Η Ελλάδα εκμισθώνει UAV από το Ισραήλ.Η συμφωνία που υπέγραψαν οι 2 χώρες ψηφιακά προβλέπει το σύστημα Heron

Last updated on Απρίλιος 14th, 2021 at 08:36 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
UAV
Η Ελλάδα εκμισθώνει UAV από το Ισραήλ

To Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα εκμισθώσει drones (UAV) στην Ελλάδα για να υπερασπιστεί τα σύνορά του, στην πρώτη στρατιωτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών η οποία περιλαμβάνει και ρήτρα αγοράς του συστήματος. 

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανέφερε την Τετάρτη ότι η συμφωνία ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας υπογράφηκε ψηφιακά εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η συμφωνία προβλέπει ότι το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ θα εκμισθώσει το σύστημα Heron στην Ελλάδα για τρία χρόνια. 

Το σύστημα Heron, το οποίο χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός και ναυτικές δυνάμεις σε όλον τον κόσμο, είναι εξοπλισμένο με ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης και από ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα με δυνατότητες λειτουργίας τόσο την ημέρα όσο και την νύχτα.

Tι είναι το UAV

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Unmanned Aerial VehicleUAV, Unmanned Aerial SystemUAS ή Remotely Piloted Aircraft SystemRPAS) ή drones (προφορά: ντρόουνς) ονομάζονται τα κάθε είδους ιπτάμενα οχήματα που δεν έχουν χειριστή στην άτρακτό τους, αλλά πραγματοποιούν πτήσεις είτε αυτόνομα είτε μέσω τηλεκατεύθυνσης. Οι προαναφερθείσες ονομασίες αναφέρονται στους ορισμούς που κατά καιρούς έχουν δοθεί για την περιγραφή αυτών των οχημάτων. Ο όρος UAV περιγράφει μόνο το χωρίς χειριστή αεροσκάφος.

Ο όρος UAS περιλαμβάνει όλες τις συσκευές, το προσωπικό και τις διαδικασίες οι οποίες χρησιμοποιούνται προκειμένου το μη επανδρωμένο αεροσκάφος να θεωρείται ως ολοκληρωμένο σύστημα. Τέλος, ο όρος RPAS καθιερώθηκε σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και με την ανάγκη όλες οι πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών να έχουν τουλάχιστον έναν επιβλέποντα πιλότο στο έδαφος. Τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα συνήθως έχουν τη μορφή μικρού αεροπλάνου ή ελικοπτέρου με έναν ή περισσότερους κινητήρες και έλικες συντονισμένους για πλήρως ελεγχόμενη πτήση από ειδικό πρόγραμμα ή χειριστήριο εδάφους.

Ποιο είναι το σύστημα UAV Heron

Οι δυνατότητες των UAV Heron είναι εντυπωσιακές. Μπορούν να πετούν για 45 ώρες σε ύψος μεγαλύτερο των 35000 ποδιών. Μπορούν να φέρουν ποικιλία εξοπλισμού που περιλαμβάνει FLIR, ραντάρ συνθετικού διαφράγματος, συστήματα υποκλοπών για αποστολές ELINT – COMINT, συνολικού βάρους 250 κιλών. Με τη χρήση τακτικής ζεύξεως μπορεί να δίνει εικόνα τόσο στον σταθμό εδάφους όσο και όπου αλλού χρειάζεται.

Η λύση η οποία προκρίθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν αυτή της τριετούς ενοικίασης Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών τύπου HERON κατηγορίας Medium Altitude Long Endurance (MALE) Israel Aerospace Industries από την εταιρεία  από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η τελική λύση αφορά την προμήθεια δύο Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών τύπου HERON και ενός σταθμού εδάφους συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών. Η αρμόδια επιτροπή της ΠΑ αφού πρώτα αξιολόγησε όλα τα δεδομένα για το εν λόγω σύστημα κατέληξε στο συμπέρασμα πως η προοπτική απόκτησης των HERON είναι ιδιαίτερα θετική για το επιχειρησιακό περιβάλλον που καλείται να δράσει η ΠΑ. Πλέον, η ελληνική πλευρά είναι αυτή που πρέπει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε το πρόγραμμα να προχωρήσει.

Στη τιμή της Ισραηλινής πρότασης περιλαμβάνεται η εκπαίδευση, εγγυημένες διαθεσιμότητες των δύο συστημάτων και ολοκληρωμένο πακέτο τεχνικής υποστήριξης.

Tο UAV Heron Mk.2, είναι μια εξελιγμένη έκδοση του Heron, που μισθώνει η Ελλάδα. Τα Heron ανήκουν στην κατηγορία MALE (Multi Altitude Long Endurance). To Heron Mk.2 ενσωματώνει τον κινητήρα Rotax 915 iS και μπορεί να πετά σε υψόμετρο 35.000 ποδών (10,7 χιλιόμετρα) με ταχύτητα 260 χιλιομέτρων την ώρα, για 45 ώρες συνεχώς.

Φέρει ενισχυμένη άτρακτο με εύκολη πρόσβαση των τεχνικών στο εσωτερικό, για γρήγορη και οικονομική υποστήριξης. Μπορεί να ενσωματώσει σειρά αισθητήρων για παρατήρησης σε μεγάλες αποστάσεις, ραντάρ, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (ELINT, COMINT) κ.ά.

Οι αισθητήρες αυτοί επιτρέπουν στο Heron Mk.2 να εκτελεί την αποστολή από απόσταση, χωρίς να πρέπει να παραβιάζει εναέριο χώρο.

Σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ πέρα από τα UAV

Πηγή The Jerusalem Post

Τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης για τον τουρισμό εξετάζουν Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές του ισραηλινού υπουργείου Τουρισμού, κάνει λόγο για συνομιλίες αξιωματούχων των τριών χωρών με στόχο την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *