Στελλιάτος | Για πόσο καιρό ακόμη θα κυματίζει η ελληνική σημαία;

Στελλιάτος | Για πόσο καιρό ακόμη θα κυματίζει η ελληνική σημαία;

Απογοητευμένος από την ψήφιση των άρθρων 8 και 9 που επιτρέπει την ναύλωση των σκαφών αναψυχής με ξένες σημαίες εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Τουριστικών Σκαφών, Αντώνης Στελλιάτος.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Με μια προφητική δήλωση τονίζει:

«Ψηφίστηκε στην Βουλή το νέο σχέδιο νόμου των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών!

Πόσο καιρό ακόμα θα ΚΥΜΑΤΙΖΕΙ η περήφανη ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ σε 5500 ελληνικά επαγγελματικά σκάφη από το Αγαθονήσι στο Καστελλόριζο στην Γαύδο κ την Ερεικούσσα; Φοβάμαι ότι η περήφανη ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ θα αντικατασταθεί από πράσινες κίτρινες κόκκινες ροζ σημαίες από εξωτικά νησιά , φορολογικούς παραδείσους με ιδιοκτήτες με μια πινακίδα σε κάποια φοίνικα αγνώστου προελεύσεως!!! Αυτό θέλουμε ;»

500 lexus ml run krouaziera

Σκάφη αναψυχής | Η δυναμική της ελληνικής επαγγελματικής άδειας

Την μεγάλη δυναμική της ελληνικής επαγγελματικής άδειας σκαφών αναψυχής η οποία απειλείται με «καταργήσει» από το υπό συζήτηση στη Βουλή σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, αναδεικνύει η σύγκριση των δεδομένων που αφορούν σε δυο διεθνείς εκθέσεις σκαφών αναψυχής που πραγματοποιούνται την επόμενη εβδομάδα σε Βαρκελώνη και Ναύπλιο.

κείμενο Λάμπρος Καραγεώργος

Σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου των mega yachts στο διάστημα 25-28 Απριλίου πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη μία διεθνής έκθεση σκαφών αναψυχής (MYBA CHARTER SHOW 25-28/4) στην οποία συμμετέχουν  21 σκάφη, καλύπτοντας τα επαγγελματικά σκάφη για Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία για όλη τη Δυτική Μεσόγειο.

Αμέσως μετά στο διάστημα 30/4-4/5 πραγματοποιείται στο Ναύπλιο η διεθνής έκθεση MEDITERRANEAN YACHT SHOW 30/4-4/5/2022, στην οποία συμμετέχουν 90 σκάφη με Ελληνική επαγγελματική άδεια, καλύπτοντας την Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες υπάρχουν ακόμα 20 σκάφη σε λίστα αναμονής αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος ελλιμενισμού στο λιμάνι του Ναυπλίου.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες της «βιομηχανίας» των Mega Yachts, είναι εμφανής η δυναμική της Ελληνικής επαγγελματικής αδείας καθώς προφέρονται τέσσερις και πλέον φορές  περισσότερα σκάφη στο Ναύπλιο, από ότι στη Βαρκελώνη.

F68 20001

Η υπονόμευση

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου αυτή η ελληνική επαγγελματική άδεια και συνεπώς και η ελληνική σημαία υπονομεύεται από το άρθρο οκτώ του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και άλλες διατάξεις»  που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δραστηριοποίηση πλοίων αναψυχής με ξένη σημαία τα οποία θα μπορούν να εκτελούν σύμβαση ολικής ναύλωσης, για διάστημα 21 ημερών και επτά επιπλέον ημέρες μετά από ειδική άδεια..

Όσοι αντιδρούν στην εν λόγω ρύθμιση υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που τα σκάφη με Ξένη Σημαία, ήτοι σκάφη με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους εποπτείας, στελέχωσης και λειτουργίας στην χώρα τους, θα απολαμβάνουν το ίδιο καθεστώς με τα σκάφη Ελληνικής Σημαίας, τα οποία λειτουργούν σε αρκετά πιο αυστηρό πλαίσιο εποπτείας, επάνδρωσης και λειτουργίας, είναι σαφές ότι αρκετά από ελληνικά σκάφη θα υποστείλουν αναγκαστικά την ελληνική σημαία προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε απώλεια φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, θέσεων εργασίας Ελλήνων ναυτικών, ενώ θα εγκαθιδρυθεί στρέβλωση αγοράς και παγιοποίηση αθέμιτου ανταγωνισμού.

e4708284dc53006e49361817a9445ff3 XL

Απελευθέρωση αγοράς

Από την άλλη πλευρά οι υποστηρικτές του άρθρου θεωρούν ότι έχει γίνει ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση απελευθέρωσης της αγοράς και προτείνουν την πλήρη άρση κάθε χρονικού περιορισμού.

Τέλος το Υπουργείο Ναυτιλίας υποστηρίζει ότι με Νόμο του 2017, υπάρχουν πολλά αντικίνητρα για τη δραστηριοποίηση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, ιδίως άνω των 35 μέτρων, με σημεία εκκίνησης / κατάληξης του ταξιδιού και ελλιμενισμού (home -porting) σε λιμάνια της Χώρας μας. Με το νέο σχέδιο  νόμου απελευθερώνεται, υπό όρους και  προϋποθέσεις, η  δραστηριοποίηση επαγγελματικών πλοίων mega – super –  giga yachts υπό σημαία άλλη, πλην της ελληνικής άνω των 35 μ.  και οδηγεί σε μεγάλη ανάπτυξη του σημαντικού και προσοδοφόρου τομέα του yachting, ιδιαιτέρως για σκάφη άνω των 35 μέτρων.

Σήμερα πάντως στη Βουλή στην αρμόδια Διαρκή  Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου θα συνεχισθεί η επεξεργασία  και εξέταση  του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και άλλες διατάξεις» με την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *