Μάτια στο Αιγαίο: 35 ραντάρ και 26 θερμικές κάμερες αποκτά η Ελλάδα

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:10 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Μάτια στο Αιγαίο: 35 ραντάρ και 26 θερμικές κάμερες αποκτά η Ελλάδα
Μάτια στο Αιγαίο: 35 ραντάρ και 26 θερμικές κάμερες αποκτά η Ελλάδα

Ενα δίκτυο σύγχρονων ραντάρ και θερμικών καμερών μεγάλης εμβέλειας, με δυνατότητα να μεταφέρουν σε 24ωρη βάση και σε πραγματικό χρόνο εικόνα από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας απόκτά η Ελλάδα μέσω της δημιουργίας του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης. (ΕΣΟΘΕ).

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε την 30ή Ιουνίου και λήγει στις 30 Οκτωβρίου. Αποστολή του ΕΣΟΘΕ, όπως περιγράφεται στην προκήρυξη που φέρει την υπογραφή του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη είναι «η έγκαιρη επίγνωση της επικρατούσας κατάστασης στο θαλάσσιο πεδίο ευθύνης του Λιμενικού Σώματος. (…) Πέραν της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., θα συμβάλλει ενεργά στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και στην πάταξη κάθε μορφής εγκληματικότητας».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», το σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης θα αποτελείται από 35 σταθερά ραντάρ που, για λόγους ασφαλείας, θα τοποθετηθούν εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Οι τεχνικές προδιαγραφές τους καλύπτονται από το απόρρητο, ωστόσο, κριτήριο για την επιλογή τους είναι «να εντοπίζουν μικρούς στόχους σε μεγάλη απόσταση». Θα χρησιμοποιηθούν διαφορετικοί τύποι ραντάρ ανάλογα με την περιοχή που θα καλύπτουν, με την εμβέλειά τους να κυμαίνεται μεταξύ 6 και 48 ναυτικών μιλίων.

Τα 26 από τα συνολικά 35 ραντάρ θα πλαισιώνονται από κάμερες ημέρας και νύχτας (θερμικές), οι οποίες θα δίνουν σε πραγματικό χρόνο εικόνα έως και 6 – 7 ναυτικά μίλια μακριά. «Ο χειριστής τους θα μπορεί να καταγράψει την προπαρασκευή απόπλου παράτυπων μεταναστών από τα απέναντι τουρκικά παράλια», δήλωσε αξιωματούχος με γνώση του θέματος. Από το σύνολο των 35 σταθμών, οι 27 θα βρίσκονται στο Ανατολικό Αιγαίο και οι υπόλοιποι στην Κρήτη, την Εύβοια, το Ιόνιο κ.α. Η διασύνδεσή τους με δύο κέντρα διαχείρισης θα γίνει μέσω του δικτύου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μάτια στο Αιγαίο: 35 ραντάρ και 26 θερμικές κάμερες αποκτά η Ελλάδα

Σκέψεις και για drones πάνω από το Αιγαίο

Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδια πηγής, το προηγούμενο διάστημα το Λιμενικό δοκίμασε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τις επιχειρησιακές δυνατότητες ενός μισθωμένου από τον Frontex ισραηλινού drone και πλέον υπάρχουν σκέψεις και εισηγήσεις για την αγορά τεσσάρων μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την από αέρος επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων.

Σημειώνεται ότι το δίκτυο των σταθερών ραντάρ πλαισιώνεται και από δύο «αυτοκινούμενους σταθμούς αισθητήρων». Πρόκειται για δύο οχήματα τύπου βαν, στην οροφή των οποίων θα υπάρχουν ραντάρ. Θα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη τυχόν επιχειρησιακών κενών.

Μάτια στο Αιγαίο: 35 ραντάρ και 26 θερμικές κάμερες αποκτά η Ελλάδα

Ειδικότερα για τα drones γράφαμε τα εξής:

Ομως, και η Ελλάδα, αντιλαμβανόμενη ότι δεν μπορεί να μείνει πίσω στον εν εξελίξει υβριδικό πόλεμο, εξοπλίζεται με drones τελευταίας τεχνολογίας, αλλά και με συστήματα εδάφους που «τυφλώνουν» τους… υπερκατάσκοπους της Τουρκίας.

H Ελλάδα ετοιμάζεται να αναπτύξει στόλο με 7 αρχικά και άλλα 8 στη συνέχεια μη επανδρωμένα αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας.

Θα αποκτηθούν από το Ισραήλ με leasing και για το θέμα αυτό υπήρξαν την προηγούμενη εβδομάδα σχετικές συζητήσεις.

Πρόκειται για UAVs τύπου Heron, που είναι τελευταίας τεχνολογίας και θα έχουν την έδρα τους στην καρδιά του Αιγαίου, στη Σκύρο.

Σε πρώτη φάση θα έρθουν 3 Heron και στη συνέχεια άλλα 4 τα οποία καθυστέρησαν λόγω του lockdown στο Ισραήλ.

Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 16,5 εκατ. ευρώ.

Ισραηλινοί ειδικοί έχουν έρθει στην Ελλάδα για να δουν τη βάση στη Σκύρο αλλά και για να εκπαιδεύσουν τους Ελληνες.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έχουν εμβέλεια 1.000 χιλιομέτρων και είναι ειδικά για την επιτήρηση των συνόρων αλλά και για αποστολές που συνδέονται με έρευνα – διάσωση και διαχείριση καταστροφών.

Διαθέτουν ραντάρ θαλάσσης και έναν οπτικό – ηλεκτρικό αισθητήρα για να μπορούν να πετάξουν και τη νύχτα.

Επίσης διαθέτουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για να συνδέονται με δορυφόρο και μπορούν να χρησιμοποιούν και οπλικά συστήματα.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη 15 UAVs. Σε 8 υπολογίζονται τα γαλλικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Sperwere του Στρατού Ξηράς. Εξι UAVs διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, τα ελληνικής κατασκευής Πήγασος ΙΙ Block 1, έχοντας ως βάση τους από τον Αύγουστο του 2017 την 110 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Λάρισας. Αλλα 4 ίδιου τύπου είναι δε υπό κατασκευή και θα ενισχύσουν την Πολεμική Αεροπορία.

Πέρυσι παρουσιάστηκε στη Λάρισα και το αμερικανικό drone MQ-9 Guardian της εταιρείας General Atomics Aeronautical System, το οποίο μπορεί να πετά για 40 ώρες συνεχόμενα.

Με πληροφορίες από HellasJournal

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *