Ποιος είναι ο Γιάννης Κούστας | Danaos Corporation | Αυξήθηκε στο 39% η συμμετοχή του Γιάννη Κούστα

KOUSTAS 1

Ανέβασε περαιτέρω το ποσοστό του στην ναυτιλιακή εταιρεία Danaos Corporation o ιδρυτής της και διευθύνων σύμβουλος της, Δρ. Γιάννης Κούστας.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που κατατέθηκε στην Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο κ. Κούστας απέκτησε επιπλέον 265.116 μετοχές και ελέγχει τώρα 8.041.651 μετοχές της Danaos Corpration η ποσοστό 39% των μετοχών της εταιρείας από το 37,1% που έλεγχε στο τέλος του 2020.

Η Danaos Corporation ελέγχει ένα στόλο από 65 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ενώ έχει έρθει σε συμφωνία για την απόκτηση επιπλέον έξι containerships τα οποία θα παραλάβει μέχρι την 15η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

H Danaos στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 ανακοίνωσε έσοδα ύψους 146,4 εκατ. δολ. αυξημένα κατά 25,3% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 που ήταν ύψους 116,8 εκατ. δολ.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στα 3872,8 εκατ. δολ και περιλαμβάνουν και κέρδη από την επένδυση της εταιρείας στην ναυτιλιακή εταιρεία ΖΙΜ τα οποία ανέρχονται σε 196,3 εκατ. δολ και κέρδη από διαγραφή χρέους 111,6 εκατ. δολ.

danaos

Ποιος είναι ο Γιάννης Κούστας

Ήταν ένα πρωϊνό του 1987 όταν ο εφοπλιστής Δημήτρης Κούστας κάλεσε τον γιό του, τον 30χρονο τότε Γιάννη στο γραφείο του για να του ανακοινώσει μία απόφασή του.   Άνθρωπος μαθημένος να μην αναλώνεται σε πολλά λόγια, ο πατέρας  Κούστας  ήταν  ξεκάθαρος:  «Αναλαμβάνεις την εταιρεία. Κάνε ό,τι θές από δω και πέρα». Εκείνη την ημέρα, το δακτυλίδι της διαδοχής  πέρασε  στην επόμενη γενιά της οικογένειας για τη διοίκηση της ναυτιλιακής εταιρείας Danaos. Κανείς

Ήταν ένα πρωϊνό του 1987 όταν ο εφοπλιστής Δημήτρης Κούστας κάλεσε τον γιό του, τον 30χρονο τότε Γιάννη στο γραφείο του για να του ανακοινώσει μία απόφασή του.   Άνθρωπος μαθημένος να μην αναλώνεται σε πολλά λόγια, ο πατέρας  Κούστας  ήταν  ξεκάθαρος:  «Αναλαμβάνεις την εταιρεία. Κάνε ό,τι θές από δω και πέρα».

Εκείνη την ημέρα, το δακτυλίδι της διαδοχής  πέρασε  στην επόμενη γενιά της οικογένειας για τη διοίκηση της ναυτιλιακής εταιρείας Danaos. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι η «ήσυχη» αυτή ναυτιλιακή εταιρεία, μεσούσης της  παγκόσμιας ναυτιλιακής κρίσης,  με τον νεαρό Γιάννη στο τιμόνι της,  σε λιγότερο από 20 χρόνια, θα κυριαρχούσε στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.

Όμως ο πατέρας του όταν του παρέδωσε  τα σκήπτρα είχε προηγουμένως φροντίσει να θωρακίσει τον γιό του και να του δώσει τα κατάλληλα εφόδια ώστε να σταθεί στον ανταγωνιστικό χώρο της παγκόσμιας ναυτιλίας. Είχε σπουδάσει στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο ενώ στη συνέχεια πήγε στο εξωτερικό και πήρε μάστερ στους υπολογιστές και πήρε ντοκτορά και πάλι πάνω στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές από το  Imperial College, του Λονδίνου. Το dr. μπροστά από το όνομά του τον συνοδεύει πάντοτε από εκείνη την εποχή.

Εκτός όμως από θεωρητική κατάρτιση ο Γιάννης Κούστας είχε αποκτήσει και πρακτική. Από την εταιρεία δεν έφυγε ποτέ. Δούλευε, και μάλιστα στη δεκαετία του ’70 ο πατέρας του τον έστειλε  στην Ιαπωνία  να παρακολουθήσει τη ναυπήγηση του μοναδικού νεότευκτου πλοίου που απέκτησε η εταιρεία επί ηγεσίας του Δημήτρη Κούστα.

Ο νεαρός Γιάννης απορροφούσε σα σφουγγάρι ό,τι έβλεπε. Μάθαινε όσα περισσότερα μπορούσε.  Στους έξι αυτούς μήνες, το έτος 1977,  δεν έμεινε παρατηρητής των εξελίξεων και τις ναυπήγησης του πλοίου. Φρόντισε να κάνει γνωριμίες στη χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου και να γεμίσει την επιχειρηματική του φαρέτρα με εμπειρίες.

Ο Γιάννης Κούστας στις αρχές του 2008 με την Danaos, τη μεγαλύτερη εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στα διεθνή Χρηματιστήρια, ήταν σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, ο τέταρτος πλουσιότερος Έλληνας μετά τον Σπύρο Λάτση, τον Γιώργο Οικονόμου και τον Γαβριήλ – Βίλι Παναγιωτίδη.

Εφοπλιστής, αλλά και δόκτωρ στον τομέα της πληροφορικής, στάθηκε εκείνος που κατασκεύασε το λογισμικό για τη διαχείριση των πλοίων και των ναυτιλιακών εταιρειών, εισάγοντας, στην ουσία, την πληροφορική στις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες.

γιαννης κουστας
Γιάννης Κούστας, εφοπλιστής Danaos Shipping

Ο Γιάννης Κούστας γεννήθηκε το 1956 και κατάγεται από ένα χωριό της Φωκίδας, την Αρτοτίνα. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Imperial της Βρετανίας όπου απέκτησε το διδακτορικό του.

Ο πατέρας του, Δημήτρης, το 1987 του παρέδωσε τον απόλυτο έλεγχο της Danaos, που εκείνη την εποχή διαχειριζόταν τρία πλοία φορτηγά, τα οποία ουσιαστικά εκτελούσαν δρομολόγια τακτικών γραμμών.

Με τον Γιάννη Κούστα λίγα χρόνια αργότερα η Danaos απογειώθηκε, ενώ έγινε εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Έκανε δυο γάμους και τέσσερα παιδιά.

Το δεύτερο διαζύγιο με την όλο θηλυκότητα, μπρίο και αλέγκρα προσωπικότητα Σοφία Γιαννικοπούλου, όπως λεγόταν όταν τη γνώρισε και ήταν πρωταγωνίστρια αξέχαστων βιντεοταινιών, όπως το «Ράκος… Νο14: Και ο πρώτος μπουνάκιας», έγινε θέμα συζήτησης στα κοσμικά, χαιρέκακα σαλόνια των πλούσιων επαύλεων.

Η Σοφία Κούστα, όπως γνώρισε την τελικά την πολυπόθητη δημοσιότητα, βγήκε από τη ζωή του εφοπλιστή και επιστήμονα, μετά από ένα πλήθος εξωδίκων, ασφαλιστικών μέτρων, δικαστικών αιθουσών, δημοσιευμάτων, χαρακτηρισμών όπως «το διαζύγιο της οργής» και «Κούστας εναντίον Κούστα».

«Μυθεύματα», χαρακτήρισε η πρώην σύζυγος τα περί διεκδίκησης ποσού ύψους 180 εκατ. ευρώ από τον Γιάννη Κούστα όπως και όλες εκείνες τις κακοήθεις φήμες για υποτιθέμενη στενή σχέση της με νεαρό, ευειδή γυμναστή, ο οποίος λέγεται πως την συνόδευε κάποιες φορές σε κοσμικές εξόδους.

Το πολύκροτο διαζύγιο μαίνονταν στα δικαστήρια και στις συζητήσεις των κοσμικών κύκλων, όταν ο Γιάννης Κούστας συνάντησε την 23χρονη, τότε, Δήμητρα Μέρμηγκα και ήρθε ο μεγάλος -παρά τη μικρή ηλικία της κοπέλας- έρωτας…

Εκείνη… και τα συμπαντικά τετερίσματα!

Η καστανή, καλλίγραμμη σα μοντέλο νεαρή γυναίκα, γεννήθηκε στις 18 Απριλίου του 1992, σε ευκατάστατη οικογένεια. Πήγε σχολείο στου «Κωστέα – Γείτονα», ενώ ολοκλήρωσε σπουδές της στην Ιστορία της Τέχνης στο Deree College.

Έχει δύο αδελφές που σπούδασαν Ναυτιλιακά, αγαπά εκείνα τα ωραία αντικείμενα που φτιάχνουν τη διάθεση των πολύ πλουσίων κυριών, όπως τσάντες Hermès, ακριβά αυτοκίνητα, σινιέ μοντελάκια και πιο πολύ αυτά που δημιουργεί ο Elie Saab! Είναι δημοφιλής στο Instagram όπου ανεβάζει καλαίσθητες φωτογραφίες της από διακοπές σε διάσημα θέρετρα και απολαύσεις σε ρεστοράν για ολίγους και ξενοδοχεία για μυημένους στον πλούτο και εξαρτημένους από την πολύ καλή ζωή.

Γιάννης Κούστας Δήμητρα Μέρμηγκα
Γιάννης Κούστας, Δήμητρα Μέρμηγκα

Λένε όσοι τη γνωρίζουν ότι είναι πολύ ώριμη για την ηλικία της, με εξαιρετικό και απαιτητικό γούστο. Γίνεται λόγος, ακόμη, για τη μετρημένη και επιλεκτική προσωπική ζωή της, για ένα σύντομο ειδύλλιο με Γρηγόρη Κασιδόκωστα και έναν επιχειρηματία από τον επαγγελματικό στίβο των αυτοκινήτων.

Ο απόλυτος Ρωμαίος της, όμως, βρέθηκε στο λεπτό και ευγενικό πρόσωπο του Γιάννη Κούστα, με τον οποίο σύντομα βρέθηκε να συγκατοικεί στην έπαυλη του στην Γλυφάδα.

Για χάρη του ιδιαίτερα σοφιστικέ εφοπλιστή και διδάκτορα, βρέθηκε να παρακολουθεί διάλεξη του Δημήτρη Νανόπουλου με τίτλο «Συμπαντικά Τετερίσματα», καταφέρνοντας μάλιστα να δείξει πως παρά πολύ την ενδιέφεραν τα βαρυτικα κύματα, έτοιμη να ορκιστεί για αυτό, στο όνομα της επόμενης κολεξιόν του Elie Saab για τον χειμώνα του 2019, δηλαδή!

Εκείνος, εκείνη… και το σκάφος που άλλαζε ονόματα!

Τέλειωνε ένα φωτεινό καλοκαίρι πριν από δύο χρόνια, όταν σε μία από αυτές τις χρυσές παρέες ευκατάστατων, εύπορων και πολύ πλουσίων, στον «Αστέρα» συναντήθηκε η καλλονή Δήμητρα με τον επιτυχημένο και καλλιεργημένο Γιάννη.

Ήταν μια κεραυνοβόλα αμοιβαία συμπάθεια που οδήγησε, σύντομα, σε ένα μεγάλο, σχεδόν κινηματογραφικό έρωτα. Χαμηλών τόνων ραντεβού σε μέρη με άβατο για τους δημοσιογράφους, όπως το «Nobu» καθώς και σε σκάφη και βίλες απροσπέλαστες, οδήγησαν σε μια σχέση που νωρίς έδειξε πως θα οδηγήσει σε γάμο, κόντρα σε κάθε δυσκολία, όπως αυτή του διαζυγίου του κυρίου Κούστα, ή κάθε στερεότυπο, όπως αυτό με τις διάφορες ηλικίας.

Όπως φυσικά συνηθίζεται στον παράλληλο κόσμο των πολύ πλουσίων, οι δυο τους κάνουν Χριστούγεννα υποδέχθηκαν στο «Gstaad Palace», ταξιδεύουν στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, φτάνουν στην Αθήνα για φιλανθρωπικά γκαλά και κάνουν διακοπές στο Κάπρι, στη Σάντα Μεργκερίτα και γενικά στην Ιταλική Ριβιέρα, στην Ίμπιζα, στις Μπαχάμες, αλλά και στα αμερικανικά, για ντελικάτους Κροίσους Hamptons, όπου διατηρεί μια εξαίσια κατοικία ο κ. Κούστας στο Southampton.

Γιάννης Κούστας Δήμητρα Μέρμηγκα
Ο κ. Γιάννης Κούστας και η Δήμητρα Μέρμηγκα αγκαλιά στα Χανιά

Πρόσφατα μάλιστα, απέκτησαν και νέα κατοικία στην Αθήνα, ένα εκπληκτικό loft στην Βουλιαγμένη, στο συγκρότημα που έφτιαξε ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου, εκεί που κάποτε υπήρχε το ιστορικό ξενοδοχείο «Αρμονία».

Το πολυτελές σκάφος του Γιάννη Κούστα έχει γίνει πάλι το καταφύγιο του, μιας και για καιρό το είχε αποφύγει, αλλά τώρα μαζί με την όμορφη αγαπημένη του προσφέρει όλη την ανεμελιά και την περιπλάνηση σε ήρεμες γαλανές θάλασσες του κόσμου.

Πριν το σκάφος είχε το όνομα «Aifos», που ήταν ένας αναγραμματισμός του ονόματος «Σοφία» της πρώην συζύγου του.

Με τον πολύκροτο και επεισοδιακό χωρισμό, το όνομα άλλαξε σε «Drad», που προέρχεται από τα αρχικά ονόματα των τεσσάρων παιδιών του Γιάννη Κούστα, Δημήτρη, Ρομπέρτο, Αμαλία, Δανάη.

Το ίδιο σκάφος λέγεται πως μετονομάζεται σε «Belita» από τα χαϊδευτικά υποκοριστικά του Γιάννη και της Δήμητρας, μιας και εκείνη τον φωνάζει… Bebouko και εκείνος… Lolita!

Αρραβώνας 250.000 ευρώ και αναγγελία γάμου

Ο αρραβώνας τους είχε 500 εκλεκτούς καλεσμένους, 100 σερβιτόρους, σπάνια εδέσματα όπως χτένια εισαγωγής που έφτασαν αεροπορικώς για να μη χάσουν τη φρεσκάδα τους, πυροτεχνήματα, Στέφανο Κορκολή στο πιάνο για να τραγουδά στους ερωτευμένους «σκόνη και θρύψαλά» και έγινε στο Island με κόστος 250.000 ευρώ!

γιαννης κουστας δημητρα μερμηγκα
Γιάννης Κούστας – Δήμητρα Μέρμηγκα. Φωτό από τον αρραβώνα τους το 2017

Υπήρχαν μαύρα τριαντάφυλλα που καταφθάσαν επίσης από το εξωτερικό για να στολίσουν τη βραδιά, μεγάλοι καθρέφτες και καθίσματα του Φίλιπ Σταρκ, σφυρίδες, αστακοί, γαλλικές σαμπάνιες και να που η βραδιά θύμισε για λίγο τα παλιά μεγαλεία της κοσμικής, πλούσιας Αθήνας των μεγάλων οικογενειών του πλούτου πριν η κρίση οδηγήσει σε υποχρεωτική σεμνότητα και ταπεινότητα.

Το ζευγάρι αναμένεται να κάνει ένα χλιδάτο γάμο στο Δουκάτο του Σορέντο της Νότιας Ιταλίας, ενώ ήδη έχει στείλει την ηλεκτρονική προαναγγελία, το πατροπαράδοτο πια «save the date» στους καλεσμένους του, δηλαδή σε 250 άτομα, εφοπλιστές από Ελλάδα, Κίνα, Σανγκάη, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, μέλη του jet set και γαλαζοαίματους.

Ο γάμος θα γίνει το Σάββατο 23 Ιουνίου του 2018 και θα διαρκέσει τρεις μέρες, σαν εθνική επέτειος. Οι νεόνυμφοι, λέγεται πως θα κάνουν δώρο στους καλεσμένους τους μια ονειρική διαμονή στη Χερσόνησο.

Όσο για το νυφικό, ή τα νυφικά που θα φορέσει η νύφη, μιας και τελευταία συνηθίζεται να μην αρκούνται σε ένα οι πλούσιες κυρίες, φυσικά και η Δήμητρα Μέρμηγκα δεν αφήνει να μαθευτεί τίποτα. Μα δε θα ήταν γούρι, αλλιώς…

Τα απαιτητά 2,5 δισ. δολάρια: γιατί όλα τα παραμύθια έχουν δράκο!

Παρά την ανέμελη, όλο ταξίδια, δεξιώσεις, σκάφη, φωτογραφίες στα social media ζωή του Γιάννη Κούστα, δεν παύει να αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά θέματα, αντίστοιχα βέβαια, της κολοσσιαίας οικονομικής του επιφάνειας.

H ναυτιλιακή του Danaos Corp ισορροπεί επικίνδυνα πάνω από έναν γκρεμό χρεών, τα οποία συνολικά ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ύψος των 2,5 δισ. δολ. Τον Δεκέμβριο του 2018, μετά τον γάμο του Γιάννη Κούστα στην Ιταλία, τα 2,5 δισ. δολ. Θα είναι άμεσα απαιτητά.

Αν δεν βρεθεί λύση με τις πιστώτριες τράπεζες στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, τότε το μέλλον της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά ναυτιλιακής του να διαγράφεται αν μη τι άλλο δύσκολο!

Το δύσκολο διαζύγιο, η ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας φορτίου κοκαΐνης σε πλοίο του, για το οποίο δεν είχε ιδέα ο Γιάννης Κούστας, αλλά και το κραχ της νοτιοκορεάτικης Hanjin Shipping, στην οποία είχε ναυλωμένα οκτώ πλοία του έφεραν στεναχώριες και δυσκολίες, που είχαν αντίκτυπο και στην συνέπεια των πληρωμών, αλλά που ακόμα παλεύονται.

Ένας έρωτας, ένα γάμος, έστω και τόσο δαπανηρός όσο αναμένεται, μπορεί να του φέρουν γούρι για να αντιμετωπιστούν όλα τα χρέη και οι φουρτούνες των ωκεανών, που στο κάτω κάτω βασανίζουν πάντα, τα μεγάλα καράβια…

3 thoughts on “Ποιος είναι ο Γιάννης Κούστας | Danaos Corporation | Αυξήθηκε στο 39% η συμμετοχή του Γιάννη Κούστα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.