Την σταθεροποίηση και ισχυροποίηση της παρουσίας της Ελλάδας στο καυτό μέτωπο της Βόρειας Αφρικής, επιχειρεί η Αθήνα, καθώς η κατάσταση στην Λιβύη παραμένει επικίνδυνη και η κρίση είναι παρούσα στην Τυνησία, χώρα κρίσιμη για τις εξελίξεις στην περιοχή.
Ο Ν. Δένδιας είχε χθες συνάντηση στην Αθήνα με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Αλ Μανκγούς η οποία έχει βρεθεί συχνά στο στόχαστρο ακραίων κύκλων αλλά και των Αδελφών Μουσουλμάνων της Λιβύης λόγω της επιμονής της στην τήρηση της δέσμευσης για αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων και των τουρκικών.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Σήμερα ο Ν. Δένδιας επισκέπτεται εκτάκτως την Τυνησία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Καϊς Σαγιέντ ο οποίος έχει αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας παύοντας τον πρωθυπουργό, μετά την έντονη λαϊκή αποδοκιμασία της κυβέρνησης η οποία βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Ο Έλληνας υπουργός στις δηλώσεις του με την Λίβυα ΥΠΕΞ άφησε σαφείς αιχμές για τον τρόπο που η Τουρκία αντιμετωπίζει την Λιβύη κάνοντας λόγο για χώρες που θέλουν να «γυρίσουν τον χρόνο πίσω και να μετατρέψουν τη Λιβύη σε de facto αποικία ξένων συμφερόντων».
Η Αθήνα διεμήνυσε ότι το σημαντικότερο διακύβευμα είναι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης και προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η διοργάνωση αδιάβλητων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, που επίσης προϋποθέτουν την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων από το Λιβυκό έδαφος.
Ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε όμως και στο Τουρκολυβικό Μνημόνιο εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα αναδειχθεί στις εκλογές «μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στη Λιβύη που να απελευθερωθεί από τα βαρίδια του παρελθόντος, όπως το άκυρο, ανυπόστατο και παράνομο «τουρκολιβυκό Μνημόνιο». Ένα «μνημόνιο» που εκτός από τη διεθνή κοινότητα δεν το δέχεται ούτε η Βουλή της Λιβύης.
Η Αλ Μανγκούς μίλησε με θερμά λόγια για τη συνεργασία των δύο χωρών και ζήτησε τη συμβολή της Ελλάδας για την ομαλή διενέργεια των εκλογών τον Δεκέμβριο. Πάντως, φαίνεται ότι οι απειλές που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα αλλά και η πραγματικά πολωμένη πολιτική σκηνή στην Τρίπολη όπου τα πάντα είναι ρευστά, υποχρέωσαν την κ. Μανγκούς να αποφύγει οποιαδήποτε ευθεία δημόσια αναφορά σε δύο ιδιαίτερα λεπτά ζητήματα, στην αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη Λιβύη αλλά και στο επίμαχο θέμα της παράνομης υπόστασης των δυο τουρκολυβικών Μνημονίων.
Στην Λιβύη έχει περιπλεχθεί το σκηνικό καθώς ουσιαστικά το Προεδρικό Συμβούλιο και ο πρόεδρος Μένφι, αλλά και η υπουργός εξωτερικών έχουν περιθωριοποιηθεί με τον πρώτο λόγο στην Τρίπολη να τον έχει πρωθυπουργός Ντμπειντα ο οποίος είναι ο εκλεκτός των Αδελφών Μουσουλμάνων και της Τουρκίας.
Όμως ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ακίλα Σάλεχ που θεσμικά διατηρεί ακόμη ρόλο ως επικεφαλής του μόνου εκλεγμένου σώματος στη Λιβύη σε νέα συνέντευξή του την Παρασκευή σε τηλεοπτική εκπομπή Madar-al-Ghad, επανάφερε το θέμα της άμεσης αποχώρησης των τουρκικών δυνάμεων αλλά και της ακυρότητας των δυο Μνημονίων που υπέγραψε ο Αλ Σαράτζ με τον Τ. Ερντογάν.
Ο κ. Σάλεχ δήλωσε ότι ο νόες πρόεδρος που θα εκλεγεί θα έχει την εντολή να αντιμετωπίσει το θέμα των δύο παράνομων συμφωνιών. Και πρόσθεσε:
«Ο λόγος για την παρουσία αυτών των δυνάμεων στη Λιβύη είναι ο Φαγιέζ αλ-Σαράτζ, ο οποίος υπέγραψε μνημόνια και συμφωνίες με την Τουρκία, αν και δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να συνάπτει τέτοιες Συμφωνίες… Όλες οι Συμφωνίες, πρέπει να επικυρώνονται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει σαφή θέση για την απόρριψη της συμφωνίας του Σαράτζ με την Τουρκία, και τη θεωρεί άκυρη…».
Ιδιαίτερα λεπτή είναι η αποστολή του Ν. Δένδια σήμερα στην Τυνησία όπου η χώρα παραμένει σε βαθιά κρίση που λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή. Μια κρίση στο επίκεντρο της οποίας έχει βρεθεί η αντιπαράθεση και στην Τυνησία με το ισχυρό κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων τους οποίους έχει περιορίσει με τις κινήσεις κινούνται στα όρια της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης, ο πρόεδρος της χώρας Κ. Σαγιέντ.
Η Τυνησία έχει εκφράσει ανησυχία και για την συγκέντρωση ενόπλων και εξτρεμιστών στο Λιβυκό έδαφος, και μάλιστα με το κλείσιμο των συνόρων δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ των δύο χωρών, καθώς θεωρήθηκε ότι οι ένοπλοι επρόκειτο να περάσουν στο έδαφος της Τυνησίας προκειμένου να ενισχύσουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
Η Αθήνα θέλει να μεταφέρει μηνύματα κατευναστικά, να ενθαρρύνει τις προσπάθειες για αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης και να προβάλει το δέλεαρ της πρόσδεσης με την ΕΕ. Η ελληνική αποστολή μεταφέρει μαζί της στην Τυνησία και 10.000 εμβόλια που θα προσφερθούν στο υπουργείο υγείας της χώρας.
Η Τουρκία θέλοντας να στηρίξει τα ανοίγματα σε Αίγυπτο και Εμιράτα άφηνε διαρροές ότι λαμβάνει μέτρα εναντίον των Αδελφών Μουσουλμάνων που έχουν μεταφερθεί στην Τουρκία και ουσιαστικά η άτυπη ηγεσία τους βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα…
Η διακοπή στήριξης των Αδελφών Μουσουλμάνων αποτελεί sine qua non όρο για την έναρξη της διαδικασίας ομαλοποίησης των σχέσεων της Τουρκίας με τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο, αλλά η στήριξή τους από τον Τ. Ερντογάν αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα για το προφίλ του ηγέτη των «αδικημένων μουσουλμάνων» όλου του κόσμου το οποίο καλλιεργεί με κάθε τρόπο.
Εξάλλου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για άσκηση πολιτικής επιρροής αλλά και πίεσης σε μη αρεστές αραβικές κυβερνήσεις από την Άγκυρα.
Το Σάββατο μάλιστα ο εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων Ταλαάτ Φαχμί δήλωσε (Arabi21) ότι τα μέλη της οργάνωσης απολαμβάνουν κάθε ασφάλεια και στήριξη στην Τουρκία και διέψευσε κατηγορηματικά ότι έκλεισε το αρχηγείο της οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη.
Οι ειδήσεις αυτές που διέρρεαν εντέχνως διάφορα κέντρα, είναι προφανές ότι θέλουν να στρώσουν το έδαφος για να συνεχισθεί η διαδικασίας προσέγγισης με τα ΗΑΕ αλλά και ενόψει των κρίσιμων συνομιλιών που έχει σήμερα και αύριο στην Τουρκία, υψηλόβαθμη αιγυπτιακή αντιπροσωπεία στο πλαίσιο διερευνητικών επαφών.
Όμως όσο και αν επιχειρεί η Τουρκία να θολώσει τα νερά σχετικά με το καταφύγιο που έχει προσφέρει στους Αδελφούς Μουσουλμάνους στο τουρκικό έδαφος, είναι πολύ δύσκολο να «ξεγελάσει» το Κάιρο και το Αμπού Ντάμπι για τον ρόλο «καθοδηγητή» των Αδελφών Μουσουλμάνων που έχει αναλάβει η Άγκυρα σε Λιβύη και Τυνησία, θέλοντας να εμπεδώσει μέσω του κινήματος αυτού τη δική της οικονομική και στρατηγική επιρροή στον αραβικό κόσμο και στη Β. Αφρική.
κείμενο Νίκος Μελέτης