Καταναλωτικό πάρτυ τέλος; | Οι Αμερικανοί θα ξεμείνουν από τις αποταμιεύσεις της Πανδημίας αυτό το τρίμηνο

Καταναλωτικό πάρτυ τέλος; | Οι Αμερικανοί θα ξεμείνουν από τις αποταμιεύσεις της Πανδημίας αυτό το τρίμηνο

Καταναλωτικό πάρτυ τέλος; | Οι Αμερικανοί θα ξεμείνουν από τις αποταμιεύσεις της Πανδημίας αυτό το τρίμηνο

[responsivevoice_button voice=”Greek Female” buttontext=”Listen to Post”]

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οι Αμερικανοί πιθανότατα θα εξαντλήσουν τις υπόλοιπες πλεονάζουσες αποταμιεύσεις που συσσώρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυτό το τρίμηνο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την ομοσπονδιακή τράπεζα του San Fransisco.

Από την Julia Shapero/The Hill

Μετά τη ταχεία συσσώρευση «πρωτοφανών» επιπέδων πλεονάζουσας αποταμίευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η τράπεζα εκτιμά ότι τα αμερικανικά νοικοκυριά διατηρούσαν λιγότερα από 190 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικά πλεονάζουσες αποταμιεύσεις έως τον Ιούνιο.

Οι ίδιες κορυφώθηκαν στα 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο του 2021, υπερβαίνοντας κατά πολύ το συνηθισμένο επίπεδο πριν από την πανδημία. Ωστόσο, τα αμερικανικά νοικοκυριά άρχισαν να χάνουν αυτές τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις πιο γρήγορα, ξεκινώντας από το 2022, με μέσο όρο περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα σε αναλήψεις και συνολικά 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια έως αυτόν τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Εάν οι αναλήψεις συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις πιθανότατα θα εξαντληθούν το τρίτο τρίμηνο του 2023, το οποίο λήγει τον Σεπτέμβριο, διαπίστωσε η Fed του San Fransisco.

«Η ταχεία συσσώρευση και η επακόλουθη μείωση της πλεονάζουσας αποταμίευσης μετά την έναρξη της πανδημικής ύφεσης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προηγούμενες υφέσεις», σημειώνει η μελέτη.

Ωστόσο, ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι αμφίβολο ότι οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις θα εξαντληθούν αυτό το τρίμηνο. Αντίθετα, είπε ότι η Moody’s εκτιμά ότι η υπερβολική αποταμίευση θα τελειώσει το τρίμηνο κοντά στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. «Η εκτίμησή μας είναι συνεπής με τις καταθέσεις που κατέχουν οι καταναλωτές», είπε ο Zandi σε μια σειρά αναρτήσεων του στο X, την πλατφόρμα που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter.

«Αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έχουν υποχωρήσει από τα τέλη του ‘21, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός χτύπησε τα πραγματικά εισοδήματα», συνέχισε. «Αλλά οι καταθέσεις εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από αυτό που θα ήταν κατά την περίοδο της προ-πανδημικής ανάπτυξης».

Είπε επίσης ότι η συζήτηση σχετικά με το ποσό της υπερβολικής αποταμίευσης που κατέχουν τα αμερικανικά νοικοκυριά «γίνεται γρήγορα λιγότερο σημαντική». «Αυτό οφείλεται στη χαλάρωση του πληθωρισμού, η αύξηση του εισοδήματος είναι πλέον ισχυρότερη από τον πληθωρισμό», είπε ο Zandi. «Η ανάγκη για υπερβολική εξοικονόμηση πόρων για τη στήριξη των συνεχιζόμενων εύρωστων καταναλωτικών δαπανών εξασθενεί έτσι».

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει από τότε που έφτασε στο υψηλό 40 ετών του 9,1% τον περασμένο Ιούνιο. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3,2% τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας την πρώτη ανοδική τάση στον πληθωρισμό μετά από 13 μήνες πτώσης των ρυθμών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *