Πώς ο «μάστερ» της κατασκοπείας Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε «ματ» στη Γερμανία

Πώς ο «μάστερ» της κατασκοπείας Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε «ματ» στη Γερμανία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με μια αριστοτεχνική κατασκοπευτική επιχείρηση κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα.

Πώς ο «μάστερ» της κατασκοπείας Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε «ματ» στη Γερμανία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με μια αριστοτεχνική κατασκοπευτική επιχείρηση κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται πως με μια αριστοτεχνική κατασκοπευτική επιχείρηση κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα στη Γερμανία, προκαλώντας νέα προβλήματα στο εσωτερικό του δυτικού μπλοκ και την Ουκρανία. Με την αποκάλυψη της επικοινωνίας αξιωματικών του γερμανικού στρατού σχετικά με την προμήθεια πυραύλων Taurus στο Κίεβο και τα πιθανά χτυπήματα στην Κριμαία, όπως σχολιάζει το Politico, η Μόσχα έσπειρε τον διχασμό στους εχθρούς της, δυσφήμισε τον Γερμανό Καγκελάριο και εμπόδισε την παροχή κρίσιμων όπλων στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως το ρωσικό κρατικό δίκτυο RT, την περασμένη Παρασκευή, έφερε στο φως μια απόρρητη επικοινωνία ανώτερων Γερμανών στρατιωτικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας, Ίνγκο Γκέρχαρτς. Κατά τη συνομιλία που πραγματοποιήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι αναφέρονταν λεπτομερώς στην προοπτική της παράδοσης πυραύλων Taurus (τύπου κρουζ) στην Ουκρανία, αλλά και πιθανούς στόχους. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για τον Πούτιν από το να ξεγελάει τους αντιπάλους του με την τεχνική της κατασκοπίας, την οποία εξάλλου υπηρέτησε ως πράκτορας της KGB», σχολιάζει το Politico.

Οι ηχογραφημένες εμπιστευτικές συνομιλίες που αποκαλύφθηκαν προκάλεσαν πολιτική θύελλα στη Γερμανία, καθώς από τη μια κατέδειξαν ένα κρίσιμο κενό ασφαλείας και από την άλλη έφεραν στο προσκήνιο ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για τη γερμανική πολιτική: Είτε κάποιοι στον γερμανικό στρατό και την κυβέρνηση έχουν χαράξει μια δική του ανεξάρτητη γραμμή υπονομεύοντας τον Γερμανό Καγκελάριο, είτε ο Όλαφ Σολτς έλεγε ψέματα.

Η συνομιλία των στρατιωτικών αξιωματικών που αποκαλύφθηκε φαίνεται πως είχε ως στόχο να διαμορφώσει μια επικοινωνιακή στρατηγική για λογαριασμό του Γερμανού υπουργού Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, ώστε αυτός να μπορέσει να πείσει τον Σολτς για την αποστολή Taurus στην Ουκρανία. Ο Γερμανός Καγκελάριος, δημοσίως έχει απορρίψει το ενδεχόμενο παράδοσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο. Έχει επανειλημμένα τονίσει πως δεν υπάρχει περίπτωση να σταλούν πύραυλοι Taurus στην Ουκρανία, καθώς αυτό θα απαιτούσε από τη Γερμανία να αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό σε εμπόλεμη ζώνη.

Σημειώνεται επίσης πως πιθανά χτυπήματα με την έγκριση του Βερολίνου στην Κριμαία, που έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία από το 2014, θα σήμαιναν επιθέσεις εντός της ρωσικής επικράτειας και το Κρεμλίνο έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως θα απαντούσε σκληρά σε μια τέτοια κίνηση.

taurus_c2d7b.jpg

«Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς έχει τον έλεγχο της κατάστασης;»

«Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς έχει τον έλεγχο της κατάστασης;», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως οι συζητήσεις που διέρρευσαν αποκάλυψαν ότι η διάθεση στην Ευρώπη για πόλεμο «παραμένει πολύ μεγάλη» και ότι στόχος είναι να εξασφαλιστεί «η στρατηγική ήττα της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης».

«Συζητούνται ουσιαστικά και συγκεκριμένα σχέδια για χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος. Αυτό δεν απαιτεί νομική ερμηνεία. Όλα εδώ είναι κάτι παραπάνω από προφανή», δήλωσε Ντμίτρι Πεσκόφ και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να μάθουμε εάν ο γερμανικός στρατός ενεργεί με δική του πρωτοβουλία». Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, τα όσα αποκαλύπτονται «υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά την άμεση εμπλοκή των χωρών της Δύσης στη σύγκρουση γύρω από την Ουκρανία».

Οι φόβοι του Σολτς

«Με εκπλήσσει που μερικοί άνθρωποι δεν συγκινούνται καν από αυτό, που δεν σκέφτονται καν εάν αυτό (αποστολή πυραύλων Taurus) θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα είδος εμπλοκής σε πόλεμο», είχε δηλώσει ο Όλαφ Σολτς στις 26 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες δηλαδή πριν τις αποκαλύψεις. «Πρόκειται για ένα όπλο μεγάλου βεληνεκούς και αυτό που κάνουν οι Βρετανοί και οι Γάλλοι (σ.σ. έχουν στείλει ήδη πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς) όσον αφορά τον έλεγχο των στόχων δεν μπορεί να γίνει από τη Γερμανία. Όλοι όσοι έχουν δει αυτό το πυραυλικό σύστημα το καταλαβαίνουν αυτό», πρόσθεσε.

Η εκπαίδευση των Ουκρανών μόνο για τη χρήση πυραύλων τέτοιου τύπου θα απαιτούσε αρκετούς μήνες και επιπλέον θα χρειάζονταν λεπτομερείς πληροφορίες στόχευσης που θα έπρεπε να προέρχονται από τη Γερμανία.

soltz_6d7f1.jpg

Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις του Σολτς αντανακλούν τον βασικό φόβο των περισσότερων στη Δύση από την έναρξη του πολέμου. Πιθανά χτυπήματα εντός της ρωσικής αναμφίβολα θα προκαλούσαν ισχυρή αντίδραση από τη Μόσχα και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια κλιμάκωση της σύγκρουσης με ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ΗΠΑ και οι άλλες δυτικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν την επιμελητεία για τους στόχους των Ουκρανών και μάλιστα να έχουν μπλοκάρει στο παρελθόν σχεδιαζόμενα χτυπήματα εντός της Ρωσίας. Ακόμη και για μεμονωμένες επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με drones, το Κίεβο έχει αποφύγει να αναλάβει την ευθύνη.

Κατά τις συνομιλίες, οι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι εμφανίζονται αντίθετοι με τη γραμμή του Όλαφ Σολτς, τον οποίο μάλιστα αμφισβητούν πίσω από την πλάτη του. «Κανείς δεν ξέρει πραγματικά γιατί ο καγκελάριος μπλοκάρει την αποστολή των πυραύλων», αναφέρει κάποια στιγμή ο στρατηγός Γκέρχαρτς, σύμφωνα με το Politico και συνεχίζει επικαλούμενος «έντονες φήμες» για τους λόγους της στάσης του Σολτς. Υποστήριξε πως έμαθε από δημοσιογράφο που βρίσκεται κοντά στον καγκελάριο ότι «φοβάται ότι οι πύραυλοι δεν λειτουργούν σωστά». «Αυτά είναι ανοησίες», τόνισε.

Σημειώνεται πως ο Όλαφ Σολτς είχε αμφισβητηθεί για τη στάση του και πριν την επίμαχη επικοινωνία. Την περασμένη εβδομάδα, σημειώνει το Politico, ο Άντον Χοφράιτερ, ένας από τους κορυφαίους βουλευτές των Πρασίνων, κυβερνητικού εταίρου των Σοσιλαδημοκρατών, είχε δηλώσει πως «προφανώς δεν λέει την αλήθεια» για τους πυραύλους Taurus, καθώς η Γερμανία είχε στείλει 260 Taurus στη Νότια Κορέα, χωρίς να χρειαστεί να στείλει στρατιωτική υποστήριξη. Ο Άντον Χοφράιτερ εκτίμησε πως ο πραγματικός λόγος για την απροθυμία του Σολτς είναι μάλλον ότι «δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στους Ουκρανούς».

Πράγματι, γράφει το Politico, ο Σολτς, αλλά και άλλα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών, φοβούνται εδώ και καιρό πως το Κίεβο μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιουσδήποτε κατευθυνόμενους πυραύλους στείλει το Βερολίνο για να επιτεθεί απευθείας βαθιά στη Ρωσία ακόμη και στη Μόσχα. Το Taurus, το οποίο εκτοξεύεται συνήθως από μαχητικό αεροσκάφος, έχει βεληνεκές περίπου 500 χιλιομέτρων, που σημαίνει ότι ένα ουκρανικό αεροπλάνο που κάνει μια σύντομη παράκαμψη στα βόρεια σύνορα της χώρας θα μπορούσε χτυπήσει τη ρωσική πρωτεύουσα.

Επίσης οι Taurus είναι εξαιρετικά ακριβείς και θα μπορούσαν να δώσουν τη δυνατότητα στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους όπως η γέφυρα Κερτς, που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία. «Η γέφυρα είναι δύσκολο να χτυπηθεί, είναι ένας μάλλον μικρός στόχος, αλλά οι Taurus μπορούν να το κάνουν, μπορούν επίσης να χτυπήσουν τις αποθήκες πυρομαχικών», ακούγεται να λέει ένας από τους αξιωματικούς στον Γκέρχαρτς.

ukraine_war_74a99.jpg

Επιπλέον, κατά τη συνομιλία που αποκαλύφθηκε, ένας από τους αξιωματικούς είπε ότι η γερμανική αεροπορία έχει «μελετήσει εντατικά» πώς να καταστρέψει τη γέφυρα, προβλέποντας ότι η Ουκρανία θα χρειαζόταν 10-20 πυραύλους Taurus για να το κάνει.

Μια ακόμη ανησυχία που συμμερίζονται πολλοί στη Γερμανία είναι πως παρότι η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν στείλει κάποιους πυραύλους στην Ουκρανία, το τελευταίο διάστημα έχουν «παγώσει» τις παραδόσεις. Οι εκτιμήσεις είναι πως περιμένουν μέχρι να ακολουθήσει και το Βερολίνο. Άρα η αποστολή Taurus θα άνοιγε τον δρόμο στην παροχή πολύ ισχυρότερων όπλων στην Ουκρανία, που θα σημαίνει πως η Δύση θα έπρεπε πλέον να διαχειριστεί νέα δεδομένα στον πόλεμο. Θα πρόκειται για μια κλιμάκωση από την πλευρά της με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη στάση της Ρωσίας.

«Αποστολή επετεύχθη»

«Η συνομιλία που διέρρευσε αποκαλύπτει την απογοήτευση του γερμανικού στρατού και την αμηχανία του για την αδιαλλαξία του καγκελαρίου σχετικά με την αποστολή πυραύλων κρουζ. Δυστυχώς για την Ουκρανία, η δημοσίευση της συνομιλίας έχει κάνει ακόμη πιο ααπίθανο το Κίεβο να πάρει τους πυραύλους, τουλάχιστον προς το παρόν», σχολιάζει το Politico και καταλήγει: «Ο Σολτς αγνοώντας τις εκκλήσεις για δράση, κατέστησε σαφές ότι η διαρροή δεν έχει αλλάξει τη θέση του. ‘’Είμαι ο καγκελάριος και αυτή είναι’’, τόνισε. Για τον Πούτιν, η αποστολή εκπληρώθηκε».

Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *