
Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν έχει προκαλέσει ανησυχίες για τη διατήρηση ενός από τα πιο στρατηγικά σημεία, του Αεροδρομίου της Καμπούλ.
Εκτός αυτού, αρκετές εκατοντάδες αμερικανικών δυνάμεων θα παραμείνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, πιθανώς μέχρι τον Σεπτέμβριο, για να βοηθήσουν τα τουρκικά στρατεύματα να παρέχουν ασφάλεια, ως μια προσωρινή κίνηση έως ότου τεθεί σε εφαρμογή μια πιο επίσημη επιχείρηση ασφαλείας υπό την ηγεσία της Τουρκίας, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Συνολικά, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ αναμένουν η αμερικανική και συμμαχική στρατιωτική διοίκηση, η ηγεσία και τα περισσότερα στρατεύματα να αποχωρήσουν έως την 4η Ιουλίου, ή λίγο μετά, μένοντας πιστοί στην προθεσμία που ανακοινώθηκε πριν από μήνες.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποκάλυψη της Washington Post σχετικά με την ασφάλεια των διπλωματών και τις διαπραγματεύσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας, αποκαλύπτοντας μια λεπτομέρεια
Η Τουρκία ζήτησε από τον αλβανικό στρατό να συμμετάσχει στις στρατιωτικές δυνάμεις που θα αναλάβουν αυτό το καθήκον. O δε Ερντογάν έχει ζητήσει και τη συνδρομή του Πακιστάν για τον ολοκληρωτικό έλεγχο του Αφγανιστάν.
Επικοινωνία Χουλουσί Ακάρ με τον Αλβανό ομόλογό του Νίκο Πελέσι
Ο Αλβανός Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκο Πελέσι και ο Τούρκος ομόλογός του Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας είχανε τηλεφωνική επικοινωνία στις 09/07/2021, όπου κατά την διάρκειά της ανταλλάχθηκαν απόψεις για περιφερειακά και διμερή θέματα άμυνας και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων και θεμάτων που αφορούν το Αφγανιστάν.
Η συγκεκριμένη επικοινωνία γίνεται μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις Ράμα για πλήρη ψηφιακό έλεγχο της αλβανικής επικράτειας με τεχνολογικά μέσα που προμηθεύτηκαν από την Τουρκία, ενώ σύμφωνα με παλαιότερη είδηση, η Τουρκία θα έχει και εκείνη τον πλήρη έλεγχο της αλβανικής επικράτειας.
Θερινά φροντιστήρια τουρκικών, συμπράξεις ελέγχου της αλβανικής επικράτειας, επενδύσεις στο υγειονομικό αλβανικό σύστημα, στρατιωτικές επιχειρήσεις και με την συμμετοχή Αλβανών στο Αφγανιστάν και σε λοιπά τουρκικά μέτωπα της Μέσης Ανατολής, φαίνεται πως μετατρέπουν την χώρα στο απόλυτο δεκανίκι του Ερντογάν στα Βαλκάνια.
Όσο για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα που ακόμη διαβιοί στα εδάφη της, τέτοιες «φιλίες» θα κρίνουν στο άμεσο μέλλον και τη δική της συνέχεια στον τόπο. Εκείνη που μπορεί να αναχαιτίσει την τουρκική επέλαση στα Βαλκάνια είναι η ΕΕ και η αποφασιστικότητά της να διασφαλίσει στο ακέραιο τις αξίες της στην περιοχή.