Πάρκο Περιβολάκι | Μια ανάσα πρασίνου στο Κουκάκι

Πάρκο Περιβολάκι | Μια ανάσα πρασίνου στο Κουκάκι
2W4A7916 OK Custom
IMG 4529 OK Custom 1
IMG 4612 OK Custom

Το πάρκο Περιβολάκι ανανεώνεται δίνοντας ζωή σε ένα εμβληματικό σημείο της πόλης. Μέσα από την ανάπλασή του, στηρίζεται μια ιστορική γειτονιά και χτίζει ένα καλύτερο μέλλον διατηρώντας αναλλοίωτες τις αξίες του παρελθόντος.

Οι γειτονιες της ζωης μας

Η καρδιά της Αθήνας χτυπούσε πάντα στις γειτονιές της. Πολύβουα στέκια, μοναδικές γωνιές, πανέμορφα δρομάκια, ραντεβού σε πάρκα και βόλτες σε πλατείες, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν τα σκηνικά όπου οι παρέες έγραφαν, γράφουν και θα γράφουν μικρές και μεγάλες ιστορίες.

Φέτος, σε συνέχεια των δράσεων ανάπλασης του πάρκου ΦΙΞ στα Πατήσια το 2021, η FIX Hellas πραγματοποιεί την ανάπλαση του πάρκου Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης στο Κουκάκι προσφέροντας στους κατοίκους μια ακόμα ξεχωριστή εμπειρία απόδρασης από την καθημερινότητα.

  Ενα μικρο παρκο με μια μεγαλη ιστορια


Σήμερα τα πάρκα, εκτός από οάσεις αισθητικής, είναι και οι «πνεύμονες» του αστικού περιβάλλοντος. Αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής των πολιτών, κάθε χώρος πρασίνου αποτελεί «ζωντανό μάθημα» περιβαλλοντικής ηθικής και κοινωνικοποίησης της τοπικής αλλά και της ευρύτερης κοινότητας. Για όλους αυτούς τους λόγους, η FIX Hellas συνεισφέρει ενεργά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών ξεκινώντας από πέρυσι με την ανάπλαση του πάρκου ΦΙΞ στην Πατησίων, μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων που υλοποιείται από το Athens Partnership.

2W4A8176 OK Custom

Φέτος, συνεχίζει τις σημαντικές πρωτοβουλίες, προχωρώντας στην ανάπλαση του πάρκου Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης στο Κουκάκι. Πρόκειται για ένα ιστορικό τοπόσημο που ανέκαθεν αποτελούσε αγαπημένο meeting point των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο. Το πάρκο Περιβολάκι βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή Συγγρού ΦΙΞ, κοντά στο ΕΜΣΤ, όπου ήταν οι εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου ΦΙΞ.

Το πάρκο Περιβολάκι βρίσκεται στη Λεωφόρο Συγγρού, μεταξύ των οδών Γεωργάκη Ολυμπίου και Σικελίας, δηλαδή σε μια περιοχή που το πράσινο σπανίζει. Μικρό, με λιγοστά δέντρα και χαμηλή βλάστηση, πριν την Κατοχή ήταν γνωστό για μια τσιμεντένια δεξαμενή, γεμάτη νερό, που βρισκόταν στον χώρο.

Τα καλοκαίρια τα πιτσιρίκια της γειτονιάς έπαιζαν εκεί με τα δροσερά νερά, ενώ οι γονείς τους έβρισκαν καταφύγιο στα παγκάκια κάτω από τις σκιές των δέντρων αποφεύγοντας τη ζέστη.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘40 το μέρος ερήμωσε αφού όλα τα δέντρα κόπηκαν και δεν ήταν πλέον θελκτικό για τους κατοίκους. Η πρόσφατη μορφή του πάρκου είχε προκύψει από τη συνένωση δύο χώρων πρασίνου, που σχεδιάστηκαν και φυτεύτηκαν σε διαφορετικό χρόνο, με διαφορετική προσέγγιση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει αισθητική ομοιογένεια και ο χώρος να μην είναι λειτουργικός. Τα δέντρα ήταν φυτεμένα αποσπασματικά αφήνοντας οπτικά κενά, οι θάμνοι ήταν παραμελημένοι και τα παρτέρια έμοιαζαν άδεια.

Η επιστροφη του παρκου Περιβολακι

H νέα πρόταση της FIX Hellas και του Δήμου Αθηναίων ήταν η μετατροπή του πάρκου Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης σε ένα σύγχρονο διαδραστικό αστικό πάρκο. Με μια πιο φρέσκια αισθητική και μια πιο μοντέρνα σχεδιαστική προσέγγιση, που βασίζεται στις αρχές της αειφορίας, ο χώρος κυριολεκτικά αναγεννήθηκε.

IMG 4588 OK Custom

Στο πάρκο φυτεύτηκε μεγάλη ποικιλία μεσογειακών δένδρων και ανθοφόρων θάμνων που ανέδειξαν τον χώρο δίνοντάς του μοναδική ταυτότητα. Ένα παρτέρι με φυτικές αψίδες και ένα ελικοειδές παγκάκι συμπληρώνουν τον διαδραστικό χαρακτήρα του πάρκου προσκαλώντας τους επισκέπτες να περάσουν εκεί τον χρόνο τους. Ακόμα, τοποθετήθηκαν κατασκευές φωλεοποίησης εντόμων και πουλιών της αστικής πανίδας και βοτανικές πινακίδες για την ξενάγηση και την καλύτερη κατατόπιση του κοινού.

Σε ένα σημείο του μάλιστα εγκαταστάθηκε ένας αυτόνομος φωτοβολταϊκός στύλος φόρτισης συσκευών, μιας καινοτόμου κατασκευής που όχι μόνο σέβεται το περιβάλλον αλλά προσφέρει μια εξαιρετικά χρήσιμη δυνατότητα σε μια περιοχή που συχνάζει κυρίως νεαρόκοσμος.

H παράδοση του ανανεωμένου πάρκου στον Δήμο Αθηναίων έγινε την Πέμπτη 23 Ιουνίου παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, του κ. Dejan Beko, Managing Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και της κας. Μαρίας Ηρωίδη, Marketing Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, και μας περιμένει όλους να το ανακαλύψουμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *