Αιφνιδιασμός στην κυβέρνηση για την ξαφνική κλιμάκωση της κόντρας με την Εκκλησία

Αιφνιδιασμός στην κυβέρνηση για την ξαφνική κλιμάκωση της κόντρας με την Εκκλησία

Αιφνιδιασμός στην κυβέρνηση για την ξαφνική κλιμάκωση της κόντρας με την Εκκλησία

Αμηχανία και προβληματισμό προκαλεί στην κυβερνητική παράταξη η κατακόρυφη κλιμάκωση εκ μέρους της Εκκλησίας, με φόντο το νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Η επιλογή της Ιεραρχίας, να «σπάσει» την παράδοση ετών και να μην εορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη της Αθήνας αλλά στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, – απούσης της προέδρου της Δημοκρατίας και των εκπροσώπων της Πολιτείας, αλλά και η άρνησή της να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κ. Σακελλαροπούλου, καταρρίπτουν την εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ξεκινούσε η αποκλιμάκωση της έντασης.

Προκαλούν, δε, εύλογη αγωνία για τον πιθανό αντίκτυπο της σύγκρουσης αυτής στις κάλπες των Ευρωεκλογών του Ιουνίου, καθώς ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι των γαλάζιων ψηφοφόρων, διατηρούν στενές σχέσεις με την Εκκλησία και επηρεάζονται από τη στάση της.

«Ήδη, η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου και η Νίκη του Δ. Νατσιού έχουν αρχίσει και αυξάνουν τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και η τάση αυτή δύσκολα θα ανακοπεί μετά τον «πόλεμο» της Εκκλησίας προς την Πολιτεία» λένε γαλάζια στελέχη που φοβούνται ότι τα δύσκολα είναι μπροστά και όχι πίσω.

Οσοι διατηρούν σχέσεις με την Ιεραρχία αποδίδουν τη σκλήρυνση της στάσης της Εκκλησίας στη σφοδρή ενόχλησή της για δύο γεγονότα : Τη σπουδή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη να τηλεφωνήσει στο πρώτο ζευγάρι ομόφυλων ζευγαριών που τέλεσε πολιτικό γάμο μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου και με την πρόεδρο της Δημοκρατίας για το γεγονός ότι η κ. Σακελλαροπούλου παρευρέθη σε μπαρ του κέντρου της Αθήνας μετά την ψηφοφορία στη βουλή, για τον εορτασμό υλοποίησης της σχετικής πρωτοβουλίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε τη Δευτέρα, προσκλήσεις προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, και τα Μέλη της Συνόδου, για το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν τους στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της Εορτής της Ορθοδοξίας.

Ωστόσο, η ΔΙΣ επανήλθε και απέρριψε εκ νέου την πρόσκληση της ΠτΔ για το καθιερωμένο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εκκλησία θα κάνει δικό της δείπνο, στο οποίο μένει να απαντηθεί ποιοι θα είναι οι προσκεκλημένοι του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου.

Απαντώντας, με επιστολή της προς την ηγεσία της Εκκλησίας, η προεδρία της Δημοκρατίας σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Δ.Ι.Σ. είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο, παράλληλα όμως είναι σεβαστή και η απόφασή τους ως προς το αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα χθες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε αποφασίσει να τελεστεί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη αντί της Μητρόπολης Αθηνών ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας.
Ως εκ τούτου δεν θα παραστούν εκπρόσωποι της Πολιτείας -ανάμεσα στους οποίους και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας-, κάτι που φαίνεται πως σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα αντίδρασης της Εκκλησίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *