Πλήρης Οδηγός για τα Εμβόλια | Ανασκόπηση εμβολίων και νέων θεραπειών για την COVID-19

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 07:53 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Πλήρης Οδηγός για τα Εμβόλια | Ανασκόπηση εμβολίων και νέων θεραπειών για την COVID-19

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), ανασκοπούν τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις έναντι της COVID-19 που βρίσκονται υπό αξιολόγηση σε κλινικά πρωτόκολλα και συνοψίζονται από τον Άλεξ Φιλιππίδη, εκδότη της genengnews.com (https://www.genengnews.com/covid-19-candidates/covid-19-drug-and-vaccine-tracker/).

Αναρίθμητες (άνω των 300) θεραπευτικές προσεγγίσεις βρίσκονται στη διαδικασία της αξιολόγησης, καθώς οι ερευνητικές προσπάθειες τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν με γεωμετρικό ρυθμό, ωστόσο στη συγκεκριμένη ανασκόπηση θα παρουσιαστούν τα εμβόλια και οι θεραπείες που βρίσκονται σε προχωρημένες φάσεις κλινικής ανάπτυξης.

BNT162b2-BioNTech, Pfizer, andFosunPharma:

Εμβόλιο που βασίζεται σε ένα τροποποιημένο μόριο mRNA που κωδικοποιεί για την πρωτεΐνη επιφανείας S του SARS-CoV-2 και χρησιμοποιεί ως φορέα λιπιδιακό νανοσωματίδιo (LNP). Σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 95%. Έχει ήδη κατατεθεί αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου στον FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) και EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και υπολογίζεται ότι οι πρώτες δόσεις θα είναι διαθέσιμες πριν το τέλος του χρόνου για ομάδες υψηλού κινδύνου. Μάλιστα στο Ηνωμένο Βασίλειο το εμβόλιο εγκρίθηκε και οι εμβολιασμοί ξεκινούν από την επόμενη εβδομάδα.

mRNA_1273-ModernaandNationalInstituteofHealth (NIH):

Εμβόλιο που βασίζεται στο μόριο mRNA που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη επιφανείας S του SARS-CoV-2  και χρησιμοποιεί ως φορέα λιπιδιακό νανοσωματίδιo (LNP). Σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές της φάσης ΙΙΙ, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 94,5%. Η εταιρεία έχει καταθέσει  αιτήματα για έγκριση στις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε και των Η.Π.Α και έχει έρθει σε συμφωνία με το Η.Β και την Ε.Ε για την διάθεση εκατομμύριων δόσεων του εμβολίου.

AZD122-Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, AstraZeneca και συνεργάτες:

Εμβόλιο που βασίζεται στη χρήση αδενοϊού ως φορέα και στοχεύει την πρωτεϊνική ακίδα του ιού. Οι κλινικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν για δύο δοσολογικά σχήματα του εμβολίου. Με βάση τα πρώιμα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών φάσης ΙΙΙ, η βέλτιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 90%. Η εταιρεία έχει έρθει σε συμφωνία με διάφορες χώρες και στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται προσπάθεια για διάθεση του εμβολίου εντός του 2020.

COVAXIN – BharatBiotech:

Αδρανοποιημένο εμβόλιο με άλατα αλουμινίου ως ανοσοενισχυτικό. Τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών μελετών φάσης 3 στην Ινδία αναμένονται αρχές του 2021.

SputnikV – GamaleyaResearchInstituteofEpidemiologyandMicrobiology:

Το «ρωσικό εμβόλιο» αποτελείται από δύο μέρη που χορηγούνται σε χρονική απόσταση 21 ημερών, βασίζεται στους τύπους 5 και 26 αδενοϊών-φορέων και εκτιμάται ότι προσφέρουν προστασία για 2 έτη.

JNJ-78436735(Ad26.COV2.S)-Janssen Pharmaceutical Cos. (J&J) andBARDA:

Εμβόλιο που χρησιμοποιεί ως ιικό φορέα αδενοϊό. Υπολογίζεται ότι στα τέλη του χρόνου θα υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός εθελοντών για την έναρξη των κλινικών δοκιμών φάσης ΙΙΙ.

PittCoVacc – UniversityofPittsburgh:

Εμβόλιο βασισμένο σε μια ανασυνδυασμένη πρωτεϊνική υπομονάδα που εισέρχεται στον οργανισμό από μια συστοιχία μικροβελονών (MNA). Οι ερευνητές ανέφεραν την άνοιξη ότι το PittCoVac δημιούργησε μια αύξηση αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2 εντός δύο εβδομάδων όταν δοκιμάστηκε σε ποντίκια και ότι στόχος τους είναι να ξεκινήσουν μια κλινική δοκιμή Φάσης Ι σε ανθρώπους τους επόμενους μήνες.

NVX-CoV2373 – Novavax:

Εμβόλιο που βασίζεται σε τεχνολογία νανοσωματιδίων σε συνδυασμό με ανοσο-ενισχυτικά που βασίζονται στις σαπωνίνες. Τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών μελετών φάσης 3 στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένονται το πρώτο τετράμηνο του 2021.

Ad5-nCoV_CanSinoBiologics:

Ανασυνδυασμένο εμβόλιο για τον ιό που χρησιμοποιεί ως φορέα αδρανοποιημένο αδενοϊό (Ad5-nCoV). Σύμφωνα με την εταιρεία, στα πλαίσια των κλινικών δοκιμών έχουν εμβολιαστεί πάνω από 24.000 άνθρωποι  στη Βραζιλία, στην Τουρκία και στην Ινδονησία, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται κλινικές δοκιμές και πιθανόν στη Χιλή. Η εταιρεία στοχεύει μέσα στο 2021 να επεκτείνει τις κλινικές δοκιμές και στις Η.Π.Α., φιλοδοξώντας το εμβόλιο να εγκριθεί από τον FDA μετά το πέρας της τρίτης φάσης.

Εμβόλιο-SanofiandGlaxoSmithKline (GSK):

  Εμβόλιο που περιλαμβάνει την αντιγονική πρωτεΐνη S του ιού,το οποίο βασίζεται σε τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA και το ανοσοενισχυτικό ASS3. Η έναρξη των κλινικών δοκιμών φάσης ΙΙΙ αναμένεται στα τέλη του 2020. Η εταιρεία έχει συμφωνήσει με την Ε.Ε για την παραγωγή και παράδοση εκατομμύρια δόσεων.

REGEN-COV2-RegeneronPharmaceuticals:

Κοκτέιλ δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων του casirivimab και του imdevimab. Αυτά προσδένονται μη-ανταγωνιστικά σε αντιγονικούς καθοριστές της πρωτεϊνικής ακίδας του ιού. Το σκεύασμα έχει εγκριθεί από τον FDA και χορηγείται σε άτομα με ήπια και μέτρια συμπτώματα που όμως ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, άτομα με συννοσηρότητες).

Bamlanivimab-Eli Lilly and AbCellera:

Αντι-SAR-CoV-2 αντίσωμα. Πιστοποιήθηκε από τον FDA για χορήγηση σε ασθενείς άνω των 12 ετών με ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Σύμφωνα με τη εταιρεία πρέπει να χορηγείται άμεσα από την εργαστηριακή επιβεβαίωση της μόλυνσης και μέσα στις πρώτες δέκα μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Lenzilumab – Humanigen:

Μονοκλωνικό αντίσωμα βασισμένο στη βιοτεχνολογία που στρέφεται ενάντια στον παράγοντα διέγερσης των κοκκιοκυττάρων μακροφάγων του ανθρώπου (GM-CSF) για την πρόληψη και θεραπεία του συνδρόμου «καταιγίδας κυττοκινών». Τα προκαταρκτικά δεδομένα τυχαιοποιημένης, διπλά τυφλής μελέτης φάσης 3 έδειξαν ότι οι νοσηλευόμενοι που έλαβαν το μονοκλωνικό αντίσωμα είχαν κατά 37% μεγαλύτερη πιθανότητα ανάρρωσης συγκριτικά με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο. Το μεγαλύτερο μέρος της μελέτης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τετράμηνο του 2021, οπότε και θα κατατεθεί αίτηση για έγκριση επείγουσας χορήγησης στον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (FDA).

Ρεμδεσιβίρη-GileadScience:

Nουκλεοτιδικόπροφάρμακο το οποίο είναι το πρώτο φαρμακευτικό σκεύασμα κατά του ιού που εγκρίθηκε από τον FDA. Στις Η.Π.Α, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες των αρμόδιων αρχών, ενδείκνυται για ασθενείς άνω των 12 ετών, άνω των 40 κιλών με σοβαρά συμπτώματα μου απαιτούν νοσηλεία. Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα μιας  κλινικής μελέτης φάσης ΙΙΙ από ερευνητές του Π.Ο.Υ έδειξαν ότι η ρεμδεσιβίρη έχει μικρή ή καθόλου επίδραση στον νοσηλευόμενο ασθενή με COVID-19. Βασιζόμενος σε αυτά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Ιατρικής (ESICM), Jozef Kesecioglu, δήλωσε ότι «το remdesivir έχει πλέον ταξινομηθεί ως φάρμακο που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως ρουτίνα σε ασθενείς με COVID-19».

Θεραπεία Αντισωμάτων-DistributedBio:

Ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα που μπλοκάρουν γνωστούς επιτόπους του ACE2, εμποδίζοντας το SARS-CoV-2 να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.

VIR-2703 (ALN-COV)- VirBiotechnologyandAlnylam:

ΤοVIR-2703  και άλλα si-rna μόρια καταστέλλουν την παραγωγή τριών κυτταρικών παραγόντων του κυττάρου-ξενιστή, οι οποίοι αναγνωρίζονται από τον ιό.

Favipiravir-FujifilmHoldingsandZhejiangHisunPharmaceutical:

Αντιική θεραπεία ευρέος φάσματος, που αναστέλλει εκλεκτικά την RNA εξαρτώμενη-RNAπολυμεράση, ένζυμο απαραίτητο για τον ιικό διπλασιασμό. Στην Ιαπωνία, έχει ήδη κατατεθεί αίτημα για να συμπεριληφθεί η νόσος COVID-19 στις ενδείξεις του φαρμάκου. Τα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ των μονά-τυφλών κλινικών μελετών με 156 νοσοκομειακούς ασθενείς, έδειξαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν Favipiravir είχαν στατιστικά σημαντική μεγαλύτερη πιθανότητα να αναρρώσουν, μικρότερο χρόνο ανάρρωσης και γρηγορότερη πτώση του ιικού φορτίου σε σχέση με τους ασθενείς της ομάδας ελέγχου. Παράλληλα χώρες όπως οι Η.Π.Α, ο Καναδάς, η Ρωσία, η Ινδία έχουν δώσει άδεια για την πραγματοποιήσει κλινικών δοκιμών στο έδαφός τους.

Θεραπεία Μονοκλωνικών Αντισωμάτων-VirBiotechnology, Biogen, andNIAID (withWuXiBiologicsandXencor):

Μονοκλωνικάαντισωμάτα έχουν σχεδιαστεί για να εξουδετερώνουν τον ζωντανό ιό SARS-CoV-2 δεσμεύοντας έναν αντιγονικόκαθοριστήπου βρίσκεται και στον SARS-CoV-1 (SARS).Την Άνοιξη υπήρχε σχεδιασμός να διενεργηθούν δοκιμές φάσης Ι/ΙΙ σε ανθρώπους μέσα στους επόμενους 3-5 μήνες.

Jakafi/Jakavi-IncyteandNovartis:

Αναστολέας της τυροσινικήςκινάσηςJAK1/JAK2 εγκεκριμένο από τον FDA(2011) για άλλες ενδείξεις. Την άνοιξη ξεκίνησαν δυο κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ ώστε να εκτιμηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του φαρμακευτικού σκευάσματος.

VyroLogix (leronlimab; PRO-140)-CytoDyn:

Εξανθρωπισμένο μονοκλωνικό αντίσωμα IgG4. Το Leronlimab είναι ο κύριος υποψήφιος της CytoDyn και είναι ανταγωνιστής της χημειοκίνης CCR5 για ασθενείς που εμφανίζουν αναπνευστική νόσο στο πλαίσιο λοίμωξης COVID-19. Κλινικές μελέτες διενεργούνται σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα της νόσου.

Προϊόντα Γενετικής Μηχανικής-VirBiotechnologyandGlaxoSmithKline (GSK):

Θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων που χορηγήθηκε πρώτη φορά σε ασθενή τον Αύγουστο στο πλαίσιο των κλινικών μελετών φάσης ΙΙ/ΙΙΙ . Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται το πρώτο τετράμηνο του 2021.

One thought on “Πλήρης Οδηγός για τα Εμβόλια | Ανασκόπηση εμβολίων και νέων θεραπειών για την COVID-19

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *