Μαρινόπουλος | Ανοίγει ο δρόμος της ανάπλασης για το πρώην αρχηγείο του Μαρινόπουλου

Μαρινόπουλος | Ανοίγει ο δρόμος της ανάπλασης για το πρώην αρχηγείο του Μαρινόπουλου
Μαρινόπουλος | Ανοίγει ο δρόμος της ανάπλασης για το πρώην αρχηγείο του Μαρινόπουλου

Ανοίγει ο δρόμος της ανάπλασης για το πρώην αρχηγείο της οικογένειας Μαρινόπουλου, στο οποίο στεγάζονταν κατά το παρελθόν οι επιχειρήσεις του ομίλου που σχετίζονταν με τον τομέα των σούπερ μάρκετ – έως και την εξαγορά την απορρόφηση της εταιρείας από τον Σκλαβενίτη το 2017 – αλλά και οι παλιές εγκαταστάσεις της φαρμακοβιομηχανίας, Famar, επίσης συμφερόντων της οικογένειας.

του Γιώργου Λαμπίρη

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr μετά από αρκετές περιπέτειες και καθυστερήσεις που αντιμετώπισε στον δρόμο για την αξιοποίησή του το συγκεκριμένο ακίνητο, πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία η έκδοση της άδειας ανοικοδόμησης που ανοίγει το δρόμο για την πλήρη ανακατασκευή του. 

bb2488d721414896ba58de76da8a6352
Μαρινόπουλος | Ανοίγει ο δρόμος της ανάπλασης για το πρώην αρχηγείο του Μαρινόπουλου

Ακίνητο ιδιοκτησίας της Eurobank

Θα θυμίσουμε ότι ιδιοκτήτρια του ακινήτου είναι η Eurobank καθώς πρόκειται για ακίνητο που είχε αποκτήσει η πρώην Eurobank Properties – μετέπειτα Grivalia Properties – από την οικογένεια Μαρινόπουλου το 2005. Πιο συγκεκριμένα η Grivalia είχε αποκτήσει το συγκεκριμένο ακίνητο έναντι 38,46 εκατομμυρίων ευρώ. 

Το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο έχει συνολική επιφάνεια οικοπέδου 26.635 τ.μ. ενώ και η δομημένη επιφάνειά του ανέρχεται στις 26.510 τ.μ. και βρίσκεται στην περιοχή του Αλίμου, επί της οδού Αγίου Δημητρίου 63. Ήδη υφίσταται αρχιτεκτονική μελέτη για την δημιουργία βιοκλιματικών εγκαταστάσεων γραφείων που προτίθεται να δημιουργήσει στο συγκεκριμένο σημείο η Eurobank μέσω της Grivalia Properties που θα αναλάβει να τρέξει το εγχείρημα. 

Για το συγκεκριμένο ακίνητο είχε υπογραφεί αρχική συμφωνία με την Ελίν Τεχνική, κατασκευαστική εταιρεία του ομίλου Ελινόιλ, η οποία επρόκειτο να αναλάβει τις κατασκευαστικές εργασίες με βάση τουλάχιστον τα πρότερα δεδομένα. Ωστόσο λόγω και της αύξησης των κοστολογίων αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα στον τομέα της κατασκευής είναι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ανοιχτά. Δεν αποκλείεται πιθανότατα και ένας νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με τα παρόντα δεδομένα μεταξύ Eurobank και Ελίν, με σκοπό να προχωρήσει το έργο η δεύτερη, χωρίς να αποκλείεται ταυτόχρονα να τρέξει και διαδικασία ανάθεσης σε νέο κατασκευαστή εφόσον δεν τα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές.

a205fcd9441b43a0a17132bbf2ca9bf2
Μαρινόπουλος | Ανοίγει ο δρόμος της ανάπλασης για το πρώην αρχηγείο του Μαρινόπουλου

Υπενθυμίζουμε ότι το ακίνητο απαρτίζεται από τρία μεγάλα κτίρια, τα οποία περιβάλλονται από κοινόχρηστο υπαίθριο κήπο, με δρόμους κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων. Οι αρχιτέκτονες που έχουν υλοποιήσει τη σχετική μελέτη για τις παλιές εγκαταστάσεις του ομίλου Μαρινόπουλου είναι οι A&M Architects, Petras Architecture και Doxiadis+, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στην κλειστή διαγωνιστική διαδικασία της Grivalia και είχαν αναδειχθεί μέσω αυτής.

Στο συγκεκριμένο ακίνητο στεγάζονται ως μισθωτές έως αυτή τη στιγμή η αμερικανική εταιρεία φαρμακευτικών προϊόντων και διατροφής, Abbott, η επίσης φαρμακευτική εταιρεία UCB Pharma, η Marks & Spencer, η Starbucks. Επίσης, σε ορισμένα από τα ακίνητα της συνολικής ιδιοκτησίας τα μισθωτήρια έχουν λήξει χωρίς να ανανεωθούν ή να προκύψουν νέοι μισθωτές, υπό την προοπτική της έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών. 

Πολεοδομικά και κτηματολογικά εμπόδια καθυστέρησαν το έργο

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξιοποίηση και η ανακατασκευή του ακινήτου συνάντησε εμπόδιο κατά την δήλωση στο Κτηματολόγιο. Ταυτόχρονα συνάντησε και εμπόδια  από την τοπική πολεοδομία. Ωστόσο όπως πληροφορούμαστε το project αποτελεί στρατηγικού ενδιαφέροντος ακίνητο για τη Eurobank και τη Grivalia και σύντομα αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις σχετικά με το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο.