Κυβέρνηση Μητσοτάκη | Σενάρια ανασχηματισμού με το βλέμμα στις κάλπες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Aνοιχτό κρατούν το παράθυρο του ανασχηματισμού οι ένοικοι του Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός, με την επιστροφή του από το Νταβός, θα αξιολογήσει τις σχετικές εισηγήσεις των συνεργατών του. Δεν αποκλείεται μάλιστα το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής να πραγματοποιηθεί με νέα σύνθεση. Συνομιλητές δε του Κ. Μητσοτάκη εκτιμούν πως το σενάριο της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία το φθινόπωρο παραμένει ενεργό, σε αντιδιαστολή με τις δημόσιες διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η έκταση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα θα σηματοδοτήσει τις πρωθυπουργικές προθέσεις για τον χρόνο της διεξαγωγής των εκλογών, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν τις κυβερνητικές διεργασίες. Αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο των μετακινήσεων/αντικαταστάσεων ενός περιορισμένου αριθμού υπουργών ώστε να διατηρηθούν οι εσωτερικές ισορροπίες.

Υπό αυτό το πρίσμα, θα δρομολογηθούν ευρείες αλλαγές στο επίπεδο των υφυπουργών με την αξιοποίηση βουλευτών που προέρχονται από περιοχές με χαμηλή δημοσκοπική καταγραφή της Ν.Δ. Γαλάζιες πηγές εστιάζουν δε στην αναγκαιότητα της συρρίκνωσης του χάσματος ανάμεσα στους βουλευτές και στα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ. που ενυπάρχει από την πρώτη ημέρα της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης. Η ανωτέρω εκδοχή τροφοδοτεί τη συζήτηση περί εκλογών στις αρχές φθινοπώρου, καθώς ήδη από κύκλους του Μαξίμου έχουν διακινηθεί και συγκεκριμένες ημερομηνίες, όπως η 2 Οκτωβρίου.

Περιοδείες με το βλέμμα στη φθινοπωρινή(;) κάλπη

Σ’ αυτό το πλαίσιο δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης προγραμματίζει περιοδείες σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως η Ροδόπη, τα Γιάννενα κ.α. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα έχει και συναντήσεις με πολίτες σε γειτονιές του Λεκανοπεδίου ώστε να λειτουργήσουν και ως επικοινωνιακό αντίβαρο στις επισκέψεις του Αλ. Τσίπρα σε πόλεις και λαϊκές συνοικίες. Επισκέψεις θα πραγματοποιήσουν και οι πιο προβεβλημένοι υπουργοί με σκοπό -όπως αναφέρουν από το Μαξίμου- να επικοινωνήσουν το κυβερνητικό έργο.

Οι θιασώτες της φθινοπωρινής κάλπης στο κυβερνητικό στρατόπεδο σηκώνουν τη σημαία που αφορά το τέλος της μεταμνημονιακής εποπτείας (από 20 Αυγούστου), «που αυτομάτως δίνει ένα μήνυμα ελπίδας και προοπτικής στον ελληνικό λαό». Οι καλοί γνώστες του γαλάζιου παρασκηνίου έχουν, ωστόσο, αντίστροφη ανάγνωση. Επικαλούμενοι τις χθεσινές δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα περί έλλειψης δημοσιονομικών περιθωρίων, σε συνδυασμό με τις προτροπές της Κομισιόν για φρένο στις ελληνικές δαπάνες, εκτιμούν πως ο Κ. Μητσοτάκης θα αναζητήσει διέξοδο στη φθινοπωρινή κάλπη. Προειδοποιούν μάλιστα για το γεγονός ότι «ο επόμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος για τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών με δεδομένο ότι είμαστε μακριά από την εκκίνηση μιας ειρηνευτικής διαδικασίας στο ουκρανικό μέτωπο».

Το σενάριο των δομικών αλλαγών και της εξάντλησης της τετραετίας  

Αντίθετα, πιθανές δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα εκπέμψουν το στίγμα της εξάντλησης της τετραετίας και ίσως ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο (τέλος καλοκαιριού ή αρχές φθινοπώρου). Κύκλοι της κυβέρνησης αφήνουν να διαρρεύσει ότι εντός του πρωθυπουργικού πυρήνα υπάρχει η σκέψη να οριστεί υπουργός που θα είναι υπεύθυνος συντονισμού για τα έργα του ταμείου ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και το αυτοδιοικητικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο ίδρυσης υπουργείου Στεγαστικής Πολιτικής, που θα απευθύνεται στη στέγαση των νέων. Στους κόλπους της κυβέρνησης, άλλωστε, επικρατεί διαρκής προβληματισμός για τη χαμηλή δημοσκοπική απήχηση στις ηλικίες 18-30 ετών.

Δημοσκόπηση Marc / Το 84% κρίνει ανύπαρκτα ή ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια

Κυβέρνηση Μητσοτάκη | Σενάρια ανασχηματισμού με το βλέμμα στις κάλπες

Πάντως προβληματισμό δημιουργεί στην κυβέρνηση η δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του Ant1 καθώς πάνω από 8 στους 10 πολίτες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους με τα μέτρα για την ακρίβεια. Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι μονοψήφια και ανέρχεται στο 9,9%, ενώ οριακή πτώση καταγράφει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες όταν κλήθηκαν να αξιολογήσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το 42,9% έκανε λόγο για αναγκαία βοήθεια αλλά χρειάζονται άμεσα και άλλα μέτρα. Το 41,1% τα χαρακτήρισε ως «σχεδόν καμία βοήθεια», ενώ μόλις το 14,5% μίλησε για «σημαντική βοήθεια δεδομένων των συνθηκών».

Δημοσκόπηση Marc
Κυβέρνηση Μητσοτάκη | Σενάρια ανασχηματισμού με το βλέμμα στις κάλπες

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 32% (από 31,7%), ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ακολουθεί με 22,1% (από 21,6%), με το ΚΙΝΑΛ να καταγράφει πτώση του ποσοστού στο 13,2% (από 13,3%). Ακολουθούν ΚΚΕ με 5,7%, Ελληνική Λύση με 4,6% και ΜέΡΑ25 με 2,8%.

Δημοσκόπηση Marc
Κυβέρνηση Μητσοτάκη | Σενάρια ανασχηματισμού με το βλέμμα στις κάλπες

Σχετικά με το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θετική και μάλλον θετική άποψη έχει το 60% ενώ αρνητική και μάλλον αρνητική το 32,9%.

Δημοσκόπηση Marc
Κυβέρνηση Μητσοτάκη | Σενάρια ανασχηματισμού με το βλέμμα στις κάλπες

Το 41,1% των πολιτών επιθυμεί εκλογές το φθινόπωρο του 2022, ενώ το 55,5% στο τέλος της τετραετίας.

Δημοσκόπηση Marc
Κυβέρνηση Μητσοτάκη | Σενάρια ανασχηματισμού με το βλέμμα στις κάλπες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *