Ο Ακάρ αντικαταστάτης του Ερντογάν | Διάδοχοι του Ερντογάν και η κατάσταση της υγείας του

Ο Ακάρ αντικαταστάτης του Ερντογάν | Διάδοχοι του Ερντογάν και η κατάσταση της υγείας του

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας συνεδρίασε πριν 15 ημέρες και αποφάσισε ύστερα από εισήγηση του Προέδρου Τ.Ερντογάν να εκχωρήσει προεδρικές αρμοδιότητες στον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, στην περίπτωση που ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν θα μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα του για ορισμένο διάστημα, γράφει η Κύρα Αδάμ σε άρθρο της.

Η απόφαση αυτή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση και την πορεία υγείας του Προέδρου Ερντογάν , ο οποίος προληπτικώς και μετα από την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας δείχνει να θέλει να αποτρέψει οποιαδήποτε  περίπτωση δημιουργίας κενού  στη διακυβέρνηση της χώρας , αλλά και στην ηγεσία του κόμματος του , καθώς η Τουρκία θα βρεθεί  σε προεκλογική περίοδο.

Ο εν δυνάμει – αν , όποτε και για οποιοδήποτε διάστημα χρειαστεί- αντικαταστάτης του Ερντογάν, Χ Ακάρ, επιλέγει από το ΕΣΑ λόγω της μεγάλης εμπειρίας του σε στρατιωτικά θέματα , ( ως ΓΕΕΘΑ ο Ακάρ συμμετείχε σε επιχειρήσεις στη Συρία, στο Ιράκ και εναντίον των Κούρδων), ενώ είναι ιδιαίτερα σκληροπυρηνικός  απέναντι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες απολύτως αξιόπιστες πηγές , ο κ Ακάρ μετά την επιλογή του ως πιθανού  και ανά περίπτωση αντικαταστάτη του Τ. Ερντογάν, απευθυνόμενος στα μέλη του ΕΣΑ  δεσμεύθηκε ότι στην περίπτωση « που το παρακάνουν οι Έλληνες» τότε ο ίδιος προτίθεται να  μην επιτρέπει σε ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη « να περνούν τον 23ο μεσημβρινό» ( δηλαδή στο ύψος της Αγχιάλου), διαφορετικά «θα καταρρίπτονται».

Υπενθυμίζεται ότι ο Χ. Ακάρ είναι αυτός που αιτιολόγησε εγγράφως και επισήμως την σκεπτικό της αγοράς των S 400,» για να αντιμετωπιστεί μια εχθρική Πολεμική Αεροπορία» δηλαδή η ελληνική Π.Α. ενώ δεν παύει να επαναλαμβάνει ότι όσα αεροσκάφη και αν αγοράζει η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους τουρκικούς S-400.

Στις αρχές της εβδομάδας  οριστικοποιήθηκε επισήμως η αγορά από την Τουρκία επιπλέον 4 συστημάτων S 400 τα οποία θα παραδοθούν άμεσα στην Άγκυρα.

akar

Διάδοχοι του Ερντογάν και η κατάσταση της υγείας του

Στο θέμα της υγείας του Ερντογάν στέκεται και ο Γιώργος Πρωτόπαππας που σε δικό του άρθρο παραθέτει τι λένε οι τουρκικές πηγές.

Ο Ερντογάν έχει παραχωρήσει την εκτελεστική του εξουσία στον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με το δημοσιογράφο Μεχμούντ Μπαϊρακτάρογλου. Το σενάριο αυτό το στηρίζει στο γεγονός ότι ο Ακάρ επισκέφθηκε στις 14 Ιουλίου την τουρκό-ιρανική μεθόριο για να παρακολουθήσει τις δραστηριότητες των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν στόχο να αποτρέψουν την εισροή Αφγανών προσφύγων, παρά το ότι ο Ερντογάν έχει δείξει μία φιλοαφγανική προσέγγιση.

Ο δημοσιογράφος Αχμέτ Νεσίν υποστηρίζει με τη σειρά του, ότι ο Ακάρ διαδίδει φήμες για την υγεία του Ερντογάν με σκοπό να αναλάβει τις εκτελεστικές εξουσίες του Ερντογάν. Ο Ακάρ και ο διευθυντής της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT Χακάν Φιντάν, ενδέχεται να είναι αυτοί που θα κρατήσουν παρασκηνιακά τα ηνία της διακυβέρνησης, μέχρι να γίνουν οι προεδρικές εκλογές το 2023.

Και οι δυο συνεργάζονται στενά με τον Ερντογάν από τότε που εφαρμόζει επεκτατική εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Επιπλέον, ο δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι ο Ερντογάν επιβίωσε στον παρελθόν από δύο μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα.

Επίσης, αναφέρει ότι ο πρόεδρος εξακολουθεί να πάσχει από επιληψία από διαταραχές προσωπικότητας και άνοια και ότι η επιδείνωση της υγείας του έγινε ολοένα και πιο ορατή τα τελευταία χρόνια. Το πρόβλημα της υγείας του Ερντογάν αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα από τον Οκτώβριο του 2006 όταν έπαθε κρίση στο αυτοκίνητό του πιθανότητα από υπογλυκαιμία.

ERDOGAN UNITED NATIONS

“Σκληρό καρύδι”

Το ανώνυμο twitter Fuat Avni αναφέρει, από την πλευρά του ότι ο Ερντογάν έχει καρκίνο του παχέος εντέρου και επιληψία.  Έχουν υπάρξει διάφορα περιστατικά κατά καιρούς που υποδηλώνουν ότι ο Ερντογάν έχει προβλήματα υγείας. To πιο πρόσφατο είναι το τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε ο Ερντογάν στα τέλη Ιουλίου με αφορμή  μουσουλμανική εορτή του που εμφανίστηκε νωθρός και πάσχιζε να αρθρώσει τα λόγια του.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο Ερντογάν δείχνει ότι έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται την διακυβέρνηση και την εξωτερική πολιτική, παρά τα όποια προβλήματα υγείας του καταλογίζουν. Επιπλέον βάσει των κινήσεων του δεν φαίνεται να είναι ο ηγέτης που μπορούν να τον εκμεταλλευτούν οι υπουργοί του και ούτε αυτός που θα παραδώσει έτσι εύκολα την εξουσία. Σενάρια για τη διαδοχή αναφέρουν ότι ο Ερντογάν θα επιλέξει το πρόσωπο που θα του παραδώσει τη εξουσία.“Βόμβα” για πολλές δυτικές κυβερνήσεις οι Ταλιμπάν

Όμως, ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν και οι πολιτικές ισορροπίες, η συμμαχία με τον “Γκρίζο Λύκο” Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που ευνοεί τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ο Ερντογάν προετοιμάζεται να δώσει τη μάχη των προεδρικών εκλογών του 2023 και αναζητεί τρόπους για να τις κερδίσει, παρά τα χαμηλά ποσοστά που εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις και τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Επισημαίνεται, ότι είναι και το απόλυτο αφεντικό μέσα στο κυβερνών ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ότι κανείς δεν αμφισβητεί τις αποφάσεις του, διότι γνωρίζει καλά ότι θα υποστεί τις συνέπειες…

One thought on “Ο Ακάρ αντικαταστάτης του Ερντογάν | Διάδοχοι του Ερντογάν και η κατάσταση της υγείας του

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.