Τα αγκάθια στην πώληση της Aegean Baltic Bank των εφοπλιστών Τσάκου – Κούστα

Τα αγκάθια στην πώληση της Aegean Baltic Bank των εφοπλιστών Τσάκου - Κούστα

Στη φάση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών προχωρά η διαδικασία πώλησης της Aegean Baltic Bank η οποία ανήκει σήμερα στους εφοπλιστές Γιάννη Κούστα και Νίκο Τσάκο (48%), στην οικογένεια Αφθονίδη (41%) και σε funds (7%).

Πηγές της ABΒank διατυπώνουν την ικανοποίησή τους για την ποιότητα των μη δεσμευτικών προσφορών, διαβεβαιώνοντας ότι η διαδικασία προχωρά “πολύ καλά”. Σημειώνεται ότι, σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο Capital.gr ο ανώτατος αντιπρόεδρος και επικεφαλής Στρατηγικής της τράπεζας Αναστάσιος Αφθονίδης είχε εκτιμήσει ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός των πρώτων μηνών του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τρεις προτάσεις θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας ώστε να αναδειχθεί ο νέος πλειοψηφικός μέτοχος που θα αποκτήσει μερίδιο τουλάχιστον ίσο με το 55%.  

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μη δεσμευτική πρόταση έχει καταθέσει και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αριστοτέλης Μυστακίδης, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη σύμφωνα με τη λίστα Forbes για το 2022. 

Ο μέτοχος της Glenore -με περιουσία 3,4 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το Forbes- είναι αρκετά ενεργός επενδυτής στη χώρα μας, κατέχοντας θέσεις στο real estate και τον τραπεζικό κλάδο (Τράπεζα Πειραιώς). Στα τέλη του 2021, εισήλθε επενδυτικά και στον ναυτιλιακό κλάδο με εξαγορά ποσοστού στη ναυτιλιακή Union Maritime με έδρα το Λονδίνο.

Τα “αγκάθια” στον δρόμο της πώλησης

Παρά τις δηλώσεις του Αναστάσιου Αφθονίδη ότι η οικογένειά του είναι αποφασισμένη να παραχωρήσει το πλειοψηφικό ποσοστό σε στρατηγικό επενδυτή που θα “βοηθήσουν την τράπεζα να μεγαλώσει”, πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για “υπερταύτιση” του CEO Θεόδωρου Αφθονίδη με την τράπεζα που ίδρυσε το 2001 και διοικεί ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ABBank βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης περισσότερα από τρία έτη χωρίς, ωστόσο, αποτέλεσμα. Βασική αιτία θεωρείται η επιμονή του 76χρονου CEO και ιδρυτή της να διατηρήσει τα ηνία της τράπεζας, γεγονός που οδηγεί σε αποεπένδυση του επενδυτές Τσάκο και Κούστα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ίδιος εξακολουθεί να διαπραγματεύεται την παραμονή του στο “τιμόνι” της τράπεζας με τους τρεις υποψήφιους επενδυτές, ενώ πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι το συμβόλαιό του προβλέπει υπέρογκη αποζημίωση σε περίπτωση πρόωρης λήξης του συμβολαίου του.  

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, μάλιστα, ενδιαφέρον για την τράπεζα έδειξαν τρεις τράπεζες -Alpha Bank, Optima Bank και Παγκρήτια- οι οποίες όμως αποχώρησαν από τη διαδικασία χωρίς να καταθέσουν μη δεσμευτική προσφορά.

Ένα άλλο “αγκάθι” της διαδικασίας πώλησης της ABB είναι το τίμημα, καθώς οι υφιστάμενοι μέτοχοι φέρονται να επιδιώκουν αποτίμηση τουλάχιστον ίση με 1,2 φορές το  book value  που ανέρχεται σήμερα σε 115 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, για την πώληση μεριδίου 55%, το τίμημα που διεκδικούν ξεπερνά τα 75 εκατ. ευρώ.

Θυμίζεται ότι το 2020 η Chenavari είχε πλησιάσει πολύ κοντά στην εξαγορά της τράπεζας, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει -μετά από πολύμηνη διαδικασία- Fit & Proper από τις εποπτικές αρχές. Η πανδημία του Covid-19, ωστόσο, πρόλαβε το deal προτού αυτό ολοκληρωθεί με τους υφιστάμενους μετόχους να μην αποδέχονται το discount που ζήτησε το γαλλικό fund εν μέσω της ευρύτερης αβεβαιότητας.

Τέλος, σύμφωνα με τα μερίδια που θα ισχύουν μετά το transaction, ο νέος πλειοψηφικός μέτοχος δεν έχει τον έλεγχο της Γενικής Συνέλευσης ώστε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, εάν κρίνει ότι χρειάζονται νέα κεφάλαια για την ανάπτυξη της τράπεζας. Μια τέτοια ενέργεια, η οποία θα έκανε dilute τους υφιστάμενους μετόχους, θα μπορούσε να μπλοκαριστεί από την οικογένεια Αφθονίδη εφόσον διατηρήσει ποσοστό άνω του 33,4% που διασφαλίζει δικαίωμα veto.