
Κλιμακώνει την προκλητικότητα η Τουρκία, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και έμπρακτα, με την ελληνική πλευρά να καταδικάζει τις ενέργειες της Άγκυρας και να συστήνει ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ηρεμία.
Η διπλωματική απάντηση της Αθήνας στέλνει το μήνυμα πως τα όρια που ξεπερνά η γειτονική χώρα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να τα υπερασπίζεται με συνέπεια και «με όλα τα διαθέσιμα μέσα». Δεν είμαστε όμως σίγουροι πως γίνεται αντιληπτό αυτό από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Αυτό που καθίσταται σαφές είναι πως το περιστατικό στην Κω, όταν τουρκική ακταιωρός εμβόλισε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, αποτελεί μια προκλητική, επικίνδυνη και σκόπιμη ενέργεια της Τουρκίας, η οποία δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός αλλά «συνέχεια» της έκνομης τουρκικής εξωτερικής «πολιτικής» απέναντι στη χώρα μας. Είναι σαφές πως η Τουρκία εκφράζει προκλητικότητα, διότι κινείται στη μη αναγνώριση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. Για την Τουρκία ΔΕΝ είναι χωρικά ύδατα.
Ο εμβολισμός του ελληνικού σκάφους, δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, διότι η Τουρκία συνεχώς πράττει κατ’ αυτό τον τρόπο στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, με μία «ποιοτική» και «ποσοτική» αναβάθμιση -όπως τονίζουν- στρατιωτικές πηγές. Μάλιστα πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η Τουρκία επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο για τη δημιουργία τετελεσμένων.
Και πριν από λίγες ημέρες, φάνηκε η τουρκική προκλητικότητα με άλλη μία απόπειρα εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού Σώματος, κατά την οποία τα στελέχη του ελληνικού πλωτού επέδειξαν ψυχραιμία και δεινή επιχειρησιακή ικανότητα, ενώ και το 2018 το υπερσύγχρονο πλοίο ανοιχτής θαλάσσης «Γαύδος» εμβολίστηκε από το τουρκικό σκάφος στα Ίμια, με αποτέλεσμα να υποστεί σημαντικές ζημιές. Παραθέτουμε το βίντεο του 2018.
Καθημερινές υπερπτήσεις
Πέραν των θαλάσσιων «παρενοχλήσεων» που πολλές φορές φθάνουν στα πρόθυρα επικίνδυνης κλιμάκωσης και -σύμφωνα με στελέχη- του Λ.Σ. πολλές από αυτές δεν βλέπουν καν το φως της δημοσιότητας, η Τουρκία αυξάνει καθημερινά τις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά και βραχονησίδες. Η κατάσταση είναι οριακή, ενώ ένα ανθρώπινο λάθος μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις δίχως επιστροφή.
Μάλιστα, σήμερα είχαμε και πτήση τουρκικών F-16 για πρώτη φορά πάνω από τη χερσαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στον βόρειο Έβρο.
Πιο αναλυτικά, στις 14:50 ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν του Β. Έβρου σε ύψος από 10.000 έως 500 πόδια.
Παράλληλα, στις 15:27 δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τις νήσους Καλόγεροι στα 26.000 πόδια.
Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
Στόχος, της Άγκυρας -όπως δείχνουν τα στοιχεία- είναι η αμφισβήτηση νησιών όπως οι Οινούσσες, η Παναγιά, οι Λειψοί, οι Αρκιοί, το Καστελλόριζο και η Ρω. Ωστόσο, τα ελληνικά μαχητικά καθημερινά σηκώνονται στον αέρα και αναχαιτίζουν τα αεροσκάφη της γειτονικής χώρας.
Ουδείς αμφισβητεί την ικανότητα και το θάρρος των Ικάρων μας. Ωστόσο η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Ρητορική έξαρση και προκλητικότητα
Την ώρα που στον Έβρο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες χρησιμοποιούνται ως «πιόνα» στη σκακιέρα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Άγκυρα σπεύδει να τους εκμεταλλευθεί για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, η ηγεσία της γείτονος δυναμιτίζει διαρκώς το -ήδη τεταμένο- κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ αυτού που έκαναν οι ναζί και των εικόνων που φτάνουν από τα ελληνικά σύνορα», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP), χαρακτηρίζοντας επίσης τις ελληνικές αρχές «βάρβαρες» και «φασιστικές».
Παράλληλα, η Άγκυρα ενισχύει τη στρατιωτική-αστυνομική παρουσία στον Έβρο, με την παρουσία των ειδικών δυνάμεων και χρησιμοποιεί συνεχώς την προπαγάνδα που της επιβάλλει η ηγεσία της, αναφέροντας πως Έλληνες στρατιώτες πυροβολούν προς τους μετανάστες -κάτι που η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως fake news-, την ώρα που -πηγές του ΥΠΕΘΑ- ανέφεραν περιστατικό με πυροβολισμούς από πλευράς Τουρκίας.
Θα συμπληρώσουμε απόσπασμα από το άρθρο Τα τουρκικά Fake News και η αντιμετώπισή τους.1 κομμάτι του υβριδικού πολέμου
Υπάρχουν προβολές από την τουρκική πλευρά που δείχνουν στρατιωτικές εικόνες, τακτικές και μεθόδους.Μην πιστεύετε τις αναλύσεις των τουρκικών ΜΜΕ. Είναι άνθρωποι που σχολιάζουν ειδήσεις, δεν έχουν βασικές γνώσεις και δεν κάνουν έρευνα. Ας μη λησμονούμε ότι όλα τα τουρκικά ΜΜΕ υπάγονται ουσιαστικά στη δικαιοδοσία του Ερντογάν και δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία (απόδειξη οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι). Αποδεδειγμένο ακόμα και για μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού. Οι ειδικοί αναλύουν εικόνες και αυτοί είναι είτε στρατιωτικοί, είτε διεθνολόγοι, είτε αναλυτές ειδικής πληροφορίας. Οι ειδικοί πάντα δίνουν στοιχεία όταν καταρρίπτεται κάτι. Δε γράφουν αρθρογραφία με φράσεις όπως ”νομίζω”, ”θεωρώ”, ”υποθέτω”, ”αν αυτό – τότε θα” διότι τότε δεν μιλάμε για ανάλυση δεδομένων αλλά για δική τους εκτίμηση.
Κανείς δεν ξέρει πώς θα κινηθεί ο Ερντογάν και πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά. Οι επόμενες μέρες με τις εξελίξεις στη Συρία, ίσως ξεκαθαρίσουν την εικόνα.