μηνιαίως και σε κάθε περίπτωση μέχρις ολοκληρώσεως των υποθέσεων που αφορούν οι παραπάνω υπηρεσίες.
  • Η τιμολόγηση των υπηρεσιών, γίνεται με βάση τους επίσημους τιμοκαταλόγους της DLA Piper. Τα δε ποσά των τιμολογίων αποστέλλονται προς πληρωμή από την έδρα της εταιρείας και τις οικονομικές της υπηρεσίες, προς τις οποίες γίνεται και η πληρωμή. Σημειώνεται, δε, ότι όλες οι αποφάσεις πληρωμών, έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια», στο πλαίσιο του ν. 3861/2010 και του ν. 4727/2020

Κατά συνέπεια δεν τίθεται ζήτημα αυτοτελών αμοιβών των Ελληνικών Tαχυδρομείων προς τον κ. Πάτση, νόμιμο αντιπρόσωπο της DLA Piper στην Ελλάδα. Η όποια δική του αμοιβή προσδιορίζεται από το πλαίσιο και τους όρους συνεργασίας του με την Νομική Εταιρεία, καταβάλλεται από αυτήν, και βέβαια όχι από τον εκάστοτε πελάτη της.

Παρ’ όλα αυτά, για λόγους προσωπικής ευθιξίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, υπέβαλε την παραίτησή του στο Διευθύνοντα Συμβούλο της ΕΕΣΥΠ Α.Ε., κ. Γρηγόρη Δημητριάδη».

«Κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες» – Η απάντηση του υπερταμείου για την παραίτηση του CEO των ΕΛΤΑ

Ανακοίνωση για την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΤΑ Γιώργου Κωνσταντόπουλου εξέδωσε το Υπερταμείο, μετά το ντόμινο εξελίξεων που προκάλεσε η διαγραφή του Ανδρέα Πάτση από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, έπειτα από τις καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις και για την αγορά «κόκκινων» δανείων.

«Το Υπερταμείο, μόλις έγιναν γνωστά τα δημοσιεύματα για το θέμα των ΕΛΤΑ, προέβη αμέσως στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διερευνήσει όλες τις διαστάσεις της υπόθεσης. Ακολούθως, έλαβε την επιστολή παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Κωνσταντόπουλου για λόγους ευθιξίας», σημείωσε το υπερταμείο σε ανακοίνωσή του.

«Τέτοιους είδους συμπεριφορές δεν χωρούν στη ΝΔ»

Η εξέλιξη αυτή ήρθε λίγη ώρα μετά τη διαγραφή  από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας του βουλευτή Ανδρέα Πάτση, μετά τον σάλο που προκλήθηκε, καθώς κατηγορείται ότι εξαγόρασε «κόκκινα δάνεια». Σύμφωνα με πηγές από το γαλάζιο στρατόπεδο, του ζητήθηκαν εξηγήσεις μετά τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες αν και εδόθησαν, δεν κρίθηκαν επαρκείς. «Τέτοιους είδους συμπεριφορές δεν χωρούν στη ΝΔ» σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας κάλεσε τον βουλευτή να απαντήσει δημόσια για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς όπως λένε πηγές της ΝΔ «θα πρέπει όλα να απαντηθούν προς την κοινή γνώμη».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες δριμύ κατηγορώ στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ είχε εξαπολύσει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης, με αφορμή την υπόθεση του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση, ο οποίος «ως ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού αγόρασε κόκκινα δάνεια ύψους 62 εκ. ευρώ με μόλις 4,3 εκ. Ευρώ».

Ο κ. Πάτσης «πλουτίζει από πλειστηριασμούς για δάνεια που αγόρασε στο 1/15 της αξίας τους», διαμηνύει ο Στ. Καλπάκης, συμπληρώνοντας: “Δεν πρόκειται μόνο για χυδαία ανηθικότητα αλλά και για καραμπινάτη παρανομία, αφού απαγορεύεται από το νόμο η συμμετοχή βουλευτή σε εταιρία του εξωτερικού”.

Ο ίδιος ρωτάει: «Θα συγκαλέσει ο κ. Τασούλας την Επιτροπή Πόθεν Έσχες για να εξετάσει πού βρήκε ο κ. Πάτσης τα 4,3 εκατ. ευρώ; Ο κ. Μητσοτάκης θα επικροτήσει τις μπίζνες του βουλευτή του κρατώντας τον στην ΚΟ της ΝΔ;».

Η εξήγηση της Νέας Δημοκρατίας και η τοποθέτηση του βουλευτή

Τους λόγους για τη διαγραφή του βουλευτή Ανδρέα Πάτση από την ΚΟ της ΝΔ, μετά το σάλο που προκλήθηκε καθώς κατηγορείται ότι εξαγόρασε «κόκκινα δάνεια», εξηγεί το Μέγαρο Μαξίμου σε ανακοίνωσή του. Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει:

«Οι εξηγήσεις του βουλευτή Ανδρέα Πάτση για επαγγελματικές του δραστηριότητες, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρίθηκαν επαρκείς. Κατόπιν τούτου, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης, τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ».

«Αγαπητοί Γρεβενιωτες και Γρεβενιωτισσες παραμένω Βουλευτής σας, Ανεξάρτητος» αναφέρει στην πρώτη του δήλωση μετά τη διαγραφή του από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Γρεβενών, Ανδρέας Πάτσης. «Μέχρι τελευταίας στιγμής θα είμαι ο Ανδρέας που ξέρετε .Σας ευχαριστώ θερμά» συμπληρώνει ο ίδιος.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Μητσοτάκης γνώριζε για το πλιάτσικο Πάτση με ΕΛΤΑ και εισπρακτικές 2 χρόνια»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ότι ο κ. Πάτσης είχε εισπρακτικές και πλούτιζε από κόκκινα δάνεια από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν είχε αποκαλυφθεί πρώτη φορά από την εφημερίδα Δημοκρατία και την εφημερίδα Documento».

«Γνώριζε ότι είχε ρημάξει στις απευθείας αναθέσεις τα ΕΛΤΑ από τον Ιούνιο του 2021, όταν και κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση στον κ. Πιερρακάκη ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κ. Κάτσης, χωρίς να λάβει ποτέ απάντηση», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

«Δύο χρόνια γνώριζε και επικροτούσε το πλιάτσικο, αφού δεν έκανε τίποτα. Πολύ απλά γιατί το πλιάτσικο στα ταμεία είναι η κανονικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με καθυστέρηση δύο ετών και μετά από τριήμερη σιωπή έσπευσε τώρα να διαγράψει τον κ. Πάτση, μόνο και μόνο γιατί οι πολίτες έχουν πλέον καταλάβει ότι χιλιάδες σπίτια και πρώτες κατοικίες θα βγουν σύντομα στο σφυρί για χάρη των funds και των τραπεζών».

«Ακόμα και έτσι ωστόσο, αφού ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει την παρανομία και την ανηθικότητα των πρακτικών του κ. Πάτση, τον κ. Πιερρακάκη που έδωσε μέσω των ΕΛΤΑ 1 εκατ. ευρώ απευθείας αναθέσεις στον βουλευτή της ΝΔ γιατί δεν τον αποπέμπει;», διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ και απευθύνει 2 ερωτήματα προς το κυβερνών κόμμα:

«Δύο ερωτήματα: Ο κ. Πάτσης θα επιστρέψει το 1 εκατ. που τσέπωσε από τον κ. Πιερρακάκη; Θα ελεγχθεί από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες πώς έδωσε 4,3 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσει το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων ύψους άνω των 60 εκατ. ευρώ;»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *