Ρωσικό υποβρύχιο έκανε πρόβα επίθεσης στο αεροπλανοφόρο Αιζενχάουερ στην Κρήτη; | Τι ισχυρίζονται

Ρωσικό υποβρύχιο έκανε πρόβα επίθεσης στο αεροπλανοφόρο Αιζενχάουερ στην Κρήτη; | Τι ισχυρίζονται

Ψυχρός πόλεμος στην Κρήτη – Ρωσικό υποβρύχιο έκανε πρόβα επίθεσης στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αιζενχάουρ ενώ αυτό έπλεε ανοιχτά του ελληνικού νησιού;

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Ρώσους, το ρωσικό υποβρύχιο Rostov-on-Don αθόρυβα παρακολουθούσε μέρες το αμερικανικό αεροπλανοφόρο ενώ διεξήγαγε και εικονική επίθεση εναντίον του.

Το ρωσικό ντίζελ υποβρύχιο είναι οπλισμένο με πυραύλους Kalibr ένω όπως υποστηρίζουν οι Ρώσοι, αν και εισήλθε στη Μεσόγειο Θάλασσα υπό στενή παρακολούθηση από θάλασσα και αέρα, «κάποια στιγμή εξαφανίστηκε (σ.σ. από τα νατοϊκρά ραντάρ) κυριολεκτικά».

Σύμφωνα με το ρωσικό avia.pro, είναι γνωστό «ότι το ρωσικό υποβρύχιο δεν έχει φτάσει ακόμη στη ρωσική ναυτική βάση της Ταρτούς στην Συρία» και βρίσκεται «κάπου στο κεντρικό τμήμα της Μεσογείου – πιθανώς όχι μακριά από το νησί της Κρήτης».

Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι το ΝΑΤΟ «άρχισε να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα με την ανίχνευση ρωσικών υποβρυχίων», καθώς με το σχετικά ρηχό βάθος της Μεσογείου, η εύρεση ρωσικών υποβρυχίων δεν θα έπρεπε να είναι εμπόδιο.

Ρώσοι αναλυτές αναφέρουν πως το ρωσικό υποβρύχιο όχι μόνο παρακολουθούσε το αμερικανικό ναυτικό αλλά συμμετείχε και σε άσκηση επιθέσεων εναντίον του.

Αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ : Ο πανίσχυρος γίγαντας του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ

Πρόκειται για ένα από τα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα που διασχίζουν τους ωκεανούς και τις θάλασσες της υφηλίου, για λογαριασμό του πανίσχυρου αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ που είχε ελλιμενισθεί στην περιοχή της Σούδας στην Κρήτη, εν όψει του εορτασμού της 25ης Μαρτίου και της συμμετοχής σε αυτόν και συμμαχικών δυνάμεων, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ισχύος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, έχοντας λάβει μέρος σε πολλές σημαντικές επιχειρήσεις τις τελευταίες δεκαετίες.

Ναυπηγήθηκε στο Νιούπορτ της Βιρτζίνια και τέθηκε σε υπηρεσία το 1977 και είναι ένα από τα δέκα αεροπλανοφόρα τύπου Νίμιτς του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Το πρώτο πολεμικό πλοίο που έλαβε το όνομα του 34ου Προέδρου των ΗΠΑ Ντουάιτ Άιζενχάουερ έχει εκσυγχρονισθεί δύο φορές για να ανταποκρίνεται στις τεχνολογικές ανάγκες της εποχής.

Σε ποιες επιχειρήσεις έχει συμμετάσχει

Το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ συμμετείχε στην κινητοποίηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, κατά τη διάρκεια της κρίσης των ομήρων στο Ιράν τη δεκαετία του 1980, κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο την δεκαετία του 1990, και πιο πρόσφατα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Το αεροπλανοφόρο συμμετέχει σήμερα στην Ομάδα Κρούσης Δέκα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η ναυπήγηση του Αϊζενχάουερ από την εταιρεία Northrop Grumman κόστισε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε σημερινές τιμές και αντικατέστησε στην υπηρεσία το αεροπλανοφόρο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου Φραγκλίνος Ρούσβελτ.

200612 N RU084 1110.5ef620992ae37

Έχει πλεύσει εν υπηρεσία στις ακτές του Ισραήλ, του Λιβάνου, στον Περσικό Κόλπο, στον Ινδικό Ωκεανό, αλλά και σε περιοχές νότια της Κρήτης. Ο Μουαμάρ Καντάφι είχε απειλήσει να το βυθίσει στον Κόλπο της Σύρτης κατά την περίοδο της μεγάλης έντασης μεταξύ, Λιβύης, Αιγύπτου, Τσαντ και Σουδάν, το 1983, ενώ το 1984 έπλεε κοντά στις γαλλικές ακτές της Νορμανδίας και τις βρετανικές ακτές. Το 1988 έπλευσε ξανά στη Μεσόγειο, εξοπλισμένο και με συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Τη δεκαετία του 1990 επανήλθε στη Μεσόγειο, και χρησιμοποιήθηκε για την προστασία του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας αλλά και τον αποκλεισμό του Ιράκ και την προστασία του Κουβέιτ, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου. Το 1994 έπλευσε στις θάλασσες της Αϊτής και συμμετείχε στις επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την επαναφορά της εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας.

Τη δεκαετία του 2000 το Αϊζενχάουερ συμμετείχε σε επιχειρήσεις επιτήρησης του εναέριου χώρου του Ιράκ, και επίσης συμμετείχε με τα αεροσκάφη του σε επιχειρήσεις εναντίον της Αλ Κάϊντα στη Σομαλία και το ανατολικό κέρας της Αφρικής. Το 2016 επιφορτίστηκε με την προστασία του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου και σε βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ. Το 2020 επέστρεψε σε επιχειρήσεις στη Μεσόγειο, νότια της Κρήτης και στον Περσικό Κόλπο.

d2e9ffd03a3708742328da678957efca

Έχει μήκος 333 μέτρα, ύψος 74 μέτρα και πλάτος 73 μέτρα, και διαθέτει 2 πυρηνικούς αντιδραστήρες ισχύος 194 μεγαβάτ, ενώ το εκτόπισμά του ξεπερνά τους 100.000 τόνους. Η μέγιστη ταχύτητα του είναι 30 κόμβοι, και είναι εξοπλισμένο με πανίσχυρα ραντάρ, σύστημα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας αλλά και ισχυρότατα αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου και είναι εξοπλισμένο για αντιαεροπορική και ανθυποβρυχιακή άμυνα. 080713 uss dwight d. eisenh

Μεταφέρει κυρίως αεροσκάφη FA – 18 Super Hornet και ιπτάμενα ραντάρ E2 – C HawkEye, αλλά και ελικόπτερα MH – 60 NightHawk. Τα δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη που μεταφέρει, έχουν τη δυνατότητα, πέραν των επιχειρησιακών τους αποστολών, να δημιουργούν ανά πάσα στιγμή, μια αδιαπέραστη αντιεροπορική ομπρέλα έναντι οιασδήποτε απειλής για το αεροπλανοφόρο. Τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί προσφέρουν σε συμμαχικές γαλλικές δυνάμεις, τη δυνατότητα προσνήωσης στο εν λόγω αεροπλανοφόρο, το οποίο επισκέπτονται συχνά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale. Το Αϊζενχάουερ διαθέτει άφθονους χώρους αναψυχής και ξεκούρασης για τα περισσότερα από  από 5000 στελέχη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες.

Το συνολικό πλήρωμά του είναι 3.532 στελέχη του πολεμικού ναυτικού και άλλες 2.480 άτομα που υπηρετούν στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *