Στήνει στα 12 βήματα την Amazon η Lina Khan, νέα επικεφαλής της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου

Στήνει στα 12 βήματα την Amazon η Lina Khan, νέα επικεφαλής της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου μήνυσε την Amazon την Τετάρτη, κατηγορώντας την ότι παρότρυνε παράνομα καταναλωτές να εγγραφούν στην υπηρεσία Prime και στη συνέχεια τους εμπόδισε να ακυρώσουν τις συνδρομές τους, στην πιο επιθετική ενέργεια εναντίον της εταιρείας μέχρι σήμερα από την πρόεδρο της υπηρεσίας, Lina Khan.

Από τον David McCabe/New York Times

Στην αγωγή της, η F.T.C. υποστηρίζει ότι η Amazon «ξεγέλασε εκατομμύρια καταναλωτές» να εγγραφούν στην πλατφόρμα Prime χρησιμοποιώντας «χειριστικές, καταναγκαστικές ή παραπλανητικές» τακτικές σχεδιασμού στον ιστότοπό της, γνωστές γενικότερα με τον όρο «σκοτεινά μοτίβα» («dark patterns») (περιλαμβάνουν ψηφιακά δολώματα σε διακόπτες, συγκαλυμμένες διαφημίσεις, αναγκαστική συνέχεια, κρυφά κόστη, ανεπιθύμητα μηνύματα ή και εσφαλμένες ανακατευθύνσεις). Και όταν οι καταναλωτές ήθελαν να ακυρώσουν τις συνδρομές τους, η Amazon «εν γνώσει της έκανε πολύ περίπλοκη» τη διαδικασία με χρονοβόρες διαδικασίες.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

«Η Amazon ξεγέλασε και παγίδευσε ανθρώπους σε επαναλαμβανόμενες συνδρομές χωρίς τη συγκατάθεσή τους, όχι μόνο απογοητεύοντας τους χρήστες αλλά και κοστίζοντας τους αρκετά χρήματα», ανέφερε η Khan σε μια δήλωση της.

Η Amazon απάντησε ότι οι ισχυρισμοί της F.T.C. είναι ψευδείς για τα γεγονότα και το νόμο και ότι «με το σχεδιασμό καθιστούμε σαφές και απλό στους πελάτες μας να εγγραφούν ή να ακυρώσουν τη συνδρομή τους στην πλατφόρμα Prime». Η εταιρεία κατηγόρησε επίσης την F.T.C. για την κατάθεση της αγωγής χωρίς προειδοποίηση, ενώ οι δύο πλευρές ήταν ακόμη σε συνομιλίες για την υπόθεση.

Η αγωγή, που κατατέθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Δυτική Περιφέρεια της Ουάσιγκτον, στοχεύει σε μία πολύ βασική υπηρεσία της Amazon που είναι πανταχού παρούσα στις ζωές περισσότερων από 200 εκατομμυρίων πελατών της. Τα μέλη της Prime πληρώνουν 139 $ ετησίως για να αποστέλλονται γρηγορότερα πακέτα από τα καταστήματα λιανικής της Amazon, να απολαμβάνουν ταινίες και σειρές της εταιρείας και να έχουν εκπτώσεις όταν κάνουν check out στην αλυσίδα παντοπωλείων της Amazon Whole Foods. Η εταιρεία έχει προσθέσει περισσότερα προνόμια στην Prime με την πάροδο του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων της μετάδοσης αθλημάτων, αυξάνοντας την ετήσια συνδρομή.

amazon prime logo rt moe 21

Η ενέργεια της F.T.C. αποτελεί την πρώτη που η υπηρεσία οδηγεί την Amazon στα δικαστήρια υπό την Khan, η οποία έγινε γνωστή με μια viral κριτική όσον αφορά την εταιρεία, ενώ η ίδια έχει εντείνει τον έλεγχο του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η Khan ανέφερε ότι η δύναμη που ασκούν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στο διαδικτυακό εμπόριο απαιτεί από τις ρυθμιστικές αρχές να είναι πολύ πιο επιθετικές και ότι έχει λάβει μέτρα εναντίον τους.

Υπό την Khan, η F.T.C. συνέχισε μια αγωγή εναντίον της Meta, της ιδιοκτήτριας του Facebook, υποστηρίζοντας ότι απέκοψε τους νεοφυείς ανταγωνιστές αγοράζοντας το Instagram και το WhatsApp. Η υπηρεσία μήνυσε επίσης για να μπλοκάρει την συμφωνία της Microsoft των 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον εκδότη βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard.

Η Amazon, από την άλλη, διευθέτησε πρόσφατα υποθέσεις σχετικές με την F.T.C. που ξεκίνησαν πριν από τη θητεία της Khan. Η εταιρεία συμφώνησε να πληρώσει 25 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα για να διευθετήσει τους ισχυρισμούς ότι οι οικιακές βοηθητικές συσκευές Alexa είχαν συλλέξει παράνομα δεδομένα παιδιών. Η εταιρεία διευθέτησε επίσης μια άλλη υπόθεση απορρήτου με την F.T.C. σε σχέση με τη θυγατρική της, Ring home security.

Η νέα αγωγή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών να περιορίσουν τη δύναμη τεχνολογικών κολοσσών όπως η Amazon, η Apple, η Google, η Microsoft και η Meta. Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει στο μικροσκόπιο της πολλαπλές υποθέσεις όσον αφορά την Google τα τελευταία χρόνια. Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν επίσης ελέγξει εξονυχιστικά εταιρείες τεχνολογίας, ψηφίζοντας νόμους περί απορρήτου, επεξεργάζοντας προτάσεις για τον περιορισμό της τεχνητής νοημοσύνης και καταθέτοντας κατηγορίες κατά της Google και άλλων.

21amazon ftc sub zlhg videoSixteenByNine3000 scaled

Η Prime προσελκύει εδώ και χρόνια συνδρομητές με το μενού των πλεονεκτημάτων της, μετατρέποντας την υπηρεσία σε ένα από τα κλειδιά για την κυριαρχία της Amazon. Η υπηρεσία παρουσιάστηκε το 2005, προσφέροντας συνδρομές για 79 $ το χρόνο. Με τον καιρό, η εταιρεία πρόσθεσε περισσότερα προνόμια στο πρόγραμμα, όπως ροή βίντεο και αύξησε την τιμή. Τέλος, αύξησε το τέλος στα 139 $ ετησίως το 2022.

Το 2021, η Amazon είπε ότι είχε περισσότερα από 200 εκατομμύρια μέλη στην υπηρεσία Prime. Οι καταναλωτές ξόδεψαν πέρυσι κοντά στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια για συνδρομές στην Amazon, κυρίως συνδρομές στην Prime, σύμφωνα με τις οικονομικές αποκαλύψεις της εταιρείας.

Την Τετάρτη, η F.T.C. ανέφερε ότι η Amazon είχε καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολη την αγορά ενός προϊόντος σε κατάστημά της χωρίς την εγγραφή στην υπηρεσία Prime. Σε ένα παράδειγμα, είπε, η εταιρεία χρησιμοποίησε την «επανάληψη και το έντονο χρώμα» προκειμένου να ωθεί την εστίαση των πελατών της στην υπόσχεση της Prime για δωρεάν αποστολές πακέτων, χωρίς να τους υπενθυμίζει την τιμή της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα ορισμένοι να εγγραφούν στην Prime χωρίς «ενημερωμένη τη συγκατάθεση τους».

Η υπηρεσία ανέφερε επίσης ότι η Amazon κατέστησε δύσκολη την εύρεση της σελίδας που επέτρεπε στους καταναλωτές να ακυρώσουν τη συνδρομή στην υπηρεσία. Μόλις την έβρισκαν, η εταιρεία τους βομβάρδιζε με προσφορές που είχαν σκοπό να τους αλλάξουν γνώμη. Η αγωγή αναφέρει ότι η Amazon είχε ονομάσει τη διαδικασία ακύρωσης της Prime εμπνεόμενη από την Ιλιάδα, το ελληνικό επικό ποίημα του Ομήρου που αφηγείται τον Τρωικό πόλεμο.

Η Amazon «αναβάθμισε ουσιαστικά τη διαδικασία ακύρωσης της υπηρεσίας Prime για τουλάχιστον ορισμένους συνδρομητές» λίγο πριν από την αγωγή, ανέφερε η καταγγελία. Αλλά «πριν από εκείνη τη στιγμή, ο πρωταρχικός σκοπός της διαδικασίας ακύρωσης της Prime δεν ήταν να επιτρέπει στους συνδρομητές να ακυρώνουν, αλλά μάλλον να τους εμποδίζει».

Bezos jeff

Jeff Bezos (Amazon)

Η F.T.C. ζήτησε από το δικαστήριο να σταματήσει την Amazon από το να εμπλέκεται σε αυτές τις πρακτικές και να αναγκάσει την εταιρεία να πληρώσει μια απροσδιόριστη χρηματική ποινή.

Πράγματι, τα ερωτήματα σχετικά με το πόσο δύσκολο είναι να ακυρώσει κανείς την υπηρεσία Prime έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Σε μια καταγγελία του 2021 στον γενικό εισαγγελέα της Περιφέρειας της Κολούμπια, η Electronic Privacy Information Centre, μια ομάδα υπεράσπισης καταναλωτών, είπε ότι η Amazon χρησιμοποίησε σχέδια χειραγώγησης προκειμένου να «αποτρέπει τις προθέσεις των χρηστών που σκοπεύουν να ακυρώσουν τις συνδρομές τους στην πλατφόρμα Amazon Prime».

Τα επόμενα βήματα της Khan όσον αφορά την Amazon θα παρακολουθούνται πλέον στενά. Η ίδια έγινε γνωστή μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου του 2017 στο The Yale Law Journal όταν ήταν φοιτήτρια νομικής στο Γιέιλ. Αυτό το άρθρο, το «Amazon’s Antitrust Paradox», υποστήριζε ότι οι σύγχρονες ερμηνείες της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας θα πρέπει να διευρυνθούν για να απευθύνονται σε εταιρείες τεχνολογίας όπως η Amazon, ανατρέποντας ουσιαστικά το καθιερωμένο δόγμα της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας δεκαετιών. Καθώς η Amazon συνεχίζει να εμβαθύνει τον υπάρχοντα έλεγχο της σε βασικές υποδομές όσο και να προσεγγίζει νέους επιχειρηματικούς τομείς, η κυριαρχία της απαιτεί τον ίδιο έλεγχο», έγραφε.

Lina Khan1 scaled

Lina Khan

*Ο David McCabe καλύπτει την πολιτική τεχνολογίας. Εντάχθηκε στους Times από τον Αξιό το 2019.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *