Ο Paul Weiner, ένας εικαστικός καλλιτέχνης, πειραματίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη τον τελευταίο χρόνο, δημιουργώντας εικόνες οπτικής παραπληροφόρησης που στήνονται από την τεχνητή νοημοσύνη και αναζητώντας το αν αυτές μπορούν να διαδοθούν ευρέως. Αλλά πρόσφατα, στράφηκε στο ChatGPT, ένα chatbot που έχει την ικανότητα να απαντά σε περίπλοκες ερωτήσεις, για έναν πολύ διαφορετικό λόγο: Με τα 30α γενέθλιά του να πλησιάζουν, αποφάσισε να ζητήσει συμβουλές σχετικά με τον προγραμματισμό της συνταξιοδότησης του στις ΗΠΑ.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Από την Paulette Perhach/New York Times
«Ίσως το ChatGPT να είχε κάποιες απαντήσεις καθώς διαφορετικά θα έπρεπε να πληρώσω πολλά χρήματα προκειμένου να τις λάβω κάποιον ειδικό», λέει.
Όπως συμβαίνει και με τους εργαζομένους στους διάφορους τομείς που προετοιμάζονται για το πώς θα μπορούσε η Τεχνητή Νοημοσύνη (A.I.) να επηρεάσει τις δουλειές τους, παρόμοια και οι καταναλωτές κλίνουν στο να ψάχνουν ποιες δαπανηρές υπηρεσίες θα μπορούσαν σύντομα να αντικαταστήσουν με μια απλή ερώτηση σε συστήματα σαν το chatbot, ChatGPT.
Καθώς ο επενδυτικός κλάδος στρέφεται στην τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο χρηματοοικονομικού σχεδιασμού και παροχής συμβουλών, ζητήματα όπως η ακρίβεια, η εμπιστοσύνη, η ασφάλεια και η προσβασιμότητα παίζουν σημαντικό ρόλο. Στο μέλλον, θα ζητάμε από ποιον –ή από τι– να μας συμβουλεύει για μερικές από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ζωής μας;
Το ChatGPT συνέστησε στον Weiner να ανοίξει έναν ατομικό λογαριασμό συνταξιοδότησης τύπου Roth και να ζητήσει πιστοποιητικά καταθέσεων, καθώς και να αυτοματοποιήσει τις αποταμιεύσεις του, δημιουργώντας έναν προϋπολογισμό. Δεν έχει ανοίξει ακόμη κανέναν από τους λογαριασμούς ή, όπως πρότεινε επίσης το chatbot, να συνεργαστεί με έναν οικονομικό σύμβουλο.
«Πολλές πληροφορίες σου έρχονται πολύ γρήγορα», λέει ο Weiner. Ο ίδιος βρήκε τις σύντομες εξηγήσεις ανεπαρκείς όσον αφορά το συνταξιοδοτικό σύστημα στις ΗΠΑ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συζήτηση με έναν οικονομικό σύμβουλο θα ήταν πιθανώς πιο χρήσιμη. «Αλλά αυτού του είδους οι αναζητήσεις ξαναγίνονται συχνά καθώς το ChatGPT είναι δωρεάν», τονίζει με νόημα.
Η Delyanne Barros, οικονομική σύμβουλος, λέει ότι νιώθει πως οι περισσότεροι από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που την ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έχουν ιδέα τι είναι το ChatGPT. «Είμαι η μόνη που ασχολείται με αυτό το πράγμα;» αναρωτιέται. Όταν ρώτησε τους ακόλουθούς της αν το έχουν χρησιμοποιήσει, λέει, «μου έδωσαν απαντήσεις του τύπου, “για τι πράγμα μιλάς;”».
Η ίδια προσπαθεί να τους διδάσκει τα βασικά: Υπάρχει μια δωρεάν έκδοση της υπηρεσίας και λειτουργεί ως κάτι περισσότερο από μια απλή εναλλακτική της Google.
Στο Instagram, ρώτησε αν κάποιος αρχάριος επενδυτής έχει ζητήσει από το ChatGPT να τον μάθει να επενδύει. Κάποιοι είχαν προσπαθήσει, αλλά της ανέφεραν ότι συνέχιζαν να κολλούν σε έναν κύκλο επαναλαμβανόμενων απαντήσεων. Η Barros διαπίστωσε η ίδια ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σε θέση να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις συνταξιοδοτικές κατανομές, τη φορολογική αποτελεσματικότητα και τα ποσοστά σύνταξης μετά την απόσυρση από την εργασία, αλλά υποστηρίζει ότι αυτό συνέβη επειδή η ίδια διαθέτει βαθιά γνώση των επενδυτικών όρων που θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει.
«Πρέπει να ξέρεις πώς να πλαισιώσεις τις ερωτήσεις σου», λέει. «Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι η απάντηση που παίρνεις βασίζεται σε ένα ζήτημα που γνωρίζεις πλήρως ή έστω μερικώς. Μπορείς να κάνεις επακόλουθες ερωτήσεις και είναι σαν να επρόκειτο για μια αλυσίδα απαντήσεων».
Η Barros χρησιμοποίησε επίσης το ChatGPT για να ελέγξει ξανά τους υπολογισμούς της σχετικά με το συνταξιοδοτικό της πρόγραμμα. Παρά την ευχρηστία του, δεν ανησυχεί ότι τα chatbots θα την αντικαταστήσουν. «Ως προς τον τομέα των επενδύσεων, δεν με απασχολεί ως σύμβουλος των προσωπικών οικονομικών, γιατί μπορώ να καταλάβω ότι η διαδικασία δεν λειουργεί σαν: “Ω, δεν με χρειάζεται κανείς πια. Έχουν το ChatGPT”», αναφέρει.
«Αν μη τι άλλο, αυτό είναι ένα εργαλείο που θα βελτιώσει την προπονητική μου εμπειρία με τους ανθρώπους, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να με αντικαταστήσει, γιατί οι άνθρωποι χρειάζονται ακόμα πολλή καθοδήγηση».
Ακόμα κι αν δεν πιστεύετε ότι είστε εξοικειωμένοι, το πιθανότερο είναι ότι έχετε ήδη χρησιμοποιήσει τη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι.).
Η Intuit, μια αμερικανική εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού που ειδικεύεται στα χρηματοοικονομικά λογισμικά, άρχισε να ενσωματώνει το A.I. στα προϊόντα της, τα οποία περιλαμβάνουν το Mint και το TurboTax, πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, δηλώνει ο Ashok Srivastava, ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής δεδομένων της εταιρείας. Σήμερα, λέει, η πλατφόρμα του Intuit εκτελεί 58 δισεκατομμύρια πράξεις την ημέρα. Ένα άλλο προϊόν της Intuit, το QuickBooks, προβλέπει ταμειακές ροές για μικρές επιχειρήσεις και η εταιρεία διαπίστωσε ότι όταν δίνει στους χρήστες της συμβουλές με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, το 95% των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων ακολουθούν αυτές τις συμβουλές ή τουλάχιστον τις λαμβάνουν υπόψη.
Η εταιρία, εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε μια στρατηγική που συνδυάζει τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις με αυτές που υποστηρίζονται από την A.I.. Οι πελάτες, για παράδειγμα, μπορούν να συναντηθούν με έναν εμπειρογνώμονα της και, στη συνέχεια, η A.I. θα δημιουργήσει μια σύνοψη της συνομιλίας με κατηγοριοποίηση και ετικέτες για μεταγενέστερο έλεγχο. Προς το παρόν, η τεχνολογία είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά δεν είναι 100% ακριβής.
«Αυτά τα συστήματα λένε εύλογες ιστορίες, σου δίνουν αληθοφανείς ιδέες, αλλά όχι απαραίτητα σωστές», λέει ο Srivastava. «Αυτό στο οποίο εστιάζουμε είναι στην πραγματικότητα να παρέχουμε τη σωστή εμπειρία στο άτομο, έτσι ώστε να βασίζεται στην πραγματικότητα και σε δεδομένα που είναι καταλλήλως εξατομικευμένα ως προς αυτά, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τις καλύτερες οικονομικές αποφάσεις καθώς προχωρούν».
Ο Srivastava λέει ότι δεν οραματίζεται ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι θα αφαιρεθούν από την εξίσωση του οικονομικού σχεδιασμού.
«Έχω μεγαλώσει μέσα σε αυτόν τον τομέα, τον έχω δει να εξελίσσεται και η Α.Ι. είναι μια καταπληκτική τεχνολογία», υποστηρίζει. «Νομίζω ότι η ανθρώπινη επίδραση είναι ακόμα σημαντική. Οραματίζομαι ότι θα θέλαμε να βοηθήσουμε τους οικονομικούς συμβούλους, τους λογιστές, τους χρηματοοικονομικούς σχεδιαστές -όλους σε αυτό το οικοσύστημα- να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν μαζί με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης».
Ο Josh Pigford, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Maybe, έχει δημιουργήσει μια προσωπική πλατφόρμα διαχείρισης οικονομικών που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να λαμβάνουν οικονομικές αποφάσεις, κάτι που είχε ξεκινήσει πριν το ChatGPT κάνει το ντεμπούτο του. Πριν από λίγους μήνες, το Maybe ξαναχτίστηκε από την αρχή, αυτή τη φορά με το GPT, την τεχνολογία πίσω από το ChatGPT, ως θεμέλιο της πλατφόρμας. Η διαδικασία ξεκινά πάντα, όπως ο ίδιος λέει, με μια ερώτηση που θέλει να απαντά ο κόσμος.
«Από την αρχή αντιετωπίσαμε όλο αυτό με σκοπό να δίνεται πρόσβαση σε έναν οικονομικό σύμβουλο που να μπορεί να απαντήσει άμεσα σε αυτές τις ερωτήσεις», λέει ο Pigford. «Καθώς ξεκινήσαμε να δοκιμάζουμε την ικανότητα του GPT, συνειδητοποιήσαμε ότι, εντάξει, στην πραγματικότητα το GPT μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο εξαιρετικά καλά».
Μάλιστα, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα όταν οι άνθρωποι προσθέτουν τα οικονομικά δεδομένα και πληροφορίες τους, όπως η ηλικία, η τοποθεσία και οι στόχοι τους. Στη συνέχεια, το σύστημα μπορεί να λάβει υπόψη τα πάντα, από εξαρτώμενα άτομα του ατόμου, μία κοινή υποβολή δηλώσεων ή αιτήσεων έως τοπικούς φορολογικούς κώδικες -στοιχεία που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένας οικονομικός σύμβουλος- και να τα παραδώσει απευθείας στον καταναλωτή.
Αυτό, φυσικά, αναδεικνύει και το ζήτημα της ιδιωτικότητας. Ωστόσο, μέσω του συστήματος Maybe, οι τραπεζικές πληροφορίες είναι ασφαλείς και δεν ανατροφοδοτούν την OpenAI, την εταιρεία που δημιούργησε το ChatGPT. Επίσης, οι αποκαλούμενες ψευδαισθήσεις, η τάση δηλαδή του ChatGPT να δίνει λανθασμένες πληροφορίες, έχουν επίσης προκαλέσει ανησυχίες. Ο Pigford και η ομάδα του εντόπισαν το πρόβλημα κατά τη διάρκεια των πρώιμων δοκιμών τους.
«Υπήρχε ένα σημείο εκεί όπου στην πραγματικότητα έφτιαχνε ολόκληρες συναλλαγές, όπως για παράδειγμα “αγόρασες αυτό το αντικείμενο από το Home Depot για να δροσίσεις το σαλόνι σου”», λέει. «Αυτό είναι ένα νόμιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται».
Καθώς η τεχνολογία έχει ήδη βελτιωθεί, ο Pigford έχει δει μια δραστική μείωση αυτών των παραισθήσεων μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες. Ο τρόπος που σχεδιάζουν το λογισμικό περιλαμβάνει μια εναλλαγή μεταξύ ενός chatbot και πραγματικών ανθρώπων που δίνουν συμβουλές.
«Η πεποίθηση, η υπόθεση, αυτό που κάνουμε κατά κάποιο τρόπο είναι ότι είμαστε σε θέση να προσφέρουμε πραγματικά τέτοιου είδους υπερ-εξατομικευμένες πληροφορίες και συμβουλές χωρίς να χρειάζεται, ξέρετε, να δημιουργήσετε μια σχέση με έναν πιστοποιημένο χρηματοοικονομικό σύμβουλο όπου να πληρώνετε ένα τέλος υποδιαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ή ακόμη και τους πληρώνετε, ξέρετε, μερικές εκατοντάδες δολάρια την ώρα», λέει. «Μπορείτε να λάβετε πολύ συγκεκριμένες συμβουλές, ανεξάρτητα από την οικονομική σας κατάσταση».
Αλλά ο Pigford πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να καταργηθούν οι ζωντανοί επαγγελματίες. «Πιστεύω ότι θα έχουμε κάποια μεταβατική περίοδο όπου θα θέλουμε να συμμετέχουν οι άνθρωποι για λίγο», λέει. «Ο στόχος δεν είναι να καταργήσουμε εντελώς τους οικονομικούς συμβούλους».
Ο Glenn Hopper, συγγραφέας του «Deep Finance: Corporate Finance in the Information Age», συσχετίζει αυτήν την εποχή GPT του διαδικτύου με τις τηλεφωνικές απάτες. Η επικράτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, λέει, «θα έρθει πιο γρήγορα από την υιοθέτηση του Διαδικτύου και του ευρυζωνικού Διαδικτύου και των προγραμμάτων περιήγησης ιστού».
«Έχω σταματήσει να κάνω προβλέψεις, γιατί κάθε φορά που το κάνω θα διαβάσω ένα άρθρο την επόμενη μέρα ότι αυτό το στοιχείο έχει ήδη εμφανιστεί», λέει ο Hopper. Ο ίδιος προειδοποιεί ότι εργαλεία όπως το ChatGPT θα κάνουν την απάτη και το ηλεκτρονικό ψάρεμα πιο εξελιγμένα, επομένως οι χρήστες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με οποιονδήποτε ζητά τα στοιχεία της τράπεζάς τους.
«Το πρώτο πράγμα που λέω σε όλους είναι, αν μέχρι τώρα αγνοούσατε την τεχνητή νοημοσύνη —σταματήστε», λέει. Ο ίδιος δεν πιστεύει ότι οι άνθρωποι πρέπει να γίνουν ειδικοί, αλλά θα πρέπει να έχουν μια βασική κατανόηση του πώς λειτουργεί η τεχνολογία, τονίζει.