ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – Μυτιληναίος | Oι «μνηστήρες» της Αττικής Οδού |

ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ - Μυτιληναίος | Oι «μνηστήρες» της Αττικής Οδού |
ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ – Μυτιληναίος | Oι «μνηστήρες» της Αττικής Οδού |

Ισχυρές συµµαχίες αναμένεται να δημιουργηθούν για τη διεκδίκηση της παραχώρησης εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού για τα επόμενα 25 χρόνια, με δεδομένο ότι οι οικονομικές προσφορές εκτιμάται ότι θα κινηθούν πέριξ των 2 δισ. ευρώ, ενδεχομένως και ακόμα υψηλότερα. Θα πρόκειται δηλαδή για τη μεγαλύτερη σε αξία σύμβαση παραχώρησης οδικού άξονα διαχρονικά, ξεπερνώντας ακόμα και το 1,5 δισ. ευρώ της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, πριν από μερικούς μήνες.

Ηδη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες , το υφιστάμενο σχήμα της «Ακτωρ Παραχωρήσεις» του ομίλου Ελλάκτωρ και της «Αβαξ» πρόκειται να προχωρήσει στη δημιουργία κοινοπραξίας, στην οποία θα συμμετάσχει και τουλάχιστον ένας ακόμα σύμμαχος ισχυρής οικονομικής επιφάνειας, είτε από την εγχώρια αγορά είτε από το εξωτερικό (π.χ. κάποιος ξένος κατασκευαστικός όμιλος ή κάποιο ξένο επενδυτικό fund).

Στο σχήμα των «Ακτωρ Παραχωρήσεις» και «Αβαξ» αναμένεται σύντομα να προστεθεί και τρίτο μέλος.

Με βάση τους όρους της προκήρυξης του ΤΑΙΠΕΔ, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν ενοποιημένα ίδια κεφάλαια αποδιδόμενα στους μετόχους της μητρικής ύψους 400 εκατ. ευρώ κατά μέσον όρο κατά τη λήξη των τριών τελευταίων ελεγμένων οικονομικών χρήσεων πριν από την ημερομηνία υποβολής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Αντίστοιχα, για επενδυτικά κεφάλαια ο πήχυς έχει τεθεί στα 2 δισ. ευρώ αναφορικά με τη συνολική αξία τού υπό διαχείριση ενεργητικού ή των διαθέσιμων προς επένδυση κεφαλαίων.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όμιλοι όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και «Μυτιληναίος» έχουν την οικονομική δυνατότητα να κινηθούν με μεγαλύτερη άνεση ως προς την αναζήτηση συμμάχων και ασφαλώς να αποκτήσουν μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στην εταιρεία παραχώρησης που θα συσταθεί για την εκμετάλλευση της Αττικής Οδού. Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει ίδια κεφάλαια (αποδιδόμενα στους μετόχους της μητρικής) ύψους 486 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση του 2018, 496 εκατ. ευρώ σε εκείνη του 2019 και 512,2 εκατ. ευρώ το 2020.

proetoimasies-gia-ti-machi-tis-attikis-odoy0
Φωτ. SHUTTERSTOCK. | ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ – Μυτιληναίος | Oι «μνηστήρες» της Αττικής Οδού |

Αντίστοιχα, ο όμιλος Μυτιληναίου διαθέτει ίδια κεφάλαια ύψους 1,56 δισ. ευρώ με το πέρας της χρήσης του 2018, 1,63 δισ. ευρώ κατά τη χρήση του 2019 και 1,57 δισ. ευρώ κατά τη χρήση του 2020. Ωστόσο, δεν διαθέτει την απαιτούμενη τεχνική εμπειρία, καθώς τουλάχιστον ένα μέλος της κοινοπραξίας θα πρέπει να έχει διαχειριστεί αυτοκινητόδρομο μήκους τουλάχιστον 70 χλμ. για ελάχιστη περίοδο δύο εκ των πέντε τελευταίων ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε π.χ. να συμμαχήσει με την κοινοπραξία των «Ακτωρ» – «Αβαξ» συνεισφέροντας την οικονομική «ρώμη» που απαιτείται ή να δημιουργήσει ένα έτερο σχήμα, με τη συμμετοχή κάποιου ξένου ομίλου με τη δέουσα εμπειρία. Τη συμμετοχή της σε κάποιο από τα υπό διαμόρφωση σχήματα θα αναζητήσει ασφαλώς και η Intrakat.

Σημειωτέον ότι στην αγορά ακούγονται και τα ονόματα αρκετών επενδυτικών funds που είναι πιθανό να συμμετάσχουν, αλλά μετά την πρόσφατη εμπειρία της Εγνατίας Οδού, που εντέλει δεν υπήρξε ούτε μία συμμετοχή, οι περισσότεροι «κρατούν μικρό καλάθι».

Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ των ενδιαφερομένων φέρονται funds όπως η αυστραλιανή Macquarie Asset Management, που απέκτησε πρόσφατα το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η CVC Capital, η Abertis Group και η Entrea Capital, συμφερόντων του ομίλου Rothschild. Από πλευράς ξένων κατασκευαστικών ομίλων είναι πιθανή η συμμετοχή εταιρειών όπως η Egis Projects, που έχει αναλάβει την Εγνατία Οδό, σε κοινοπραξία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Vinci.

Η υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2024. Η υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη νέα σύμβαση αναμένεται για τις 20 Απριλίου.

shutterstock 1193743234 1
ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ – Μυτιληναίος | Oι «μνηστήρες» της Αττικής Οδού |

ΤΕΡΝΑ | Ποιος είναι στο τιμόνι του επιχειρηματικού κολοσσού;

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ περιλαμβάνει κατά βάση της εταιρείες Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και Ήρων. Τρείς βασικές εταιρείες και αρκετές υποδεέστερες αυτών όπως η ΓΕΚ services, κ.α.

Δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα και κυρίως σε Υποδομές, Παραχωρήσεις, Αυτοκινητόδρομους, Σταθμούς Αυτοκινήτων, Καθαρή Ενέργεια, Θερμική Ενέργεια, Διαχείριση Απορριμμάτων, Real Estate, και άλλες δραστηριότητες.

Εταιρικός σκοπός

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιδιώκει τη διαρκή και βιώσιμη ανάπτυξή του. Τη διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση της ισχυρής του θέσης στους παραδοσιακούς τομείς δράσης του (κατασκευαστικός κλάδος, ηλεκτροπαραγωγή) στην Ελλάδα.

Σκοπός του η συνεχής επέκτασή του τόσο σε νέους τομείς δράσης (διαχείριση απορριμμάτων, εξορυκτικές δραστηριότητες κ.ά.) όσο και σε νέες αγορές εκτός Ελλάδας.

Καθ’ ολη τη διάρκεια της ιστορίας του, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσπαθεί να διαμορφώσει μια ισχυρή φήμη και μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες και τους μετόχους του.

Όπως αποτυπώνεται στο δημόσιο προφίλ του Ομίλου βασικές αξίες και κουλτούρα που διέπουν την επιχειρηματική του δράση είναι ο σεβασμός στον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον η δημιουργία αξίας για τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες, τους πελάτες και τους μετόχους, η ειλικρίνεια, η αξιοπιστία και η στοχευμένη κοινωνική προσφορά.

Θα έλεγε κανείς ότι με τέτοια «χάρτα αρχών και αξιών» τα έργα της ΤΕΡΝΑ δεν θα έπρεπε να προκαλούν την δυσπιστία ή την αντίδραση των πολιτών. Ιδιαίτερα αν ληφθεί σοβαρά υπ΄όψιν μια ακόμα αρχή του Ομίλου, ο σεβασμός της Τοπικής Κοινωνίας.

Κοινωνία και Τοπικές αρχές

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζει με σεβασμό τις τοπικές κοινωνίες καθώς θεωρεί ότι αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία των έργων της. Όπως διαβεβαιώνει η αμοιβαία επωφελής σχέση μαζί τους αποτελεί Πολιτική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Βασικές θεματικές ενότητες συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας επικοινωνία με την τοπική κοινωνία και συμβολή στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία.

Τα πρόσωπα

Ισως οι ευσεβείς πόθοι των Ομίλων Επιχειρήσεων να μένουν γραμμένες υποσχέσεις διότι τα πρόσωπα είναι αυτά που μετουσιώνουν στρατηγικές και κυρίως την ηθική του επιχειρείν. Οπότε ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η γνώση των προσώπων που απαρτίζουν το ανθρώπινο δυναμικό του Ομίλου.

Γεώργιος Περιστέρης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Το 1980 έλαβε το πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού από το Ε.Μ.Π. Η επαγγελματική του δραστηριότητα στην ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ξεκίνησε το 1981. Την περίοδο 1982-1984 ήταν Διευθυντής Κατασκευών σημαντικών Υδραυλικών και Σιδηροδρομικών έργων.

Από το 1984 ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

Από το 1997 αναπτύσσει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα και στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Από το 2000 μέχρι και σήμερα είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Α.Π.Ε. (ΕΣΗΑΠΕ). Ο Σύνδεσμος, αποτελεί ιδρυτικό μέλος και εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (European Renewable Energies Federation – EREF).

1.
ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ – Μυτιληναίος | Oι «μνηστήρες» της Αττικής Οδού |

Ποιος είναι ο Άκτωρ | Η ΑΚΤΩΡ εν συντομία

Με εμπειρία άνω των 70 ετών και εξειδίκευση στις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, η ΑΚΤΩΡ δημιουργεί έργα υψηλής αρτιότητας που εξελίσσουν τον τομέα των κατασκευών. Μεταξύ των εμβληματικών έργων υποδομής της ΑΚΤΩΡ στην Ελλάδα και το εξωτερικό περιλαμβάνονται η Γραμμή 2 του Μετρό της Αθήνας, η Χρυσή Γραμμή του Μετρό στο Κατάρ, το Μουσείο της Ακρόπολης, ο Αγωγός Φυσικού Αερίου TAP, η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Αθήνας στην Ψυττάλεια, ο Αυτοκινητόδρομος Demir Kapija –Smokvica στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και τα υπό εξέλιξη έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης, της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου κ.ά.

hand70ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ

Η ΑΚΤΩΡ διαθέτει επίσης εξειδικευμένη και εκτενή εμπειρία στην κατασκευή και την ανάπλαση μεγάλων και πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, έχοντας συμβάλλει στη δημιουργία κι αναβάθμιση τουριστικών θέρετρων υψηλών διεθνών προδιαγραφών που αναδεικνύουν το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας, όπως τα ξενοδοχεία Costa Navarino, Four Seasons Astir Palace, Grand Hyatt, Ikos, Sani Dunes κ.ά.

Ποια είναι η Mytilineos

Η MYTILINEOS αποτελεί κορυφαία διεθνή βιομηχανική και ενεργειακή εταιρεία με δυναμική παρουσία και στις 5 ηπείρους. Δραστηριοποιείται στους τομείς της Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, της Μεταλλουργίας, της Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και των Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η λειτουργική κερδοφορία (ΕΒΙΤDA) της το 2020 ανήλθε σε €315 εκατ. παραμένοντας αμετάβλητη σε σύγκριση με το 2019 ενώ ο κύκλος εργασιών της ξεπέρασε τα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, απασχολεί περισσότερους από 3.850 άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους. Η MYTILINEOS με τη δραστηριότητά της δημιουργεί συνολική προστιθέμενη αξία €1,06 δισ. ίση με το 0,6% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.

H Εταιρεία ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1990 αποτελώντας μετεξέλιξη της παλαιάς οικογενειακής επιχείρησης εμπορίας μετάλλων που λειτουργούσε ήδη από το 1908. Το 1995 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί μέλος του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE LARGE CAP.

Το 2017 η μητρική εταιρεία απορρόφησε τις τότε θυγατρικές της Αλουμίνιον της Ελλάδος, ΜΕΤΚΑ και Protergia σε μια νέα ενιαία επιχειρηματική οντότητα, τη MYTILINEOS, ενισχύοντας την επιχειρησιακή της ευελιξία και ενδυναμώνοντας περαιτέρω τα οικονομικά της μεγέθη σε επίπεδο αγορών και χρηματοδότησης.

Ο εταιρικός μετασχηματισμός του 2020 πρόσθεσε στις δραστηριότητες της MYTILINEOS τον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας εταιρείας, ενώ εξέλιξε τον Τομέα Έργων EPC – METKA σε ένα νέο, σύγχρονο και καινοτόμο Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, τον Τομέα Ολοκληρωμένων Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Engineering Solutions – SES BU).

Η επικέντρωση της εταιρείας στην αειφορία ενισχύεται με τις θυγατρικές ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ, που είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ανακυκλωμένου αλουμινίου (δευτερόχυτου), καθώς και με τη νεοφυή Zeologic, που εξειδικεύεται στην παροχή καινοτόμων λύσεων στον τομέα επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων.

Η MYTILINEOS επιδιώκει την ανάπτυξη της μέσω του επιχειρηματικού της μοντέλου που ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες προκλήσεις της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η πορεία της εταιρείας προς τη βιωσιμότητα χαρακτηρίζεται κυρίως από τη συνειδητή δέσμευσή της στην υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και την ευθυγράμμιση των στρατηγικών προτεραιοτήτων της με τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς και από τον ηγετικό ρόλο που έχει στον εξελισσόμενο εθνικό ενεργειακό μετασχηματισμό και την απανθρακοποίηση.

Υπογραμμίζοντας την κατεύθυνση αυτή, το 2021 έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία που έθεσε σαφείς στόχους και δεσμεύτηκε να ελαχιστοποιήσει το ανθρακικό της αποτύπωμα. Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε να μειώσει τις συνολικές άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, ενώ μέχρι το 2050 δεσμεύεται να επιτύχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στο σύνολο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας. Με αυτό τον τρόπο, η MYTILINEOS έδειξε το δρόμο για μία πιο πράσινη και περιβαλλοντικά φιλική βιομηχανία, βάσει των δεικτών επίδοσης ESG για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Διακυβέρνηση.

2 thoughts on “ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – Μυτιληναίος | Oι «μνηστήρες» της Αττικής Οδού |

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.