Ακροδεξιά στην Ελλάδα | Τι συμβαίνει στα δεξιά της Δεξιάς | Η κληρονομιά και η υπόγεια μάχη

Στα δεξιά της Δεξιάς βρίσκεται ένας χώρος απροσδιόριστου αλλά όχι ευκαταφρόνητου μεγέθους, ο οποίος αθροιστικά κινείται στο 10%-15%. Στο χώρο αυτό παρουσιάζονται εσωτερικές μετατοπίσεις κι ένας ατελείωτος κατακερματισμός σε μικρά κομματίδια λόγω των προσωπικών φιλοδοξιών των πολλών επίδοξων προέδρων.

Τζουγανάτος Διονύσης

Ακούει κανείς ιστορίες για τα πρόσωπα που διεκδικούν ρόλο σε αυτόν, μετά τη φυλάκιση της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, οι οποίες γίνονται τραγικές όταν κοιτάξει τα ποσοστά ψήφων που στοιχίζονται πίσω τους.

Το Εθνικό Κόμμα Ελληνες, το οποίο μετριέται πλησίον του 4%, έχει την ηγεμονία στον χώρο. Ιδρύθηκε πριν από περίπου τρία χρόνια από τον Ηλία Κασιδιάρη και έχει θέσει ως «πρώτο αντικειμενικό σκοπό να υπάρχει στην επόμενη Βουλή μια αληθινή εθνική αντιπολίτευση, ενάντια στα εθνομηδενιστικά σχέδια ολόκληρου του πολιτικού συστήματος».

Ή όπως λέει ο Κασιδιάρης, στο κανάλι του στο YouTube, «οι αντίπαλοί μας βλέπουν τον ίδιο εφιάλτη κάθε βράδυ. Να αναδεικνύεται ένα πανίσχυρο εθνικό κόμμα, με διψήφια ποσοστά, γιατί όλη αυτή η ιστορία (σ.σ.: με την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές) γιγαντώνει τα ποσοστά μας, βλέπουν ένα κόμμα που στο άμεσο μέλλον θα διεκδικεί την εξουσία, όπως έγινε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Η αντίδραση του Μιχαλολιάκου

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος κινείται στη γνωστή ατζέντα: μεταναστευτικό, εγκληματικότητα, δημογραφικό, ορθοδοξία, Κύπρος, Τουρκία, προσέγγιση με τη Ρωσία και την Κίνα. Οι «Ελληνες» καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να αποσυνδεθούν από τη Χρυσή Αυγή και την κληρονομιά της, καθώς η φυλάκιση της ηγετικής ομάδας της έχει σκορπίσει τον τρόμο σε αυτόν τον χώρο.

Μετά την αναγγελία ότι πρόεδρος του κόμματος αναλαμβάνει ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος, εμφανίστηκε στο pronews, ένα μέσο αναφοράς για τον χώρο αυτόν, δήλωση του Ν. Μιχαλολιάκου με την οποία τον απέρριπτε και κατήγγελλε «τον ηθικό κατήφορο που πήραν κάποιοι εγκαταλείποντας τη Χρυσή Αυγή».

Ο Τέρης Χατζηιερεμίας, υποψήφιος βουλευτής Καβάλας με τους «Ελληνες», μέσω της εκπομπής του στο YouΤube με 127.000 εγγεγραμμένους χρήστες, επιτέθηκε στον  Μιχαλολιάκο, αποκαλώντας τον «πολιτικό φέρετρο», «κομμουνιστή της Δεξιάς», και του διεμήνυσε ότι οι «Ελληνες» δεν είναι «το τσιφλίκι» του. «Κάναμε αγώνα για να τους διώξουμε» είπε – δηλαδή τον Μιχαλολιάκο και τους οπαδούς του.

Ο ηγέτης της ΧΑ, που υφίσταται ακόμα ως κόμμα αλλά με ελάχιστη απήχηση, ανάρτησε στην ιστοσελίδα του κόμματος σημείωμα με τίτλο «Κανένας εμφύλιος στη Χρυσή Αυγή!». Χωρίς αναφορές σε πρόσωπα, τονίζει ότι «όσοι είναι Χρυσαυγίτες αληθινοί και δεν ήταν καιροσκόποι περαστικοί, παραμένουν ενωμένοι και δεν εξορκίζουν το Ιδεολογικό και πολιτικό τους παρελθόν». Και κατηγορεί για σχέσεις με τη διαπλοκή αυτούς «που εγκατέλειψαν» τη ΧΑ για ένα «φανταστικό δήθεν πατριωτικό χώρο».

Ακροδεξιά στην Ελλάδα | Τι συμβαίνει στα δεξιά της Δεξιάς | Η κληρονομιά και η υπόγεια μάχη

Γιατί είναι επικίνδυνος ο Ηλίας Κασιδιάρης

Ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει καταδικαστεί για τις εγκληματικές απόψεις και τις δράσεις του. Έχει καταδικαστεί ως ενορχηστρωτής των νεοναζιστικών εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής. Ακόμη και αν προσπάθησε -μάταια- να αποκηρύξει την… ρετσινιά λίγους μήνες πριν την καταδίκη, αυτό υπήρξε μάταιο.

Η Χρυσή Αυγή είχε ένα σταθερό αριθμό ψηφοφόρων, περί τις 500.000 πολίτες. Αυτό το ποσοστό δεν άλλαξε ούτε μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ούτε καν όταν όλο το πολιτικό σύστημα αναγκάστηκε να μιλήσει για εγκληματική οργάνωση, για νεοναζί, για φασισμό.

Στις εκλογές του 2019, η Χρυσή Αυγή είχε πια διαλυθεί, επί της ουσίας. Ως κόμμα, όχι ως ιδεολογία, γιατί και στις συγκεντρώσεις του «Μακεδονικού» εμφανιζόταν ισχυρή και σε εκείνες των αντιεμβολιαστών αργότερα. Το γεγονός ότι τα κορυφαία της στελέχη είχαν αυτομολήσει πριν τελικά καταδικαστούν, είχε αποτέλεσμα στην εκλογική αποτύπωση των δυνάμεων του νεοναζιστικού μορφώματος, αλλά όχι στην αποδυνάμωση των φασιστικών αντιλήψεων στην Ελλάδα.

Πού πήγαν αυτοί οι ψηφοφόροι; Κάποιοι προς τον Βελόπουλο και την Ελληνική Λύση, μερικοί προς της ΝΔ και άλλοι πουθενά, διάλεξαν την αποχή, όπως έδειξαν οι έρευνες του 2019.  Η βάση υπάρχει και όχι μόνο υπάρχει, αλλά τροφοδοτείται από την ανασφάλεια, την φτώχεια και την καλλιέργεια εσωτερικών εχθρών: από το «θα τελειώσουμε με την Αριστερά» ως την ενδυνάμωση του ρατσισμού ο νεοφασισμός και ο νεοναζισμός, η alt right είναι εχθρός εντός της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης.

Ακροδεξιά στην Ελλάδα | Τι συμβαίνει στα δεξιά της Δεξιάς | Η κληρονομιά και η υπόγεια μάχη

Και άλλοι διεκδικητές των ψηφοφόρων

Αλλη μια απώλεια για τον Κασιδιάρη, μετά τη συμμαχία με τον Κανελλόπουλο, που και αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα πάει μέχρι το τέλος μαζί του, ήταν το Εθνικό Κόμμα που ίδρυσε το 2012 ο Μάνος Κώνστας, παλαιό στέλεχος της ΕΠΕΝ. Ο Κώνστας θεωρεί ότι το ανοδικό ρεύμα του κόμματος Κασιδιάρη είτε είναι κατασκευασμένο είτε προέρχεται από τη διαφήμιση που γίνεται, επειδή απασχολεί την επικαιρότητα, και προσβλέπει σε κέρδη από την απαγόρευση καθόδου του στις εκλογές.

Δεν είναι ο μόνος που σκέπτεται με αυτόν τον τρόπο. Και άλλα κόμματα διεκδικούν τους ψηφοφόρους των «Ελλήνων», μιλώντας για «ακρωτηριασμό του εκλογικού σώματος», συντονισμένοι με τον Κασιδιάρη που καταγγέλλει το «αδιανόητο πραξικόπημα εις βάρος του δημοκρατικού πολιτεύματος, με τον αποκλεισμό χιλιάδων πολιτών από τις εκλογές».

Σε αυτόν τον χώρο, το μόνο άλλο σχήμα που αφήνει δημοσκοπικό αποτύπωμα πάνω από 1% είναι η Εθνική Δημιουργία του Θάνου Τζήμερου και του Φαήλου Κρανιδιώτη. Τα κόμματα των Πρόδρομου Εμφιετζόγλου Κωνσταντίνου Μπογδάνου ΠΑΤΡΙ.Δ.Α. και Αφροδίτης Λατινοπούλου ΠΑΤΡΙΔΑ, το οποίο ίδρυσε μετά το πολιτικό διαζύγιο με τον Μπογδάνο, δεν ανιχνεύονται.

Η εμπειρία των αναλυτών λέει ότι τα κόμματα αυτού του χώρου βρίσκονται συνήθως μία μονάδα πάνω από το δημοσκοπικό τους ποσοστό. Αν η αποχή είναι μεγάλη, που σημαίνει ότι μειώνεται ο αριθμός των ψήφων τους οποίους χρειάζεται ένα κόμμα για να καλύψει το πλαφόν του 3%, τότε η Βουλή της απλής αναλογικής μπορεί να κρύβει μεγάλες εκπλήξεις.

Κινήσεις ενοποίησης του πολιτικού χώρου

Τα παραπάνω κόμματα θα συμμετάσχουν αυτόνομα στις εκλογές, καθώς κάθε προσπάθεια συνεννόησης έπεσε στο κενό. Μια πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση πήρε σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Καρατζαφέρης, με τον όρο να είναι εκείνος επικεφαλής. Η πρότασή του απορρίφθηκε και εκείνος στράφηκε προς τη ΝΔ, η οποία λέγεται ότι έχει επιστρατεύσει και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη στην προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειές της προς τα δεξιά στη Βόρεια Ελλάδα. Προσπάθεια ενοποίησης του χώρου με εκείνον επικεφαλής έκανε και ο Κανελλόπουλος, προτού συμμαχήσει με τον Κασιδιάρη. Το ίδιο ήθελε και ο Εμφιετζόγλου πριν πάρει υπό την προστασία του τον Μπογδάνο.

Φάκελος «Ακροδεξιά στην Ελλάδα» – Η απόρρητη έκθεση της Αντιτρομοκρατικής

Τα συμπεράσματα απόρρητης έκθεσης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με τίτλο «Η παρουσία του ακροδεξιού χώρου στην Ελλάδα» που φέρει ημερομηνία 18 Ιανουαρίου 2023 θα παραθέσουμε για να έχετε μια πλήρη εικόνα του ακροδεξιού χώρου στην Ελλάδα.

Η έκθεση έχει τίτλο «Η παρουσία του ακροδεξιού χώρου στην Ελλάδα» και καταλήγει σε οκτώ κεντρικά συμπεράσματα. Το πρώτο από αυτά είναι ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα ενεργή τρομοκρατική οργάνωση. «Η ακροδεξιά εξτρεμιστική δράση περιορίζεται σε αναγραφή συνθημάτων, διανομή φυλλαδίων, διοργάνωση συγκεντρώσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μετά τις συλλήψεις μελών των ομάδων COMBAT 18 και ΑΜΕ για επιθέσεις σε στέκια και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους αναρχικών, «η ακροδεξιά εξτρεμιστική δράση έχει περιοριστεί». Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής διαπιστώνουν μεν αύξηση των οργανώσεων του ακροδεξιού χώρου, με τους περισσότερους υποστηρικτές τους πάντως να μην επιθυμούν βίαιη δράση. «Ο εξτρεμιστικές ομάδες είναι ολιγομελείς», σημειώνουν στην απόρρητη αναφορά τους.

Ακροδεξιά στην Ελλάδα | Τι συμβαίνει στα δεξιά της Δεξιάς | Η κληρονομιά και η υπόγεια μάχη
Ακροδεξιά στην Ελλάδα | Τι συμβαίνει στα δεξιά της Δεξιάς | Η κληρονομιά και η υπόγεια μάχη

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής οδήγησε σε κατακερματισμό του ακροδεξιού χώρου, ενώ αφορμή για περαιτέρω διχασμό αποτέλεσε ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας. Οι επέτειοι μνήμης, όπως για τη συμπλήρωση 27 ετών από την κρίση στα Ιμια, και οι κινητοποιήσεις –μέχρι πρότινος– του αντιεμβολιαστικού κινήματος εξυπηρετούν τη «διάδοση των θέσεών τους και τη συντήρησή τους στο προσκήνιο ενόψει εθνικών εκλογών».

Για τη Χρυσή Αυγή, η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώνει δημοσκοπική κάμψη και περιορισμένη κινητοποίηση των μελών της ως συνέπεια της καταδίκης της ηγεσίας του κόμματος. Γίνεται ακόμη αναφορά σε κάμψη του ηθικού των υποστηρικτών ως αποτέλεσμα της βαριάς νόσησης του γενικού γραμματέα Νίκου Μιχαλολιάκου από COVID-19 και της μακρόχρονης παραμονής του σε κέντρο αποκατάστασης. Σε εξέλιξη βρίσκονται εσωτερικές διεργασίες και διαβουλεύσεις, με ορατό το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής της στις εκλογές.

Φάκελος «Ακροδεξιά στην Ελλάδα» – Η απόρρητη έκθεση της Αντιτρομοκρατικής-2
Ακροδεξιά στην Ελλάδα | Τι συμβαίνει στα δεξιά της Δεξιάς | Η κληρονομιά και η υπόγεια μάχη

Τι αναφέρει για εξτρεμιστικές δράσεις, τη Χρυσή Αυγή, τις πέντε αυτόνομες ακροδεξιές ομάδες και το κόμμα Κασιδιάρη.

Αντιθέτως, βασική στρατηγική του Εθνικού Κόμματος Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη ήταν και παραμένει μέχρι νεωτέρας η προσέλκυση υποστηρικτών, εκμεταλλευόμενο τον κατακερματισμό του χώρου. Πιθανή κάθοδος στις εκλογές, πολλώ δε μάλλον τυχόν είσοδός του στη Βουλή, θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για την αποφυλάκιση του Ηλία Κασιδιάρη. Στις 28 Ιουνίου 2022 ανακοινώθηκε συνεργασία του κόμματος με το Εθνικό Μέτωπο, που ιδρύθηκε το 2012 με πρώτο γραμματέα παλιό στέλεχος της ΕΠΕΝ.

Για την Εθνική Λαϊκή Συνείδηση του έγκλειστου Γιάννη Λαγού, στην έκθεση επισημαίνεται ότι μετέχει στο Εθνικιστικό Ευρωπαϊκό Κόμμα (APF) και ότι μέλη της ταξιδεύουν στο εξωτερικό και διατηρούν επαφές με μέλη αντίστοιχων σχηματισμών της Ε.Ε.

Φάκελος «Ακροδεξιά στην Ελλάδα» – Η απόρρητη έκθεση της Αντιτρομοκρατικής-3
Ακροδεξιά στην Ελλάδα | Τι συμβαίνει στα δεξιά της Δεξιάς | Η κληρονομιά και η υπόγεια μάχη

Στην έκθεση της Αντιτρομοκρατικής καταγράφονται πέντε αυτόνομες ακροδεξιές ομάδες. Η πρώτη από αυτές είναι η Propatria, μέλη της οποίας συνδέθηκαν με τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τον Οκτώβριο του 2021 κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Νέο Ηράκλειο. Πρόκειται για ομάδα που κινείται στον ακροδεξιό – εθνικιστικό χώρο, με τα μέλη της να διατηρούν επαφές με αντίστοιχες οργανώσεις του εξωτερικού.

Αναφορά γίνεται ακόμη στην Εθνική Σοσιαλιστική Αντίσταση (ΕΣΑ), την οποία η ΕΛ.ΑΣ. συνδέει με τον Αντώνη Ανδρουτσόπουλο. Ο τελευταίος είναι περισσότερο γνωστός ως «Περίανδρος». Κατηγορήθηκε και φυλακίστηκε για τον ξυλοδαρμό, τον Ιούνιο του 1998, του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή.

Η οργάνωση Hellenic Exstance / IAXH περιγράφεται ως ολιγομελής ομάδα που υποστηρίζει τον ναζισμό. Μέλη της έχουν πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις, ανάμεσα στις οποίες και έξω από πρεσβείες και προξενεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δίχως πάντως βίαιη δράση.

Στην έκθεσή της η αστυνομία κάνει αναφορά και στην οργάνωση «Ιερός Λόχος», που δραστηριοποιείται κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Περιγράφονται ιδεολογικά ως υποστηρικτές του τρίπτυχου «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», ενώ τα μέλη της, προκειμένου να προσδώσουν και «επιχειρησιακό» χαρακτήρα στην ομάδα, συμμετέχουν σε εικονικές ασκήσεις, παρακολουθούν προγράμματα εκγύμνασης κ.ο.κ.

Φάκελος «Ακροδεξιά στην Ελλάδα» – Η απόρρητη έκθεση της Αντιτρομοκρατικής-4

Ορισμένα μέλη του που αποχώρησαν από τον «Ιερό Λόχο» φέρεται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., να προχώρησαν στη δημιουργία της ΕΝΕΘ – Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης. Ως αιτία της αποχώρησής τους περιγράφεται ότι προέκυψαν προστριβές σχετικά με την άρνηση των μελών του «Ιερού Λόχου» να προχωρήσουν σε περισσότερο επιθετικές και βίαιες δράσεις. Τα μέλη της ΕΝΕΘ φέρεται να έχουν ανάμειξη σε επιθέσεις και συμπλοκές με άτομα του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ έχουν διασυνδέσεις και με τους οργανωμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Το 2021 είχαν υπάρξει ενδείξεις και στοιχεία που κατέτειναν στο συμπέρασμα ότι μέλη της ΕΝΕΘ είχαν ρόλο και στα άγρια επεισόδια μεταξύ μαθητών στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Φάκελος «Ακροδεξιά στην Ελλάδα» – Η απόρρητη έκθεση της Αντιτρομοκρατικής-5

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *