Τιμή Φυσικού Αερίου | Ακριβότερο στην Ελλάδα από Βουλγαρία και Τουρκία

Τιμή Φυσικού Αερίου | Ακριβότερο στην Ελλάδα από Βουλγαρία και Τουρκία
epaselect epa05530867 Workers stand in front of pipes for the Trans-Adriatic Pipeline (TAP), in Spitalle, Albania, 08 September 2016. TAP is a natural gas pipeline project which will start in Greece and cross Albania and the Adriatic Sea to end in southern Italy bringing gas from the Caspian region to European markets. EPA/ARMANDO BABANI

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Σημαντική απόσταση χωρίζει το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου στη χώρα μας σε σχέση με τις γειτονικές αγορές της Τουρκίας και της Βουλγαρίας. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα οι καταναλωτές φυσικού αερίου βρίσκονται να πληρώνουν διπλάσια τιμή σε σχέση με τους καταναλωτές στη Βουλγαρία, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η απόσταση με την Τουρκία, γεγονός που αποτυπώνεται και στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική αγορά.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ειδικότερα η τιμή προμήθειας φυσικού αερίου Νοεμβρίου με βάση το TTF είναι στα ~90€/MWh ενώ οι ρυθμιστικές χρεώσεις φυσικού αερίου για μια μικρή βιομηχανία δεν ξεπερνούν τα ~10€/MWh. Η μέση τιμή του TTF front month για το 2021 προβλέπεται λίγο λιγότερο από τα 40€/ΜWh ενώ η μέση τιμή του 2020 δεν ξεπέρασε τα 10€/MWh.

Την ίδια στιγμή η BOTAS σύμφωνα με δημοσιεύματα από το Platts ανακοίνωσε για τον Νοέμβριο αυξήσεις με την τελική τιμή προμήθειας να διαμορφώνεται στα 28€/MWh. Αυτό αποτυπώνεται και στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες κυμαίνονται στα 60€/MWh .

Η Βουλγαρία από την άλλη πλευρά ανακοίνωσε μειώσεις στο φυσικό αέριο στα 47,5€/MWh (93,19 BGN), σε σύγκριση με την τιμή του Οκτωβρίου στα 48 €/MWh (94,54 BGN).

FILE PHOTO: Energy company RWE npower’s new gas-fired Pembroke Power Station, the largest of its type in Europe, is seen during its completion ceremony in Pembroke, Wales September 19, 2012. REUTERS/Rebecca Naden/File Photo

Που οφείλονται οι διαφορές;

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς η μεγάλη αυτή απόσταση οφείλεται στο γεγονός ότι οι χώρες αυτές έχουν ακόμα σε μεγάλo ποσοστό πετρελαϊκές συμβάσεις φυσικού αερίου ενώ η Τουρκία δεν έχει και CO2. Ταυτόχρονα η ελληνική αγορά φυσικού αερίου δεν έχει ρευστότητα και λόγω των εγγενών αδυναμιών της (περιορισμένη διαθεσιμότητα ισχύος στις διασυνδέσεις) δεν έχει τη δυνατότητα προμήθειας spot ποσοτήτων με φυσική παράδοση.

Ανεξαρτήτως λόγων, είναι σαφές ότι στην Ελλάδα οι καταναλωτές μεταξύ των οποίων και οι μεγάλοι βιομηχανικοί, έρχονται αντιμέτωποι με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, γεγονός που επηρεάζει το κόστος παραγωγής αλλά και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

europe gas

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *