A.I. | Γιατί η JPMorgan Chase μπλόκαρε την πρόσβαση στο ChatGPT από τους υπολογιστές της

A.I. | Γιατί η JPMorgan Chase μπλόκαρε την πρόσβαση στο ChatGPT από τους υπολογιστές της

Η Lori Beer, η παγκόσμια διευθύντρια πληροφοριών της JPMorgan Chase, μίλησε στους New York Times για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, χρησιμοποιώντας τον όρο «μετατροπή». Αναφέρθηκε στα chatbots της A.I. όπως το ChatGPT, με την ικανότητά του να παράγει τα πάντα, από ποίηση μέχρι προγράμματα υπολογιστών, ως «μεταμορφωτικά» και «θεμελιώδης αλλαγή».

Από τον Steve Lohr/New York Times

Ωστόσο, όλο αυτό δεν θα συμβεί σύντομα στη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ. Η JPMorgan έχει μπλοκάρει την πρόσβαση στο ChatGPT από τους υπολογιστές της και είπε στους 300.000 εργαζομένους της να μην τοποθετούν τραπεζικές πληροφορίες στο chatbot ή σε άλλο αργαλείο A.I..

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Προς το παρόν, είπε η Beer, υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι διαρροής εμπιστευτικών δεδομένων, ερωτημάτων σχετικά με τον τρόπο χρήσης των δεδομένων και σχετικά με την ακρίβεια των απαντήσεων που δημιουργούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Παρ’ όλα αυτά, η τράπεζα έχει δημιουργήσει ένα αποκλεισμένο, ιδιωτικό δίκτυο για να επιτρέπει σε μερικές εκατοντάδες επιστήμονες και μηχανικούς δεδομένων να πειραματιστούν με τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Διερευνούν χρήσεις όπως η αυτοματοποίηση και η βελτίωση της τεχνικής υποστήριξης και της ανάπτυξης λογισμικού.

Σε όλη την Αμερική, οι κινήσεις των εταιρειών είναι σχεδόν ίδιες. Η αποκαλούμενη «Generative A.I.» («γενετική τεχνητή νοημοσύνη» αλλιώς), η μηχανή λογισμικού πίσω από το ChatGPT, θεωρείται ως ένα συναρπαστικό νέο κύμα τεχνολογίας. Αλλά οι εταιρείες σε κάθε κλάδο τεστάρουν την τεχνολογία και σκέφτονται τις οικονομικές συνέπειες. Έτσι, η ευρεία χρήση της σε πολλές εταιρείες θα μπορούσε να απέχει χρόνια.

AI BOTTLENECKS 01 bkvm superJumbo
Sarah Nagy left the investment firm Citadel to found the A.I. start-up Seek AI.Credit…Evelyn Freja for The New York Times

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα μπορούσε να ενισχύσει απότομα την παραγωγικότητα και να προσθέσει τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, το μάθημα της ιστορίας, από την ατμοηλεκτρική ενέργεια στο διαδίκτυο, δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση μεταξύ της άφιξης μιας νέας σημαντικής τεχνολογίας και της ευρείας υιοθέτησής της –που είναι αυτό που τελικά μεταμορφώνει τις βιομηχανίες και συμβάλλει στην τροφοδοσία των οικονομιών.

Lori Beer

Lori Beer

Πάρτε για παράδειγμα το Διαδίκτυο. Στη δεκαετία του 1990, υπήρχαν σίγουρες προβλέψεις ότι το Διαδίκτυο θα διατάρασσαν τη βιομηχανία λιανικής, της διαφήμισης και των μέσων ενημέρωσης. Αυτές οι προβλέψεις αποδείχθηκαν αληθινές, αλλά αυτά συνέβησαν περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, πολύ μετά την έκρηξη της φούσκας των dot-com.

Με την πάροδο του χρόνου, η τεχνολογία βελτιώθηκε και το κόστος μειώθηκε, έτσι τα προβληματικά σημεία εξαφανίστηκαν. Οι ευρυζωνικές συνδέσεις στο Διαδίκτυο έγιναν τελικά συνηθισμένες. Αναπτύχθηκαν εύκολα στη χρήση των συστημάτων πληρωμών. Η τεχνολογία ροής ήχου και βίντεο έγινε πλέον πολύ καλύτερη. Ωστόσο, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη συνέβη μια εισροή πλημμύρας χρημάτων και η έλευση ενός κύματος επιχειρηματικών ανακαλύψεων αλλά και πολλών αστοχιών που κατέστρεψαν αρκετούς.

«Θα δούμε μια παρόμοια χρυσοθηρία και αυτή τη φορά», δήλωσε ο Vijay Sankaran, επικεφαλής τεχνολογίας της Johnson Controls, ενός μεγάλου προμηθευτή κτιριακού εξοπλισμού, λογισμικού και υπηρεσιών. «Θα πάρουμε ξανά πολλά μαθήματα».

Αλλά η επενδυτική φρενίτιδα έχει ήδη ξεκινήσει. Το πρώτο εξάμηνο του 2023, η χρηματοδότηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις Τεχνητής Νοημοσύνης έφτασαν τα 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν τρεις φορές του συνόλου όλου του περασμένου έτους, σύμφωνα με το PitchBook, το οποίο παρακολουθεί τις επενδύσεις σε start-ups.

Τον Νοέμβριο του 2023, όταν το ChatGPT έγινε διαθέσιμο στο κοινό, ήταν μια «στιγμή Netscape» για τη γενετική A.I., είπε ο Rob Thomas, επικεφαλής εμπορικός διευθυντής της IBM, αναφερόμενος στην εμβληματική εισαγωγή του προγράμματος περιήγησης στο Διαδίκτυο από τη Netscape το 1994. «Αυτό ζωντάνεψε το διαδίκτυο» πρόσθεσε ο Thomas. Αλλά ήταν μόνο μια αρχή, ανοίγοντας μια πόρτα σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που χρειάστηκαν χρόνια για να αξιοποιηθούν.

Σε μια πρόσφατη έκθεση, το McKinsey Global Institute, ο ερευνητικός βραχίονας της γνωστής εταιρείας συμβούλων, συμπεριέλαβε ένα χρονοδιάγραμμα για την ευρεία υιοθέτηση των εφαρμογών της γενετικής A.I.. Υπέθεσε σταθερή βελτίωση στην επί του παρόντος γνωστή τεχνολογία, αλλά όχι για μελλοντικές ανακαλύψεις. Η πρόβλεψή για την υιοθέτησή των συγκεκριμένων εφαρμογών δεν ήταν ούτε σύντομη ούτε ακριβής, με ένα εύρος οκτώ έως… 27 ετών.

Το ευρύ φάσμα στα συμπεράσματα της έκθεσης εξηγείται με τη σύνδεση διαφορετικών ζητημάτων όπως του οικονομικού κλίματος, τις κυβερνητικές ρυθμίσεις, τις εταιρικές κουλτούρες και τις αποφάσεις ως προς τη διαχείριση.

«Δεν μοντελοποιούμε τους νόμους της φυσικής εδώ, βασιζόμαστε σε μοντέλα οικονομικών και κοινωνιολογίας, αναλύουμε τις ανθρώπινες συμπεριφορές και τις εταιρείες», δήλωσε ο Michael Chui, συνεργάτης στο McKinsey Global Institute. «Αυτό που συμβαίνει είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα ανθρώπινων επιλογών».

Η τεχνολογία διαχέεται σε ολόκληρη την οικονομία μέσω των ανθρώπων που προσφέρουν τις δεξιότητές τους στις νέες βιομηχανίες.

Πριν από λίγους μήνες, ο Davis Liang άφησε μια ομάδα Τεχνητής Νοημοσύνης της Meta για να ενταχθεί στην Abridge, μια start-up υγειονομικής περίθαλψης που καταγράφει και συνοψίζει τις επισκέψεις ασθενών για λογαριασμό των γιατρών. Οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να σώσουν τους γιατρούς από ώρες πληκτρολόγησης σημειώσεων ασθενών και αναφορών χρέωσης.

Ο 29χρονος Liang, επιστήμονας των υπολογιστών, είναι συγγραφέας επιστημονικών εργασιών και βοήθησε στη δημιουργία των λεγόμενων μεγάλων γλωσσικών μοντέλων που ζωντανεύουν τη γενετική A.I.. Οι δεξιότητές του είναι περιζήτητες αυτές τις μέρες. Ο Liang αρνήθηκε να πει, αλλά άνθρωποι με την εμπειρία και το παρελθόν του στη γενετική A.I. στις νεοσύστατες επιχειρήσεις συνήθως αμείβονται με βασικό μισθό άνω των 200.000 $ και οι αγορές μετοχών μπορούν δυνητικά να αυξήσουν τη συνολική αποζημίωση τους.

Abridge

Davis Liang

Ο κύριος στόχος της Abridge, είπε ο Liang, είναι η εφαρμογή του «υπερισχυρού εργαλείου» της A.I. στην υγειονομική περίθαλψη και στη «βελτίωση της επαγγελματικής ζωής των γιατρών». Προσλήφθηκε από τον Zachary Lipton, έναν πρώην ερευνητή στο τομέα A.I της Amazon, ο οποίος είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon. Ο Lipton εντάχθηκε στην Abridge στις αρχές του τρέχοντος έτους ως επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος.

«Δεν εργαζόμαστε στον τομέα των διαφημίσεων ή κάτι τέτοιο», είπε ο Lipton. «Υπάρχει ένα επίπεδο ικανοποίησης όταν λαμβάνεις ευχαριστήρια γράμματα από γιατρούς κάθε μέρα».

Σημαντικές νέες τεχνολογίες είναι σπόνδυλοι για την επακόλουθη καινοτομία, δημιουργώντας νεοφυείς επιχειρήσεις που δημιουργούν εφαρμογές για να κάνουν την υποκείμενη τεχνολογία χρήσιμη και προσβάσιμη. Στα πρώτα χρόνια του, ο προσωπικός υπολογιστής θεωρούνταν το απόλυτο παιχνίδι ενός χομπίστα. Αλλά η δημιουργία του προγράμματος υπολογιστικών φύλλων —η «δολοφονική εφαρμογή» της εποχής του— έκανε τον υπολογιστή βασικό εργαλείο στις επιχειρήσεις.

Η Sarah Nagy ηγήθηκε μιας ομάδας επιστήμης δεδομένων στην Citadel, μια γιγάντια επενδυτική εταιρεία, το 2020, όταν εργάστηκε για πρώτη φορά με το GPT-3. Πέρασαν περισσότερα από δύο χρόνια πριν η εταιρεία OpenAI κυκλοφορήσει το ChatGPT. Αλλά η δυναμική της βασικής τεχνολογίας ήταν εμφανής ήδη από το 2020.

Η Nagy εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από την ικανότητα του λογισμικού να δημιουργεί κώδικα υπολογιστή μέσω εντολών κειμένου. Αυτό, κατάλαβε, θα μπορούσε να βοηθήσει στον εκδημοκρατισμό της ανάλυσης δεδομένων εντός των εταιρειών, καθιστώντας την ευρέως προσβάσιμη στους επιχειρηματίες αντί σε μια ελίτ της Silicon Valley.

Το 2021, η Nagy ίδρυσε τη Seek AI επιδιώκοντας αυτόν τον στόχο. Η νεοϋορκέζικη start-up έχει τώρα περίπου δύο δωδεκάδες πελάτες στον κλάδο της τεχνολογίας, του λιανικού εμπορίου και της χρηματοδότησης, που εργάζονται κυρίως σε πιλοτικά έργα.

Seek AI

Sarah Nagy

Χρησιμοποιώντας το λογισμικό Seek AI, ένας υπεύθυνος λιανικής, για παράδειγμα, θα μπορούσε να πληκτρολογήσει ερωτήσεις σχετικά με τις πωλήσεις προϊόντων, τις διαφημιστικές καμπάνιες και την απόδοση στο διαδίκτυο όσον αφορά το κατάστημα του για να καθοδηγήσει τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις δαπάνες. Στη συνέχεια, το λογισμικό μετατρέπει τις λέξεις σε ένα ερώτημα κωδικοποιημένο από υπολογιστή, αναζητά την αποθήκη δεδομένων της εταιρείας και επιστρέφει απαντήσεις σε κείμενο ή ανακτά τα σχετικά δεδομένα.

Οι επιχειρηματίες, είπε η Nagy, μπορούν να λάβουν απαντήσεις σχεδόν αμέσως ή εντός μιας ημέρας αντί για μερικές εβδομάδες, εάν πρέπει να υποβάλουν αίτημα για κάτι που απαιτεί την προσοχή ενός μέλους μιας ομάδας επιστήμης δεδομένων. «Στο τέλος της ημέρας, προσπαθούμε να μειώσουμε τον χρόνο που χρειάζεται για να λάβουμε μια απάντηση ή χρήσιμα δεδομένα», είπε η Nagy.

Η εξοικονόμηση χρόνου και ο εξορθολογισμός της εργασίας εντός των εταιρειών είναι οι πρωταρχικοί πρώιμοι στόχοι για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις περισσότερες επιχειρήσεις. Νέα προϊόντα και υπηρεσίες θα έρθουν αργότερα.

Φέτος, η JPMorgan έδωσε το εμπορικό σήμα IndexGPT ως πιθανό όνομα για ένα παραγωγικό επενδυτικό προϊόν με γνώμονα την A.I.. «Αυτό είναι κάτι που θα εξετάσουμε και θα συνεχίσουμε να το αξιολογούμε με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η Beer, επικεφαλής τεχνολογίας της τράπεζας. «Αλλά δεν είμαστε ακόμα κοντά στο λανσάρισμα του»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *